Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με θέμα την παγκόσμια εβδομάδα καταναλωτή.

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 9 Μαρτίου 2009
Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με θέμα την παγκόσμια εβδομάδα καταναλωτή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συγνώμη για την καθυστέρηση. Κράτησε λίγο παραπάνω απ’ ότι φανταζόμουν η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
Περνάμε στο θέμα της συνέντευξης που είναι οι δράσεις του Υπουργείου μαζί με διάφορους φορείς για την εβδομάδα της προστασίας του καταναλωτή. Στόχος των εκδηλώσεων και των πρωτοβουλιών που έχουμε δρομολογήσει γι’ αυτή την εβδομάδα, είναι πρώτον, η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα δικαιώματα και τις πολιτικές προστασίας του καταναλωτή.
Είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνεται μόνο αυτή την εβδομάδα, πρέπει να γίνεται όλο το χρόνο, γιατί είναι αλήθεια ότι όλα τα τελευταία χρόνια και με όλες τις κυβερνήσεις, να μη το δούμε κομματικά, έχουν γίνει βήματα για την προστασία του καταναλωτή, αλλά οι καταναλωτές δεν είναι πάντα ενήμεροι γι’ αυτά τους τα δικαιώματα, πως μπορούν να τα ασκήσουν.
Και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε την εβδομάδα αυτή για να υπάρξει μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και μια πιο άμεση γνώση των δικαιωμάτων των καταναλωτών απ’ τους ίδιους.
Το δεύτερο και ακόμα σημαντικότερο για μένα, είναι η προσπάθεια για καλλιέργεια καταναλωτικής συνείδησης στην Ελλάδα. Το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό. Θεωρώ ότι για να λειτουργήσει η αγορά ομαλά, θα πρέπει να υπάρχει σωστή συμπεριφορά, σεβασμός στους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού από τους επιχειρηματίες, σωστός ελεγκτικός ρόλος του Υπουργείου, αλλά και βεβαίως καλλιέργεια της καταναλωτικής συνείδησης.
Πρέπει και οι τρεις παράγοντες να λειτουργήσουν, να προχωρήσουν παράλληλα, προκειμένου να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πραγματικά θα ευχόμουν το καταναλωτικό κίνημα στην Ελλάδα να ανδρωθεί, να γιγαντωθεί, να φτάσει το καταναλωτικό κίνημα της Γαλλίας ή του Βελγίου που είναι χώρες στις οποίες έζησα χρόνια όπως γνωρίζετε και όπου οι καταναλωτές έχουν πολύ μεγαλύτερη παρέμβαση στα πράγματα.
Ο τρίτος επιμέρους στόχος αυτής της εβδομάδας είναι η προώθηση μιας άλλης λογικής εκ μέρους των φορέων της αγοράς και πραγματικά χαιρόμαστε που πρωτοβουλίες που εκτυλίσσονται αυτή την εβδομάδα είναι πρωτοβουλίες τις οποίες στηρίζουν η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου, ο ΣΕΛΠΕ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας, η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.
Η συνεργασία και το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να επιδεικνύουν όλοι οι φορείς της αγοράς, ειδικά σε μια κρίσιμη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε σε όλο τον κόσμο, είναι σημαντικά για την προσπάθειά μας για την καλύτερη προστασία του καταναλωτή.
Ξέρετε, αναφερόμενος εν παρενθέσει και σε κάτι που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, θέλω να τονίσω και σε εσάς κάτι που απάντησα σε μια εφημερίδα, σε ένα άρθρο κάποιου συντάκτη της. Είπε ότι η στάση η δική μου καθώς πια κατονομάζουμε επιχειρήσεις όταν θεωρούμε ότι κάνουν αδικαιολόγητες αυξήσεις, στην πραγματικότητα οδηγεί σε ένα διασυρμό των επιχειρήσεων.
Και απάντησα ότι εγώ σταθερά όπως και η ηγεσία του Υπουργείου συνολικά είμαστε υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας. Πιστεύουμε όμως ότι αθέμιτες πρακτικές εκ μέρους ορισμένων επιχειρήσεων είναι αυτές που πραγματικά διασύρουν την ελεύθερη αγορά και υπονομεύουν την ίδια την υγιή επιχειρηματικότητα.
Κεντρικό μήνυμα της εβδομάδας του καταναλωτή είναι το «δώσε σημασία – έχεις προστασία». Πιστεύουμε ότι το σλόγκαν αυτό περικλείει μια μεγάλη αλήθεια. Οι καταναλωτές έχουν ήδη σημαντικά θεσμοθετημένα δικαιώματα, έχουν σημαντικά όπλα στα χέρια τους τα οποία πρέπει να μάθουν ώστε να μπορούν να επωφεληθούν απ’ αυτά.
Και αντιστρόφως όμως ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος οφείλει να σέβεται πλήρως τις υποχρεώσεις του και να αποφεύγει πρακτικές εις βάρος των πολιτών.
Για μια ακόμα φορά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε τέτοιου είδους αθέμιτες πρακτικές και γι’ αυτό το λόγο θα δείτε στο επόμενο διάστημα να ξεδιπλώνονται πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση. Τις γνωρίζετε, θα τις αναφέρω και στο τέλος της τοποθέτησής μου.
Να πω πρώτα τι περιλαμβάνει αυτή η εβδομάδα. Πρώτον, την Τετάρτη έχουμε ημερίδα με θέμα «πολιτικές προστασίας του καταναλωτή σε μια πολύπλοκη εποχή – η πληροφόρηση, τα εργαλεία, οι εταίροι, η οικοδόμηση εμπιστοσύνης». Είναι μια ημερίδα για την οποία στη συνέχεια θα αναφερθούν με περισσότερες λεπτομέρειες ο κ. Βλάχος και ο κ. Οικονόμου, που γίνεται σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς και με το καταναλωτικό κίνημα.
Έχουμε την Πέμπτη επίσης ένα τραπέζι διαλόγου με θέμα «οι καταναλωτές ρωτούν – η ΔΕΗ απαντά». Είναι μια πρωτοβουλία απ’ την πλευρά της ΔΕΗ την οποία έχω ενθαρρύνει και προσωπικά να μην αντιλαμβάνεται το ρόλο της ως μονοπώλιο, αλλά ως μια εταιρεία η οποία πρέπει να έχει μια παρουσία στο κοινωνικό γίγνεσθαι, να εξηγεί την περιβαλλοντική της πολιτική, την τιμολογιακή της πολιτική, τη λογική της απέναντι στους καταναλωτές. Όλοι είμαστε υπόλογοι, ακόμα και τα κρατικά μονοπώλια. Στους Έλληνες πολίτες θέλω να πω και στους καταναλωτές.
Έχουμε έκδοση ειδικού ενημερωτικού εντύπου με θέμα την προστασία από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Έχουμε δημιουργία σταθμών ενημέρωσης, δηλαδή περίπτερα  για θέματα καταναλωτή σε εμπορικές περιοχές, πλατεία Συντάγματος, πλατεία Κοραή, στον Πειραιά, στο Χαλάνδρι, στο πεζόδρομο Χαϊμαντά και Πλάτωνος.
Έχουμε μαθητικό διαγωνισμό στον Πειραιά, ο Πειραιάς είναι ιδιαιτέρως δραστήριος αυτή την εβδομάδα, σε δημοτικά σχολεία του Πειραιά σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης, με μηνύματα που αφορούν ακριβώς τον καταναλωτή και την ευαισθητοποίησή του για την προστασία των δικαιωμάτων του.
Έχουμε ενημερωτική καμπάνια μέσω ραδιοφωνικών σποτ για δικαιώματα των καταναλωτών για ζητήματα των καθημερινών τους συναλλαγών. Και έχουμε και δυο πιο ουσιαστικές πρωτοβουλίες με επίπτωση θέλουμε να πιστεύουμε στην τσέπη του καταναλωτή. Η πρώτη είναι μια εβδομάδα προσφορών για καταναλωτές σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης. Θα μιλήσουν και οι εκπρόσωποί τους στη συνέχεια για την επίπτωση που θα έχει στους καταναλωτές αυτή η εβδομάδα των προσφορών.
Και επίσης ειδικές προσφορές για τα ξενοδοχεία της Αττικής σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ελλάδας.
Δε θα μείνουμε στις δράσεις που γίνονται επ’ ευκαιρία της εβδομάδας των καταναλωτών. Έχουμε και άλλα βήματα να κάνουμε. Τις επόμενες μέρες μέσα στην εβδομάδα, θα δούμε, είναι θέμα συνεννοήσεων που είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη ο προσδιορισμός της ημέρας. Θα καταθέσουμε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις εισπρακτικές εταιρείες που είναι και το πρώτο νομοσχέδιο που κατατίθεται μετά την αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο το Γενάρη.
Στη συνέχεια, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, πολύ σύντομα, θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πριν οριστεί καινούργια Επιτροπή θέλουμε η καινούργια Επιτροπή να ξεκινήσει μέσα σε ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέπει να προχωρήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού με μεγαλύτερες ταχύτητες, με τη θωράκιση εκείνη την οποία απαιτείται για να λειτουργήσει και με βάση την εμπειρία που έχει προκύψει τόσα χρόνια από τη λειτουργία της ίδιας της Επιτροπής εδώ της δικής μας, αλλά και απ’ τη λειτουργία άλλων Επιτροπών σε άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτοί οι οποίοι καταφεύγουν σε αθέμιτες πρακτικές και σε καρτέλ να ξέρουν – και το λέμε από τώρα – ότι θα έχουν να φοβούνται από εδώ και πέρα πολύ περισσότερο.
Και επίσης προχωρούμε στις επόμενες μέρες στη στελέχωση της Ειδικής Γραμματείας για την εποπτεία της αγοράς. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες που απαιτούνται. Θα σας εξηγήσει ο κ. Βλάχος. Θα προχωρήσουμε σε όλες τις κινήσεις εκείνες που απαιτούνται έτσι ώστε ο ελεγκτικός μηχανισμός του Υπουργείου Ανάπτυξης να γίνει πολύ πιο αξιόπιστος και πολύ πιο αποτελεσματικός από το σημερινό, ο οποίος ήδη με υπερπροσπάθεια έχει κάποια αποτελέσματα, αλλά αναγνωρίζουμε ότι προφανώς θα πρέπει να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο ουσιαστικά προς την κατεύθυνση την οποία όλοι θέλουμε, της προστασίας του καταναλωτή.
Αυτά είχα να σας πω. Οι δράσεις που προχωρούν αυτή την εβδομάδα έχουν κάποιες απ’ αυτές συμβολικό χαρακτήρα ή χαρακτήρα ενημέρωσης των πολιτών. Κάποιες άλλες έχουν επίπτωση στην τσέπη τους. Εκείνο το οποίο εμείς όμως προσπαθούμε είναι πέρα απ’ αυτές τις δράσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του καταναλωτή συνέχεια να είμαστε επιφυλακή, για να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ακρίβειας, το πρόβλημα των καρτέλ, το πρόβλημα της προστασίας των δικαιωμάτων του καταναλωτή, με πολύ συγκεκριμένα και μετρήσιμα βήματα προς τα μπρος.
Αυτά έχω να πω. Δεν ξέρω, θέλεις να προσθέσεις Γιώργο;
Γ. ΒΛΑΧΟΣ: Εκείνο που θέλουμε να ζητήσουμε βεβαίως εμείς από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ είναι να στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται για την ημέρα που εμείς την κάναμε εβδομάδα καταναλωτή, ούτως ώστε το μήνυμα που εκπέμπεται από το Υπουργείο να φτάσει και στον κάθε συμπολίτη μας και να τον δραστηριοποιήσει στην προσπάθεια που κάνουμε για να λειτουργήσει η αγορά καλύτερα, πιο αποτελεσματικά.
Το καινούργιο που βλέπετε φέτος είναι ότι οι προσπάθειές μας είναι σε εβδομάδα καταναλωτή. Η ΔΕΗ θα έλεγα ότι προσήλθε πρώτη, έτοιμη να δώσει εξηγήσεις για τους καταναλωτές και υπό αυτή την έννοια προσέρχεται θα επικοινωνήσει και θα απαντήσει στα ερωτήματα όλων, για το πώς λειτουργεί και πως συμπεριφέρεται απέναντι στους καταναλωτές και βεβαίως οι φορείς της αγοράς, όπου όπως είπε ο Υπουργός δέχτηκαν να συνεργαστούν και να συμβάλλουν στην προώθηση αυτής της προσπάθειας και αυτών των εννοιών που κι εμείς σαν Υπουργείο όλο το τελευταίο διάστημα επιχειρούμε.
Θέλω να ευχαριστήσουμε πραγματικά τους φορείς της αγοράς και για μας εν κατακλείδι είναι ότι υγιές εμπόριο -και υγιές εμπόριο σημαίνει εμπόριο με κανόνες θεσμικά κατοχυρωμένο- μπορεί να πάει παρέα με τον καταναλωτή, να προστατεύει τα συμφέροντα και του καταναλωτή.
Αυτό που εμείς επιχειρούμε που πρέπει να πιστέψει ο κάθε καταναλωτής και για να το κάνει αυτό, πρέπει να είναι ενημερωμένος και στην προσπάθεια της ενημέρωσης θεωρούμε τη δική σας συμβολή πάρα πολύ σημαντική. Μπορείτε να δώσετε την πραγματική εικόνα χωρίς υπερβολές, το πρόβλημα θα το πούμε όλοι πρόβλημα, το όποιο θετικό βήμα γίνεται να το αξιολογήσουμε, να το αξιοποιήσουμε προκειμένου να αποτελεί ελπίδα και για επόμενα βήματα, που τα χρειαζόμαστε σε αυτό το διαρκή αγώνα, που δίνουμε για την αποκατάσταση των κανόνων στην αγορά.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Φέτος ομαδοποιούμε μια σειρά από δράσεις αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να δώσουμε ένα πιο συγκροτημένο και στοχευμένο μήνυμα σε μια περίοδο που διαφέρει από αυτές που είχαμε ζήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια και αντιλαμβανόμαστε όλοι τι εννοώ.
Οι συμβολισμοί αυτής της εβδομάδας είναι πάρα πολλοί. Ένας πολύ σημαντικός συμβολισμός κατά την άποψή μου είναι αυτό που επεσήμανε και ο κ. Υπουργός και ο κ. Υφυπουργός ότι η επιχειρηματικότητα έτσι όπως πρέπει να είναι και να λειτουργεί η πολιτεία και η προστασία του καταναλωτή και τα συμφέροντα του καταναλωτή είναι από την ίδια όχθη και αυτό συμβολίζεται με τη συμμετοχή φορέων της αγοράς τους οποίους κι εγώ θερμά ευχαριστώ για την ανταπόκρισή τους από την πρώτη στιγμή.
Το δεύτερο το λέμε κάθε χρόνο, το λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια την «Ημέρα του καταναλωτή» τώρα το λέμε για μια εβδομάδα. Όσοι παρακολουθείτε το ρεπορτάζ ξέρετε ότι αποτελεί βασικό σχόλιο και δική  μας τοποθέτηση οποτεδήποτε μιλάμε για ζητήματα καταναλωτή και αγοράς, ο πολίτης – καταναλωτής έχει δικαιώματα, δικαιώματα, που συνεχώς διευρύνονται με νέα θεσμικά μέτρα που ψηφίζουμε, που διαμορφώνουμε. Γνωρίζετε την Υπουργική Απόφαση για τις Τράπεζες, αναφέρθηκε ο κ. Υπουργός στο νόμο για τις εισπρακτικές εταιρείες.
Πέρα όμως από αυτά τα δικαιώματα έχουν και τη δυνατότητα εγώ θα έλεγα και την υποχρέωση να τα διεκδικούν τα δικαιώματα αυτά και αυτό είναι κάτι, που θέλουμε να αναδείξουμε μέσα από την εβδομάδα αυτή των δράσεων.
Το τρίτο και τελευταίο που θα ήθελα να πω είναι ότι στις δυο ημερίδες που εντάσσουμε σε αυτή την εβδομάδα καταναλωτή, έχουμε επιλέξει να συζητήσουμε για θέματα που απασχολούν τους πάντες και ατομικά και συλλογικά.
Στην πρώτη Ημερίδα την Τετάρτη, υπάρχουν τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη θεματική έχει να κάνει με τα καινούργια εργαλεία και με τις νέες πολιτικές που συνεχώς εμπλουτίζονται και ανανεώνονται του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς.
Θα μιλήσουμε εκεί με πιο συγκεκριμένα πράγματα και για την υπηρεσία ελέγχου της αγοράς και για το Παρατηρητήριο των τιμών και για άλλα θέματα τις ενδοομιλικές συναλλαγές τις οποίες έχετε ακούσει και τον κ. Σκιαδά αρκετές φορές να αναφέρει, για μια σειρά από εργαλεία που είχαμε, έχουμε και εμπλουτίζουμε προκειμένου να επιτελέσουμε πιο ουσιαστικά το ρόλο μας ως ελεγκτικού και ρυθμιστικού παράγοντα στη λειτουργία της αγοράς.
Η δεύτερη θεματική που επίσης κατά την άποψή μου είναι πολύ σημαντική, έχει να κάνει με το ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην προβολή θεμάτων καταναλωτή και αγοράς κι εκεί νομίζω ότι θα μπορέσουμε να κουβεντιάσουμε και να ακούσουμε πολύ χρήσιμες απόψεις από όλες τις πλευρές και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από την πολιτεία και από την πλευρά της αγοράς, για τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται τα θέματα για το πώς μπορεί να υπάρχει  μια πιο ουσιαστική και καλή συνεργασία για την πιο ορθολογική ενημέρωση του πολίτη – καταναλωτή.
Η τρίτη θεματική έχει να κάνει με τους εκπροσώπους των Ενώσεων καταναλωτών και της επιχειρηματικής κοινότητας για το πώς βλέπουν το ρόλο τους σε αυτή την ιστορία λειτουργίας της αγοράς.
Η δεύτερη Ημερίδα που για πρώτη φορά γίνεται όσο τουλάχιστον εγώ θυμάμαι τις δραστηριότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, έχει να κάνει με το πώς θα πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Καταναλωτών και όχι μόνο και του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πάνω σε ζητήματα που αφορούν τον καταναλωτή ηλεκτρικού ρεύματος και τον οικιακό καταναλωτή και τον καταναλωτή επιχειρηματία. Πράγματα, που πολλές φορές με στρεβλό τρόπο γίνονται αντιληπτά ή που κρύβονται κάτω από άλλα πιο εντυπωσιακά και πιο επικοινωνιακά ζητήματα, ή που εν πάση περιπτώσει χρίζουν απαντήσεων και διευκρινίσεων.
Προσωπικά και εμείς εδώ στο Υπουργείο περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή τη συζήτηση και για να προκύψουν απαντήσεις και για να αντιληφθεί λίγο και η ΔΕΗ τον τρόπο, μέσα από τον οποίο κρίνεται από τους πολίτες – καταναλωτές, όχι μόνο προς την παροχή του ρεύματος αλλά και ως προς τη γενικότερη συμπεριφορά της απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Είναι νομίζω μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους.
Και φυσικά θα έχουμε τα τρία περίπτερα. Στο κεντρικό περίπτερο του Συντάγματος στην ουσία θα μεταφέρουμε τις δραστηριότητες και τη λειτουργία μέρους της Γενικής Γραμματείας για εκείνες τις μέρες, δίνοντας τη δυνατότητα στον κόσμο να έρθει σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθεί για μια σειρά από πράγματα και δράσεις, που εξελίσσονται εδώ. Συν το φυλλάδιο και όλα τα υπόλοιπα που είπαμε.
Κλείνοντας θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν από την πρώτη στιγμή, την ΕΣΕΕ, το ΣΕΛΠΕ, την Ένωση Ξενοδόχων Αττικής και τη ΔΕΗ που εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο εκδηλώσεων.
Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Να σας ευχαριστήσω κι εγώ για την παρουσία σας σήμερα εδώ, να πω ότι όπως ξέρετε η «Μέρα του Καταναλωτή» γιορτάζεται ανελλιπώς από το 1962 όταν πρωτοκαθιερώθηκε η 15η Μαρτίου σαν παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή και να σας πω ότι στην χώρα μας τα τελευταία 5 χρόνια έχει ενταθεί ο εορτασμός.
Εμείς έκτοτε συμμετέχουμε ενεργά και θα πρέπει επίσης να πω ότι δυστυχώς φέτος οι δράσεις παρ’ ότι είναι πολλές, διακρίνονται από την οικονομία λόγω της κρίσης και αυτό νομίζω ότι πρέπει να το επισημάνουμε.
Η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών θα προέλθει κατά μεγάλο βαθμό και από τη δική σας τη συμμετοχή και για το λόγο αυτό σας ευχαριστώ.
Αιχμή του εορτασμού ήταν φέτος η για πρώτη φορά από της ημέρας καθιέρωσης του εορτασμού της «Μέρας του Καταναλωτή», ο συνδυασμός της με μια μεγάλη άλλη γιορτή: την Μέρα της Γυναίκας. Το 8 με 15 ελπίζω ότι θα αποτελέσει πλέον καθιερωμένο θεσμό στην ελληνική πραγματικότητα στην ελληνική αγορά, επ’ ωφελεία πάντα των καταναλωτών.
Ο εορτασμός φέτος από τη μεριά μας περιλαμβάνει την καθιέρωση αυτής της εβδομάδας των χαμηλών τιμών που και σε συνδυασμό με την ημέρα λήξης των εκπτώσεων που ήταν 28 Φεβρουαρίου, ζητήσαμε από τους συναδέλφους όλο αυτό το διάστημα το δεκαπενθήμερο, να προσφέρουν τα εμπορεύματά τους σε χαμηλές τιμές.
Το σύνθημα ήταν: «Μια τιμή, χαμηλή τιμή», για να μην υπάρχει σύγχυση με καθιερωμένους θεσμούς της αγοράς, όπως είναι οι εκπτώσεις ή οι προσφορές που επίσης επιτρέπονται για ένα δεκαήμερο.
Θα ήθελα επίσης να πω ότι εμείς το έχουμε αποδείξει και το αποδεικνύουμε και σήμερα, ότι με τους καταναλωτές είμαστε σύμμαχοι. Είμαστε από την ίδια μεριά του τραπεζιού, δεν είμαστε αντίπαλοι. Δεν θα σταματήσω να το λέω αυτό, δεδομένου ότι για μας ο ενημερωμένος καταναλωτής αποτελεί τον καλύτερο βοηθό και συμπαραστάτη στο επάγγελμά μας.
Για το λόγο αυτό άλλωστε και είχαμε συγχαρεί και είχαμε εκδηλώσει την ικανοποίησή μας για την καθιέρωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, πριν από 5 χρόνια αν δεν κάνω λάθος κ. Οικονόμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν από 10 χρόνια.
Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Η Γενική Γραμματεία του Καταναλωτή ενεργοποιήθηκε πριν από 5, άντε να είναι 6 τα χρόνια, παραπάνω δεν είναι. Δεν θα τσακωθούμε όμως γι’ αυτό. Σήμερα είναι οργανωμένη και βλέπετε μάλιστα ότι συνεχώς είναι δίπλα στον καταναλωτή. Αλλά δίπλα και σε εμάς, να το ξεκαθαρίσω αυτό.
Για μας όπως ξέρετε ο καταναλωτής είναι πρώτα άνθρωπος, δεν είναι νούμερα. Το έχουμε πει και το έχουμε τονίσει γι’ αυτό και στη σημερινή δύσκολη περίοδο και συναισθανόμενοι τη δύσκολη θέση που έχουν περιέλθει όλοι οι καταναλωτές -όλοι μας, γιατί όλοι μας είμαστε καταναλωτές- οι προσπάθειές μας για να αυξήσουμε την αγοραστική δύναμη του διαθέσιμου εισοδήματος του καθενός, είναι έντονες.
Θα ήθελα λοιπόν για μια ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω και να σταματήσω εδώ.
Θ. ΒΑΡΔΑΣ: Εγώ θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Ανάπτυξης και την παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης διότι τονίζει τη σημασία του καταναλωτή. Η σημασία του καταναλωτή έχει τονιστεί από αρχαιοτάτων χρόνων, οι αρχαίοι Λατίνιοι έλεγαν ότι ο αγοραστής ευθύνεται, συγκεκριμένα έλεγαν «cave atemtor» και αυτό είναι γεγονός.
Ευθύνεται όμως ο αγοραστής ο οποίος είναι ενημερωμένος και αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που συγχαίρω την παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, διότι δεν διστάζει να ενημερώσει τους καταναλωτές. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στη δημοσιοποίηση επιχειρήσεων και τιμών που πουλάνε τα προϊόντα. Είναι κάτι, το οποίο είναι γνωστό. Γιατί είναι κακό να βγει μια ανακοίνωση και να λέει ότι η επιχείρηση τάδε πουλάει το συγκεκριμένο προϊόν τόσο και η επιχείρηση τάδε πουλάει το συγκεκριμένο προϊόν τόσο;
Βεβαίως ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι ένα απαραίτητο στοιχείο μιας αγοράς, η οποία λειτουργεί εύρυθμα υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν καρτέλ, μονοπώλια και εναρμονισμένες πρακτικές. Ο ΣΕΛΠΕ εδώ και πολύ καιρό έχει βγει κι έχει χτυπήσει καρτέλ, τα μέλη του ΣΕΛΠΕ δεν μπορούν πρακτικά να είναι καρτέλ, γιατί στο ΣΕΛΠΕ ανήκουν επιχειρήσεις που δεν είναι ομοειδείς, επιχειρήσεις που πουλάνε ρούχα, πουλάνε παπούτσια, πουλάνε computer. Η έννοια του καρτέλ είναι η έννοια συγκέντρωσης ομοειδών επιχειρήσεων σε συνδέσμους, που στόχο έχουν να επηρεάσουν τις τιμές.
Εμείς θέλουμε να βγαίνουν αποφάσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού όπως και βγαίνουν, αλλά το κυριότερο είναι να πληρώνονται τα πρόστιμα, διότι δεν πληρώνονται, ή αν φτάσουν να πληρωθούν ύστερα από 5 ή 10 χρόνια, είναι στο ένα εκατοστό του αρχικού προστίμου.
Το κυριότερο από όλα: όταν βγει μια απόφαση η οποία λέει ότι υπάρχει καρτέλ και υπάρχει τιμή που προκύπτει από εναρμονισμένη πρακτική, το πρακτικό αποτέλεσμα δεν είναι μόνο να βγει το πρόστιμο, το πρακτικό αποτέλεσμα είναι να πέσει και η τιμή. Εάν δηλαδή βγαίνει το πρόστιμο και η τιμή παραμένει η ίδια, τότε μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι «δεν μας ενδιαφέρει εμείς πληρώνουμε και το πρόστιμο και πουλάμε ακριβά».
Θα μου πείτε τι ενδιαφέρει ένα Πρόεδρο Συνδέσμου Επιχειρηματιών αν υπάρχουν καρτέλ ή δεν υπάρχουν καρτέλ. Όπως είπα προηγούμενα η ύπαρξη ελεύθερων αγορών δικαιολογείται από τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Εάν λοιπόν παίζεται το παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα, δηλαδή αν υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες ανταγωνίζονται για να αποσπάσουν το ευρώ από την τσέπη του καταναλωτή, αλλά υπάρχουν και κάτι ξύπνιοι οι οποίοι μπορούν να κάνουν καρτέλ και να παίρνουν μεγαλύτερο μερίδιο από το ευρώ του καταναλωτή ως δεν θα εδικαιούντο από μια ελεύθερη αγορά, αυτό βλάπτει αυτούς, οι οποίοι ανταγωνίζονται μέσα στην αγορά.
Κατά συνέπεια αν δεν υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός σε όλους τους κλάδους της αγοράς, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν και ελεύθερες αγορές. Ας γίνουν όλα μονοπώλια.
Θα ήθελα να κάνω και μια παρατήρηση όσον αφορά τη ΔΕΗ. Κύριε Υπουργέ, πολύ σωστό είναι αυτό το οποίο λέτε ότι η ΔΕΗ δεν πρέπει να ενεργεί σα μονοπώλιο, αλλά το μονοπώλιο είναι μονοπώλιο. Είτε είναι ιδιωτικό, είτε είναι δημόσιο, είναι μονοπώλιο. Μονοπώλια δεν πρέπει να υπάρχουν και πρέπει να υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός.
Ένα τρίτο στοιχείο το οποίο σημαίνει ότι ο καταναλωτής είναι ενημερωμένος, είναι ότι ο καταναλωτής πρέπει να έχει το χρόνο να ενημερώνεται. Αν θέλετε να διαβάζετε εφημερίδα για να ενημερωθείτε για τα νέα, πρέπει να έχετε το χρόνο να τη διαβάσετε. Όταν λοιπόν ο καταναλωτής σήμερα και ο άνδρας και η γυναίκα τρέχουν σαν τον συμπαθέστατο Βέγγο, δυο δουλειές την ημέρα για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, δεν μπορεί να είναι ενημερωμένοι για  τις τιμές, στο πρώτο μαγαζί που θα μπουν μέσα, μπαίνουν, ψωνίζουν τα απαραίτητα και φεύγουν.
Γι’ αυτό χρειάζεται να δώσουμε κάποιο χρόνο στους καταναλωτές και ο χρόνος αυτό τον οποίον εμείς έχουμε ζητήσει να δοθεί στους καταναλωτές για να κρίνουν και να συγκρίνουν δεν είναι ένας χρόνος που θέλουμε να χτυπηθούν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι ένας χρόνος που θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα.
Αυτό ήθελα να σας πω και να σας συγχαρώ και πάλι για την προσπάθειά σας. Ο νοών νοείτω εμείς δεν φέρνουμε, απλά λέω ότι ο καταναλωτής δεν έχει χρόνο και άμα δεν έχει χρόνο μη μιλάμε για ενημερωμέν Δελτίο Τύπου

 

Αθήνα, 9 Μαρτίου 2009 

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με θέμα την παγκόσμια εβδομάδα καταναλωτή.  

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συγνώμη για την καθυστέρηση. Κράτησε λίγο παραπάνω απ’ ότι φανταζόμουν η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.  Περνάμε στο θέμα της συνέντευξης που είναι οι δράσεις του Υπουργείου μαζί με διάφορους φορείς για την εβδομάδα της προστασίας του καταναλωτή. Στόχος των εκδηλώσεων και των πρωτοβουλιών που έχουμε δρομολογήσει γι’ αυτή την εβδομάδα, είναι πρώτον, η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα δικαιώματα και τις πολιτικές προστασίας του καταναλωτή.Είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνεται μόνο αυτή την εβδομάδα, πρέπει να γίνεται όλο το χρόνο, γιατί είναι αλήθεια ότι όλα τα τελευταία χρόνια και με όλες τις κυβερνήσεις, να μη το δούμε κομματικά, έχουν γίνει βήματα για την προστασία του καταναλωτή, αλλά οι καταναλωτές δεν είναι πάντα ενήμεροι γι’ αυτά τους τα δικαιώματα, πως μπορούν να τα ασκήσουν.Και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε την εβδομάδα αυτή για να υπάρξει μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και μια πιο άμεση γνώση των δικαιωμάτων των καταναλωτών απ’ τους ίδιους. Το δεύτερο και ακόμα σημαντικότερο για μένα, είναι η προσπάθεια για καλλιέργεια καταναλωτικής συνείδησης στην Ελλάδα. Το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό. Θεωρώ ότι για να λειτουργήσει η αγορά ομαλά, θα πρέπει να υπάρχει σωστή συμπεριφορά, σεβασμός στους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού από τους επιχειρηματίες, σωστός ελεγκτικός ρόλος του Υπουργείου, αλλά και βεβαίως καλλιέργεια της καταναλωτικής συνείδησης.Πρέπει και οι τρεις παράγοντες να λειτουργήσουν, να προχωρήσουν παράλληλα, προκειμένου να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πραγματικά θα ευχόμουν το καταναλωτικό κίνημα στην Ελλάδα να ανδρωθεί, να γιγαντωθεί, να φτάσει το καταναλωτικό κίνημα της Γαλλίας ή του Βελγίου που είναι χώρες στις οποίες έζησα χρόνια όπως γνωρίζετε και όπου οι καταναλωτές έχουν πολύ μεγαλύτερη παρέμβαση στα πράγματα.Ο τρίτος επιμέρους στόχος αυτής της εβδομάδας είναι η προώθηση μιας άλλης λογικής εκ μέρους των φορέων της αγοράς και πραγματικά χαιρόμαστε που πρωτοβουλίες που εκτυλίσσονται αυτή την εβδομάδα είναι πρωτοβουλίες τις οποίες στηρίζουν η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου, ο ΣΕΛΠΕ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας, η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά. Η συνεργασία και το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να επιδεικνύουν όλοι οι φορείς της αγοράς, ειδικά σε μια κρίσιμη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε σε όλο τον κόσμο, είναι σημαντικά για την προσπάθειά μας για την καλύτερη προστασία του καταναλωτή.Ξέρετε, αναφερόμενος εν παρενθέσει και σε κάτι που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, θέλω να τονίσω και σε εσάς κάτι που απάντησα σε μια εφημερίδα, σε ένα άρθρο κάποιου συντάκτη της. Είπε ότι η στάση η δική μου καθώς πια κατονομάζουμε επιχειρήσεις όταν θεωρούμε ότι κάνουν αδικαιολόγητες αυξήσεις, στην πραγματικότητα οδηγεί σε ένα διασυρμό των επιχειρήσεων.Και απάντησα ότι εγώ σταθερά όπως και η ηγεσία του Υπουργείου συνολικά είμαστε υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας. Πιστεύουμε όμως ότι αθέμιτες πρακτικές εκ μέρους ορισμένων επιχειρήσεων είναι αυτές που πραγματικά διασύρουν την ελεύθερη αγορά και υπονομεύουν την ίδια την υγιή επιχειρηματικότητα. Κεντρικό μήνυμα της εβδομάδας του καταναλωτή είναι το «δώσε σημασία – έχεις προστασία». Πιστεύουμε ότι το σλόγκαν αυτό περικλείει μια μεγάλη αλήθεια. Οι καταναλωτές έχουν ήδη σημαντικά θεσμοθετημένα δικαιώματα, έχουν σημαντικά όπλα στα χέρια τους τα οποία πρέπει να μάθουν ώστε να μπορούν να επωφεληθούν απ’ αυτά. Και αντιστρόφως όμως ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος οφείλει να σέβεται πλήρως τις υποχρεώσεις του και να αποφεύγει πρακτικές εις βάρος των πολιτών. Για μια ακόμα φορά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε τέτοιου είδους αθέμιτες πρακτικές και γι’ αυτό το λόγο θα δείτε στο επόμενο διάστημα να ξεδιπλώνονται πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση. Τις γνωρίζετε, θα τις αναφέρω και στο τέλος της τοποθέτησής μου.Να πω πρώτα τι περιλαμβάνει αυτή η εβδομάδα. Πρώτον, την Τετάρτη έχουμε ημερίδα με θέμα «πολιτικές προστασίας του καταναλωτή σε μια πολύπλοκη εποχή – η πληροφόρηση, τα εργαλεία, οι εταίροι, η οικοδόμηση εμπιστοσύνης». Είναι μια ημερίδα για την οποία στη συνέχεια θα αναφερθούν με περισσότερες λεπτομέρειες ο κ. Βλάχος και ο κ. Οικονόμου, που γίνεται σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς και με το καταναλωτικό κίνημα.Έχουμε την Πέμπτη επίσης ένα τραπέζι διαλόγου με θέμα «οι καταναλωτές ρωτούν – η ΔΕΗ απαντά». Είναι μια πρωτοβουλία απ’ την πλευρά της ΔΕΗ την οποία έχω ενθαρρύνει και προσωπικά να μην αντιλαμβάνεται το ρόλο της ως μονοπώλιο, αλλά ως μια εταιρεία η οποία πρέπει να έχει μια παρουσία στο κοινωνικό γίγνεσθαι, να εξηγεί την περιβαλλοντική της πολιτική, την τιμολογιακή της πολιτική, τη λογική της απέναντι στους καταναλωτές. Όλοι είμαστε υπόλογοι, ακόμα και τα κρατικά μονοπώλια. Στους Έλληνες πολίτες θέλω να πω και στους καταναλωτές. Έχουμε έκδοση ειδικού ενημερωτικού εντύπου με θέμα την προστασία από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Έχουμε δημιουργία σταθμών ενημέρωσης, δηλαδή περίπτερα  για θέματα καταναλωτή σε εμπορικές περιοχές, πλατεία Συντάγματος, πλατεία Κοραή, στον Πειραιά, στο Χαλάνδρι, στο πεζόδρομο Χαϊμαντά και Πλάτωνος. Έχουμε μαθητικό διαγωνισμό στον Πειραιά, ο Πειραιάς είναι ιδιαιτέρως δραστήριος αυτή την εβδομάδα, σε δημοτικά σχολεία του Πειραιά σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης, με μηνύματα που αφορούν ακριβώς τον καταναλωτή και την ευαισθητοποίησή του για την προστασία των δικαιωμάτων του. Έχουμε ενημερωτική καμπάνια μέσω ραδιοφωνικών σποτ για δικαιώματα των καταναλωτών για ζητήματα των καθημερινών τους συναλλαγών. Και έχουμε και δυο πιο ουσιαστικές πρωτοβουλίες με επίπτωση θέλουμε να πιστεύουμε στην τσέπη του καταναλωτή. Η πρώτη είναι μια εβδομάδα προσφορών για καταναλωτές σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης. Θα μιλήσουν και οι εκπρόσωποί τους στη συνέχεια για την επίπτωση που θα έχει στους καταναλωτές αυτή η εβδομάδα των προσφορών. Και επίσης ειδικές προσφορές για τα ξενοδοχεία της Αττικής σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ελλάδας. Δε θα μείνουμε στις δράσεις που γίνονται επ’ ευκαιρία της εβδομάδας των καταναλωτών. Έχουμε και άλλα βήματα να κάνουμε. Τις επόμενες μέρες μέσα στην εβδομάδα, θα δούμε, είναι θέμα συνεννοήσεων που είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη ο προσδιορισμός της ημέρας. Θα καταθέσουμε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις εισπρακτικές εταιρείες που είναι και το πρώτο νομοσχέδιο που κατατίθεται μετά την αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο το Γενάρη. Στη συνέχεια, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, πολύ σύντομα, θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πριν οριστεί καινούργια Επιτροπή θέλουμε η καινούργια Επιτροπή να ξεκινήσει μέσα σε ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέπει να προχωρήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού με μεγαλύτερες ταχύτητες, με τη θωράκιση εκείνη την οποία απαιτείται για να λειτουργήσει και με βάση την εμπειρία που έχει προκύψει τόσα χρόνια από τη λειτουργία της ίδιας της Επιτροπής εδώ της δικής μας, αλλά και απ’ τη λειτουργία άλλων Επιτροπών σε άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Αυτοί οι οποίοι καταφεύγουν σε αθέμιτες πρακτικές και σε καρτέλ να ξέρουν – και το λέμε από τώρα – ότι θα έχουν να φοβούνται από εδώ και πέρα πολύ περισσότερο. Και επίσης προχωρούμε στις επόμενες μέρες στη στελέχωση της Ειδικής Γραμματείας για την εποπτεία της αγοράς. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες που απαιτούνται. Θα σας εξηγήσει ο κ. Βλάχος. Θα προχωρήσουμε σε όλες τις κινήσεις εκείνες που απαιτούνται έτσι ώστε ο ελεγκτικός μηχανισμός του Υπουργείου Ανάπτυξης να γίνει πολύ πιο αξιόπιστος και πολύ πιο αποτελεσματικός από το σημερινό, ο οποίος ήδη με υπερπροσπάθεια έχει κάποια αποτελέσματα, αλλά αναγνωρίζουμε ότι προφανώς θα πρέπει να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο ουσιαστικά προς την κατεύθυνση την οποία όλοι θέλουμε, της προστασίας του καταναλωτή.Αυτά είχα να σας πω. Οι δράσεις που προχωρούν αυτή την εβδομάδα έχουν κάποιες απ’ αυτές συμβολικό χαρακτήρα ή χαρακτήρα ενημέρωσης των πολιτών. Κάποιες άλλες έχουν επίπτωση στην τσέπη τους. Εκείνο το οποίο εμείς όμως προσπαθούμε είναι πέρα απ’ αυτές τις δράσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του καταναλωτή συνέχεια να είμαστε επιφυλακή, για να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ακρίβειας, το πρόβλημα των καρτέλ, το πρόβλημα της προστασίας των δικαιωμάτων του καταναλωτή, με πολύ συγκεκριμένα και μετρήσιμα βήματα προς τα μπρος.Αυτά έχω να πω. Δεν ξέρω, θέλεις να προσθέσεις Γιώργο; Γ. ΒΛΑΧΟΣ: Εκείνο που θέλουμε να ζητήσουμε βεβαίως εμείς από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ είναι να στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται για την ημέρα που εμείς την κάναμε εβδομάδα καταναλωτή, ούτως ώστε το μήνυμα που εκπέμπεται από το Υπουργείο να φτάσει και στον κάθε συμπολίτη μας και να τον δραστηριοποιήσει στην προσπάθεια που κάνουμε για να λειτουργήσει η αγορά καλύτερα, πιο αποτελεσματικά. Το καινούργιο που βλέπετε φέτος είναι ότι οι προσπάθειές μας είναι σε εβδομάδα καταναλωτή. Η ΔΕΗ θα έλεγα ότι προσήλθε πρώτη, έτοιμη να δώσει εξηγήσεις για τους καταναλωτές και υπό αυτή την έννοια προσέρχεται θα επικοινωνήσει και θα απαντήσει στα ερωτήματα όλων, για το πώς λειτουργεί και πως συμπεριφέρεται απέναντι στους καταναλωτές και βεβαίως οι φορείς της αγοράς, όπου όπως είπε ο Υπουργός δέχτηκαν να συνεργαστούν και να συμβάλλουν στην προώθηση αυτής της προσπάθειας και αυτών των εννοιών που κι εμείς σαν Υπουργείο όλο το τελευταίο διάστημα επιχειρούμε.Θέλω να ευχαριστήσουμε πραγματικά τους φορείς της αγοράς και για μας εν κατακλείδι είναι ότι υγιές εμπόριο -και υγιές εμπόριο σημαίνει εμπόριο με κανόνες θεσμικά κατοχυρωμένο- μπορεί να πάει παρέα με τον καταναλωτή, να προστατεύει τα συμφέροντα και του καταναλωτή.Αυτό που εμείς επιχειρούμε που πρέπει να πιστέψει ο κάθε καταναλωτής και για να το κάνει αυτό, πρέπει να είναι ενημερωμένος και στην προσπάθεια της ενημέρωσης θεωρούμε τη δική σας συμβολή πάρα πολύ σημαντική. Μπορείτε να δώσετε την πραγματική εικόνα χωρίς υπερβολές, το πρόβλημα θα το πούμε όλοι πρόβλημα, το όποιο θετικό βήμα γίνεται να το αξιολογήσουμε, να το αξιοποιήσουμε προκειμένου να αποτελεί ελπίδα και για επόμενα βήματα, που τα χρειαζόμαστε σε αυτό το διαρκή αγώνα, που δίνουμε για την αποκατάσταση των κανόνων στην αγορά.Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Φέτος ομαδοποιούμε μια σειρά από δράσεις αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να δώσουμε ένα πιο συγκροτημένο και στοχευμένο μήνυμα σε μια περίοδο που διαφέρει από αυτές που είχαμε ζήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια και αντιλαμβανόμαστε όλοι τι εννοώ.Οι συμβολισμοί αυτής της εβδομάδας είναι πάρα πολλοί. Ένας πολύ σημαντικός συμβολισμός κατά την άποψή μου είναι αυτό που επεσήμανε και ο κ. Υπουργός και ο κ. Υφυπουργός ότι η επιχειρηματικότητα έτσι όπως πρέπει να είναι και να λειτουργεί η πολιτεία και η προστασία του καταναλωτή και τα συμφέροντα του καταναλωτή είναι από την ίδια όχθη και αυτό συμβολίζεται με τη συμμετοχή φορέων της αγοράς τους οποίους κι εγώ θερμά ευχαριστώ για την ανταπόκρισή τους από την πρώτη στιγμή.Το δεύτερο το λέμε κάθε χρόνο, το λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια την «Ημέρα του καταναλωτή» τώρα το λέμε για μια εβδομάδα. Όσοι παρακολουθείτε το ρεπορτάζ ξέρετε ότι αποτελεί βασικό σχόλιο και δική  μας τοποθέτηση οποτεδήποτε μιλάμε για ζητήματα καταναλωτή και αγοράς, ο πολίτης – καταναλωτής έχει δικαιώματα, δικαιώματα, που συνεχώς διευρύνονται με νέα θεσμικά μέτρα που ψηφίζουμε, που διαμορφώνουμε. Γνωρίζετε την Υπουργική Απόφαση για τις Τράπεζες, αναφέρθηκε ο κ. Υπουργός στο νόμο για τις εισπρακτικές εταιρείες.Πέρα όμως από αυτά τα δικαιώματα έχουν και τη δυνατότητα εγώ θα έλεγα και την υποχρέωση να τα διεκδικούν τα δικαιώματα αυτά και αυτό είναι κάτι, που θέλουμε να αναδείξουμε μέσα από την εβδομάδα αυτή των δράσεων.Το τρίτο και τελευταίο που θα ήθελα να πω είναι ότι στις δυο ημερίδες που εντάσσουμε σε αυτή την εβδομάδα καταναλωτή, έχουμε επιλέξει να συζητήσουμε για θέματα που απασχολούν τους πάντες και ατομικά και συλλογικά. Στην πρώτη Ημερίδα την Τετάρτη, υπάρχουν τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη θεματική έχει να κάνει με τα καινούργια εργαλεία και με τις νέες πολιτικές που συνεχώς εμπλουτίζονται και ανανεώνονται του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς. Θα μιλήσουμε εκεί με πιο συγκεκριμένα πράγματα και για την υπηρεσία ελέγχου της αγοράς και για το Παρατηρητήριο των τιμών και για άλλα θέματα τις ενδοομιλικές συναλλαγές τις οποίες έχετε ακούσει και τον κ. Σκιαδά αρκετές φορές να αναφέρει, για μια σειρά από εργαλεία που είχαμε, έχουμε και εμπλουτίζουμε προκειμένου να επιτελέσουμε πιο ουσιαστικά το ρόλο μας ως ελεγκτικού και ρυθμιστικού παράγοντα στη λειτουργία της αγοράς.Η δεύτερη θεματική που επίσης κατά την άποψή μου είναι πολύ σημαντική, έχει να κάνει με το ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην προβολή θεμάτων καταναλωτή και αγοράς κι εκεί νομίζω ότι θα μπορέσουμε να κουβεντιάσουμε και να ακούσουμε πολύ χρήσιμες απόψεις από όλες τις πλευρές και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από την πολιτεία και από την πλευρά της αγοράς, για τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται τα θέματα για το πώς μπορεί να υπάρχει  μια πιο ουσιαστική και καλή συνεργασία για την πιο ορθολογική ενημέρωση του πολίτη – καταναλωτή.Η τρίτη θεματική έχει να κάνει με τους εκπροσώπους των Ενώσεων καταναλωτών και της επιχειρηματικής κοινότητας για το πώς βλέπουν το ρόλο τους σε αυτή την ιστορία λειτουργίας της αγοράς. Η δεύτερη Ημερίδα που για πρώτη φορά γίνεται όσο τουλάχιστον εγώ θυμάμαι τις δραστηριότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, έχει να κάνει με το πώς θα πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Καταναλωτών και όχι μόνο και του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πάνω σε ζητήματα που αφορούν τον καταναλωτή ηλεκτρικού ρεύματος και τον οικιακό καταναλωτή και τον καταναλωτή επιχειρηματία. Πράγματα, που πολλές φορές με στρεβλό τρόπο γίνονται αντιληπτά ή που κρύβονται κάτω από άλλα πιο εντυπωσιακά και πιο επικοινωνιακά ζητήματα, ή που εν πάση περιπτώσει χρίζουν απαντήσεων και διευκρινίσεων. Προσωπικά και εμείς εδώ στο Υπουργείο περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή τη συζήτηση και για να προκύψουν απαντήσεις και για να αντιληφθεί λίγο και η ΔΕΗ τον τρόπο, μέσα από τον οποίο κρίνεται από τους πολίτες – καταναλωτές, όχι μόνο προς την παροχή του ρεύματος αλλά και ως προς τη γενικότερη συμπεριφορά της απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Είναι νομίζω μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους.Και φυσικά θα έχουμε τα τρία περίπτερα. Στο κεντρικό περίπτερο του Συντάγματος στην ουσία θα μεταφέρουμε τις δραστηριότητες και τη λειτουργία μέρους της Γενικής Γραμματείας για εκείνες τις μέρες, δίνοντας τη δυνατότητα στον κόσμο να έρθει σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθεί για μια σειρά από πράγματα και δράσεις, που εξελίσσονται εδώ. Συν το φυλλάδιο και όλα τα υπόλοιπα που είπαμε.Κλείνοντας θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν από την πρώτη στιγμή, την ΕΣΕΕ, το ΣΕΛΠΕ, την Ένωση Ξενοδόχων Αττικής και τη ΔΕΗ που εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο εκδηλώσεων.Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Να σας ευχαριστήσω κι εγώ για την παρουσία σας σήμερα εδώ, να πω ότι όπως ξέρετε η «Μέρα του Καταναλωτή» γιορτάζεται ανελλιπώς από το 1962 όταν πρωτοκαθιερώθηκε η 15η Μαρτίου σαν παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή και να σας πω ότι στην χώρα μας τα τελευταία 5 χρόνια έχει ενταθεί ο εορτασμός.Εμείς έκτοτε συμμετέχουμε ενεργά και θα πρέπει επίσης να πω ότι δυστυχώς φέτος οι δράσεις παρ’ ότι είναι πολλές, διακρίνονται από την οικονομία λόγω της κρίσης και αυτό νομίζω ότι πρέπει να το επισημάνουμε.Η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών θα προέλθει κατά μεγάλο βαθμό και από τη δική σας τη συμμετοχή και για το λόγο αυτό σας ευχαριστώ.Αιχμή του εορτασμού ήταν φέτος η για πρώτη φορά από της ημέρας καθιέρωσης του εορτασμού της «Μέρας του Καταναλωτή», ο συνδυασμός της με μια μεγάλη άλλη γιορτή: την Μέρα της Γυναίκας. Το 8 με 15 ελπίζω ότι θα αποτελέσει πλέον καθιερωμένο θεσμό στην ελληνική πραγματικότητα στην ελληνική αγορά, επ’ ωφελεία πάντα των καταναλωτών.Ο εορτασμός φέτος από τη μεριά μας περιλαμβάνει την καθιέρωση αυτής της εβδομάδας των χαμηλών τιμών που και σε συνδυασμό με την ημέρα λήξης των εκπτώσεων που ήταν 28 Φεβρουαρίου, ζητήσαμε από τους συναδέλφους όλο αυτό το διάστημα το δεκαπενθήμερο, να προσφέρουν τα εμπορεύματά τους σε χαμηλές τιμές.Το σύνθημα ήταν: «Μια τιμή, χαμηλή τιμή», για να μην υπάρχει σύγχυση με καθιερωμένους θεσμούς της αγοράς, όπως είναι οι εκπτώσεις ή οι προσφορές που επίσης επιτρέπονται για ένα δεκαήμερο.Θα ήθελα επίσης να πω ότι εμείς το έχουμε αποδείξει και το αποδεικνύουμε και σήμερα, ότι με τους καταναλωτές είμαστε σύμμαχοι. Είμαστε από την ίδια μεριά του τραπεζιού, δεν είμαστε αντίπαλοι. Δεν θα σταματήσω να το λέω αυτό, δεδομένου ότι για μας ο ενημερωμένος καταναλωτής αποτελεί τον καλύτερο βοηθό και συμπαραστάτη στο επάγγελμά μας.Για το λόγο αυτό άλλωστε και είχαμε συγχαρεί και είχαμε εκδηλώσει την ικανοποίησή μας για την καθιέρωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, πριν από 5 χρόνια αν δεν κάνω λάθος κ. Οικονόμου. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν από 10 χρόνια.Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Η Γενική Γραμματεία του Καταναλωτή ενεργοποιήθηκε πριν από 5, άντε να είναι 6 τα χρόνια, παραπάνω δεν είναι. Δεν θα τσακωθούμε όμως γι’ αυτό. Σήμερα είναι οργανωμένη και βλέπετε μάλιστα ότι συνεχώς είναι δίπλα στον καταναλωτή. Αλλά δίπλα και σε εμάς, να το ξεκαθαρίσω αυτό.Για μας όπως ξέρετε ο καταναλωτής είναι πρώτα άνθρωπος, δεν είναι νούμερα. Το έχουμε πει και το έχουμε τονίσει γι’ αυτό και στη σημερινή δύσκολη περίοδο και συναισθανόμενοι τη δύσκολη θέση που έχουν περιέλθει όλοι οι καταναλωτές -όλοι μας, γιατί όλοι μας είμαστε καταναλωτές- οι προσπάθειές μας για να αυξήσουμε την αγοραστική δύναμη του διαθέσιμου εισοδήματος του καθενός, είναι έντονες.Θα ήθελα λοιπόν για μια ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω και να σταματήσω εδώ.Θ. ΒΑΡΔΑΣ: Εγώ θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Ανάπτυξης και την παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης διότι τονίζει τη σημασία του καταναλωτή. Η σημασία του καταναλωτή έχει τονιστεί από αρχαιοτάτων χρόνων, οι αρχαίοι Λατίνιοι έλεγαν ότι ο αγοραστής ευθύνεται, συγκεκριμένα έλεγαν «cave atemtor» και αυτό είναι γεγονός.Ευθύνεται όμως ο αγοραστής ο οποίος είναι ενημερωμένος και αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που συγχαίρω την παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, διότι δεν διστάζει να ενημερώσει τους καταναλωτές. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στη δημοσιοποίηση επιχειρήσεων και τιμών που πουλάνε τα προϊόντα. Είναι κάτι, το οποίο είναι γνωστό. Γιατί είναι κακό να βγει μια ανακοίνωση και να λέει ότι η επιχείρηση τάδε πουλάει το συγκεκριμένο προϊόν τόσο και η επιχείρηση τάδε πουλάει το συγκεκριμένο προϊόν τόσο; Βεβαίως ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι ένα απαραίτητο στοιχείο μιας αγοράς, η οποία λειτουργεί εύρυθμα υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν καρτέλ, μονοπώλια και εναρμονισμένες πρακτικές. Ο ΣΕΛΠΕ εδώ και πολύ καιρό έχει βγει κι έχει χτυπήσει καρτέλ, τα μέλη του ΣΕΛΠΕ δεν μπορούν πρακτικά να είναι καρτέλ, γιατί στο ΣΕΛΠΕ ανήκουν επιχειρήσεις που δεν είναι ομοειδείς, επιχειρήσεις που πουλάνε ρούχα, πουλάνε παπούτσια, πουλάνε computer. Η έννοια του καρτέλ είναι η έννοια συγκέντρωσης ομοειδών επιχειρήσεων σε συνδέσμους, που στόχο έχουν να επηρεάσουν τις τιμές.Εμείς θέλουμε να βγαίνουν αποφάσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού όπως και βγαίνουν, αλλά το κυριότερο είναι να πληρώνονται τα πρόστιμα, διότι δεν πληρώνονται, ή αν φτάσουν να πληρωθούν ύστερα από 5 ή 10 χρόνια, είναι στο ένα εκατοστό του αρχικού προστίμου.Το κυριότερο από όλα: όταν βγει μια απόφαση η οποία λέει ότι υπάρχει καρτέλ και υπάρχει τιμή που προκύπτει από εναρμονισμένη πρακτική, το πρακτικό αποτέλεσμα δεν είναι μόνο να βγει το πρόστιμο, το πρακτικό αποτέλεσμα είναι να πέσει και η τιμή. Εάν δηλαδή βγαίνει το πρόστιμο και η τιμή παραμένει η ίδια, τότε μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι «δεν μας ενδιαφέρει εμείς πληρώνουμε και το πρόστιμο και πουλάμε ακριβά».Θα μου πείτε τι ενδιαφέρει ένα Πρόεδρο Συνδέσμου Επιχειρηματιών αν υπάρχουν καρτέλ ή δεν υπάρχουν καρτέλ. Όπως είπα προηγούμενα η ύπαρξη ελεύθερων αγορών δικαιολογείται από τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Εάν λοιπόν παίζεται το παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα, δηλαδή αν υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες ανταγωνίζονται για να αποσπάσουν το ευρώ από την τσέπη του καταναλωτή, αλλά υπάρχουν και κάτι ξύπνιοι οι οποίοι μπορούν να κάνουν καρτέλ και να παίρνουν μεγαλύτερο μερίδιο από το ευρώ του καταναλωτή ως δεν θα εδικαιούντο από μια ελεύθερη αγορά, αυτό βλάπτει αυτούς, οι οποίοι ανταγωνίζονται μέσα στην αγορά.Κατά συνέπεια αν δεν υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός σε όλους τους κλάδους της αγοράς, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν και ελεύθερες αγορές. Ας γίνουν όλα μονοπώλια. Θα ήθελα να κάνω και μια παρατήρηση όσον αφορά τη ΔΕΗ. Κύριε Υπουργέ, πολύ σωστό είναι αυτό το οποίο λέτε ότι η ΔΕΗ δεν πρέπει να ενεργεί σα μονοπώλιο, αλλά το μονοπώλιο είναι μονοπώλιο. Είτε είναι ιδιωτικό, είτε είναι δημόσιο, είναι μονοπώλιο. Μονοπώλια δεν πρέπει να υπάρχουν και πρέπει να υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός. Ένα τρίτο στοιχείο το οποίο σημαίνει ότι ο καταναλωτής είναι ενημερωμένος, είναι ότι ο καταναλωτής πρέπει να έχει το χρόνο να ενημερώνεται. Αν θέλετε να διαβάζετε εφημερίδα για να ενημερωθείτε για τα νέα, πρέπει να έχετε το χρόνο να τη διαβάσετε. Όταν λοιπόν ο καταναλωτής σήμερα και ο άνδρας και η γυναίκα τρέχουν σαν τον συμπαθέστατο Βέγγο, δυο δουλειές την ημέρα για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, δεν μπορεί να είναι ενημερωμένοι για  τις τιμές, στο πρώτο μαγαζί που θα μπουν μέσα, μπαίνουν, ψωνίζουν τα απαραίτητα και φεύγουν.  Γι’ αυτό χρειάζεται να δώσουμε κάποιο χρόνο στους καταναλωτές και ο χρόνος αυτό τον οποίον εμείς έχουμε ζητήσει να δοθεί στους καταναλωτές για να κρίνουν και να συγκρίνουν δεν είναι ένας χρόνος που θέλουμε να χτυπηθούν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι ένας χρόνος που θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα. Αυτό ήθελα να σας πω και να σας συγχαρώ και πάλι για την προσπάθειά σας. Ο νοών νοείτω εμείς δεν φέρνουμε, απλά λέω ότι ο καταναλωτής δεν έχει χρόνο και άμα δεν έχει χρόνο μη μιλάμε για ενημερωμένο καταναλωτή.  Σας είπα, ότι εάν θέλετε να διαβάστε εφημερίδα, πρέπει να έχετε χρόνο να την διαβάσετε, εάν δεν έχετε χρόνο να την διαβάσετε, θα την διαβάστε για να ενημερωθείτε. Ακόμα και τις ανακοινώσεις του Υπουργείου άμα θέλετε να δείτε, πρέπει να έχεις και χρόνο για να τις δείτε, άμα δεν έχετε πώς θα τις δείτε. Θα μπείτε στον πρώτο έμπορο που θα θέλει να σας εκμεταλλευτεί. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Να πω, καταλαβαίνω αυτό που λέει ο κ. Βάρδας για το χρόνο και θέλω να σημειώσω, ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου για το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο τιμών το οποίο θα δώσεις στους καταναλωτές τη δυνατότητα χωρίς να μετακινούνται από το σπίτι τους σε κάποιες περιπτώσεις …Θ. ΒΑΡΔΑΣ:  Η κυρά Μαρία δεν έχει laptop κ. Υπουργέ.ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Να δουν ακριβώς τι γίνεται και προς αυτή την κατεύθυνση της πιο αποτελεσματικής ενημέρωσης των καταναλωτών θα αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες από το Υπουργείο που θα καλύψουν τους πάντες κ. Βάρδα. Θ. ΒΑΡΔΑΣ: Το ωράριο;ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Όχι δεν μιλάω για ωράριο, μιλάω για ενημέρωση των καταναλωτών. Θα δείτε στις επόμενες, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, είπαμε για την ενημέρωση.  Μπορείτε να το κοροϊδεύετε αλλά θα δείτε ότι μιλάμε για πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα …ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το θέμα είναι ότι δεν έχει λεφτά ο κόσμος. Άμα δεν έχει λεφτά ο κόσμος πώς θα δουλέψει το εμπόριο; Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Εμείς σαν ξενοδόχοι έχοντας βιώσει την αγωνία της ηγεσίας του Υπουργείου, Γιώργος Τσακίρης λέγομαι εκπροσωπώ τους ξενοδόχους της Αττικής, να οργανώσει  μια πραγματική εβδομάδα του καταναλωτή ήμασταν υποχρεωμένοι να είμαστε αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια.  Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι ο τουρισμός της χώρας βιώνει μία χρονιά του καταναλωτή για να μην σας πω ότι θα βιώσουμε τελικά και μια διετία του καταναλωτή διότι η πτώση της τουριστικής κίνησης και η έλλειψης ζήτησης πιέζει τις τιμές προς τα κάτω και αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα επίπεδο τιμών που ίσως θα λέγαμε πριν 5ετίας – 6ετίας πριν.  Σε κάθε περίπτωση εμείς συμμετάσχαμε με επιπλέον προσφορές στην προσπάθεια στην εβδομάδα του καταναλωτή και στηρίζουμε κάθε συντεταγμένη προσπάθεια της πολιτείας προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και της καλύτερης προβολής των τιμών στο ευρύτερο κοινό. Ευχαριστώ πολύ.Ν. ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΙΟΥ: Καλημέρα και από εμένα. Εκ μέρους της ΔΕΗ, θα ήθελα να πω ότι με ιδιαίτερη χαρά, συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας του καταναλωτή, μια συμμετοχή που αποτελεί για μιας μία πολύ μεγάλη πρόκληση. Γνωρίζουμε ότι η ΔΕΗ σήμερα έχει να λειτουργήσει σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον και γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουμε μία νέα πελατοκεντρική επιχείρηση, η οποία δημιουργεί νέες αξίες για τους πελάτες της. Και καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες γι’ αυτό. Για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι όμως χρειαζόμαστε να έρθουμε πιο κοντά στον κάθε πελάτη μας, να τον ακούσουμε προσεκτικά, να υιοθετήσουμε λύσεις που θα επιτρέπουν την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στον συντομότερο δυνατό χρόνο.  Ακριβώς για το λόγο αυτό ανταποκριθήκαμε στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος με τις οργανώσεις των καταναλωτών και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και των τοπικών κοινωνιών. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου, θα συζητήσουμε όλα τα θέματα που αφορούν τον καταναλωτή και αφορούν τις δύο Γενικές Διευθύνσεις Μεταφοράς και Διανομής, οι οποίες αποτελούν διεθνώς ρυθμιζόμενες μονοπωλιακές δραστηριότητες, οι οποίες όμως παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο και το άνοιγμα της αγοράς και τη λειτουργία μιας απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας. Μέσα απ’ αυτό το διάλογο θα ακούσουμε προσεκτικά τους καταναλωτές και θα ευαισθητοποιηθούμε, ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι. Στην άλλη θα συζητήσουμε όλα τα θέματα που έχουμε ακούσει όπως είναι η καλύτερη ποιότητα εξυπηρέτησης, η καλύτερη ποιότητα ρεύματος, ισχύος τάσης δηλαδή , θα ακούσουμε για το θέμα επιταχύνσεων στις διασυνδέσεις των νέων καταναλωτών, τα θέματα της αναβαθμίσεως των δικτύων και των υποδομών, υπογειοποιήσεις σε αστικές περιοχές, τον τρόπο που γίνεται η καταμέτρηση και άλλα θέματα. Μέσα απ’ αυτό το διάλογο θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τις οργανώσεις για την λήψη κοινών δράσεων για να προωθήσουμε σημαντικές επενδύσεις που χρειάζονται στο χώρο των δικτύων, ώστε να καταφέρουμε να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στους καταναλωτές. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό που λέω για την πραγματοποίηση επενδύσεων ώστε να μπορέσουμε στις δύσκολες αυτές περιόδους να εξασφαλίσουμε και καλύτερη ποιότητα ηλεκτρικής ενέργειας και τη δυνατότητα διασυνδέσεως νέων πηγών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Πρέπει, λοιπόν, σιγά – σιγά να μετασχηματίσουμε το δίκτυο, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί νέα μεγάλα Αιολικά Πάρκα, νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Έτσι μέσα απ’ αυτή τη συνεννόηση και σε συνεργασία με τη ΔΕΗ θα πρέπει να αναζητήσουμε κοινά αποδεκτές λύσεις και δράσεις, να εκσυγχρονίσουμε το ηλεκτρικό μας σύστημα, ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους τρεις πυλώνες ενεργειακής πολιτικής, που είναι η επάρκεια και ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, η επιτάχυνση σταδιακών επενδύσεων ώστε να καταφέρουμε όχι μόνο σήμερα και στις επόμενες γενιές να έχουμε ρεύμα σε χαμηλές τιμές. Και τέλος να ακολουθήσουμε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον πολιτική. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Θα είμαι λίγο αγενής ως οικοδεσπότης, κατ’ αρχήν λείπει ο εκπρόσωπος της βιομηχανίας τροφίμων, έχει κληθεί; Ή της βιομηχανίας; Δεν υπάρχει εκπρόσωπος είναι σημαντικό αυτό, γιατί η βιομηχανία καθορίζει ένα επίπεδο τιμών.  Η ερώτηση απευθύνεται στους εκπροσώπους του εμπορίου και στον εκπρόσωπο του τουρισμού. Λαμβάνουμε ως δεδομένο ότι στη χώρα μας έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Επίσης λαμβάνουμε ως δεδομένο τα όσα βλέπει η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το επίπεδο των τιμών. Είμαστε σχεδόν από τους πιο ακριβούς σε βασικά εμπορικά είδη σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, όπως και στο τουριστικό προϊόν το οποίο πουλάμε.  Θέλω να κάνω μία ερώτηση στους καλεσμένους σήμερα στο πάνελ, με τι ποσοστό κέρδους πουλάτε τα προϊόντα σας για να είμαστε οι ακριβότεροι σε όλη την Ευρώπη τη στιγμή που έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς; Ένα πεδίο, ένα εύρος θα ήθελα να μου πείτε. Ν. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς βάλατε τρία θέματα. Πρώτον, τη διαφορά μισθών από την Ευρώπη. Ναι υπάρχει διαφορά, όμως θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι σμικραίνει χρόνο με το χρόνο με τις συμβάσεις που υπογράφονται πάντα τα τελευταία έξι χρόνια πάνω από την αύξηση του πληθωρισμού. Αφήνουν δηλαδή καθαρή αύξηση χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι είναι αναγκαίο για να τονωθεί η κατανάλωση όσο θα θέλαμε. Δεύτερον, η απορρόφηση των όποιων αυξήσεων έρχονται από τη βιομηχανία είναι δεδομένο. Το βλέπετε ιδίως τον τελευταίο χρόνο το πόσο έχει αυξηθεί η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, αναφέρθηκα και προηγουμένως χωρίς να αυξηθεί αντίστοιχα και το εισόδημά του.  Και τρίτον, στο θέμα των ποσοστών. Σε καμιά περίπτωση, σε καμιά αγορά δεν μπορείς να τα βάλεις όλα στον ίδιο κορβανά. Αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές και σε άλλες χώρες. Η κάθε επιχείρηση έχει το δικό της ποσοστό γενικών εξόδων, η κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικό νοίκι, δεν μπορεί να έχεις στην Πτολεμαϊδα και στην Ερμού το ίδιο νοίκι. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτά επιβαρύνουν το τελικό προϊόν. Άρα, λοιπόν, αυτό το οποίο πρέπει να μείνει είναι, ότι το εμπόριο συναισθάνεται τον καταναλωτή και ανάλογα πράττει. Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι τιμές αν δεν έχουν σημειώσει μείωση, που έχουν σημειώσει, έχουν μείνει σταθερές.Θ. ΒΑΡΔΑΣ: Να απαντήσω κι εγώ. Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι οι αμοιβές στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλές και είναι αδικαιολόγητα χαμηλές αν σκεφτεί κανείς την διακήρυξη την οποία κάνουμε πάντοτε ότι το ελληνικό εισόδημα έχει φτάσει στο 95% του μέσου ευρωπαϊκού. Εφ’ όσον, λοιπόν, έχει φτάσει στο 95% του μέσου ευρωπαϊκού θα έπρεπε και οι αμοιβές να είναι πολύ μεγαλύτερες. Εμείς σαν έμποροι θα ήμασταν ευτυχείς αν αντί να παίρνουν 700,00 € οι καταναλωτές, παίρνανε 1.100,00 και 1.200,00 €, όπως στο εξωτερικό, είναι κάτι όμως το οποίο ξεφεύγει από τις δικές μας δυνατότητες να ασκήσουμε μακροοικονομική πολιτική και να βάλουμε λεφτά στις τσέπες του κόσμου.  Κάνατε σωστή παρατήρηση ότι δεν παρίσταται η βιομηχανία και κυρίως η βιομηχανία τροφίμων. Το να λέτε ότι όλα τα εμπορεύματα στην Ελλάδα είναι ακριβά κάνετε αυτό …ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δεν το λέμε εμείς το λέει η Κομισιόν.Θ. ΒΑΡΔΑΣ: Το λέει η Κομισιόν, κάνει την πλάνη της συνθέσεως. Ό,τι λέει η Κομισιόν εγώ δεν το θεωρώ θέσφατο και η Κομισιόν κάνει λάθη και κάνει και πολύ σοβαρά λάθη και τα θεσμικά όργανα της Κομισιόν κάνουν λάθη, είναι ακριβά τα τρόφιμα αν θέλετε στην Ελλάδα, είναι πολύ ακριβό το πετρέλαιο στην Ελλάδα.  Είναι προφανές ότι υπάρχουν καρτέλ και εφαρμοσμένες πρακτικές και είναι αυτό που είπε και ο Υπουργός και το βλέπουμε ότι το κάνει πράξη, χτυπάνε τα καρτέλ, πρέπει να αυξηθεί ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στα ρούχα φέρ’ ειπείν οι τιμές είναι πάρα πολύ φτηνές, εκεί που υπάρχει ανταγωνισμός. Ρωτήσατε προηγουμένως ποιο είναι το θεμιτό ποσοστό κέρδους. Δεν υπάρχει θεμιτό ποσοστό κέρδους σε μια ελεύθερη οικονομία.  Υπάρχει ο ανταγωνισμός ο οποίος αν είναι πλήρης και ανόθευτος τείνει να κατεβάσει τα κέρδη στα κανονικά, διότι εάν σε έναν κλάδο πραγματοποιηθούν υπέρ κανονικά κέρδη ο κλάδος αυτός τραβάει μέσα ανθρώπους που επενδύουν και τα κέρδη κατεβαίνουν. Αν όμως φέρ’ ειπείν το πετρέλαιο ή η βενζίνη του αυτοκινήτου ελέγχεται από 2-3 παίκτες και δεν μπορούν να μπουν άλλοι παίκτες μέσα, διότι υπάρχουν κάποιες διατάξεις οι οποίες λένε, ότι πρέπει να έχεις αποθήκες τόσων κυβικών μπλα-μπλα-μπλα. Και να υπάρχουν, λοιπόν, δύο παίκτες και δεν μπορούν να μπουν νέοι παίκτες, αν υπάρχει μία ΔΕΗ η οποία αυξάνει 20% το χρόνο το ρεύμα της και δεν υπάρχει ανταγωνισμός στη ΔΕΗ, είδατε τι έγινε με τον ΟΤΕ. Στον ΟΤΕ κάποτε όταν ήθελες δεύτερο τηλέφωνο πλήρωνες ακριβότερα για το δεύτερο τηλέφωνο. Σήμερα σε παρακαλάει ο ΟΤΕ και έχουν πέσει οι τιμές. Εάν υπάρχει ανταγωνισμός τα κέρδη τακτοποιούνται. Όπου υπάρχουν υπερβολικά κέρδη δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Γι’ αυτό πρέπει το Υπουργείο Ανάπτυξης να ελευθερώσει όλα τα επαγγέλματα και να χτυπήσει τα καρτέλ αμέσως για να πέσουν οι τιμές. Δεν υπάρχει άλλη λύση. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας πω καταρχήν αυτό που σημείωσα και την περασμένη εβδομάδα το οποίο είναι γεγονός, αναμφισβήτητο γεγονός. Ότι από τους 80 περίπου χιλιάδες κωδικούς που έχουμε στα σούπερ μάρκετ, είχαμε από τον Αύγουστο και μετά πάνω από 20 χιλιάδες μειώσεις ή ανακλήσεις τιμών σε αντίστοι

Μετάβαση στο περιεχόμενο