Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με θέμα την παρουσίαση των προγραμμάτων για την «Πράσινη Επιχειρηματικότητα»

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σήμερα, Τετάρτη 27 Μαΐου 2009, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, στο Αμφιθέατρο του ΥΠΑΝ, τα προγράμματα για την «Πράσινη Επιχειρηματικότητα».

 

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Γιώργος Αναστασόπουλος, o Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή και Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΑΝ κ. Γιάννης Οικονόμου και ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας κ. Ελευθέριος Σταυρόπουλος.

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης Τύπου

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είχα ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι το περιβάλλον είναι ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο συνδυασμός, δηλαδή, της ανάπτυξης
με την προστασία του περιβάλλοντος για να είμαι ακριβέστερος. Σήμερα, λοιπόν, παρουσιάζουμε τρία προγράμματα για την Πράσινη Επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επιχειρώ 2009».
Το «Επιχειρώ» είναι μια ομπρέλα δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου, το οποίο σας είναι γνωστό, σε όλους, το ΕΠΑΝ ΙΙ.

Με το σύνολο των Προγραμμάτων του «Επιχειρώ 2009» στοχεύουμε στην ποιοτική ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και στην αποτελεσματική στήριξή τους μέσα στη μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση. Για το λόγο αυτό, βασική κατεύθυνση των Προγραμμάτων μας είναι η προώθηση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η τόνωση της εξωστρέφειάς τους, η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων.

Θέλουμε οι επιχειρήσεις μας ν’ ακολουθήσουν τις σύγχρονες τάσεις της εποχής και να έχουν στις δράσεις τους προστιθέμενη αξία. Γι’ αυτό και προωθούμε μέτρα που σχετίζονται και με την περιβαλλοντική πολιτική των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επιχειρώ» παρουσιάζουμε τρία προγράμματα που δίνουν ακριβώς αυτή την κατεύθυνση στις επιχειρήσεις. Συνδυάζουν, δηλαδή, την επιχειρηματικότητα με την προστασία του περιβάλλοντος και επιχειρούν να θέσουν την προστασία του περιβάλλοντος, ως μια βασική παράμετρο της δραστηριότητας και του σχεδιασμού των επιχειρήσεων.

Τα Προγράμματα αυτά είναι: «Πράσινες Υποδομές 2009», «Πράσινη Επιχείρηση 2009» και «Μετεγκατάσταση 2009».

Η δράση του προγράμματος «Πράσινες Υποδομές» έχει ως στόχο την ενίσχυση ή τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, όπου όπως η διαχείριση και η αξιοποίηση αποβλήτων, η ανάκτηση υλικών, η ανακύκλωση και απορρύπανση, τα γνωστά ως «eco-business».

Θέλω να σας πω εν παρενθέσει ότι αυτή ήταν και η πρώτη έκθεσή μου ως Ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1995, πώς δηλαδή μπορεί να συνδυαστεί η ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος και πώς μπορεί να χρηματοδοτηθούν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρήσεις οι οποίες ακριβώς δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος – οι eco-businesses.

Ειδικοί στόχοι του Προγράμματος είναι
ο προσανατολισμός της επιχειρηματικής δραστηριότητας σ’ έναν κρίσιμο τομέα όπως η διαχείριση των αποβλήτων, η κάλυψη του ελλείμματος, που παρουσιάζει η χώρα μας, σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, η ενίσχυση της δραστηριότητας γύρω από τ’ ανακυκλώσιμα υλικά, η επέκταση της δυναμικότητας της βιομηχανίας στην αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών και φυσικά, όπως όλα τα Προγράμματα, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος αυτού, του προγράμματος «Πράσινες Υποδομές», είναι 60 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 30 εκατομμύρια ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινες Υποδομές» χρηματοδοτούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού από 300.000 ευρώ μέχρι και 3 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ποσοστά δημόσιας χρηματοδότησης ανέρχονται σε 30-60% ανάλογα με τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης και τις σχετικές προβλέψεις από τον αναπτυξιακό
νόμο και τις σχετικές επίσης εγκρίσεις που υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, πλην των ΒΕΠΕ και των νησιών, το ποσοστό χρηματοδότησης είναι 30% ενώ στα νησιά κάτω των 5.000 κατοίκων και στις σεισμόπληκτες και πυρόπληκτες περιοχές, ανέρχεται σε 60%.

Για την υλοποίηση του Προγράμματος «Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης» είναι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Στο Πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις υφιστάμενες ή νέες πολύ μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό τον τομέα. Επιλέξιμες επιχειρήσεις θεωρούνται οι εταιρικές επιχειρήσεις με νομική μορφή Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο.Ε. και φυσικά Ε.Ε.

Οι επιλέξιμες ενέργειες περιλαμβάνουν επενδύσεις που αφορούν τη συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και επεξεργασία
βιομηχανικών αποβλήτων και ειδικών υλικών. Λέγοντας αυτά ολοκληρώνω την παρουσίασε σε σχέση με το πρόγραμμα «Πράσινες Υποδομές».

Τώρα θ’ αναφερθώ στο πρόγραμμα «Πράσινη Επιχείρηση». Επειδή ενδεχομένως θα δημιουργηθούν κάποιες απορίες, αμέσως μετά θα κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα στο ένα και το άλλο, γιατί υπάρχουν ορισμένες ομοιότητες στην παρουσίαση. Ενδεχομένως όταν το ακούει κανείς για πρώτη φορά, για να είναι ξεκάθαρο ποιο είναι το πεδίο του ενός και ποιο το πεδίο του άλλου.

Το δεύτερο πρόγραμμα, η «Πράσινη Επιχείρηση» και σκοπός του είναι η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάσταση στη λειτουργία αυτή καθαυτή των επιχειρήσεων. Να έχουν δηλαδή οι επιχειρήσεις όπως λέγεται, ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν σε επενδύσεις στους τομείς διαχείρισης, διάθεσης αποβλήτων, παρακολούθηση εκπομπών ρύπων, ανάπτυξης πράσινων προϊόντων και διαδικασιών, ανάπτυξης εξοικονόμησης ενέργειας και υδάτινων πόρων και ενσωμάτωσης προτύπων. Πιο συγκεκριμένα: οι στόχοι του Προγράμματος είναι η μείωση του ενεργειακού και κυρίως του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μεταποιητικών επιχειρήσεων, μια πιο φιλική δηλαδή λειτουργία των ίδιων των επιχειρήσεων χωρίς να χρειαστεί να κάνουν επενδύσεις που να παράγουν περιβαλλοντικά προϊόντα, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών, η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων, η συμμόρφωση του μεταποιητικού τομέα με διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα και πάλι η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι και σε αυτό το Πρόγραμμα 60 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 30 εκατομμύρια είναι η δημόσια δαπάνη. Οι δράσεις σ’ αυτό το Πρόγραμμα, καθώς δεν πρόκειται
για χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων εδώ αλλά περιβαλλοντικών δράσεων ουσιαστικά των επιχειρήσεων, είναι από 30.000 ευρώ μέχρι 200.000 ευρώ.

Για την υλοποίηση του Προγράμματος θα εφαρμοστούν όσα προβλέπονται στον Κανονισμό deminimis, ενώ ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα είναι ο ενδιάμεσος φορέας Επιχειρηματικού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα».

Στο Πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις -ό,τι ισχύει και στο προηγούμενο Πρόγραμμα, δεν είναι ανάγκη να επαναλαμβάνω τα ίδια. Γενικά το ποσοστό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 50%, εξαιρούνται τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων, οι πυρόπληκτες και οι σεισμόπληκτες περιοχές, όπου οι ενισχύσεις ανεβαίνουν μέχρι το 60%.

Για να υπάρχει μια σαφήνεια μεγαλύτερη στην παρουσίαση, έχουμε κάποια παραδείγματα να σας δώσουμε μέχρι ποίου σημείου φτάνει το ένα Πρόγραμμα και μέχρι ποίου σημείου φτάνει το άλλο Πρόγραμμα.
Στον πίνακα βλέπετε μια τυπογραφική επιχείρηση, και στη μια περίπτωση και στην άλλη. Για να μπει στο πρόγραμμα «Πράσινη Επιχείρηση»
η επιχείρηση θα πρέπει να επιθυμεί τη μείωση της ηχορύπανσης, της εκπομπής σκόνης και σωματιδίων, την αντικατάσταση χημικών μέσων και ουσιών από φιλικότερα προς το περιβάλλον, όπως και την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων κατά τη διαδικασία εκτύπωσης.

Δηλαδή, πρόκειται
για δράσεις μικρής εμβέλειας σχετικά που αφορούν στη λειτουργία της επιχείρησης και που κάνουν την επιχείρηση την ίδια έτσι όπως λειτουργεί σήμερα, πιο φιλική στο περιβάλλον.

Στις «Πράσινες Υποδομές» πρόκειται
για περιβαλλοντικές επενδύσεις. Η ίδια δηλαδή η τυπογραφική επιχείρηση μπορεί να συλλέξει τις επιστροφές χάρτου με σκοπό την παραγωγή και την αξιοποίηση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, κάνει μια καινούργια μονάδα στην επιχείρηση, προσθέτοντας έναν καινούργιο τομέα στις δραστηριότητές της ο οποίος έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

Άρα στην «Πράσινη Επιχείρηση» βελτιώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων, τις κάνουμε πιο φιλικές στο περιβάλλον, στις «Πράσινες Υποδομές» χρηματοδοτούμε επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας και βοηθούμε επιχειρήσεις ή υφιστάμενες ή καινούργιες ν’ αναπτύξουν δραστηριότητες, επενδυτικές δραστηριότητες στον περιβαλλοντικό τομέα.

Για το πρόγραμμα «Μετεγκατάσταση 2009» τώρα, που είναι το τρίτο Πρόγραμμα που παρουσιάζουμε σήμερα, προωθούμε τη μετεγκατάσταση, όπως λέει κι η λέξη, των επιχειρήσεων σε βιομηχανικές περιοχές, βιομηχανικά πάρκα, βιοτεχνικά πάρκα, τεχνοπόλεις ή σε άλλες μορφές βιομηχανικών και επιχειρηματικών περιοχών.

Για μας έχει ένα περιβαλλοντικό χαρακτήρα διότι από τ’ αστικά κέντρα, επιχειρήσεις επιδοτούνται να φύγουν και να πάνε σε χώρους οι οποίοι είναι οργανωμένοι, όπου υπάρχει οικονομία κλίμακος, όπου υπάρχει σχεδιασμός και καλύτερες χωροταξικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους.
Και βεβαίως, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια πιο ουσιαστική αντιμετώπιση των οχλήσεων που προκαλούν για την κοινωνία και το περιβάλλον οι επιχειρήσεις αυτές.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 16 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 8 εκατομμύρια ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μετεγκατάσταση 2009» σηματοδοτούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού από 30.000 μέχρι 300.000 ευρώ. Για την υλοποίηση του Προγράμματος θα εφαρμοστούν όσα προβλέπονται στον Κανονισμό deminimis. Ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης είναι η Ειδική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Στο Πρόγραμμα αυτό μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις υφιστάμενες μικρές ή πολύ μικρές κερδοφόρες επιχειρήσεις που έχουν 3 χρόνια λειτουργίας και 3 δημοσιευμένους ισολογισμούς, δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης, είναι επιχειρήσεις υποστηρικτικές των μεταποιητικών και προτίθενται να μετεγκατασταθούν σε συγκεκριμένες οργανωμένες, οριοθετημένες περιοχές οι οποίες ορίζονται από το παράρτημα του Οδηγού.

Οι Οδηγοί είναι έτοιμοι, θα σας εξηγήσουν στη συνέχεια ο κ. Αναστασόπουλος και ο κ. Σταυρόπουλος όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες. Οι επιλέξιμες ενέργειες περιλαμβάνουν επενδύσεις σε πάγια καθώς και άυλες επενδύσεις. Οι επενδύσεις σε πάγια αφορούν προμήθεια και εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού, ανέγερση νέων και επέκταση ή διαρρύθμιση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, διαμόρφωση του περιβαλλοντικού χώρου κτλ. Οι άυλες επενδύσεις αφορούν ενέργειες μετεγκατάστασης, όπως δαπάνες γι’ αποσυναρμολόγηση και μεταφορά του εξοπλισμού κτλ. Νομίζω είναι σχετικά αυτονόητα αυτά αλλά τα λέμε για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Οι προτάσεις και για τα τρία προγράμματα τώρα, και για τις «Πράσινες Υποδομές» και για την «Πράσινη Επιχείρηση» και για τις «Μετεγκαταστάσεις», μπορούν αν υποβάλλονται συνεχώς, εξαιρουμένων των περιόδων των αξιολογήσεων μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός. Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής των προτάσεων, έχει ορισθεί η 20η Ιουλίου του 2009, αλλά όπως κάνουμε πάντοτε με τα Προγράμματα, τα παρουσιάζουμε νωρίτερα προκειμένου να υπάρχει η σχετική περίοδος προετοιμασίας και να μπορούν από την πρώτη ημέρα οι ενδιαφερόμενοι να κινηθούν με τον τρόπο με τον οποίο νομίζουν.

Ο πρώτος γύρος αξιολόγησης των προτάσεων θα διενεργηθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2009 και θα περιλαμβάνει προτάσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, που είναι και η πρώτη ημερομηνία σε σχέση με την υποβολή των προτάσεων.

Αυτά σε σχέση με την παρουσίαση. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά, κυρίως είναι ένα βήμα με το οποίο επιχειρείται για πρώτη φορά με τόσο σαφή τρόπο από το Πρόγραμμα του δικού μας Υπουργείου, από το ΕΠΑΝ να συνδεθεί η ανάπτυξη με το περιβάλλον, άρα εκτός από την ενίσχυση των επιχειρήσεων για ν’ αναπτύξουν τέτοιες δραστηριότητες, νομίζω ότι έχουν κι έναν έντονο συμβολισμό αυτά τα Προγράμματα, δείχνουν τη βούληση του Υπουργείου, ανάπτυξη και περιβάλλον να προχωρήσουν μαζί.

Αυτό κάνουμε στον τομέα της Πράσινης Ενέργειας, αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και στον τομέα της Επιχειρηματικότητας, προωθώντας δράσεις για την Πράσινη Επιχειρηματικότητα.
Αυτό γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, πιστεύουμε ότι έτσι πρέπει να προχωρήσουμε και στην Ελλάδα.
Γ. Γ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ: Μια μικρή διευκρίνιση: Η φάση που βρισκόμαστε τώρα είναι προδημοσίευση Οδηγών. Έχετε πάρει Οδηγούς, πρακτικά σημαίνει για τα δυο Προγράμματα που είναι υπό τον Κανόνα deminimis οι επενδύσεις, οι δαπάνες ας το πούμε των επιχειρήσεων από σήμερα είναι αποδεκτές και μπορούν να μπουν μέσα στο σύστημα, ενώ για το Πρόγραμμα που είναι υποδομές, θα μπορούν να μπουν μόνο από τη στιγμή που θα βρει επίσημα το ΦΕΚ. Άρα εκεί τους δίνουμε μόνο χρόνο προετοιμασίας, γιατί δεν είναι υπό τον κανόνα deminimis. Αυτό είναι τεχνικό θέμα αλλά πρέπει να είναι γνωστό στις επιχειρήσεις.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο πρόγραμμα «Υποδομές» μπορούν να ενταχθούν
και οι ΟΤΑ; Ή μόνο στην περίπτωση που έχουν δικές τους Α.Ε.:

Γ. Γ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ: Όχι, είναι σαφές, μιλάμε για μεταποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., αυτές. Είναι απόλυτα σαφές. Στον Οδηγό υπάρχει στο πίσω μέρος ένα πινακάκι που φαίνεται η κατηγορία των επιχειρήσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει εικόνα, μια εκτίμηση για το πόσες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από τα Προγράμματα αυτά και συνολικά αλλά και κατά Πρόγραμμα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς δεν μπορεί να το πει κανείς, διότι μπορεί να υποβληθούν προτάσεις μεγάλης κλίμακος, δηλαδή με μεγάλο προϋπολογισμό, μπορεί να υποβληθούν προτάσεις με μικρότερο προϋπολογισμό. Επομένως δεν μπορεί κανείς με ακρίβεια να πει διαιρώντας το συνολικό ποσό με τα επιμέρους επενδυτικά Προγράμματα.

Γ. Γ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ: Το εύρος είναι πολύ μεγάλο.
Ιδίως στις υποδομές αν δείτε, είναι από 300.000 ως 3 εκατομμύρια.
Στη «Μετεγκατάσταση» βλέπετε, το ποσό είναι πιο μικρό εκεί αλλά είναι και πιο μικρό το συνολικό ποσό της δράσης. Στην πραγματικότητα είναι δυο διαιρέσεις, είτε διαιρέσετε με το μικρότερο νούμερο ή με το μεγαλύτερο, και μπορούμε να βρούμε το εύρος αυτό πού θα κυμανθεί. Εξαρτάται από την εταιρεία και το budget.
Εκεί είναι από 30.000 έως 300.000 το εύρος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πάντως αν δούμε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση, έχουμε τη δυνατότητα ν’ αξιοποιήσουμε πόρους από το Πρόγραμμα για να ενισχύσουμε το συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Δηλαδή δεν
ξεκινάμε έχοντας στο μυαλό μας μια λογική Προκρούστειας κλίνης, ότι έτσι ξεκίνησε ο σχεδιασμός και θα προχωρήσει ακριβώς έτσι, με τρόπο δογματικό. Ανάλογα με την πορεία των επιμέρους Προγραμμάτων, τη μεγαλύτερη ή τη μικρότερη ζήτηση που μπορεί να υπάρχει, μπορεί να προσαρμόσουμε τους προϋπολογισμούς.

Γ. Γ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ: Μια παράμετρο να προσθέσω στην ευελιξία, είναι αυτό που λέμε ότι μπαίνουμε σε Προγράμματα πλέον που έχουν ανοιχτή πρόσκληση.
Δηλαδή μπορεί η επιχείρηση όποτε θέλει να κατεβάσει την πρόταση κι έχουμε ορίσει δυο ζώνες μέσα στο έτος, μία τον Σεπτέμβριο είναι Οκτώβριο και μία τον Μάιο με Ιούνιο όπου γίνονται οι αξιολογήσεις. Άρα πρακτικά οι εταιρείες συνεχώς μπορούν να προετοιμάζονται, δε θα μπορούν να υποβάλλουν μόνο την περίοδο που γίνονται οι αξιολογήσεις, ώστε μετά την αξιολόγηση να βλέπουμε τι προϋπολογισμός έχει απομείνει. Αν χρειάζονται παραπάνω χρήματα να μπορέσουμε να τα διαθέσουμε. Άρα έτσι μπορούμε συνεχώς ν’ αφήνουμε τις εταιρείες να κάνουν τον δικό τους προγραμματισμό, τους διευκολύνει αυτή η διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε εικόνα αν υπάρχει τάση για μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων, δηλαδή αν οι ίδιες επιχειρήσεις θέλουν να πάνε σε πιο οργανωμένες δομές;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Έχουμε εικόνα και υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το οποίο πρέπει να σας πω ότι θα ενισχυθεί μετά την ψήφιση ενός σχεδίου νόμου το οποίο
προετοιμάζουμε και θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στα θερινά Τμήματα της Βουλής. Η κίνηση αυτή θ’ αυξηθεί, προβλέπεται ένας προϋπολογισμός 16 εκατομμυρίων ευρώ στο Πρόγραμμα, εγώ εκτιμώ ότι εδώ θα χρειαστεί αναπροσαρμογή διότι το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά υψηλό ήδη από σήμερα.
Πολύ δε περισσότερο από την εφαρμογή του νέου νόμου για τον οποίο σας μίλησα ήδη, που δίδονται και εκεί θεσμικά κίνητρα αλλά και οικονομικά κίνητρα για την αντικατάσταση των επιχειρήσεων. Λάβετε δε υπ’ όψιν ότι σε αρκετές περιοχές, για πολεοδομικούς ή άλλους λόγους υπάρχει ένα πρόβλημα στη λειτουργία μικρών επιχειρήσεων όπως είναι οι επιχειρήσεις που αφορούν τα μάρμαρα ή τα συνεργεία. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις θέλουν μετεγκατάσταση σε βιομηχανικές περιοχές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνω σ’ αυτό ήθελα να ρωτήσω, υπάρχουν οργανωμένοι χώροι διαθέσιμοι έτσι ώστε να προσελκύσουμε όλες αυτές τις επιχειρήσεις που λέτε ότι είναι έτοιμες; Κι αν μπορείτε να γίνεται λίγο πιο σαφής ως προς τα κίνητρα που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

ΥΦΑΝ: Για τα κίνητρα θα είμαι πιο σαφής σε λίγες ημέρες διότι ολοκληρώνεται η διαβούλευση στο Υπουργείο και μόλις ολοκληρωθεί κι έχουμε πλέον όλες τις προτάσεις επεξεργασμένες, θα κάνουμε μια παρουσίαση του νομοσχεδίου. Σε ότι αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν αρκετές οργανωμένες περιοχές, την περασμένη εβδομάδα εγκαινίασα το ΒΙΟΠΑ, το Βιομηχανικό Πάρκο στην Καβάλα, επίσης υπάρχουν και σε άλλα σημεία της χώρας βιομηχανικές περιοχές και βέβαια υπάρχουν και αιτήματα για την δημιουργία νέων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων, ποια θα είναι αυτά και ποιος θα είναι αυτός που θ’ αξιολογεί τις προτάσεις.
Γ.Γ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ: Τα κριτήρια είναι σαφή και συγκεκριμένα όπως αναφέρονται μέσα στους Οδηγούς. Είναι κριτήρια τα οποία αφορούν δείκτες των επιχειρήσεων, βλέπεις λοιπόν την οικονομική τους κατάσταση, αλλά και κριτήρια τα οποία αφορούν την επίδραση στο περιβάλλον, αυτό που λέμε το «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» των επιχειρήσεων, όπου πλέον οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν μια ωριμότητα, πρακτικά –ας το πούμε έτσι- χρειάζεται να έχει γίνει μια ανάλυση επικινδυνότητας να δούμε ποιες είναι οι περιβαλλοντικές τους πλευρές, πώς επηρεάζουν το περιβάλλον και με βάση αυτό να προτείνουν συγκεκριμένες δράσεις για τις οποίες θα ζητήσουμε και την ενίσχυση. Είναι μια τεχνοκρατική προσέγγιση.
Η διαδικασία αξιολόγησης θα γίνει από τους αρμόδιους φορείς. Είπαμε στα δυο Προγράμματα είναι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, οι Υπηρεσίες, και μένει στις Υπηρεσίες τι: Τα Προγράμματα τα οποία αναμένουμε με μικρότερο αριθμό λόγω της φύσης του Προγράμματος, στην «Πράσινη Επιχείρηση» όπου αναμένουμε πολύ περισσότερες προτάσεις σε όλη την Ελλάδα, τότε πάει στο ΕΦΕΠΑΕ. ΕΦΕΠΑΕ είναι οι παλαιοί ενδιάμεσοι Φορείς που συστήθηκαν, συγκροτήθηκαν σε μια νέα εταιρεία, συμμετείχαν σ’ έναν διαγωνισμό που έγινε από την Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας, τη Διαχειριστική Αρχή και είναι αυτοί οι οποίοι έχουν αναλάβει να τρέξουν ένα μεγάλο κομμάτι του ΕΣΠΑ.
Αυτοί ουσιαστικά θ’ αξιολογήσουν τοπικά, με τα παραρτήματά τους τις δράσεις για την Πράσινη Επιχείρηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω τον κ. Μπούγα: σκοπεύετε να πιέσετε μέσω του Γ’ Προγράμματος Μετεγκατάστασης, βιομηχανίες οι οποίες ρυπαίνουν σε περιοχές όπως ο Ασωπός στη Βοιωτία και ενδεχομένως να έχετε και κάποιο τοπικό ενδιαφέρον, σκοπεύετε να πιέσετε αυτές τις βιομηχανίες να μετεγκατασταθούν;

ΥΦΑΝ: Θα σας απαντήσω λέγοντας το εξής: Εάν υπάρχει κίνδυνος παύσης λειτουργίας των επιχειρήσεων στις περιοχές που σήμερα δραστηριοποιούνται, οι ίδιες θα θελήσουν τη μετεγκατάστασή τους. Και είναι πολύ σαφές αυτό που λέω διότι εάν υφίστανται προβλήματα εξαιτίας της ρύπανσης, ανάκλησης των αδειών, αντιλαμβάνεστε ότι οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα θελήσουν να μετεγκατασταθούν και μάλιστα δεδομένων των κινήτρων που παρέχουμε, στις οργανωμένες περιοχές. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός και του σχεδίου νόμου το οποίο προετοιμάζουμε, αλλά βεβαίως και των ενισχύσεων που δίνουμε μέσω του Προγράμματος που σήμερα παρουσιάζουμε. Θα μου επιτρέψετε, αυτά τα παραδείγματα, επειδή θα γίνει συζήτηση ενόψει της παρουσίασης και του σχεδίου νόμου να τ’ αναφέρουμε τότε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τον τελευταίο καιρό η αντιπολίτευση έχει ανεβάσει λίγο τους τόνους αναφορικά με το θέμα της ενίσχυσης των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας. Ήδη, ο κ. Χρυσοχοϊδης πριν από λίγες ημέρες σας κατηγόρησε ότι δεν κάνετε τίποτα με το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το ΤΕΜΠΜΕ νούμερο 2. Σήμερα ανακοινώνετε ένα Πρόγραμμα ακόμα για τις δράσεις. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο απέναντι σ’ αυτό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι κυβέρνηση που στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Χρυσοχοϊδης είχε προβλέψει ότι θα χρηματοδοτηθούν από το ΤΕΜΠΜΕ 600 με 700 το πολύ επιχειρήσεις. Έκλεισε η πρώτη φάση και χρηματοδοτήθηκαν πάνω από 267.000 επιχειρήσεις. Δε διδάχθηκαν από αυτό. Όταν ξεκίνησε η δεύτερη φάση του Προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ προέβλεψαν και πάλι ότι θα υπάρξουν αντίστοιχες «καταστροφές». Ήδη οι εγκρίσεις πλησιάζουν τις 5.000. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.
Σας ευχαριστούμε.

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο