Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με θέμα τον απολογισμό του ΕΠΑΝ Ι (Γ ΚΠΣ) και την πρόοδο του ΕΠΑΝ ΙΙ (ΕΣΠΑ)

 

Δελτίο Τύπου

 

Αθήνα, 16 Ιουνίου 2009

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με θέμα τον απολογισμό του ΕΠΑΝ Ι (Γ ΚΠΣ) και την πρόοδο του ΕΠΑΝ ΙΙ (ΕΣΠΑ)

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έδωσε σήμερα, Τρίτη 16 Ιουνίου  2009,  στην Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα , συνέντευξη Τύπου με θέμα τον απολογισμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα 2000-2008  (ΕΠΑΝ Ι- Γ’ ΚΠΣ) και την παρουσίαση της πορείας ενεργοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007- 2013 (ΕΠΑΝ ΙΙ – ΕΣΠΑ).

 

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα κ. Ελευθέριος Σταυρόπουλος και ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠΑΝ ΙΙ κ. Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα. Θέλουμε σήμερα να σας ενημερώσουμε σχετικά με τον απολογισμό του ΕΠΑΝ Ι, του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Ανάπτυξης για την προγραμματική περίοδο που λήγει τώρα το Γ’΄ΚΠΣ, αλλά και για την πρόοδο του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007 – 2013», του ΕΠΑΝ ΙΙ όπως λέγεται.

 

Είναι δυο προγράμματα για τα οποία την ευθύνη έχει το δικό μας Υπουργείο και τα οποία συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Το πρόγραμμα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου λήγει ουσιαστικά σε μερικές μέρες, στις 30 Ιουνίου με την εξαίρεση ορισμένων δράσεων, μικρών όμως δράσεων, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που λήγουν το Δεκέμβρη, λόγω μιας παράτασης που είχε δοθεί εξ αιτίας των πυρκαγιών.

 

Θα ήθελα να ξεκινήσω με το ΕΠΑΝ Ι, το οποίο είχε συγκεκριμένους άξονες: «Στήριξη επιχειρηματικότητα και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», «Ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας», «Δημιουργία ενεργειακών υποδομών», «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών» και «Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού».

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε όπως ξέρετε σε λίγο πάνω από 6 δις ευρώ, εκ των οποίων τα μισά ήταν δημόσια δαπάνη. Θέλω να υπενθυμίσω εδώ ότι το Μάρτιο του 2004 όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία η απορροφητικότητα του προγράμματος τότε, ήταν 14,7% και προφανώς υπήρχε μεγάλο άγχος και ανησυχία στους προκατόχους μου αλλά και σε εμένα, θέλω να σας πω, μέχρι κι αυτές τις μέρες για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ.

 

Φαίνεται ότι τα πράγματα εξελίσσονται καλά, όπως θα δείτε και από τους αναλυτικούς πίνακες που σας δίνουμε δεν χάσουμε πραγματικά ούτε ένα ευρώ από το Γ’ ΚΠΣ από το δικό μας πρόγραμμα, το ΕΠΑΝ Ι. Μάλιστα, θα έχουμε κι ένα μαξιλαράκι, όπως λέγεται λαϊκά, καθώς φαίνεται ότι πάμε για απορροφήσεις της τάξεως του 107% που σημαίνει ότι και να γίνουν κάποιες απεντάξεις για λόγους τεχνικούς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα χάσουμε πιστώσεις λόγω αυτής της υπεραπορρόφησης, που αγγίζει όπως σας είπα το 107%.

 

Αυτό δεν έγινε γιατί εγώ κατέβαλλα προσπάθειες, προφανώς είμαι Υπουργός 5 μήνες και σε συνεργασία με τον Ειδικό Γραμματέα τον κ. Λευτέρη Σταυρόπουλο και κυρίως με τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας με τους οποίους είχα πριν από λίγο συνεργασία, έγινε κατορθωτό να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε, κυρίως όμως τα εύσημα ανήκουν στους δυο προκατόχους μου στο κ. Δημήτρη Σιούφα και στον κ. Χρήστο Φώλια.

 

Σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό των δαπανών, στο Γ’ ΚΠΣ στο ΕΠΑΝ το 44% δόθηκε στον τομέα της μεταποίησης, το 25% στην ενέργεια, το 13% στην έρευνα, το 10% στον τουρισμό, το 5% στο εμπόριο πρώτη φορά που έγινε επιλέξιμη δράση το εμπόριο και το 3% σε Τεχνική Βοήθεια του προγράμματος.

Τώρα σε ό,τι αφορά τα είδη της δράσης που υποστηρίχθηκαν το 70% των δαπανών δόθηκε για ενισχύσεις προγραμμάτων σε επιχειρήσεις ουσιαστικά. Το 21% για δημιουργία υποδομών, το 6% σε ανθρώπινους πόρους και το 3% όπως είδαμε στην Τεχνική Βοήθεια. Αναλυτικός απολογισμός του προγράμματος θα σας δοθεί τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή, για να μπορείτε ο καθένας και η κάθε μια να βγάλετε τα συμπεράσματά σας και να έχετε μια αναλυτική εικόνα του πως εξελίχθηκαν τα πράγματα.

 

Εγώ απλώς πολύ περιληπτικά και ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι το ΕΠΑΝ Ι χρηματοδότησε 22.600 επενδυτικά, υποστήριξε την ίδρυση 4.000 επιχειρήσεων και μέσω των ΚΕΤΑ έδωσε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πάνω από 90.000 επιχειρήσεις. Χρηματοδότησε τη βελτίωση των ενεργειακών μας υποδομών και κυρίως την ανάπτυξη του φυσικού αερίου, ο σταθμός της Ρεβυθούσας, ο αγωγός με την Τουρκία. Όλα αυτά χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΠΑΝ Ι. Το ΕΠΑΝ Ι επίσης χρηματοδότησε τους περιφερειακούς πόλους καινοτομίας, Clusters, Θερμοκοιτίδες καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυσε τις τουριστικές υποδομές. Το δικό μας Υπουργείο προφανώς δεν είναι αρμόδιο για τον τουρισμό, αλλά το ΕΠΑΝ είναι πρόγραμμα οριζόντιο το οποίο καλύπτει και τον τουρισμό.

 

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, περισσότερα από 100.000 άτομα συμμετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων ή ανέργων, ενώ περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις υποστηρίχθηκαν για την κατάρτιση του προσωπικού τους.

 

Επίσης μέσω του ΕΠΑΝ ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το ΤΕΜΠΜΕ το οποίο έδωσε ενισχύσεις μέσω του ΕΠΑΝ Ι σε περίπου 5.000 επιχειρήσεις με 390 εκ. για δάνεια και επιδότηση επιτοκίου και στη συνέχεια αξιοποιήσαμε, όταν ξέσπασε και η τελευταία χρηματοοικονομική κρίση το εργαλείο αυτό, το ΤΕΜΠΜΕ, για να δώσουμε ενισχύσεις πολύ μεγαλύτερης κλίμακας.

 

Ξέρετε τα νούμερα δεν είναι ανάγκη να τα επαναλαμβάνω συνεχώς. 3,2 δις δάνεια στην πρώτη φάση, πάνω από 6 δις δάνεια στη δεύτερη φάση, συνολικά 77.000 δάνεια ύψους 9,5 δις από την πρώτη φάση του ΤΕΜΠΜΕ δόθηκαν με ενισχύσεις επιτοκίου που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΠΑΝ ΙΙ της τάξεως των 200 εκ. ευρώ.

 

Πραγματικά θεωρώ ότι χωρίς να έχει πετύχει θαύματα, δεν θα μπορούσε άλλωστε, το ΕΠΑΝ Ι συνέβαλε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, στην προώθηση ενεργειακών υποδομών, στην ενίσχυση του τουρισμού, στην προσπάθεια της χώρας να πάει πιο μπροστά και πραγματικά είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για το ότι δεν θα χάσουμε ούτε ένα ευρώ. Δεν ήταν απλή προσπάθεια, αλλά πέτυχε.

 

Έρχομαι στο ΕΠΑΝ ΙΙ. Το ΕΠΑΝ ΙΙ προφανώς είναι ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα του ΕΣΠΑ του Δ’ ΚΠΣ. Έχει σχεδιαστεί μετά από ευρεία διαβούλευση, λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική της Λισσαβόνας και την ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Έχει τέσσερις βασικούς κατευθυντήριους άξονες:

  1. Επιτάχυνση της μετάβασης στην οικονομία της γνώσης, ενίσχυση της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Θα δείτε μετά ότι πραγματικά δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό τον τομέα. Αυτός έχει και τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με όλους τους τομείς.
  2. Ενίσχυση επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας, που αφορά σε ενισχύσεις επιχειρήσεων.
  3. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που αφορά σε δράσεις που πρέπει να κάνει και το ίδιο το κράτος για να περιορίσει τη γραφειοκρατία και να στηρίξει την επιχειρηματικότητα.
  4. Ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος της χώρας με ενίσχυση της αειφορίας και της Πράσινης Ανάπτυξης.

 

Προφανώς χρηματοδοτούνται μια σειρά από δράσεις που είναι σε διαφορετικούς τομείς: Πράσινη ενέργεια, έρευνα και τεχνολογία, βιομηχανία, τουρισμός, εμπόριο, προστασία του καταναλωτή, πολιτισμός και υγεία. Πρέπει να πω ότι στο καινούργιο πρόγραμμα λόγω του σχεδιασμού που έγινε για το ΕΣΠΑ και του περιορισμού των προγραμμάτων υπάρχουν και δράσεις εδώ που ανήκουν σε άλλα Υπουργεία, μικρότερες δράσεις αλλά εδώ ανήκουν, όπως αυτές που ανέφερα ήδη για το τουρισμό, την υγεία και τον πολιτισμό καθώς υπάρχει μια οριζόντια λογική.

 

Εννοείται ότι τώρα αξιοποιούμε το ΕΠΑΝ ΙΙ για να ενισχύσουμε και τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ένα προϋπολογισμό που φτάνει μαζί με την ιδία συμμετοχή στα 6,3 δις ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη είναι 3,2 δις ευρώ.

 

Πώς κατανέμονται οι πιστώσεις ανά τομείς; «Ενίσχυση καινοτομίας, οικονομία της γνώσης» 20% του προϋπολογισμού. Εδώ είναι σχεδόν διπλάσιο το ποσοστό των χρημάτων που δίνονται, σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, γιατί είναι απόφαση της κυβέρνησης να ενισχυθεί ουσιαστικά ο τομέας αυτός. Το ανέφερα και την προηγούμενη εβδομάδα όταν παρουσιάσαμε κάποια προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

 

«Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» 29%, «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» 23%, «Πράσινη Ανάπτυξη και Αειφορία» 26% και 2% θα δοθούν στις δράσεις Τεχνικής Βοήθειας.

 

Σε ό,τι αφορά επιμέρους τομεακές δράσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό 25,7% θα πάει σε δράσεις για την ενέργεια, 23,5% στη μεταποίηση, 22,6% στην έρευνα και τεχνολογία στο ΕΠΑΝ ήταν 13% είναι η σύγκριση που έκανα προηγουμένως. 17,4% στον τουρισμό, 4,6% στον πολιτισμό, 4,1% στο εμπόριο και 0,5% για τους καταναλωτές, Καταναλωτικό Κίνημα και επιμέρους παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο τομέα.

 

Το ΕΠΑΝ ΙΙ όπως και όλα τα υπόλοιπα προγράμματα σχεδιάστηκε έχοντας στο επίκεντρο την Περιφέρεια και γι’ αυτό το 82% των δράσεων κατευθύνεται στην ελληνική Περιφέρεια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα και την άρση των τοπικών ανισοτήτων.

 

Πώς πάει η υλοποίηση του προγράμματος. Η έμφαση θέλω να σας πω για πολύ καιρό ήταν να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Γ’ ΚΠΣ λόγω της καθυστέρησης που υπήρχε και εκεί τα καταφέραμε. Αυτό είχε αναπόφευκτα μια επίπτωση στην έναρξη των δράσεων του καινούργιου προγράμματος. Όμως οι δράσεις έχουν ξεκινήσει με συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση και από την ηγεσία του Υπουργείου, ήδη έχουν εγκριθεί και προκηρυχθεί δράσεις ύψους περίπου 910 εκ. ευρώ από το καινούργιο πρόγραμμα. Τα 680 εκ. ευρώ για ενισχύσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 230 για υποδομές και δράσεις υποστήριξης του προγράμματος.

 

Θα σας δοθεί επίσης αναλυτικός πίνακας όλων των δράσεων του ΕΠΑΝ ΙΙ και εκείνων που υλοποιούνται και έχουν ήδη προκηρυχθεί για να έχετε μια εικόνα, όσο κι εκείνων που θα προκηρυχθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Σταχυολογώντας ορισμένες από αυτές που ήδη τρέχουν, θα ήθελα να υπενθυμίσω, τις ξέρετε αλλά για να φρεσκάρουμε όλοι τη μνήμη μας, το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ στο οποίο αναφέρθηκα ήδη πριν, τα «Κουπόνια καινοτομίας», το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων των ΟΤΑ, όπου ήδη έχουν υποβληθεί προτάσεις από Δήμους.

 

Τα προγράμματα «Πράσινες υποδομές 2009, Πράσινη Επιχείρηση 2009» και «Μετεγκατάσταση 2009», τα οποία τα παρουσιάσαμε πριν από λίγες σχετικά μέρες, το πρόγραμμα «Απόσυρση ενεργοβόρων συσκευών» κλιματιστικά, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η δράση και ξέρετε καλύτερα από μένα ότι έχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο.

 

Το πρόγραμμα ενίσχυσης της γυναικείας και της νεανικής επιχειρηματικότητας και το πρόγραμμα «JEREMIE», ένα πρόγραμμα το οποίο αναφέρεται σε μικροπιστώσεις. Τα clusters μικροηλεκτρονικής, οι δράσεις για τη σύνδεση της παραγωγής με την έρευνα και την τεχνολογία που παρουσιάσαμε την περασμένη βδομάδα.

 

Στο επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του 2009, πέραν όσων δράσεων έχουν προκηρυχθεί, έχουν προγραμματιστεί και θα εκδοθούν πρόσθετες προσκλήσεις προϋπολογισμού πάνω από 800 εκ. €. Για να το κάνω πιο απλό, όταν ανέλαβα το Υπουργείο Ανάπτυξης τον Γενάρη είχαμε θέσει ως στόχο, το θυμάστε, την ενεργοποίηση ως το φθινόπωρο του 40% του προγράμματος με δράσεις ύψους 1,3 δις €. Αναφέρομαι στη δημόσια δαπάνη.

 

Από ότι φαίνεται το στόχο αυτό θα τον πετύχουμε και κατά πάσα πιθανότητα θα τον υπερκαλύψουμε. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 θα έχουν προκηρυχτεί δράσεις ύψους 1,450 εκ. € με βάση την ενημέρωση που είχα πριν από λίγο από την Ειδική Γραμματεία, με ποσοστό που αντιστοιχεί στο 45% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος.

 

Άρα νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο, έχει γίνει ένα δυναμικό ξεκίνημα και υπάρχουν καλοί οιωνοί για το πως θα προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Είμαστε τόσο εγώ όσο και οι Γενικοί Γραμματείς, αλλά και ο Ειδικός Γραμματέας ο Λευτέρης Σταυρόπουλος κυριολεκτικά πάνω από το πρόγραμμα επιχειρώντας να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση.

 

Τις δράσεις που θα προκηρυχθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τις δείτε στο υλικό που σας δόθηκε, ενώ από σήμερα θα αναρτηθεί το υλικό αυτό και στην ιστοσελίδα. Οπότε θα υπάρχει ενημέρωση για κάθε ενδιαφερόμενο. Θα ήθελα να ξεχωρίσω ορισμένες από αυτές.

Μια δράση για την οποία έχουμε μιλήσει και που πιστεύω ότι μέσα στο καλοκαίρι οπωσδήποτε θα έχουμε σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν μπορώ να προσδιορίσω με ακρίβεια πότε, αλλά η προσπάθεια είναι να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, θα έχουμε τις ανακοινώσεις για το πρόγραμμα σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κτηρίων και γραφείων.

 

Στη συνέχεια έχουμε δράσεις για την επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με βάση τις εξαγγελίες που έκανα όταν επισκέφτηκα πρόσφατα τη Ρεβυθούσα. Έχουμε τις δράσεις για το Πράσινο Νησί που είμαστε σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ και τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και σ’ αυτό το πρόγραμμα και θα γίνουν και αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις για να πάνε γρηγορότερα οι διαδικασίες.

 

Η προώθηση συστημάτων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δράσεις ενημέρωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση των ΑΠΕ. Η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων.

 

Ίδρυση κέντρων υποδοχής επενδυτών και κέντρων υποστήριξης επιχειρηματικότητας και ενίσχυση της διοικητικής και λειτουργικής υποδομής των μηχανισμών εποπτείας της αγοράς, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Έρευνας της Αγοράς, καθώς και τα Γραφεία Ενημέρωσης των Καταναλωτών, είναι δράσεις που χρηματοδοτούνται από τον τρίτο άξονα του προγράμματος.

 

Αυτή είναι μια σύντομη παρουσίαση της κατάστασης. Εμείς θεωρούμε ότι τα πράγματα εξελίχτηκαν σίγουρα ικανοποιητικά στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ Ι, Γ’ ΚΠΣ, και η προσπάθεια μας είναι να εξελιχθούν εξίσου ικανοποιητικά στο πρόγραμμα ΕΠΑΝ ΙΙ. Η προσπάθεια μας επαναλαμβάνω είναι όχι μόνο να απορροφήσουμε αλλά και να αξιοποιήσουμε κάθε ευρώ, δίνοντας έμφαση στους τομείς που σας ανέφερα. Δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην προώθηση των ενεργειακών υποδομών της χώρας με έμφαση στην πράσινη ενέργεια και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ενεργό στήριξη της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογίας.

 

Δέσμευση μας  από δω και πέρα είναι να παρακολουθούμε πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα, να αντιμετωπίζουμε επιμέρους προβλήματα που είναι αναπόφευκτο να παρουσιάζονται σε τέτοιο μεγάλο πρόγραμμα και να μη χάσουμε ούτε μια μέρα, ούτε 1 €. Αύριο θα έχω τη δυνατότητα να κάνω μια πολύ πιο πλήρη και σε πολύ μεγαλύτερο βάθος παρουσίαση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου οι βουλευτές θα έχουν προφανώς τη δυνατότητα να θέσει ο καθένας και η κάθε μια ερωτήσεις έτσι ώστε να γίνει ένας ευρύς διάλογος και να φωτιστούν όλες οι πλευρές που αφορούν στο ΕΠΑΝ Ι, αλλά προφανώς και στο ΕΠΑΝ ΙΙ, που αυτή την ώρα είναι και το βασικό ζητούμενο για να απαντηθούν και ερωτήματα που κατά καιρούς τίθενται.

 

Αυτά και θέλω ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω τους 70 ανθρώπους οι οποίοι έχουν δουλέψει εδώ στην Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου.

Τον προκάτοχο του Λευτέρη Σταυρόπουλου τον Σπύρο Ευσταθόπουλο, τον ίδιο τον Λευτέρη Σταυρόπουλο και προφανώς το προσωπικό που εργάζεται στις Γενικές Γραμματείες του Υπουργείου και συνεργάζεται με την Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας και το ότι κατάφεραν να κλείσει με τόσο πετυχημένο τρόπο το ΕΠΑΝ Ι και να ξεκινήσει εγώ θα έλεγα εξίσου πετυχημένα λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες και τις κληρονομιές από το παρελθόν το ΕΠΑΝ ΙΙ. Και να τους καλέσω κυρίως να συνεχίσουν την ίδια προσπάθεια και να μη λογαριάζουν ωράρια.

 

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Απλώς να σας καλωσορίσω και εγώ στην Ειδική Γραμματεία για την ανταγωνιστικότητα. Όπως είπε και ο Υπουργός είναι σήμερα μια μέρα για εμάς θα έλεγα και χαράς γιατί ολοκληρώνεται μια πολύ μεγάλη και μακρόχρονη προσπάθεια και ευτυχώς ολοκληρώνεται με καλά αποτελέσματα.

Πίσω από τα νούμερα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κρύβονται χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι ωφελήθηκαν με τις δράσεις του προγράμματος και σίγουρα βοηθήθηκαν τώρα και με την οικονομική κρίση να έχουν οχυρωθεί, να έχουν οργανωθεί με έναν τέτοιο τρόπο που να αντέξουν σ’ αυτές τις συνέπειες της κρίσης και φυσικά οι νέες δράσεις του προγράμματος που και αυτές θα δώσουν μια ανάσα στην αγορά.

Απλώς θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω ειλικρινά τόσο τον Υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Χατζηδάκη όσο και τους συναδέλφους Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, για τη στήριξη και τη συνεργασία την καλή που έχουμε και φυσικά τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας που καθημερινά δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και τα Σαββατοκύριακα επίσης για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα που σας παρουσίασε ο Υπουργός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω δυο πράγματα. Αυτό το 107% που λέμε για το Γ’ ΚΠΣ σημαίνει ότι μπορεί να προωθηθεί και 107%; Υπάρχει περιθώριο τέτοιο ή όχι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν τυχόν δεν γίνουν απεντάξεις, καμιά φορά γίνονται και γι’ αυτό θέλουμε να έχουμε όπως είπα αυτό το «μαξιλαράκι», από ελέγχους που γίνονται από την Ε.Ε. σε σχέση με τη συμμόρφωση στους κοινοτικούς κανόνες κλπ. εάν λοιπόν δεν γίνουν απεντάξεις και όλα τα έργα θεωρηθεί ότι πληρούσαν τις προϋποθέσεις που θέτουν οι κοινοτικοί κανονισμοί, τότε το υπερβάλλον θα καλυφθεί από άλλους πόρους, εθνικούς πόρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορεί να πάει κάποιος από ένα άλλο επιχειρησιακό πρόγραμμα που έχει μικρότερη απορροφητικότητα; Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση;

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ο στόχος είναι όλα να κλείσουν αν θέλετε με αυτό το «μαξιλάρι» ασφαλείας, αλλά αυτό αφορά τα άλλα Υπουργεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορούμε να έχουμε μια λίστα των εταιρειών που έχουν χρηματοδοτηθεί;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όλα είναι στο φως ξέρετε. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και γι’ αυτό σας δίνουμε όλα αυτά. Υποθέτω πως ναι, απλώς είναι δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Μάλλον θα μπερδευτείτε παρά θα διαφωτιστείτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, μας ενδιαφέρει η λίστα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι-ναι. Εντάξει.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Να πούμε απλώς τεχνικά ότι στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, δηλαδή κατά το Γ’ ΚΠΣ αυτό δεν ήταν αν θέλετε μια υποχρέωση κανονιστική γιατί θεωρούνταν ότι ήταν και προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Στην καινούρια όμως προγραμματική περίοδο, δηλαδή αυτή που ξεκινάμε το 2007-2013, από τον κανονισμό της ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας επιβάλει να δημοσιοποιήσουμε για τις νέες δράσεις, αυτές δηλαδή που θα ενεργοποιήσουμε μέσα στο ΕΠΑΝ ΙΙ τα ονόματα των επιχειρήσεων που ωφελήθηκαν από τα κοινοτικά χρήματα. Άρα πολύ σύντομα θα δείτε την ανακοίνωση όλων των εταιρειών οι οποίες έχουν ωφεληθεί από τη δράση για παράδειγμα του ΤΕΜΠΜΕ ή επίσης σύντομα θα δείτε όλα τα ονόματα των εταιρειών που ωφελούνται μέσα από τις παρεμβάσεις του αναπτυξιακού νόμου όπως χρηματοδοτούνται σε ένα βαθμό από το ΕΠΑΝ κ.ο.κ. Για την καινούρια περίοδο έχουμε αυτή την υποχρέωση, θα αρχίσετε να βλέπετε αυτά τα στοιχεία  στην ιστοσελίδα του προγράμματος. Είναι κανονιστική υποχρέωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια άλλη ερώτηση. Είπατε κάπου για τους καταναλωτές 0,5% στο καταναλωτικό κίνημα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπαμε και στο καταναλωτικό κίνημα. Πιο σύνθετο.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Κοιτάξτε, θεωρήθηκε και νομίζω ορθά εκτιμήθηκε έτσι, ότι πρέπει μέσα από το πρόγραμμα το δικό μας να έχουμε και κάποιες συγκεκριμένες δράσεις σχετικά με την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του καταναλωτή για τα δικαιώματα του, για τις υποχρεώσεις του κ.ο.κ.

Άρα όπως θα δείτε και στους πίνακες τους οποίους σας έχουμε μοιράσει και ήδη σας  έδωσε και μια γεύση ο Υπουργός στην εισήγηση του υπάρχουν δράσεις για παράδειγμα για να δημιουργήσουν την ενημέρωση που χρειάζεται για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που απολαμβάνει ο καταναλωτής από τις Τράπεζες. Για να γνωρίζει και εκείνος ποιες είναι οι υποχρεώσεις που έχουν οι Τράπεζες απέναντι του και να μη μπορούν να τον εξαπατούν να το πω έτσι ή να τον παραπλανούν. Αυτή είναι η λογική των δράσεων, αν αυτή ήταν η ερώτηση σας και την αντιλήφθηκα σωστά, που έχουν αυτές οι δράσεις στο πρόγραμμα μας. Είναι στον άξονα 3 που στόχο με αυτές τις παρεμβάσεις που κάνουμε του προγράμματος είναι να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που βλέπω μειωμένο το ποσοστό για το εμπόριο από το 5% στο 4,1% και δεύτερον για τα προγράμματα για τις ΑΠΕ αν θα χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένα έργα ας πούμε ανάπτυξης αιολικών πάρκων κλπ. και πότε θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» αυτά τα προγράμματα.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Να απαντήσω στο πρώτο ερώτημα. Το εμπόριο δεν είναι λιγότερο. Φαίνεται ίσως εκ πρώτης άποψης από τα ιστογράμματα και τους πίνακες, αλλά αν σκεφτούμε ότι για παράδειγμα ωφελείται και μέσα από τη δράση του ΤΕΜΠΜΕ, γιατί πολλές εκατοντάδες για να μη πω χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις υποστηρίχθηκαν και από την δράση του ΤΕΜΠΜΕ, την οποία προς το παρόν την έχουμε χρεωμένη όλη στην μεταποίηση, στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας το ποσοστό του θα αυξηθεί. Είναι μια τεχνική άσκηση την οποία θα κάνουμε εμείς τις επόμενες ημέρες. Βλέποντας πόσες συνολικά επιχειρήσεις ενισχύθηκαν από τον τομέα του εμπορίου θα προστεθούν και αυτά στον προϋπολογισμό του εμπορίου.

Τώρα για τις ΑΠΕ, όπως ξέρετε τα φωτοβολταϊκά βάσει του καινούριου νομοθετικού πλαισίου του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν ενισχύονται με πόρους όπως στο παρελθόν, ενισχύσεις δηλαδή από την Ε.Ε., αλλά ο υποψήφιος επενδυτής ωφελείται από τη σταθερή τιμή την οποία εξασφαλίζει από τη ΔΕΗ, από την αγορά της κιλοβατώρας που του προσφέρει η ΔΕΗ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μπορεί όμως να χρηματοδοτηθούν παραδείγματος χάρη καλώδια, λέω ένα παράδειγμα, τα οποία θα μεταφέρουν ρεύμα το οποίο θα παράγεται από ανεμογεννήτριες.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ένα πολύ σημαντικό έργο που θα δείτε στον προγραμματισμό του ΕΠΑΝ είναι η διασύνδεση των νησιών των δυτικών Κυκλάδων. Αυτό το έργο, το οποίο είναι σημαντικού προϋπολογισμού, θα βοηθήσει στο να διασυνδεθούν τα νησιά αυτά με το εθνικό δίκτυο και άρα να μπορούμε στη συνέχεια τις επενδύσεις που γίνονται εκεί πέρα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να ενσωματώνουμε αυτό το ισοζύγιο που παράγουν ενέργειες στο εθνικό δίκτυο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω πρώτον πότε να περιμένουμε το πρόγραμμα για την ενεργειακή βελτίωση των ιδιωτικών κτιρίων, αν θα έπρεπε να το περιμένουμε μέσα στον Ιούλιο ή πάει για πιο μετά και ένα δεύτερο πάλι της αρμοδιότητάς σας Υπουργέ, αν έχετε κάτι νεώτερο να μας πείτε σχετικά με τη ΔΕΠΑ, είχατε μια συνάντηση χτες με τον Υπουργό Οικονομίας, αν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποσοστό, για τους ενδιαφερόμενους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω. Σε σχέση με το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, η προσπάθειά μας θα είναι να παρουσιάσουμε τις δράσεις της κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατόν. Αλλά υπάρχουν συναρμοδιότητες Υπουργείων, είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει ένα καινοτομικό χαρακτήρα από τη φύση του και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είμαι πολύ συγκεκριμένος σε σχέση με την ακριβή ημερομηνία της παρουσίασης των δράσεων. Σας είπα μέσα στο καλοκαίρι και η λογική ήταν η λογική που αναφέρθηκα προηγουμένως και στις απορροφήσεις, ότι θέλουμε να έχουμε ένα μαξιλαράκι. Δεν θέλω να φύγουμε από το καλοκαίρι, μπορεί να είναι και λίγο νωρίτερα αλλά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ποσοστό της επιδότησης;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και να το ήξερα δεν θα το έλεγα.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων και στον πίνακα που σας έχουμε δώσει για τις δράσεις που θα ενεργοποιηθούν δεν το έχουμε συμπεριλάβει, όχι γιατί δεν είναι στις προτεραιότητές μας απλώς επειδή δεν θέλουμε αυτή τη στιγμή να μπερδέψουμε αν θέλετε και εσάς και το κοινό σας με πληροφορίες που τυχόν…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τώρα σε σχέση με τη ΔΕΠΑ, χτες πράγματι έγινε μια σύσκεψη υπό την Προεδρία του Γιάννη του Παπαθανασίου και με τη συμμετοχή των Προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων των εταιρειών που τους αφορά το θέμα και των συμβούλων αποκρατικοποίησης, μετά από μια επισκόπηση της κατάστασης η κατεύθυνση που δόθηκε στους συμβούλους αποκρατικοποίησης, είναι μέχρι το τέλος Αυγούστου χονδρικά, αν είναι δυνατόν και νωρίτερα και νωρίτερα αλλά μέχρι το τέλος Αυγούστου να φέρουν συγκεκριμένες προτάσεις, ενδεχομένως και εναλλακτικές στην κυβέρνηση σε σχέση με το μοντέλο εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για να είμαι ακριβής, στη ΔΕΠΑ.

Εκεί προφανώς θα ληφθούν υπόψη διάφορες παράμετροι όπως είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς, η εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου, το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για το δημόσιο. Αυτά μπορώ να πω προς το παρόν και περιμένουμε προτάσεις από την πλευρά των χρηματοοικονομικών συμβούλων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το «εναλλακτικές» θέλω να…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ποιες εναλλακτικές;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εναλλακτικές, ενδεχομένως και εναλλακτικές προτάσεις.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, ενδεχομένως είπα και εναλλακτικές προτάσεις. Είναι ένα τοπίο, το οποίο είναι σύνθετο τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς και ως εκ τούτου μας ενδιαφέρει να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους, προφανώς γιατί δεν το ανέφερα προηγουμένως, όλα αυτά σε συνδυασμό και με την πολιτική για τους αγωγούς. Την πολιτική της Ελλάδας για τους αγωγούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια και μιλάμε για τα ενεργειακά ήθελα να σας ρωτήσω κ. Υπουργέ για τη ΔΕΗ. Με δεδομένη τη μόνη έκκληση της κυβέρνησής σας προς τις ΔΕΚΟ και το σύνολο του δημοσίου για περιστολή δαπανών, η ΔΕΗ ανακοίνωσε χτες το βράδυ την πρόσληψη 4.600 εργαζομένων. Από αυτούς οι μισοί περίπου θα προσληφθούν με διαδικασίες που θα προκηρυχθούν τώρα. Ποιοι λόγοι υπαγορεύουν αυτή την κίνηση; Είναι λόγοι ανάγκης της ΔΕΗ ή είναι λόγοι πολιτικοί; Είμαστε ενώπιον εκλογών;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έβγαλε μια ανακοίνωση η ΔΕΗ χτες το βράδυ, καταρχήν αν προσέξετε την ανακοίνωση θα δείτε ότι δεν θυμάμαι τα ακριβή νούμερα αλλά περίπου 2.000 είναι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν και οι οποίοι έχουν ήδη περάσει από εξετάσεις και αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά κάποιο τρόπο η πρόσληψή τους.      Κάποιες άλλες προκηρύξεις ήταν ήδη γνωστές προκηρύξεις και υπάρχουν και χίλιες για να είμαστε ακριβείς νέες προκηρύξεις για το 2010, που αποσκοπούν στο να καλύψουν κενά, τα οποία υπάρχουν λόγω των συνταξιοδοτήσεων και λόγω των αναγκών που έχουν προκύψει εν τω μεταξύ στη ΔΕΗ.

Άρα είναι μια συγκρατημένη πολιτική, η οποία έρχεται να απαντήσει αφενός στην ανάγκη για ανανέωση του προσωπικού της ΔΕΗ αλλά και στην ανάγκη να μην υπάρξουν υπερβολικές δαπάνες και επιβάρυνση της ΔΕΗ. Θέλω δε να ξεκαθαρίσω ότι οι προσλήψεις αυτές δεν συνδέονται με τις προσλήψεις που γίνονται στο στενότερο δημόσιο τομέα, διότι τα οικονομικά της ΔΕΗ είναι θέμα από κάθε πλευρά και τυπική και ουσιαστική, το οποίο δεν συνδέεται με το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ. Η ΔΕΗ είναι μια εισηγμένη επιχείρηση όπου το κράτος βεβαίως έχει το 51% αλλά υπάρχει και 49% συμμετοχή των ιδιωτών και έχει τις δικές της προτεραιότητες, τη δική της πολιτική, το δικό της επενδυτικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια και αναφέρθηκε και το θέμα των εκλογών, να σας ρωτήσω την άποψή σας αν συμμερίζεστε την πρόταση του κ. Μανώλη, που προτείνει τη διάλυση της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ και τη σύσταση ενιαίου κεντροδεξιού κόμματος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι Υπουργοί καλύπτονται από τις τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ξέρετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να γυρίσω λίγο στη ΔΕΠΑ εγώ. Έχετε αποφασίσει αν θα επιτραπεί στη ΔΕΗ ή όχι άσκηση της Option ή είναι θέμα του συμβούλου και αυτό; Και ένα δεύτερο για της ΑΠΕ τα αιολικά, είπατε ότι θα είναι μόνο οι όποιες ενισχύσεις από την τιμή αγοράς της ενέργειας ανά βολτ.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μίλησα για τα φωτοβολταϊκά, ήμουν ξεκάθαρος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, γιατί βλέπω εδώ προγράμματα για ενίσχυση έργων ΑΠΕ.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Περιορίστηκα μόνο στα φωτοβολταϊκά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Απλώς να έχουμε υπόψη μας για τα αιολικά ότι έρχεται ένα νέο νομοσχέδιο για την αιολική ενέργεια όπως ξέρετε, οπότε κάποια πράγματα μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσουμε και εμείς  στο πρόγραμμα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε σχέση με τη ΔΕΠΑ, οι σύμβουλοι θα εξετάσουν όπως είπα το τοπίο, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, όλες τις πλευρές και όλα τα ανοιχτά θέματα τα οποία υπάρχουν και θα καταλήξουν σε κάποιες προτάσεις, τις οποίες θα υποβάλλουν στην κυβέρνηση. Προφανώς ένα από τα θέματα που θα εξετάσουν είναι και το θέμα στο οποίο αναφέρεστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να πάρω αφορμή από την ερώτηση του κ. Βουτσαδάκη, σε αυτό το διάστημα μέχρι το τέλ

Μετάβαση στο περιεχόμενο