Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με θέμα:«Αντικατάσταση Ενεργοβόρων Συσκευών»

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έδωσε σήμερα, Δευτέρα 1 Ιουνίου
2009,
στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου, συνέντευξη Τύπου με θέμα:
«Αντικατάσταση Ενεργοβόρων Συσκευών». Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή και Εκπρόσωπος του ΥΠΑΝ κ. Γιάννης Οικονόμου.


Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης Τύπου
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρουσιάζουμε σήμερα το πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την απόσυρση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών κλιματισμού.


Το μέτρο αυτό είναι ένα ακόμα βήμα στη συνεχή προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Ανάπτυξης για την προώθηση μέτρων μιας σύγχρονης περιβαλλοντικής πολιτικής, που θα είναι συνδεδεμένα με τον τομέα της ενέργειας.


Έχει προηγηθεί γι΄ αυτό το μέτρο, συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς χρηματοδοτείται από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης από το ΕΣΠΑ και είναι ενταγμένο στη συνολική στρατηγική για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Έχει επίσης προηγηθεί, για μήνες μάλιστα, συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς, προκειμένου το μέτρο να εφαρμοστεί λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του τομέα με ταχύτητα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.


Εσείς ξέρετε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι σε αυτό το μέτρο. Όταν στις αρχές του Φεβρουαρίου είχα παρουσιάσει τις προτεραιότητες του Υπουργείου μέχρι το τέλος της χρονιάς, στο χώρο της ενέργειας και της σύνδεσης της περιβαλλοντικής με την τιμολογιακή πολιτική είχα αναφερθεί μεταξύ άλλων τότε και στην απόσυρση των παλιών ενεργοβόρων συσκευών.


Από τότε υπήρξαν συνεννοήσεις τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και με τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να φτάσουμε στην ολοκλήρωση της αναγκαίας προετοιμασίας, πριν από το Καλοκαίρι, που είναι και η περίοδος αιχμής σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας.


Τα κλιματιστικά επελέγησαν ακριβώς γιατί πέραν των εξελίξεων στον τεχνολογικό τομέα στον κλάδο αυτό είναι από τη φύση τους συνδεδεμένα με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το Καλοκαίρι. Προτάσσονται λοιπόν τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποίαν συνεννοηθήκαμε, όσο κι από μας. Δεν έχει ωστόσο εγκαταλειφθεί η υιοθέτηση αργότερα μιας αντίστοιχης δράσης για τα ψυγεία.


Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην απόσυρση παλαιών και ενεργοβόρων εν λειτουργία οικιακών κλιματιστικών, με αντίστοιχη επιδότηση αγοράς νέας συσκευής υψηλών ενεργειακών προδιαγραφών. Η δράση, το πρόγραμμα, θα ξεκινήσει από την επόμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου και θα έχει χρονική διάρκεια έξι μηνών.


Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 15 εκατομμύρια ευρώ και το ποσοστό επιδότησης θα είναι 35% επί της τιμής του καινούριου, με μέγιστη δυνατή επιδότηση τα 500 ευρώ, καθώς και με περιορισμό σε δύο κλιματιστικά ανά πολίτη. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος περιορισμός στο μέγεθος του κλιματιστικού, επιδοτούμε από 9 χιλιάδες μέχρι 24 χιλιάδες btu, αλλά φυσικά υπάρχει η βασική προϋπόθεση της υψηλής ενεργειακής κλάσης για το καινούριο κλιματιστικό inverter Α ή Β στις μεγάλες συσκευές.


Η διαχείριση της όλης διαδικασίας είναι απλή για τους ενδιαφερόμενους, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Κεντρικό, δε, ρόλο στη διαχείριση του όλου συστήματος, θα έχει η Ανακύκλωση Α.Ε.


Ο βασικός στόχος της δράσης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα, κυρίως την περίοδο της καλοκαιρινής αιχμής, κάτι το οποίο θα αποφέρει οφέλη τόσο στα νοικοκυριά, όσο και στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.


Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών και Εισαγωγέων Ηλεκτρικών Συσκευών, η μέση ηλικία των κλιματιστικών που είναι εγκατεστημένα σε σπίτια είναι σήμερα δέκα έτη. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κλιματιστικών είναι παλιάς τεχνολογίας, καθώς τα κλιματιστικά inverter άρχισαν να διεισδύουν στην ελληνική αγορά κυρίως τα τρία τελευταία χρόνια.


Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα νέα κλιματιστικά, που πρόκειται να εγκατασταθούν στο πλαίσιο της δράσης, είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης, από τη σύγκριση του βαθμού απόδοσης των νέων και των εγκατεστημένων κλιματιστικών, προκύπτει ότι θα υπάρξει μεγάλη βελτίωση της απόδοσης και βεβαίως αντίστοιχη εξοικονόμηση ενέργειας.


Βάσει του προϋπολογισμού της δράσης και του ποσοστού επιδότησης, σε συνάρτηση με μία μέση τιμή αγοράς κλιματιστικού, εκτιμούμε ότι με την πρώτη φάση της δράσης μπορεί να αντικατασταθούν 50 με 60 χιλιάδες κλιματιστικά.


Με απλές πράξεις που έχουμε επιβεβαιώσει και μπορείτε φυσικά να δείτε και μόνοι σας, καταλήγουμε ότι θα έχουμε σχεδόν 20 GWh εξοικονόμηση ετησίως. Αυτή η μείωση αυτομάτως σημαίνει και μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που φτάνουν στους 20 χιλιάδες τόνους ετησίως.


Και φυσικά επειδή τα κλιματιστικά αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του φορτίου αιχμής, θα έχουμε αντίστοιχες μειώσεις στη ζήτηση, ειδικά το Καλοκαίρι, που είναι και η κρίσιμη περίοδος. Άρα θα έχουμε πιο ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα μια θετική οικονομική επίπτωση στους καταναλωτές.


Είναι ένα μέτρο που εμείς πιστεύουμε η δημόσια δαπάνη πιάνει τόπο τόσο στις τσέπες των καταναλωτών, όσο και στο περιβάλλον. Γι΄ αυτό το λόγο άλλωστε αν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από αυτήν που μπορούμε να καλύψουμε σε πρώτη φάση, είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα με πρόσθετα κονδύλια.


Θέλω εδώ να τονίσω ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι κάτι αποσπασματικό, είναι ενταγμένο στη συνολική πολιτική του Υπουργείου για την προώθηση της πράσινης ενέργειας. Είναι ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.


Υπενθυμίζω ότι τους τελευταίους μήνες σας έχουμε παρουσιάσει το Πρόγραμμα Εξοικονομώ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη Δράση Πράσινο Νησί, το Πρόγραμμα για τα Φωτοβολταϊκά στις Στέγες, το Πρόγραμμα για την Προώθηση της Γεωθερμίας, τις Δράσεις για την Πράσινη Επιχειρηματικότητα.


Δεν τελειώνουμε εδώ, στο επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουμε προς την κύρια κατεύθυνση. Η προώθηση της πράσινης ενέργειας αλλά φυσικά και η ίδια η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης.


Ήδη έχω μιλήσει για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 32/2006 για την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα, έχω επίσης μιλήσει για το πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Οι δράσεις αυτές θα προχωρήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά τις ευρωεκλογές, μόλις είμαστε έτοιμοι τεχνικά να παρουσιάσουμε τις δράσεις τόσο για το ένα όσο και για το άλλο θέμα.


Προχωρούμε παράλληλα σε εκ βάθρων αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίον χτίζουμε τα κτίρια στην Ελλάδα, μέσω του κανονισμού ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, του ΚΕΝΑΚ, ενώ ξεκινάμε και τη διαδικασία ενεργειακής πιστοποίησης των κτιρίων, με απώτερο στόχο την ενεργειακή τους αναβάθμιση.


Σήμερα με το μέτρο για την αντικατάσταση των παλιών κλιματιστικών πιστεύω ότι κάνουμε ακόμα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αθροιζόμενες όλες αυτές οι δράσεις νομίζω ότι παράγουν ένα σημαντικό έργο. Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της Ευρώπης και σε αυτόν τον τομέα, είμαστε αποφασισμένοι λοιπόν όχι με λόγια αλλά με συγκεκριμένα έργα να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.


Αυτά έχω να πω εισαγωγικά, θα δώσω το λόγο στο Γενικό Γραμματέα τον κ. Μουσουρούλη, ο οποίος προετοίμασε με τους συνεργάτες του και τη σχετική δράση, προκειμένου να σας εξηγήσει περισσότερες τεχνικές πλευρές της συγκεκριμένης δράσης. Θα πάρετε στα γραφεία σας κι ένα κείμενο με ερωτήσεις-απαντήσεις, το οποίο θα σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας, ερωτήσεις-απαντήσεις που αφορούν τόσο τους καταναλωτές, όσο, αν θέλετε και τους απλούς καταστηματάρχες.


Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ.


Η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας είναι, μετά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο δεύτερος άξονας της πολιτικής μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και για τη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές καυσίμων.


Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε μία σειρά παρεμβάσεων για τον περιορισμό της ζήτησης ενέργειας αλλά και για την αποδοτικότερη χρήση της κατά την τελική κατανάλωση. Με αυτές τις παρεμβάσεις που θα εξειδικεύσω, φιλοδοξούμε να επιτύχουμε τον στόχο εξοικονόμησης ενέργειας μέχρι το 2020 κατά 20% ή 9% έως το 2016, όπως ορίζει και η οδηγία 32.


Αναφέρω χαρακτηριστικά:


Το πρώτο Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για την εξοικονόμηση ενέργειας και με ποια μέτρα θα το επιτύχουμε.


Είναι γνωστό ότι μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης υπάρχουν στις μεταφορές, στην ανακύκλωση υλικών, στην επεξεργασία απορριμμάτων και στον οικιακό τομέα. Τα μέτρα αυτά, συντονισμένα σε όλους τους τομείς, μπορούν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 16,4 τεραβατωρών το 2016 εκπληρώνοντας το στόχο του 9%.


Ειδικά στον οικιακό τομέα θα ήθελα να πω ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας συμμετέχει κατά 27% στο σύνολο της τελικής κατανάλωσης, ενώ το υπόλοιπο 73% δαπανάται για θερμικές ανάγκες.


Το νόμο 3661/2008 για τη μείωση της ενεργειακής σπατάλης στα κτίρια, σύμφωνα με την οδηγία 91 -αναφέρθηκε ο Υπουργός- ο οποίος θα ενεργοποιηθεί με τον ΚΕΝΑΚ. Εδώ και τριάντα χρόνια χτίζουμε τα σπίτια μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, βασιζόμενοι στον κανονισμό θερμομόνωσης, ο οποίος ήταν μία μεταφορά του αντίστοιχου γερμανικού που ισχύει από το 1975. Οι Γερμανοί σε αυτό το διάστημα έχουν κάνει πέντε αναθεωρήσεις αυτού του κανονισμού ενώ στη χώρα μας δεν έχουμε σημειώσει σχετική πρόοδο.


Να συμπληρώσω ότι με την αύξηση του αριθμού των κατοικιών και της επιφάνειάς τους, την αύξηση των εμπορικών εγκαταστάσεων, των ηλεκτρικών συσκευών και ιδιαίτερα των κλιματιστικών, φτάσαμε σε ένα ποσοστό καταναλισκόμενης ενέργειας στα κτίρια ιδιαίτερα υψηλό. Η αύξηση αυτή στην Ελλάδα, από το 1974 μέχρι σήμερα, ήταν 94%, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 15 ήταν 13%.


Τους νόμους 3468 και 3734 για την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας, με τους οποίους επιταχύναμε τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας. Η συμπαραγωγή, όπως γνωρίζετε, εντάσσεται στα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Τα τελευταία πέντε χρόνια ειδικά στη συμπαραγωγή έχουμε 612 εγκατεστημένα megawatt.


Το νέο νομοσχέδιο για την εξοικονόμηση σε εφαρμογή της οδηγίας 32 με το οποίο οριοθετούμε τη χρηματοδότηση από τρίτους και θέτουμε τους κανόνες λειτουργίας των εταιρειών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, οι οποίες θα προσφέρουν μια ενεργειακά αποδοτικότερη λύση στον κτιριακό τομέα.


Την κοινή υπουργική απόφαση για την ενιαία αντιμετώπιση της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια του δημόσιου τομέα, με την οποία θεσπίσαμε, όπως θυμάστε από πέρυσι, ειδικά για τις συσκευές, υποχρεωτική προμήθεια από το δημόσιο τομέα μόνο εκείνων που διαθέτουν ενεργειακή κλάση Α.


Το σχέδιο δράσης εξοικονόμησης στον οικιακό κτιριακό τομέα, που εκπονήσαμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με βάση τους στόχους του σχεδίου δράσης ενεργειακής αποδοτικότητας, με προτάσεις μέτρων και χρονοδιαγραμμάτων πάνω στο οποίο θα βασιστεί και το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, που ανέφερε ο Υπουργός.


Το «Εξοικονομώ» για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στους ΟΤΑ με παρεμβάσεις σε κτίρια, κοινόχρηστους χώρους και λοιπές υποδομές.


Τη σειρά εναλλακτικών ενημερωτικών εκστρατειών που απευθύνονταν στον μέσο οικιακό καταναλωτή που ολοκληρώσαμε πέρσι.
Την προκήρυξη, προ ολίγων ημερών, διαγωνισμού για μία νέα ολοκληρωμένη ενημερωτική εκστρατεία εξοικείωσης των πολιτών και ομάδων – στόχων με τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε από την εξοικονόμηση ενέργειας.


Στο διαγωνισμό αυτό, ξεχωριστή ομάδα-στόχο αποτελούν οι νεαρές ηλικίες, τα παιδιά και οι έφηβοι, γιατί, είναι γνωστό, ότι η περιβαλλοντική – καταναλωτική συνείδηση θεμελιώνεται σε αυτές τις ηλικίες.


Την ολοκλήρωση μέσω του ΕΠΑΝ 174 επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 353 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 16 αφορούν σε επενδύσεις συμπαραγωγής.


Τέλος, το σχέδιο δράσης διαχείρισης της αιχμής της ζήτησης, που ξεκινήσαμε πέρσι μαζί με όλους τους φορείς και κυρίως με τη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΜΗΕ, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της αιχμής. Με αυτό το σχέδιο δράσης, το οποίο συνεχίζεται και φέτος, πετύχαμε ειδικά πέρυσι την ισοκατανομή των φορτίων σε όλες τις ζώνες της ημέρας.


Έρχομαι τώρα στο πρόγραμμα.


Στο σχέδιο δράσης ενεργειακής απόδοσης που προανέφερα, θα βρείτε τις επιμέρους καταναλώσεις και την εκτιμώμενη εξοικονόμηση στον οικιακό τομέα.


Από τα στοιχεία του σχεδίου φαίνεται καθαρά ότι τα θερμικά και ψυκτικά φορτία αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι του ηλεκτρικού φορτίου στα σπίτια. Γι΄ αυτό το λόγο και βάσει των μέτρων αυτών παρεμβαίνουμε με το Πρόγραμμα Αλλάζω Κλιματιστικό, για την αντικατάσταση και ανακύκλωση των ενεργοβόρων κλιματιστικών.


Αναλυτικά :


Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 15 εκατομμύρια ευρώ και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που διαθέτουν στο σπίτι τους παλαιά κλιματιστικά και επιθυμούν να τα αντικαταστήσουν με νέα ενεργειακά αποδοτικότερα. Επιδοτούμε το 35% της αξίας αγοράς, λιανική τιμή, κάθε συσκευής με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ. Ο καταναλωτής καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή, το ποσό της επιδότησης θα αποδοθεί στο κατάστημα που προμήθευσε τη συσκευή. Η επιδότηση ισχύει μόνο για αγορά νέας συσκευής που αντικαθιστά κάποια παλαιά εν λειτουργία, το τονίζω αυτό, εν λειτουργία. Κάθε καταναλωτής μπορεί να αποσύρει έως και δύο συσκευές κλιματισμού, χωρίς περιορισμό στην παλαιότητα. Η απόσυρση είναι ένα προς ένα. Ένα θα αποσύρεται, για να επιδοτηθεί ένα καινούριο. Δηλαδή δεν επιδοτούμε την αγορά νέων κλιματιστικών και αυτό είναι σαφές.


Το νέο κλιματιστικό θα πρέπει να είναι inverter και υψηλής ενεργειακής κλάσης, δηλαδή DC Inverter κλάσης Α+ για όσα έχουν ψυκτική ικανότητα μέχρι 16 χιλιάδες btu, όπου btu είναι ένας δείκτης που δείχνει την ψυκτική ικανότητα και DC Inverter ενεργειακής κλάσης Α ή Β για συσκευές που έχουν ψυκτική ικανότητα πάνω από 16 χιλιάδες btu.
Σε κάθε περίπτωση η επιλέξιμη συσκευή πρέπει να είναι τοίχου ή δαπέδου οροφής.


Κάθε συσκευή που αποσύρεται θα προωθείται από το κατάστημα που πουλήθηκε στην Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. για ανακύκλωση με μία ξεχωριστή διακριτή και ελέγξιμη διαδικασία, την οποίαν θα τη βρείτε αναλυτικά στις ερωτήσεις και απαντήσεις που θα μοιράσουμε αργότερα.


Για την ενημέρωση και την πληροφόρηση των καταναλωτών αλλά και των καταστημάτων, θα λειτουργεί από τις 5 Ιουνίου ειδική διαδικτυακή πύλη, η www.allazoklima.gr καθώς και ένα γραφείο αρωγής χρηστών στο τηλέφωνο 8011115300 όπου η τηλεφωνική αυτή γραμμή θα λειτουργεί από τις 5 Ιουνίου για τους καταστηματάρχες και από τις 8 Ιουνίου για όλο το κοινό.


Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλα τα καταστήματα πώλησης συσκευών κλιματισμού με ισότιμους όρους. Τα καταστήματα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους για τις επιλέξιμες συσκευές που εμπορεύονται στην ιστοσελίδα που σας προανέφερα από τις 5 Ιουνίου και μετά μέσω του πληροφοριακού συστήματος.


Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα, συνεπώς από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου κάθε πολίτης μπορεί να πάει σε κατάστημα της επιλογής του, να δηλώσει ότι έχει ένα παλιό κλιματιστικό εν λειτουργία προς απόσυρση, να δώσει κάποια στοιχεία του κλιματιστικού του παλιού, να επιλέξει ένα καινούριο κλιματιστικό, να πληρώσει με τη μειωμένη τιμή χωρίς καμιά άλλη διαδικασία και μετά να αναμένει την τοποθέτηση του καινούριου και την ταυτότητα απόσυρση του παλαιού.


Τόσο οι έμποροι, όσο και οι πολίτες, θα πρέπει να συμπληρώσουν κάποιο έντυπο και να υπογράψουν ένα έγγραφο σχετικά με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα για απολογιστικούς και ελεγκτικούς λόγους.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε από την αγορά η μέση τιμή πώλησης ενός κλιματιστικού inverter τα τελευταία δύο χρόνια είναι περίπου 800 ευρώ, με 35% η μέση επιδότηση θα είναι περίπου της τάξεως των 250 ευρώ. Με τον προϋπολογισμό των 15 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να αντικατασταθούν από 55 έως 60 χιλιάδες παλαιές συσκευές κλιματισμού.


Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε μερικά ποσοτικά στοιχεία της εξοικονόμησης, εάν λάβουμε υπόψη ότι ένα κλιματιστικό λειτουργεί κατά μέσο όρο 500 ώρες περίπου το χρόνο η συνολική εξοικονόμηση από αυτή τη δράση μπορεί να ανέβει στις 20 GWh, και σε αντίστοιχη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20 χιλιάδες τόνους το χρόνο.


Αυτά τα νούμερα μπορούν να μεταφραστούν σε χρήμα, δηλαδή όσον αφορά στο κόστος των 20 GWh, όσον αφορά στην εξοικονόμηση ανά νοικοκυριό που επιτυγχάνεται με αυτό, αντίστοιχα σε ότι αφορά το κόστος της παραγωγής της ενέργειας και ιδιαίτερα αυτής η οποία χρησιμοποιείται κατά την περίοδο της αιχμής, όπου όπως γνωρίζετε, η οριακή τιμή του συστήματος είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με το υπόλοιπο χρονικό διάστημα.


Αυτά σε ότι αφορά τα στοιχεία της εξοικονόμησης. Στο σημείο αυτό και πριν κλείσω θα ήθελα να ευχαριστήσω πέρα από τους συνεργάτες μου που δούλεψαν για αυτή τη δράση και για το σχεδιασμό του πληροφοριακού συστήματος και του Γραφείου Αρωγής Χρηστών, το Σύνδεσμο Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Συσκευών, καθώς και το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας, αλλά και την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. που και οι τρεις μαζί αποδείχθηκαν για μας πολύτιμοι συνεργάτες.


Λίγα στοιχεία για τα κλιματιστικά που πουλήθηκαν πέρυσι. Με βάση τα στοιχεία του 2008 πέρυσι στη χώρα μας πουλήθηκαν 500 χιλιάδες κλιματιστικά, από τα οποία το 15% αφορούσαν επαγγελματική στέγη. Από αυτά τα κλιματιστικά τα 150 χιλιάδες ήταν ήδη τεχνολογίας inverter, δηλαδή το 30%, τα υπόλοιπα ήταν συμβατικά. Από τα συμβατικά το 80% δεν ήταν καν κλάσης Α, είναι αντιληπτό λοιπόν πόσο αυτή η αγορά προσφέρεται για εξοικονόμηση ενέργειας.


Υπάρχει και ένας διεθνής δείκτης, οργανισμός ας πούμε, ο GFK, ο οποίος μετράει για όλο τον κόσμο αυτές τις πωλήσεις συσκευών.


Τα κλιματιστικά είναι -όπως αναφέρθηκε και από τον Υπουργό- ένα πολύ σημαντικό βάρος στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Εξίσου σημαντικό είναι και τα ψυγεία. Σε ένα μέσο νοικοκυριό το 15% της κατανάλωσης αφορά στον κλιματισμό και ένα άλλο 15% αφορά στην ψύξη τροφίμων.


Να σας δώσω μία εικόνα για την αγορά ψύξης τροφίμων, όπου φαίνεται από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, ότι κινείται ήδη στη σωστή ενεργειακή κατεύθυνση. Πέρυσι πουλήθηκαν 403 χιλιάδες ψυγεία και καταψύκτες, το 76% των οποίων ήταν ήδη κλάσης Α. Είναι αντιληπτό λοιπόν ότι τα κλιματιστικά ειδικά στην Ελλάδα αποτελούν πιο σημαντικό παράγοντα για εξοικονόμηση, κυρίως λόγω της αιχμής.


Επίσης, χρονικά, τα ψυκτικά τροφίμων λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, άρα δεν υπάρχει το ζήτημα της πίεσης για την αιχμή, προκειμένου να προχωρήσουμε σε αυτή τη δράση. Θέλουμε όμως να δούμε και τα συμπεράσματα από την εφαρμογή της δράσης των κλιματιστικών, προκειμένου να τα αξιοποιήσουμε και στα ψυγεία.


Έχουμε μιλήσει με την αγορά, έχουμε μελετήσει το θέμα.
Το βασικό, για να κλείσω την παρέμβασή μου, είναι να δώσουμε και δίνουμε το κατάλληλο μήνυμα και στους καταναλωτές, αλλά και στην αγορά σχετικά με τη σημασία και τα οφέλη των νέων καθαρών τεχνολογιών στον οικιακό τομέα και νομίζω αυτή είναι η μεγαλύτερη αξία της δράσης.


Ένα τελευταίο τεχνικό θέμα να σας πω. Αυτή η δράση σχεδιάστηκε μετά την τροποποίηση του σχετικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία επιτρέπεται πλέον να χορηγούμε Κοινοτικά κονδύλια στον οικιακό τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Ο κανονισμός αυτός δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 6 Μαΐου και ισχύει από τις 26 Μαΐου, είκοσι μέρες μετά τη δημοσίευσή του.


Εμείς, εφαρμόζουμε το νέο πρόγραμμα από τις 8 Ιουνίου. Πιστεύω ότι είμαστε η πρώτη ή από τις πρώτες χώρες που αξιοποιούμε αυτόν τον Κανονισμό, αυτή τη δυνατότητα χρήσης των Κοινοτικών κονδυλίων για τον οικιακό τομέα.
Αυτά προς το παρόν και αναμένουμε τις ερωτήσεις σας.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνα με τα στοιχεία που δώσατε, κ. Γενικέ, βλέπουμε ότι ίσως η αντικατάσταση των παλιών κλιματιστικών με νέα, που βλέπουμε έναν αριθμό 50 με 60 χιλιάδες, είναι πολύ μικρός σε σχέση με τα παλιά κλιματιστικά τα οποία ήδη λειτουργούν στα νοικοκυριά. Μήπως αυτός ο αριθμός πρέπει, βάσει των κονδυλίων που έχετε προεγκρίνει, να αυξηθεί ακόμα περισσότερο; Δεδομένου ότι έχουμε περίπου 4 εκατομμύρια κλιματιστικά σε όλη την Ελλάδα και αν κάνουμε γρήγορα τις αναγωγές βλέπουμε, από τα στοιχεία που δώσατε πάλι, ότι είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κάναμε μια πρώτη συνεννόηση με την αγορά, είδαμε τα στατιστικά στοιχεία των πωλήσεων τα προηγούμενα χρόνια και είπαμε να ξεκινήσουμε τη δράση με βάση αυτόν τον προϋπολογισμό. Βεβαίως, όπως σημείωσα ήδη από την πρώτη μου τοποθέτηση, είμαστε εδώ ανάλογα με τη ζήτηση η οποία θα υπάρξει να δώσουμε και πρόσθετα κονδύλια. Όμως ξεκινήσαμε απ΄ αυτό θεωρώντας ότι είναι μια κατ΄ αρχήν βάση έναρξης του προγράμματος. Δεν αποκλείεται πάντως η αύξηση του προϋπολογισμού.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω λίγα πράγματα για τα διαδικαστικά. Αν κατάλαβα σωστά δε θα υπάρχει όριο εισοδήματος, όλοι είναι επιλέξιμοι, δε θα υπάρχει όριο ηλικίας για τη συσκευή, μπορεί να είναι και η περσινή ας πούμε θεωρητικά, αν τα λέω σωστή ή διορθώστε με. Και για τη διαδικασία μπορούμε να το δούμε λίγο πιο αναλυτικά και για τον κόσμο και για τους καταστηματάρχες; Δηλαδή με μια δήλωση θα μπαίνουν στο πρόγραμμα; Αν έχει ήδη καλυφθεί το ποσό πως θα εξασφαλίζεται ότι θα πάρουν την επιδότηση; Ευχαριστώ.


Γ. Γ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Κατ΄ αρχήν δεν υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο, αυτό το ξεκαθαρίζουμε, αφορά όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως εισοδήματος.


Ένα κλιματιστικό κακής ενεργειακής κλάσης, είτε είναι του 2006 είτε
του 1998 έχει την ίδια συμπεριφορά. Αυτό αφορά σχεδόν το σύνολο της ενεργειακής κατανάλωσης, δηλαδή δεν μπορεί να πει κανείς ότι κλιματιστικά δεκαετίας ή κλιματιστικά περσινά που είναι στην κατηγορία Β, Γ ή και Δ ακόμα διαφέρουν ως προς το πρόγραμμα. Εμείς ξεκινάμε την αντικατάστασης των ενεργοβόρων συσκευών.


Νομίζουμε, όμως και με βάση τις συζητήσεις που έχουμε κάνει με τον ΣΒΕΗΣ και τον ΣΕΛΠΕ φαίνεται ότι δεν λειτουργούν στη χώρα μας πολύ παλαιά κλιματιστικά εικοσαετίας. Ωστόσο, είναι σαφές ότι κυρίως αυτά θα θέλαμε να αποσύρουμε.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν είναι εννέα ετών ή έντεκα ετών;


Γ.Γ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει χρονικό όριο και πριν τη δεκαετία, οποιοδήποτε.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δηλαδή είχα βάλει πέρυσι ένα κλιματιστικό μπορώ να το αποσύρω;


Γ. Γ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Μπορείτε, εφόσον είναι κλάσης Β.
Ως προς τη διαδικασία. Ο πολίτης προσέρχεται στο κατάστημα της επιλογής του, όποιο θέλει, έχει την αστυνομική του ταυτότητα και ένα απλό φωτοαντίγραφο ή το διαβατήριο σε περίπτωση ξένης υπηκοότητας. Στην περίπτωση που έχει χάσει την αστυνομική του ταυτότητα, μία βεβαίωση απώλειας της ταυτότητας και βέβαια το διαβατήριό του. Προσκομίζει επίσης και ένα αντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού της ΔΕΗ της οικίας όπου θα γίνει η αντικατάσταση και αυτό προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το τιμολόγιο αυτό είναι οικιακό και δεν είναι επαγγελματικής χρήσης. Αυτά ως προς τον πολίτη. Από κει και πέρα οι πληροφορίες θα δίνονται και στο κατάστημα και μέσω της ιστοσελίδας και μέσω της τηλεφωνικής γραμμής.


Τώρα σε ότι αφορά στα καταστήματα, υπάρχει μια διαδικασία σε σχέση με τη συμπλήρωση των διαφόρων δελτίων. Έχουμε ένα δελτίο παραγγελίας του καταστήματος, το οποίο έχει προτυποποιημένα στοιχεία που πρέπει να συμπληρωθούν, έχουμε το δελτίο αποστολής, το δελτίο αποστολής προς την οικία αλλά και στη συνέχεια αφού αποσυρθεί το κλιματιστικό, προς την Ανακύκλωση Α.Ε. Δηλαδή, μία σειρά παραστατικών τα οποία δεν αφορούν στον πολίτη, αφορούν κυρίως τον καταστηματάρχη και την Ανακύκλωση, προκειμένου να πιστοποιείται ότι έγινε πραγματικά η απόσυρση και βέβαια να ελέγχεται και η διαδικασία αυτή από το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου που έχουμε σχεδιάσει.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, κ. Υπουργέ είχε καλλιεργηθεί μια εντύπωση και από τις δηλώσεις σας προ μηνών ότι δε θα ήταν μόνο για τα κλιματιστικά το πρόγραμμα αντικατάστασης και ανακύκλωσης οικιακών συσκευών, αλλά ότι θα ήταν και για άλλες συσκευές. Γιατί τελικά δεν προχώρησε και για τα ψυγεία που όπως είπατε κι αυτά έχουν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας ή και για τα πλυντήρια, όπως είχατε αρχικά εξαγγείλει;
Κι ένα δεύτερο, ήθελα να ρωτήσω, υπάρχει μια εικόνα μια εκτίμηση τα κλιματιστικά τι ενέργεια καταναλώνουν συνολικά στην Ελλάδα, πόσα MW;


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ΄ αρχήν, δεν είχα μιλήσει εγώ για συγκεκριμένες συσκευές κατονομάζοντας συγκεκριμένα είδη συσκευών, είχα μιλήσει για απόσυρση ενεργοβόρων συσκευών. Και θεωρούμε ότι τα κλιματιστικά πρώτον και τα ψυγεία δεύτερον, για τους λόγους που ανέφερε ο Γενικός με βάση τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε, είναι οι δυο κατ΄ εξοχήν κατηγορίες ενεργοβόρων συσκευών.


Προτάξαμε τα κλιματιστικά λόγω της αυξημένης κατανάλωσης από τα κλιματιστικά σε περιόδους αιχμής, το Καλοκαίρι. Και αυτό έγινε μετά και από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ακριβώς ήθελε να προτάξουμε τα κλιματιστικά, προκειμένου να δεχθεί να υπάρξει χρηματοδότηση της δράσης από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Όμως, δεν έχουμε καθόλου εγκαταλείψει την ιδέα για τα ψυγεία, αυτές οι δύο κατηγορίες συσκευών μόνον είναι στον σχεδιασμό μας ως οι δύο κατηγορίες που είναι περισσότερο ενεργοβόρες, έτσι ώστε αργότερα να ανακοινώσουμε δράσεις και για τα ψυγεία. Τώρα για τα στατιστικά στοιχεία.


Γ.Γ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Θυμάστε ορισμένοι από εσάς ότι είχαμε κάνει μια αναφορά πέρσι τι θα γινόταν εάν μπορούσαμε, ειδικά στην Αττική, που αντιστοιχεί στο 45% της κατανάλωσης της χώρας, με ένα απλό σέρβις των υφιστάμενων κλιματιστικών πόση εξοικονόμηση μπορεί να γίνει. Και είχε υπολογισθεί και επιβεβαιωθεί τότε και από τη ΔΕΗ, ότι 500 περίπου MW μπορούν να εξοικονομηθούν μόνο από μια απλή ετήσια συντήρηση των κλιματιστικών της Αττικής. Είναι λοιπόν αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι.


Σήμερα σύμφωνα με στοιχεία, στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 7 εκατομμύρια κλιματιστικά, απ’ αυτά υπολογίζουμε ότι το 1-1,5 εκατομμύριο είναι κλάσης Α’. Όταν λέμε λειτουργούν εννοούμε σε όλα τα κτίρια σε όλες τις δραστηριότητες και στον οικιακό και στον τριτογενή τομέα, παντού.


Εμείς απλώς έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε Κοινοτικά κονδύλια μόνο στον οικιακό τομέα. Εάν σκεφτούμε ότι ένα κλιματιστικό λειτουργεί περίπου 500 ώρες το χρόνο, μπορεί να γίνει ένας πρόχειρος υπολογισμός, εγώ πιστεύω, κατ’ εκτίμηση, ότι αντιστοιχεί σε μία Μεγαλόπολη με όλες τις μονάδες της.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, προφανώς από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει φοβερά μεγάλη προσέλευση, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θέλω να ρωτήσω, αν κατάλαβα καλά, για να λειτουργήσει το πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρχει πολύ σωστή οργάνωση και από πλευράς όσον αφορά των πολιτών, αλλά και σε ότι αφορά στα καταστήματα. Τα καταστήματα θα παίρνουν το ποσό χωρίς την επιδότηση, την αξία της συσκευής χωρίς την επιδότηση και μετά αφ’ ότου καταθέσουν τα έγγραφα σε κάποια υπηρεσία του Υπουργείου, ποια θα είναι η διαδικασία με την οποία θα έρχονται να πάρουν πίσω, να εισπράξουν τη διαφορά, δηλαδή από ποια υπηρεσία του Υπουργείου, σε πόσο διάστημα χρονικό από την ημέρα που κατέθεσαν τα έγγραφα; Φαντάζομαι όλα αυτά είναι βασικά σημεία για να τρέξει σωστά χωρίς κόλλημα το πρόγραμμα, έτσι δεν
είναι;


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έτσι. Να πω πριν μιλήσει ο Γενικός, ότι δεν έχουμε ενδείξεις για την ενδεχόμενη προσέλευση. Άλλωστε αν είχαμε φοβερή προσέλευση νομίζω, ότι θα ήταν μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σε σχέση με την οικονομική της πολιτική, διότι όλοι έχουν πολλά χρήματα να δώσουν για να συμβάλουν στην αντικατάσταση του κλιματιστικού τους, καθώς το ποσό στο μεγαλύτερό του τμήμα θα καταβάλλεται από τον πολίτη. Επομένως τώρα μιλώντας πιο συγκεκριμένα, ακριβώς επειδή δεν έχουμε ενδείξεις για το πόσοι άνθρωποι θα σπεύσουν να αλλάξουν το κλιματιστικό τους κινηθήκαμε με τα στατιστικά στοιχεία τα οποία μας έδωσε ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων και των Εισαγωγέων επιφυλασσόμενοι βεβαίως να υπάρξει και β’ φάση του προγράμματος με βάση και την εμπειρία της α’ φάσης.


Γ. Γ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Είπα προηγουμένως ότι στις 5 Ιουνίου ανοίγουν οι εφαρμογές, το πληροφοριακό σύστημα για τους καταστηματάρχες. Οι καταστηματάρχες από τις 5 μέχρι τις 8 Ιουνίου, όσοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και όσοι δεν έχουν υπάρχει πρόβλεψη, δηλώνουν ηλεκτρονικά την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή, υπάρχει μια φόρμα, συμπληρώνουν τα κλασικά στοιχεία, το ΑΦΜ τους, όλα τα στοιχεία που πιστοποιούν ότι είναι όντως ένα κατάστημα πώλησης ηλεκτρικών συσκευών ή ένας εξειδικευμένος στην πώληση ψυκτικών ή θερμικών συσκευών και αυτό είναι όλο.


Από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου και για έξι μήνες, φαντάζομαι ότι δεν θα οδηγηθούν όλοι οι πολίτες τη Δευτέρα στα καταστήματα, για έξι μήνες, λειτουργεί το πρόγραμμα. Οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, στην τηλεφωνική γραμμή που σας έδωσα, αλλά ακόμα και στο «1520». Έχουμε συνεννοηθεί με τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή ότι αυτές οι δύο γραμμές θα συνδέονται μεταξύ τους και θα δίδονται όλες οι πληροφορίες.


Τώρα, για τον πολίτη σας είπα, η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή, πληρώνει τη μειωμένη τιμή.


Πώς θα ανακτήσει όμως το κατάστημα την επιδότηση; Η ανάκτηση θα γίνει μέσω της «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Α.Ε.», όταν η «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε.» παραλαμβάνει και πιστοποιεί ότι παρέλαβε τα κλιματιστικά από το συγκεκριμένο κατάστημα με αντίστροφο δελτίο αποστολής, τότε θα καταβάλει το ποσό της επιδότησης, το οποίο θα το εισπράττει μόνο η «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε.» και θα το παροχετεύει, ως ενδιάμεσος φορέας, στα συνεργαζόμενα καταστήματα, ανάλογα με τις πωλήσεις που σημειώνονται. Δε θα γίνονται λογιστικές πράξεις, ένα μηχάνημα, μία πληρωμή.


Θα γίνονται λογιστικές πράξεις συνολικά ανάλογα με την πρόοδο των πωλήσεων. Θέλω να σας πω εδώ, ότι η καινοτομία του προγράμματος είναι ότι λειτουργεί με μία διαδικτυακή εφαρμογή, δηλαδή όλη η Ελλάδα είναι πάνω σ’ αυτό το πρόγραμμα μέσω ενός διαδικτυακού κόμβου, μιας ιστοσελίδας.
Αυτό είναι το βασικό και θα το αξιοποιήσουμε και σε άλλες εφαρμογές του Υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να μην έχουμε τις γνωστές διαδικασίες που επιβαρύνουν και τον πολίτη, αλλά και τους δικαιούχους που εμπλέκονται στα προγράμματα αυτά.
Θα πάρετε πάντως όλα τα βήματα αναλυτικά στο έντυπο ερωτήσεων – απαντήσεων. Για παράδειγμα για το κατάστημα είναι περίπου 10 βήματα τα οποία πρέπει να κάνει το κατάστημα. Η «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» επίσης. Όλα αυτά είναι αποτυπωμένα σημείο προς σημείο και θα τα πάρετε στις ερωτήσεις – απαντήσεις.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρονικά, αν υποθέσουμε ότι γινόταν αύριο μια πράξη τέτοια, μια αγορά χρονικά σε πόσο καιρό θα ερχόταν η «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» να κάνει συναλλαγή με το Υπουργείο; Και δεν μας είπατε με ποια υπηρεσία του Υπουργείου θα γίνεται;


Γ. Γ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Με την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Δράσεων Ενέργειας – Βιομηχανίας, Προϊστάμενος της οποίας είναι ο κ. Κλενιάτης. Αυτή είναι η υπηρεσία η οποία συντονίζει το πρόγραμμα, συνδιαλέγεται με την «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε.».


Μέσα στη σχέση που θα αναπτύξουμε με την «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε.» προβλέπονται και οι εκταμιεύσεις της επιδότησης.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε ένα παράδειγμα, χρονικά αν γινόταν αύριο μια αγορά σε πόσο καιρό θα ολοκληρωνόταν όλος αυτός ο κύκλος των βημάτων και από το κατάστημα και από την «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ», να πάρει η «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» λεφτά και να τα έχει δώσει πίσω στα καταστήματα;


Γ. Γ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Δεν πιστεύω ότι θα ξεπερνάνε οι πληρωμές το διάστημα του ενός μηνός, αλλά όλο αυτό είναι συμφωνημένο και συζητημένο με την αγορά.
Τον πολίτη, πάντως, δεν τον ενδιαφέρει.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, προσέρχεται κάποιος πολίτης σε ένα κατάστημα για να αγοράσει ένα κλιματιστικό, πρώτον, πώς διαπιστώνεται ότι διαθέτει μια παλιά συσκευή; Και δεύτερον πώς διαπιστώνεται ότι αυτή η συσκευή βρίσκεται σε λειτουργία; Και μια ακόμη διευκρίνιση, αν αφορά μόνο οικιακούς καταναλωτές ή και επαγγελματικές.


Γ. Γ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Λοιπόν, ξεκινώ από το τελευταίο, μόνο οικιακούς καταναλωτές, διότι μόνο στη στέγαση επιτρέπεται να δώσουμε αυτή τη χρηματοδότηση. Αυτό είναι ξεκάθαρο από την αρχή.


Τώρα η διαπίστωση. Ο πολίτης όταν θα προσέλθει στο κατάστημα δίνει στοιχεία της συσκευής που έχει εν λειτουργία. Η πιστοποίηση ότι η συσκευή είναι εν λειτουργία γίνεται τη στιγμή της εγκατάστασης της νέας συσκευής, όπου θα γίνει και η αποξήλωση της παλαιάς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο