Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκηγια τη Δεύτερη Φάση του Προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 9 Απριλίου 2009
Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη
για τη Δεύτερη Φάση του Προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη 9 Απριλίου, συνέντευξη Τύπου, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου, με θέμα: «ΤΕΜΠΜΕ. Πρόγραμμα Εγγύησης Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (Β΄ Φάση). Στη διάρκεια της σ. Τύπου παραβρέθηκαν οι κ.κ. Ιωάννης Μπούγας- Υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Αναστασόπουλος – Γ. Γραμματέας Βιομηχανίας, Ελευθέριος Σταυρόπουλος – Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας και ο κ. Γιάννης Οικονόμου – Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα. Το θέμα της σημερινής συνέντευξης Τύπου είναι η παρουσίαση της Β’ Φάσης του Προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ, των εγκρίσεων δηλαδή, που δίνονται στα δάνεια μικρών και πολύ  μικρών επιχειρήσεων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Η πρώτη φάσηξεκίνησε στο τέλος της περασμένης χρονιάς με σχετική νομοθετική παρέμβαση, για να διευκολυνθεί ενόψει της χρηματοπιστωτικής κρίσης η ρευστότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα αυτό μάλιστα τύχαινε να έχει πρωτοποριακό χαρακτήρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα ξεκίνησε πρώτη ένα τέτοιο πρόγραμμα και στη συνέχεια ακολούθησαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δε θέλω να πω ότι μας μιμήθηκαν, αλλά, εν πάση περιπτώσει, είναι αντικειμενική αλήθεια ότι πρώτοι εμείς ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια.
Στην αρχή, όπως συμβαίνει πολύ συχνά στον τόπο μας, και ανεξάρτητα από κυβερνήσεις, υπήρξε ένα κλίμα γκρίνιας και υπήρχαν και προβλέψεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι θα καλυφθούν το πολύ 600 με 700 επιχειρήσεις. Υπάρχουν σχετικές δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη. Οι προβλέψεις αυτές διαψεύσθηκαν, το πρόγραμμα πιστεύω πέτυχε, είχε θετική ανταπόκριση στην αγορά και ακόμα και μια χθεσινή δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε για λογαριασμό του Εμποριοβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ανεξάρτητα από τις άλλες παρατηρήσεις τις οποίες κάνουν οι ενδιαφερόμενοι για το ΤΕΜΠΜΕ φαίνεται ότι έχουν μια εξαιρετικά θετική εικόνα.
Σήμερα μπορούμε να κάνουμε, πριν παρουσιάσουμε τα στοιχεία της Β’ Φάσης, τον απολογισμό της Α’ Φάσης. Από τις Τράπεζες έχουν εγκριθεί και σταλεί στο ΤΕΜΠΜΕ για έγκριση 27.338 δάνεια, που αφορούν σε αντίστοιχες ελληνικές επιχειρήσεις. Το συνολικό ύψος των δανείων είναι 3,2 δις ευρώ και το συνολικό ύψος εγγυήσεων του ΤΕΜΠΜΕ, καθώς το ΤΕΜΠΜΕ εγγυάται το 80% των δανείων, είναι 2,5 δις ευρώ.
Ο μέσος όρος ύψους δανείου ανά επιχείρηση -ξαναλέω,  ο μέσος όρος- είναι 119.000 ευρώ. Σ’ έναν πίνακα ο οποίος σας έχει μοιραστεί, φαίνεται πώς εξελίχθηκαν τα δάνεια τις εβδομάδες και τους μήνες που πέρασαν και φαίνεται ότι υπάρχει μια ομαλή ανοδική ροή στις εγκρίσεις δανείων. Ωστόσο, ακριβώς επειδή το Πρόγραμμα πήγε καλά, μέσα σε τρεις ουσιαστικά μήνες, τα κεφάλαια του Ταμείου υπήρξε κίνδυνος να εξαντληθούν.
Εκεί που υπήρχε φόβος στην αρχή ότι δήθεν δεν θα δανειοδοτηθούν οι επιχειρήσεις, φαίνεται να περνούσαμε στο αντίθετο πια, καθώς με τις πολλές συγκριτικά  εγκρίσεις δανείων εάν δεν προχωρούσαμε σ’ ένα ΤΕΜΠΜΕ νούμερο 2, άλλες επιχειρήσεις οι οποίες περίμεναν να δανειοδοτηθούν δε θα μπορούσαν να το κάνουν.
Γι’ αυτό προχωρήσαμε σε συνεννοήσεις με το Υπουργείο Οικονομίας και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να περάσουμε σε μια δεύτερη φάσητου Προγράμματος, χωρίς ο μηχανισμός του ΤΕΜΠΜΕ να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, είτε στο έλλειμμα είτε στο χρέος. Γιατί ξέρετε ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, τόσο όσον αφορά στην επιβάρυνση του ελλείμματος όσο και σε σχέση με την επιβάρυνση του δημοσίου χρέους.
Στις προηγούμενες λοιπόν εβδομάδες ο Υφυπουργός, ο κ. Μπούγας, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, ο κ. Αναστασόπουλος, ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητος, ο κ. Σταυρόπουλος, συζήτησαν τόσο με το Υπουργείο Οικονομίας όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να βρεθεί μια λύση συμβατή με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Eurostat και με τις ανάγκες του προϋπολογισμού και τις αντοχές προφανώς της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να προχωρήσουμε σ’ αυτή τη δεύτερη φάση.
Πράγματι, βρέθηκε μια λύση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ μέσω ομολόγων που δίνονται από το ελληνικό Δημόσιο έχοντας εξασφαλίσει ότι αυτό δε θα επιβαρύνει το χρέος και το έλλειμμα και ταυτόχρονα θα τηρηθούν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού. Κι έτσι πια παρουσιάζουμε σήμερα τη δεύτερη φάσηπου έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Θα μπορούν να δανειοδοτηθούν ακόμα 50.000 ελληνικές επιχειρήσεις, συνολικά δηλαδή στην Α’ και στη Β’ Φάση θα έχουν δανειοδοτηθεί 77.338 επιχειρήσεις. Το συνολικό ύψος δανείων της Β’ Φάσης είναι 6,3 δις ευρώ. Συνολικά και για τις δυο φάσεις το ποσό αυτό ανέρχεται στα 9,5 δις ευρώ. Είναι ένα ποσό πάρα πολύ σημαντικό. Και το συνολικό ύψος εγγυήσεων για τη Β’ Φάση θα είναι 5 δις ευρώ και για το σύνολο της Α’ και της Β’ Φάσης, 7,5 δις ευρώ.
Τα ποσά αυτά θα πρέπει να τα συγκρίνετε και με τα 28 δις του πακέτου για τη ρευστότητα των Τραπεζών. Δεν εντάσσονται σ’ αυτό, είναι χωριστό πακέτο. Αλλά σας το λέω για να έχετε μια τάξη μεγέθους στο μυαλό σας, τα δάνεια συγκριτικά είναι αρκετά σημαντικά.
Από την Α’ Φάση προφανώς αντλήσαμε κάποια συμπεράσματα. Το ΤΕΜΠΜΕ είχε μια άλλη φιλοσοφία στα προηγούμενα χρόνια που λειτουργούσε και αν δεν απατώμαι είχε δώσει 4 με 5 χιλιάδες δάνεια υπό άλλες συνθήκες. Τώρα ακριβώς επειδή είχαν αλλάξει οι συνθήκες, μ’ ένα νέο πλαίσιο, το ΤΕΜΠΜΕ έπρεπε να κινηθεί πιο γρήγορα, να δώσει περισσότερα δάνεια, αλλά λειτουργούσαμε και σε συνθήκες όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες άλλωστε, άγνωστες σε όλους κι επομένως έπρεπε να βγάλουμε συμπεράσματα απ’ τον τρόπο που λειτούργησε το πρώτο.
Με βάση, λοιπόν, τα συμπεράσματα που αντλήσαμε, κρατούμε τη φιλοσοφία του προγράμματος και κάνουμε μόνο κάποιες επιμέρους αλλαγές. Σ’ αυτές τις αλλαγές θ’ αναφερθώ, όλα τα υπόλοιπα εξακολουθούν να ισχύουν όπως ίσχυαν. Δεν αλλάζει τίποτε άλλο. Θα σας πω λοιπόν τι αλλάζει:
Επιλέξιμες εταιρείες είναι, πλέον, όλες εκείνες που ο μέσος όρος των τριών τελευταίων βεβαιωμένων χρήσεών τους, δηλαδή 2005, 2006 και 2007, είναι θετικός, ακολουθώντας και τις προβλέψεις του οδηγού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  που προβλέπει ότι θα πρέπει να δίνονται δάνεια σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υγιή οικονομικά χαρακτηριστικά. Δεν αναφερόμαστε στο 2008, είναι ο μέσος όρος των ετών 2005, 2006, 2007. Άρα θα είναι περισσότερες επιχειρήσεις επιλέξιμες, είναι αυτονόητο αυτό.
Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι το Πρόγραμμα, προφανώς, θα εξακολουθήσει να δίνει, όπως έδινε μέχρι τώρα, εγγύηση δανείων στο ίδιο ύψος που έγινε μέχρι τώρα, ακριβώς όπως και στην Α’ Φάση, ωστόσο δε θα επιδοτείται πια το επιτόκιο. Το επιτόκιο θα υπολογίζεται όπως στην A’ Φάση και θα είναι Euribor συν 2,1. Δε θα υπάρχει, όμως, επιδότηση επιτοκίου. H επιδότηση επιτοκίου δινόταν από το ΕΣΠΑ. Eίχε προβλεφθεί αρχικά ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ, διπλασιάστηκε το ποσό αυτό, αλλά ξέρετε, οι πόροι του ΕΣΠΑ δεν είναι ανεξάντλητοι, δεν έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε κι άλλα χρήματα από το ΕΣΠΑ, γιατί θα πρέπει να περικόψουμε άλλα Προγράμματα, όπως είναι το Πρόγραμμα για τη Νεανική Επιχειρηματικότητα, για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, για τις Πρωτοβουλίες των Επιχειρήσεων που σχετίζονται με το Περιβάλλον, για τη Μεταποίηση, όλα εν πάση περιπτώσει τα προγράμματα  του ΕΣΠΑ. Εάν δίναμε επιδότηση επιτοκίου με άλλον τρόπο θα είχαμε επιπτώσεις στο έλλειμμα και στο χρέος και σχετικά προβλήματα επίσης με την Eurostat και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επομένως δεν θα συνεχιστεί η επιδότηση επιτοκίου, θα παραμείνει όμως ένα επιτόκιο χαμηλό και συμφέρον πιστεύω για τις επιχειρήσεις, για τις οποίες άλλωστε το κύριο στοιχείο που τους ενδιαφέρει είναι αυτές καθαυτές οι εγγυήσεις των δανείων, αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο για την  δανειοδότησή τους.
Επίσης, θέλω να πω κάτι που είναι δευτερεύον αλλά είναι κάτι το οποίο κι αυτό ελήφθη υπ’ όψιν: υπήρχαν καταγγελίες τόσο από φορείς όσο και από Μέσα Ενημέρωσης για τον τρόπο που ορισμένοι, λίγοι, χρησιμοποίησαν την επιδότηση επιτοκίου προκειμένου να επανακαταθέσουν δάνεια, τα οποία έλαβαν από Τράπεζες. Αυτό ήταν ασφαλώς κάτι που σωρευτικά μέτρησε στους υπολογισμούς της κυβέρνησης, δεν ήταν όμως το βασικό από εκεί που ξεκινήσαμε. Έτσι κι αλλιώς υπήρχε θέμα χρηματοδότησης πια, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα για κάτι τέτοιο.
Τρίτη αλλαγή: Το μέγιστο ύψος δανείου ανά επιχείρηση δεν θα είναι όπως μέχρι τώρα 350.000 ευρώ. Θα είναι, για να πάρουν δάνεια περισσότερες επιχειρήσεις, 125.000 ευρώ. Ορίσαμε αυτό το ποσό, γιατί ο μέσος όρος δανείων στην Α’ Φάση ήταν 100.000 ευρώ. Πήραμε, λοιπόν, ως οδηγό το μέσο όρο δανείων και τοποθετήσαμε το μέγιστο ύψος δανείου ανά επιχείρηση στις 125.000 ευρώ. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για κεφάλαια κίνησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Τέλος, αποφασίσαμε να μειώσουμε την εφ’ άπαξ προμήθεια υπέρ του ΤΕΜΠΜΕ, καθώς τα δάνεια πια είναι πολύ περισσότερα, από 1% στο 0,25%, πράγμα το οποίο είναι θετικό για τους δανειολήπτες. Απ’ αυτό κερδίζουν οι δανειολήπτες της Β’ Φάσης, σε σχέση με τους δανειολήπτες της Α’ Φάσης.
Τίθενται, επίσης, κάποια θέματα σε σχέση μ’ αυτούς που έχουν υποβάλει αιτήσεις, σ’ αυτούς που έχουν εγκριθεί τα δάνειά τους από τις Τράπεζες, αλλά όχι ακόμα από το ΤΕΜΠΜΕ και αυτά τα θέματα τα ξεκαθαρίζουμε με τις αποφάσεις που έχουμε λάβει.
Πιο συγκεκριμένα, εταιρείες που η αίτησή τους είναι σε διαδικασία έγκρισης από το ΤΕΜΠΜΕ έως και χθες το βράδυ, δηλαδή εταιρείες που έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους στις Τράπεζες, οι Τράπεζες έχουν εγκρίνει τα δάνειά τους και έχουν στείλει μέχρι χθες το βράδυ τα έγγραφα στο ΤΕΜΠΜΕ, αξιολογούνται με βάση τους όρους της Α’ Φάσης, τους μέχρι σήμερα γνωστούς όρους.
Εταιρείες που έχουν ήδη κάνει αίτηση για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, αλλά δεν έχουν ακόμα παραληφθεί από το ΤΕΜΠΜΕ τα σχετικά στοιχεία, δεν είχαν παραληφθεί μέχρι χθες το βράδυ, μπορούν, με μια απλή δήλωσή τους στην Τράπεζα, να υπαχθούν στη Β’ Φάση. Προφανώς στη Β’ Φάση θα υπαχθεί και κάθε άλλη επιχείρηση.
Η Β’ Φάση του Προγράμματος θα λήξει μόλις καλυφθεί το ποσό των εγγυήσεων των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή μόλις εξαντληθεί το ποσό για το οποίο μίλησα προηγουμένως. Εννοείται, βεβαίως, ότι με δεδομένες τις συνθήκες, η Κυβέρνηση συνολικά και εμείς και το Υπουργείο Οικονομίας, θα προετοιμαστούμε εγκαίρως αν χρειαστεί περαιτέρω συνέχιση του ίδιου ή παρόμοιων Προγραμμάτων, μέσω αυτού του εργαλείου ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Καλημέρα και από εμένα. Συμπληρωματικά στα όσα είπε ο Υπουργός, θα ήθελα να προσθέσω ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και η τόνωση της απασχόλησης, αποτελεί όπως γνωρίζετε βασική προτεραιότητα και πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης.
Και αυτό δεν γίνεται μόνο με τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται κατά την διάρκεια της κρίσης. Το ΤΕΜΠΜΕ και όλα τα υπόλοιπα που θα σας πω στη συνέχεια, εντάσσονται σε ένα πλέγμα προστατευτικών, αλλά και υποστηρικτικών για τις επιχειρήσεις μέτρων. Και επιτρέψτε μου εδώ, να σας υπενθυμίσω τον επενδυτικό νόμο, τις διατάξεις, οι οποίες αφορούν στην ευμενέστερη φορολογική μεταχείριση των επιχειρήσεων.
Επίσης σημαντικά μέτρα, τα οποία δεν έγιναν ευρέως γνωστά, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις επιχειρήσεις, όπως είναι ο νέος πτωχευτικός κώδικας, οι διατάξεις του κώδικα πολιτικής δικονομίας που αφορούν στους πλειστηριασμούς κατά εμπόρων και περιουσιών αυτών.  Οι πρόσφατες παρεμβάσεις που αφορούν στον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ», αλλά και στο νόμο περί επιταγών, όλα αυτά δημιουργούν, επαναλαμβάνω, ένα προστατευτικό πλέγμα, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντέξουν σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, οι οποίες υπάρχουν, με προοπτική βέβαια να δημιουργηθούν νέες βιώσιμες διατηρήσιμες θέσεις εργασίας.
Το ΤΕΜΠΜΕ, αν και λειτουργεί αρκετά χρόνια, έγινε ευρέως γνωστό εξ αιτίας του τρέχοντος Προγράμματος, ακριβώς διότι το Πρόγραμμα αυτό ήταν καινοτόμο, πρωτοποριακό και παρά τις κασσανδρικές προβλέψεις, επέτυχε να έχει ρευστότητα στην αγορά, σήμερα, περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται μετά την ολοκλήρωση και της Β’ Φάσης να έχουμε περίπου δώσει χρήματα στην αγορά, δηλαδή σε ένα χρονικό διάστημα 6-7 μηνών από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος, περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αντιλαμβάνεστε ότι το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γι’ αυτή την περίοδο που διέρχονται οι επιχειρήσεις. Και δεν είναι μόνο τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, είναι και ένα σύνολο προγραμμάτων. Χθες ανακοινώθηκαν τα νέα προγράμματα από το «ΕΠΑΝ 2» συνολικού προϋπολογισμού μέχρι το Σεπτέμβριο, περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Κατά συνέπεια, στόχος μας είναι να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες για να διατηρηθεί η βιωσιμότητά τους. Και πρέπει να σας πω, ότι από τα στοιχεία, τα οποία έρχονται, έχω μπροστά μου το δείκτη πτωχεύσεων. Οι πτωχεύσεις επί παραδείγματι του προηγούμενου έτους του 2008, αλλά και για το Α’ τρίμηνο του 2009 είναι σημαντικά λιγότερες απ’ αυτές που ήταν το 2007 και το 2006.
Αυτός είναι ένας δείκτης, το ότι λειτούργησαν τα μέτρα και προστάτευσαν τις επιχειρήσεις στη δύσκολη αυτή συγκυρία. Ο βασικός στόχος είναι να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις και να τονώσουμε την ρευστότητά τους. Όμως, ένας μεσοπρόθεσμος στόχος είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε μέσω του ΤΕΜΠΜΕ να δίδεται χρηματοδοτική αρωγή στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις που είναι οι προκλήσεις της εποχής που έρχεται μετά την κρίση.
Γι’ αυτό το λόγο και τα προγράμματα του ΕΠΑΝ, είναι Προγράμματα, τα οποία θέλουν να ενισχύσουν την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την πράσινη επιχειρηματικότητα, δηλαδή επιζητούμε την εξωστρέφεια, να δοθούν νέες δυνατότητες και νέοι ορίζοντες στην μικρή και μεσαία ελληνική επιχείρηση.
Δημιουργούμε, τώρα, επίσης μία ατζέντα για ζητήματα που απασχολούν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στο επόμενο Εθνικό Συμβούλιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων θα τα θέσουμε υπόψη και προς διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, με στόχο, επαναλαμβάνω, να μπορέσουμε να δώσουμε την απαραίτητη στήριξη στις επιχειρήσεις αυτές.
Νομίζω ότι τα θετικά αποτελέσματα από την ολοκλήρωση του «ΤΕΜΠΜΕ I» και η εμπειρία, η οποία έχει αποκτηθεί, δίδουν τη βεβαιότητα ότι και το νέο πρόγραμμα θα έχει θετικά για τις επιχειρήσεις αποτελέσματα και θέλω να ευχαριστήσω και τη Διοίκηση του ΤΕΜΠΜΕ, η οποία συνέβαλε στην αίσια εξέλιξη του «ΤΕΜΠΜΕ Ι». Πιστεύω πως και η διοίκηση, αλλά και οι υπάλληλοι του Ταμείου θα συνεχίσουν να κάνουν εξίσου καλά τη δουλειά τους. Ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις νέες επιχειρήσεις, εκείνες οι οποίες δεν έχουν κλείσει τρεις χρήσεις ισχύει ό,τι και στο προηγούμενο; Στην πραγματικότητα δηλαδή δεν καλύπτονται.
Γ.Γ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ:  Οι όροι είναι ακριβώς όλοι ίδιοι. Οι μόνες διαφορές είναι  αυτές που αναφέρθηκαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ένα δεύτερο: όσον αφορά στη χρηματοδότηση, λέτε, ότι εξασφαλίστηκαν πιστώσεις από το Υπουργείο Οικονομίας μέσω ομολόγων, τα οποία ομόλογα εκδίδει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και ..
Γ.Γ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ: Ο ΟΔΔΗΧ εκδίδει τα ομόλογα και θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ, ώστε με βάση το νόμο λειτουργίας του ΤΕΜΠΜΕ να μπορεί να εγγυηθεί μετά τα αντίστοιχα δάνεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυξάνει δηλαδή το μετοχικό κεφάλαιο του ΤΕΜΠΜΕ μέσω αυτών των ομολόγων;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Ναι, μάλιστα. 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εφ’ όσον αυξάνετε κατά 1,5 δις το κεφάλαιο του ΤΕΜΠΜΕ το όριο των 5 δις είναι το τριπλάσιο του κεφαλαίου, άρα από εκεί προκύπτει το όριο των 5 δις, ότι μπορεί να εγγυηθεί το τριπλάσιο του κεφαλαίου του το ΤΕΜΠΜΕ. Αυτό είναι;
Γ.Γ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ:  Το τριπλάσιο από πού προκύπτει για 9 είπαμε, το συνολικό ύψος θα φτάσει 9 δις της Α’ και Β’ Φάσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Όχι, να το ξαναπώ γιατί δεν το καταλάβατε αυτό που είπα. 5 δις είναι η Β’ Φάση, το είπε ο Υπουργός, 1,5 δις είναι η αύξηση του κεφαλαίου για την Β’ Φάση …
Γ.Γ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ: Κοιτάξτε να δείτε: η διαδικασία το ΤΕΜΠΜΕ δεν περιέχει ένα Πρόγραμμα. Μη σας μπερδεύει, δεν ξεκινάει αυτή τη στιγμή η λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ, δεν ξεκινάμε από παρθενογένεση. Θέλω να πω ότι το ΤΕΜΠΜΕ έχει και άλλα Προγράμματα, μέσα και άλλες υποχρεώσεις. Άρα, εμείς κάνουμε μία κατανομή των κεφαλαίων με τέτοιο τρόπο, ώστε να εγγυηθούμε τελικά αυτά τα οποία αναφέρθηκαν τώρα. Γίνονται και εσωτερικές, δηλαδή, κατανομές διαφορετικές. Δεν έχει, όμως, καμία σημασία πρακτικά αυτό, μπορούμε να δείξουμε αναλυτικά τι φεύγει από το ένα πρόγραμμα, τι προστίθεται από το άλλο, οι παλιές υποχρεώσεις υπάρχουν, καταλάβατε τι λέω.
Αυτό που πιθανώς να σας μπερδέψει είναι ο δείκτης που μέχρι τώρα ήταν γνωστός στο 1/10, αυτό δεν ισχύει, θα γίνει 1/5, δηλαδή το ΤΕΜΠΜΕ θα εγγυάται για κεφάλαια 5 φορές το μετοχικό του κεφάλαιο, όχι 10. Στην πραγματικότητα αυτό αυξάνει την ασφάλεια των πολιτών, οι οποίοι τοποθετούν τα χρήματά τους. Έλληνες πολίτες υποστηρίζουν το ΤΕΜΠΜΕ δεν το υποστηρίζει κάποιος άλλος. Αυτό δε γίνεται για κάποιο άλλο λόγο, παρά για την πλήρη εφαρμογή μίας σειράς όρων και δικλείδων που έχουν επιβληθεί και από την Τράπεζα της Ελλάδος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Άρα το 5πλάσιο στο 1,5 δις είναι 7,5, δεν είναι 5. 7,5 συνολικά.
Γ.Γ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ: 7,5 είναι, συν αυτά που έχουμε, ήδη, από τα παλιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, επειδή γνωρίζαμε ότι γινόταν μία προσπάθεια να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, γιατί καταφύγατε τελικά στα ομόλογα; Ποια ήταν η δυσκολία που δεν επέτρεψε αυτή τη χρηματοδότηση;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Όχι μη συγχέουμε τα πράγματα. Κατ’ αρχήν υπάρχει το Μετοχικό Κεφάλαιο του ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο δε σχετιζόταν ποτέ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, με το ΕΣΠΑ και υπήρχε και η επιδότηση επιτοκίου που προερχόταν από το ΕΣΠΑ.
Από το ΕΣΠΑ είπα δεν έχουμε άλλα χρήματα. Εάν συνεχίζαμε να δίναμε επιδότηση επιτοκίου θα έπρεπε να περικόψουμε δράσεις που δεν θέλαμε να περικόψουμε, διότι δεν θέλαμε να περικόψουμε το πρόγραμμα της Νεανικής και της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, δεν θέλαμε να περικόψουμε το «ΕΠΙΧΕΙΡΩ» δεν θέλαμε να περικόψουμε δράσεις που αφορούσαν στην Ενέργεια, δε θέλαμε να περικόψουμε δράσεις που αφορούσαν στην Έρευνα και στην Καινοτομία, δράσεις οι οποίες στηρίζουν εξίσου την Ανάπτυξη.
Άρα θεωρήσαμε ότι έπρεπε να σταματήσουμε εκεί. Η άλλη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε να κάνει με την επιβάρυνση του ελλείμματος και του χρέους. Και γι’ αυτό συνεννοηθήκαμε, έτσι ώστε η όλη ρύθμιση η τεχνική που κάναμε να μην έχει κάποια επιβάρυνση για το έλλειμμα ή για το χρέος ή να μην έχει κάποια διαφορετική λειτουργία σε σχέση μ’ αυτή που έχει το πακέτο της ρευστότητας των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είμαστε, όμως, εκτός του πακέτου αυτού, αλλά με τους ίδιους όρους και με τις ίδιες επιπτώσεις στο έλλειμμα και στο χρέος, με την ίδια φιλοσοφία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Υπουργέ αν δεν κάνω λάθος, το ΤΕΜΠΜΕ δημιουργήθηκε ως ένα εργαλείο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γι’ αυτό το λόγο …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ο Γενικός Διευθυντής του Ταμείου διοριζόταν με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τουλάχιστον στην Α’ Φάση του, σ’ αυτή που μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Σημαίνει αυτό που μας ανακοινώνετε σήμερα ότι αλλάζει και ο τρόπος λειτουργίας του Ταμείου, γίνεται ένας διαφορετικός νέος φορέας, με νέο κανονισμό λειτουργίας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Όχι.
Μετάβαση στο περιεχόμενο