Καλά τα νέα για τους συνταξιούχους –πέραν των τεσσάρων μεγάλων παρεμβάσεων που έγιναν με τις συντάξεις- περιλαμβάνει το πρόγραμμα διακυβέρνησης της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, όπως τονίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος με τη συνέντευξή του στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» την Κυριακή:
- Προαναγγέλλει ξεπάγωμα τριετιών στον ιδιωτικό τομέα από το 2024, που θα οδηγήσουν σε αυξήσεις 20%-30%.
- Κάνει λόγο για «σημαντική και δίκαιη αύξηση» στον κατώτατο μισθό, ενώ ρίχνει το «μπαλάκι» στη ΓΣΕΕ και στους παραγωγικούς φορείς, εάν θέλουν, «να συμφωνήσουν σε υψηλότερους μισθούς».
- Προβλέπει νέα μείωση της ανεργίας μέσα στο 2023, προειδοποιεί ωστόσο ότι «επενδύσεις και νέες δουλειές με ΣΥΡΙΖΑ ή με πολιτική αστάθεια δεν πρόκειται να γίνουν»!
- Για τις εκλογές και την επόμενη μέρα, ο Κ. Χατζηδάκης θεωρεί ότι η ΝΔ είναι «πολύ κοντά στην αυτοδυναμία» και πιστεύει ότι θα την πετύχει, καθώς «αυτή την ώρα στο γήπεδο κατεβαίνει μόνο μία ομάδα με έναν προπονητή:
Η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Απέναντι υπάρχει απλώς θολούρα και ομίχλη. Και κανένας ποτέ δεν ψήφισε την ομίχλη»!
Πόσο τεχνοκρατικές ήταν οι λύσεις που δώσατε στα προβλήματα; Έχετε δηλώσει ότι «σπάσατε αυγά», προκειμένου να τις εφαρμόσετε. Σε ποιες περιπτώσεις;
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι χωρίς αμφιβολία ο ΕΦΚΑ. Τόσο στο επίπεδο των της απόδοσης των εκκρεμών κύριων συντάξεων όσο και στο επίπεδο της εξυπηρέτησης του πολίτη. Για τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις χρειάστηκε μία πολυεπίπεδη προσπάθεια (3.000 σύγχρονοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αυτοματοποιήσεις στην έκδοση των συντάξεων του Δημοσίου, μεταρρυθμίσεις όπως η προκαταβολή σύνταξης, πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, συντάξεις fast track, ηλεκτρονικός Πύργος Ελέγχου). Το αποτέλεσμα ήταν να εκκαθαρίσουμε το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων για την εξαετία 2016-2021 (με την εξαίρεση 4.000 εξαιρετικά προβληματικών περιπτώσεων από το 2021 για τις οποίες υπάρχουν νομικές περιπλοκές). Πλέον, ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης, από τους 18 μήνες που ήταν το 2019, έχει πέσει στους 2 μήνες. Είναι, δηλαδή 60 ημέρες στην Ελλάδα, όταν στη Γερμανία είναι στις 74! Λύσεις «έξω από το κουτί» έπρεπε όμως να βρούμε και για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη. Αυτό κάναμε με το 1555, τον ενιαίο αριθμό εξυπηρέτησης του πολίτη από το υπουργείο Εργασίας και τους εποπτευόμενους φορείς του, το οποίο πλησιάζει τα 5 εκατομμύρια εξυπηρετημένες κλήσεις στον 1,5 χρόνο λειτουργίας του!
Ανακοινώσατε αυτή την εβδομάδα την έκτακτη ενίσχυση για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Εξαντλείτε με αυτό τον τρόπο τις δυνατότητες του προϋπολογισμού για στήριξη των συνταξιούχων;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βρεθούν κάποιοι που θα σχολιάσουν: «Γιατί δίνετε τόσα; Και δεν δίνετε παραπάνω;». Δεν υπάρχει πολιτικός που να μην θέλει να δίνει περισσότερα, αλλά πολιτικοί «Αϊ – Βασίληδες» δεν θα γίνουμε ποτέ! Υπάρχει άλλωστε ο κ. Τσίπρας που είναι πολύ καλύτερος σε αυτό. Βέβαια από ό,τι έταξε το 2014, ήρθε και έκανε τα ακριβώς αντίθετα. Με 17 διαφορετικές περικοπές για τους συνταξιούχους και το νόμο Κατρούγκαλου! Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να στηρίζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Και με βάση τις αντοχές της οικονομίας. Προχωρήσαμε, λοιπόν, στη στήριξη των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού. Με έκτακτο βοήθημα 280 εκατ. ευρώ για 1,1 εκατ. συνταξιούχους, το οποίο κλιμακώνεται από τα 200 μέχρι τα 300 ευρώ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης αλλά και της προσωπικής διαφοράς. Αφορά το σύνολο των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ τον μήνα και οι οποίοι είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% τον προηγούμενο μήνα είτε έλαβαν ποσοστό λιγότερο από αυτό. Με την έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση, η οποία θα καταβληθεί μέχρι 31 Μαρτίου, πλέον και τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων βλέπουν ενίσχυση του εισοδήματός τους, με τον συνδυασμό των αυξήσεων που δόθηκαν το τελευταίο δίμηνο!
Τι παραπάνω έχει να προσφέρει η Νέα Δημοκρατία στους συνταξιούχους;
Η Νέα Δημοκρατία μιλάει και πράττει υπεύθυνα. Τους δημαγωγούς με τις εύκολες λύσεις τους έχει πληρώσει η Ελλάδα πανάκριβα. Εμείς θέλουμε να είμαστε εντάξει με τους συνταξιούχους και μετά τις εκλογές. Ωστόσο, προσέξτε! Το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί. Αυτό φυσικά αφορά και τους συνταξιούχους. Και την πολιτική για τις συντάξεις. Κάντε λοιπόν λίγο υπομονή. Η Νέα Δημοκρατία θα παρουσιάσει τις δικές της δεσμεύσεις, οι οποίες θα συνδυάζουν το ρεαλισμό με την καινοτομία. Ας ξεφύγουμε λοιπόν από τις συζητήσεις όλων των τελευταίων μηνών και ας περιμένουμε τις δεσμεύσεις. Θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους συνταξιούχους. Και κυρίως θα εφαρμοστούν! Διότι μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση της ανάπτυξης!
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας, προφανώς λόγω του μεγάλου ρυθμού ανάπτυξης. Για τα επόμενα χρόνια, όπου αναμένεται να επιβραδυνθεί αυτός ο ρυθμός, πόσο αισιόδοξος είστε ότι το ποσοστό θα πάει σε μονοψήφιο αριθμό και για πότε το προσδιορίζετε;
Η ανεργία όχι μόνο μειώθηκε σημαντικά, αλλά μειώθηκε ενάντια σε πολλές προβλέψεις, οι οποίες έλεγαν ότι η ανεργία θα αυξανόταν μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης για την πανδημία. Αντίθετα, όμως, έπεσε στο 11,6% τον περασμένο Δεκέμβριο από το 17,5% που μας την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2019. Μείωση, δηλαδή, 6 ποσοστιαίων μονάδων! Αυτό δεν έτυχε. Πέτυχε! Ήταν αποτέλεσμα της συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Για το 2023, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης αναφέρει ότι η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται. Υπάρχει, ωστόσο, μία σημαντική προϋπόθεση. Ότι για να συμβεί αυτό, πρέπει και η χώρα να συνεχίσει να διαθέτει μία κυβέρνηση με ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική αντίληψη. Αλλά να είναι, επίσης, σταθερή. Διότι, αν εκλείψει ο παράγοντας της σταθερότητας που η χώρα διαθέτει τα τελευταία 3,5 χρόνια, η ανεργία όχι μόνο δεν θα μειωθεί, αλλά μπορεί και να αυξηθεί!
Η μείωση της ανεργίας σε μονοψήφια ποσοστά θα επιφέρει το «ξεπάγωμα» των ωριμάνσεων (τριετίες) στον ιδιωτικό τομέα. Μπορεί να υπάρξει «φως» από την φετινή χρονιά;
Έδωσε ήδη ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα ο Πρωθυπουργός. Σε πρόσφατη τοποθέτησή του είπε, ότι μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι η ανεργία θα μειωθεί κάτω από το 10% μέσα στο 2024, έτσι ώστε να ξεπαγώσουν και οι τριετίες. Κοιτάξτε… Σήμερα, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό θα συμβεί το 2023. Σε αντίθεση, όμως, με τους πολιτικούς μας αντιπάλους, δεν θέλουμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Λέμε αυτό που πραγματικά πιστεύουμε ότι είναι εφικτό. Και το λέμε εμείς που καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Επομένως, οι εργαζόμενοι που περιμένουν να ωφεληθούν από το ξεπάγωμα των τριετιών, δεν έχουν πάρα μία επιλογή: κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας! Διότι επενδύσεις και νέες δουλειές με ΣΥΡΙΖΑ ή με πολιτική αστάθεια, δεν πρόκειται να γίνουν!
Ο πρωθυπουργός πρόσφατα ενθάρρυνε τους κοινωνικούς εταίρους για συμφωνίες μέσα από συλλογικές συμβάσεις. Ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, αλλά και κάποιων εργοδοτικών οργανώσεων, είναι οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό να αποφασίζονται κεντρικά από τους εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πόσο κοντά είναι η κυβέρνηση προκειμένου να καταργήσει τον μνημονιακό νόμο, ώστε να μην αποφασίζει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας την αύξηση αυτή;
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού εφαρμόζουμε το νόμο που εφαρμόστηκε από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις- και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το σύστημα να ορίζεται ένας κατώτατος μισθός με Γενική Εθνική Συλλογική Σύμβαση δεν εφαρμόζεται πουθενά. Μόνο στο Βέλγιο υπάρχει κάτι αντίστοιχο, όπου συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι και η κυβέρνηση επεκτείνει την εφαρμογή με νόμο. Στην πλειονότητα των χωρών της ΕΕ ισχύει το δικό μας σύστημα. Είναι, άλλωστε, ένα σύστημα με βάση το οποίο ήδη αυξήσαμε σημαντικά τον κατώτατο μισθό κατά σχεδόν 10% το 2022, και με βάση το οποίο επίκειται η νέα σημαντική αύξησή του! Προσέξτε όμως: Ανεξάρτητα από τον κατώτατο μισθό που ορίζεται με τη διαδικασία που όλοι γνωρίζουμε, κανένας δεν εμποδίζει τους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν σε υψηλότερους μισθούς! Αν θέλουν, ας το κάνουν!
Υπάρχει κάποιο άλλο θετικό νέο για τους εργαζόμενους, εκτός από την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού;
Όντως υπάρχει και αφορά την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Ενός από τα πιο ουσιαστικά εργαλεία προστασίας των εργαζομένων. Μετά την εφαρμογή της στις τράπεζες και τα σούπερμαρκετ με περισσότερους από 250 εργαζομένους και την αντίστοιχη κάλυψη 110.000 περίπου εργαζομένων, ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη η εφαρμογή της και στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες σεκιούριτι. Με αυτό τον τρόπο, εντάσσονται στο πεδίο της Ψηφιακής Κάρτας 32.000 επιπλέον εργαζόμενοι. Και θωρακίζονται η τήρηση του ωραρίου εργασίας, η καταγραφή των υπερωριών, η διαφάνεια στους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας καθώς και η διασφάλιση όρων ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων! Και ακολουθούν κατόπιν οι ΔΕΚΟ, η βιομηχανία, ο τουρισμός, η εστίαση!
Mε τις επικείμενες εκλογές, ολοκληρώνεται η θητεία σας στο υπουργείο Εργασίας. Ποιες είναι οι εμπειρίες που αποκομίσατε όλο αυτό το διάστημα;
Το υπουργείο Εργασίας σε όλες τις χώρες είναι ένα από τα πιο δύσκολα πόστα. Πόσο μάλλον στην Ελλάδα, η οποία διαχρονικά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην κοινωνική προστασία. Δεν σας κρύβω ότι η θητεία μου ήταν γεμάτη προκλήσεις. Ειδικά σε σχέση με τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Ένα θέμα που τελικά λύσαμε! Δεν ήταν, όμως, μόνο ο ΕΦΚΑ. Προωθήσαμε μία σειρά από εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις κόντρα στις ακραίες αντιδράσεις μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ: το νόμο για την Προστασία της Εργασίας με καινοτομίες όπως η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τους Ατομικούς Κουμπαράδες στις επικουρικές συντάξεις των νέων, τον νόμο «Δουλειές Ξανά» που δίνει κίνητρα στους ανέργους να αναζητήσουν ενεργότερα δουλειά. Κληθήκαμε επίσης να στηρίξουμε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ανάπηροι συμπολίτες μας, οι άστεγοι, οι νέοι. Η θητεία μου, λοιπόν, ήταν γεμάτη προκλήσεις. Ήταν όμως και γεμάτη με πολλές στιγμές ικανοποίησης και συγκίνησης. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, από τη στιγμή που σκύψαμε το κεφάλι πάνω από τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, συνανθρώπους μας, που η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να έχουν ανάγκη τη στήριξη της πολιτείας. Και προσπαθήσαμε, πράγματι να σταθούμε δίπλα τους. Όχι στα λόγια. Αλλά στην πράξη!
Να κλείσουμε με μία πολιτική ερώτηση. Πιστεύετε ότι θα είναι εφικτή η συγκρότηση κυβέρνησης από τη ΝΔ από το βράδυ των εκλογών; Σε διαφορετική περίπτωση πιστεύετε ότι θα είναι εφικτή μία κυβέρνηση συνεργασίας και σε ποια σύνθεση;
Ο στόχος της αυτοδυναμίας, τον οποίο έχουμε θέσει στη Νέα Δημοκρατία, δεν είναι ένας στόχος θεωρητικός: Πρώτον διότι είμαστε πολύ κοντά σε αυτή και πιστεύω ότι θα την πετύχουμε. Και, δεύτερον, διότι αυτό είναι πιστεύω το σωστό για την Ελλάδα. Να έχει, δηλαδή, γενικά αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Πόσο μάλλον όταν απέναντι στη Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ένα συνονθύλευμα κομμάτων τα οποία ούτε να συνεννοηθούν μεταξύ τους μπορούν, ούτε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη χώρα έχουν. Αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι, λοιπόν, πιστεύω η λύση που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Να σας το πω και με αθλητικούς όρους. Αυτή την ώρα στο γήπεδο κατεβαίνει μόνο μία ομάδα με ένα προπονητή: Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απέναντι υπάρχει απλώς θολούρα και ομίχλη. Και κανένας ποτέ δεν ψήφισε την ομίχλη!