Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Συντάξεις fast track και συντάξεις εμπιστοσύνης – Νέες πολιτικές από τον ΟΑΕΔ για τη στέγαση – Έμφαση στους νέους - Παρέμβαση στο στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Συντάξεις fast track και συντάξεις εμπιστοσύνης – Νέες πολιτικές από τον ΟΑΕΔ για τη στέγαση – Έμφαση στους νέους – Παρέμβαση στο στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Την άμεση κατάθεση δέσμης νομοθετικών ρυθμίσεων (συντάξεις fast track και «συντάξεις εμπιστοσύνης») με στόχο την δραστική επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «το 2021 εκδόθηκαν 224.000 αποφάσεις για κύριες συντάξεις, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για τον ΕΦΚΑ και τα προκάτοχα ταμεία του. Αυτή η βελτίωση όμως δεν αρκεί, γι’ αυτό τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε πακέτο ρυθμίσεων που όχι μόνο θα επιταχύνουν την έκδοση των συντάξεων, αλλά και θα δείχνουν το σεβασμό του Δημοσίου προς τον βασανισμένο από τον ΕΦΚΑ Έλληνα πολίτη».

Οι δυο βασικότερες παρεμβάσεις, είναι οι ακόλουθες:

Πρώτον, έκδοση συντάξεων fast track, για τις νέες συντάξεις. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, από εδώ και στο εξής, ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδίδει συντάξεις εντός τριών μηνών, να ολοκληρώνει δηλαδή τον σχετικό έλεγχο εντός αυτού του διαστήματος. Εάν η προθεσμία αυτή δεν τηρείται, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες για να εκδώσουν την απόφαση θα πρέπει να στηρίζονται σε δυο δεδομένα: Αφενός στα στοιχεία που περιέχει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος, αφετέρου στα επιπλέον στοιχεία που έχει ο ίδιος προσκομίσει για τον χρόνο της ασφάλισής του. «Ο έλεγχος δηλαδή θα γίνεται στη βάση αυτών μόνο των στοιχείων και η σύνταξη θα βγαίνει σε χρόνο-ρεκόρ. Πρόκειται για καινοτομία όχι μόνο για τον Φορέα, αλλά και για τη δημόσια διοίκηση συνολικά», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Δεύτερον, η «σύνταξη εμπιστοσύνης» που, όπως σημείωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα αφορά στο στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία θα είναι ακόμη ταχύτερη: Για τους συνταξιούχους δηλαδή που είναι ήδη σε αναμονή, η σύνταξη θα εκδίδεται με βάση τα στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», τα στοιχεία που έχουν οι ίδιοι προσκομίσει στον ΕΦΚΑ, αλλά και με βάση τις δηλώσεις τους για επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο, ακόμα και αν γι’ αυτές δεν έχουν υποβάλει αποδεικτικά. Δηλαδή, χωρίς περαιτέρω έλεγχο, με βάση τη δήλωση-απάντηση του ασφαλισμένου στο ιστορικό ασφαλιστικό που λαμβάνει από τον ΕΦΚΑ θα βγαίνει η σύνταξη. Γι’ αυτό και η διαδικασία σε αυτή την περίπτωση θα είναι ακόμη ταχύτερη και θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του κράτους προς τον ασφαλισμένο.

Και στις δυο περιπτώσεις, ο ΕΦΚΑ θα διενεργεί εκ των υστέρων ελέγχους για να διαπιστώσει εάν τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος είναι σωστά και να προχωρήσει στις απαραίτητες αναπροσαρμογές του ποσού της σύνταξης, αν είναι απαραίτητο. Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση υποβολής πλαστών στοιχείων, θα επιβληθούν και οι αντίστοιχες ποινές.

«Θα ήθελα να καλέσω τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και τους υπαλλήλους που ασχολούνται με τις συντάξεις να σταματήσουν να ψειρίζουν τη μαϊμού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας τη βούληση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να επιταχύνει την έκδοση των συντάξεων όσο περισσότερο γίνεται. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων θα γίνει μετά το Πάσχα, αφού εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι από τον ΕΦΚΑ.

Στεγαστική πολιτική

Αναφερόμενος στη νέα στεγαστική πολιτική που θα θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για επανάσταση, με πλέγμα ρυθμίσεων μέρος των οποίων θα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ.

«Θα παρέμβουμε αξιοποιώντας το αποθεματικό ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχει ο ΟΑΕΔ, ο οποίος αντί να κάνει απλώς εργατικές κατοικίες, θα μπορέσει να κινηθεί με πιο σύγχρονο τρόπο, πιο ευέλικτα και σε διαφορετικά επίπεδα», ανέφερε ο υπουργός.

Συγκεκριμένα ο ΟΑΕΔ θα μπορεί να αγοράζει ή να εκμισθώνει οικόπεδα για ανάπτυξη μέσω ΣΔΙΤ και θα εφαρμόζει ποικιλία επιμέρους δράσεων που μπορεί να είναι: παραχώρηση με χαμηλό ενοίκιο ώστε σε μερικά χρόνια με κατάλληλες ρυθμίσεις ο εργαζόμενος να μπορεί να αγοράσει το ακίνητο (rent-to-own), επιδότηση ενοικίου, επιδότηση επιτοκίου, επιδότηση για αγορά πρώτης κατοικίας ή ανακαίνιση υπαρχόντων κτιρίων προκειμένου να διατεθούν σε εργαζόμενους.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι τα στεγαστικά προγράμματα δεν θα απευθύνονται μόνο στο εργατικό δυναμικό αλλά και στους νέους συνολικά. «Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε το ξεκίνημα των νέων ζευγαριών καθώς έχουμε οξύ δημογραφικό πρόβλημα και η στέγαση των εργαζομένων, ιδιαίτερα των νέων, θα είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η οποία επιδιώκει να ασκήσει κοινωνική πολιτική στην πράξη», τόνισε ο υπουργός.

Κατώτατος μισθός

Σε σχέση εξάλλου με την αύξηση του κατώτατου μισθού ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι το υπουργείο περιμένει την πρόταση των εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ, προκειμένου να διαμορφώσει στη συνέχεια την εισήγηση προς το υπουργικό Συμβούλιο. Υπενθύμισε ότι μετά από μια χρονιά ύφεσης 9%, πέρυσι αποφασίστηκε συμβολική αύξηση 2% από 1ης Ιανουαρίου 2022, η οποία μαζί με το όφελος από την μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών φτάνει μέχρι και πάνω από 500 ευρώ ετησίως για τους χαμηλόμισθους. «Τώρα έχει προηγηθεί μια χρονιά κατά την οποία υπήρξε αύξηση του ΑΕΠ κατά 8%. Θα ληφθεί υπόψη αυτό. Θα ληφθεί επίσης υπόψη η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας από τη μια πλευρά και από την άλλη η ανάγκη προστασίας των εργαζόμενων, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί διεθνώς και θα πάρουμε μια απόφαση η οποία θα οδηγεί σε αυτό που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Υπογράμμισε εξάλλου πως η λογική της αύξησης του κατώτατου μισθού που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, όπως καθορίζεται με νόμο του 2013, έχει προταθεί από την ΕΕ για τους ευρωπαϊκούς κατώτατους μισθούς συνολικά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο