Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ΣΥΡΙΖΑ κατά πραγματικότητας – άρθρο στην εφημερίδα “Καθημερινή”

Τα fake news σε συνδυασμό με ένα αγοραίο ύφος, τείνουν να γίνουν επίσημη κυβερνητικη πολιτική!

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκοψε συντάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αύξησε φόρους. Ούτε εισφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας ξαναβύθισε στην ύφεση το 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φέρει ευθύνη για την αντιμετώπιση καμίας πυρκαγιάς, καμιάς πλημμύρας. Η χώρα μας πήγε μπροστά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ζωή των Ελλήνων και των οικογενειών τους είναι αισθητά καλύτερη μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ.

Καλωσορίσατε στην «πραγματικότητα ΣΥΡΙΖΑ». Αν διαφωνείτε με κάποιο κομμάτι της, μάλλον είστε είτε ακραίος νεοφιλελεύθερος, είτε ακροδεξιός. Δεν έχει σημασία αν βλέπετε με τα ίδια σας τα μάτια στον τραπεζικό σας λογαριασμό μειωμένη σύνταξη κάθε μήνα. Δεν έχει σημασία αν καλείστε να πληρώσετε υψηλότερους φόρους και εισφορές. Η αλήθεια είναι αυτό που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι.

Το έχω βιώσει, σε προσωπικό επίπεδο, επανειλημμένως. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία μου πριν λίγο καιρό σε ένα πάνελ με τον κ. Ρήγα, τον, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κόψει συντάξεις! Ενδεχομένως να ήθελε να πιστέψουμε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ψηφίστηκε από κάποια άλλη κυβέρνηση. Το βίωσα επίσης σε εκπομπή της ΕΡΤ πριν μερικές μέρες, όταν ο κ. Τζανακόπουλος αμφισβήτησε όχι μόνο το κόψιμο συντάξεων και τα στοιχεία της Eurostat για την αναιμική ανάπτυξη, αλλά και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τις αυξήσεις φόρων, καθώς και τα στοιχεία για τους φόρους που παρουσίασε η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας! Όλα αυτά είναι fake news σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον φιλοκυβερνητικό τύπο!

Πιθανώς η πιο αξιομνημόνευτη συνάντησή μου με την «πραγματικότητα ΣΥΡΙΖΑ» έλαβε χώρα στη Βουλή, στις 18 Μαρτίου 2015. Τότε, ο κ. Τσίπρας με κατηγόρησε πως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ –μια σειρά από μεταρρυθμίσεις για κατάργηση στρεβλώσεων στις αγορές- δεν ήταν του ΟΟΣΑ, αλλά δική μου, και είχα υποκλέψει τη σφραγίδα του Οργανισμού! Είπε, αυτολεξεί, πως «ήταν η εργαλειοθήκη του κ. Χατζηδάκη και όχι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ»! Και τα είπε αυτά τη στιγμή που, όχι μόνο ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ ο κ.  Γκουρία είχε έρθει στις 27 Νοεμβρίου του 2013 στην Αθήνα και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και παρουσίασε μαζί μου τη μελέτη μιλώντας με διθυραμβικά λόγια για αυτή. Αλλά το είπε τη στιγμή που η εργαλειοθήκη υπήρχε αναρτημένη στο site του ΟΟΣΑ και μπορούσε να την βρει ο καθένας μέσα σε λίγα λεπτά! Φυσικά, στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά εφήρμοσε την εργαλειοθήκη αλλά παρήγγειλε κι άλλη. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.

Το θέμα είναι πως ο πολιτικός διάλογος στη χώρα μας έχει ξεπεράσει πλέον το επίπεδο της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και των ψεύτικων υποσχέσεων. Και έχει φτάσει σε κάτι ακόμα πιο επικίνδυνο. Στο επίπεδο της συνειδητής παραποίησης της αλήθειας, η οποία συνδυάζεται με αυξημένη οξύτητα για να γίνει πιο πειστική.

Δεν είναι καινούριο το φαινόμενο στη χώρα μας. Περιοριζόταν, όμως, σε έναν περιθωριακό κύκλο «ψεκασμένων» και σε μεμονωμένες εξάρσεις χυδαιότητας. Πλέον, όμως, αυτή η συμπεριφορά έχει βγει από το περιθώριο και υιοθετείται, δυστυχώς, συστηματικά, από την ίδια την κυβέρνηση. Θέλω να είμαι δίκαιος: Δεν υιοθετείται από όλα τα στελέχη της. Υπάρχει, όμως, μια ηγετική ομάδα η οποία εμφανίζεται δίχως αίσθημα ντροπής και μοιάζει διατεθειμένη να πει οτιδήποτε θεωρεί ότι θα φανατίσει αρκετά ώστε να αποφέρει έστω και μισή χούφτα ψήφων.

Πώς καλείται, λοιπόν, να αντιδράσει κανείς απέναντι σε αυτό το φαινόμενο της διαρκούς διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, της συκοφάντησης και της διχαστικής ρητορικής; Μήπως να παραιτηθεί από την προσπάθεια; Η μήπως να εφαρμόσει αντίστοιχες πρακτικές; Τίποτα από τα δύο.

Διότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να παραδοθεί στον κυνισμό και τον τυχοδιωκτισμό. Για αυτό οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη για τις αξίες που θέλουμε να ενσαρκώνει η Ελλάδα που οραματιζόμαστε. Και δεν μιλάω για τις αξίες που σχετίζονται με κάποιο κόμμα. Αλλά για βασικές αξίες, αξίες που θα θέλαμε και τα παιδιά μας να έχουν όταν μεγαλώσουν. Για αξιοπρέπεια, για σοβαρότητα, για σεβασμό απέναντι στους συμπολίτες μας, για απέχθεια απέναντι στο ψέμα και απέναντι στην ισοπέδωση των πάντων στο βωμό του προσωπικού συμφέροντος. Μπορεί αυτά να ακούγονται απλά για κάποιους, αλλά δυστυχώς αποδεικνύεται στην πράξη πως η κρίση κινδυνεύει να μας φτάσει, σαν κοινωνία, πιο χαμηλά από εκεί που ξεκινήσαμε. Και αυτό θα είναι το πιο μεγάλο πλήγμα για την Ελλάδα.

Πιστεύω ειλικρινά πως ανήκω στην πλειοψηφία των πολιτών που συμμερίζονται αυτή την αγωνία για την πατρίδα μας. Και ενώ συμφωνούμε ως προς αυτό, μπορεί ενίοτε να το ξεχνάμε. Ίσως επειδή η χυδαιότητα που συναντάμε καθημερινά πλέον στο διαδίκτυο είναι τόσο θορυβώδης που συχνά μας κάνει να πιστεύουμε πως είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας.

Δεν είναι όμως. Και δεν θα της επιτρέψουμε να γίνει. Για αυτό χρειάζεται να δώσουμε ενωμένοι τη μάχη. Για μια Ελλάδα που δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της να παραδοθεί στο ψέμα. Με μια κυβέρνηση που θα σχηματίσει μια μεγάλη συμμαχία με όλες και όλους που οραματίζονται την Ελλάδα μια πραγματικά ισχυρή, πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, που θα είναι περήφανη για τις αξίες της. Αυτή η Ελλάδα μας αξίζει. Και σύντομα θα αρχίσουμε να την χτίζουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο