Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόοδος με την όπισθεν – άρθρο στην ιστοσελίδα Liberal.gr

418Στην Ελλάδα λέμε συχνά πως ό, τι δηλώσεις είσαι. Και ο ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζει να δηλώνει προοδευτικός. Στη χώρα μας, άλλωστε, αρκεί να ισχυριστεί κάποιος πως βρίσκεται στο αριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος για να διεκδικήσει, αυτομάτως, το «διαπιστευτήριο» προοδευτικότητας. Ασχέτως αν στην πράξη υποστηρίζει και αναπαράγει παθογένειες δεκαετιών οι οποίες έφεραν τον τόπο μας σε αυτή την κατάσταση. Ασχέτως αν εναντιώνεται σε οποιαδήποτε αλλαγή επιχειρεί να φέρει τη χώρα μας πιο κοντά στην Ευρώπη του σήμερα.

Ας δούμε, λοιπόν, τι έχει κάνει το τελευταίο διάστημα ο αυτοαποκαλούμενος προοδευτικός ΣΥΡΙΖΑ.

– Επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης: Υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύουν συστηματικά υβριστικές επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης όταν δεν τους αρέσει κάποια απόφασή της. Πόσο προοδευτική είναι μια τέτοια προσπάθεια ελέγχου των δικαστών, η οποία δεν συναντάται σε καμιά άλλη χώρα της ΕΕ, εκτός της Πολωνίας; Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή η προσπάθεια ελέγχου που δεν παραπέμπει σε προοδευτική αντίληψη. Είναι και η πολιτικά αντιαισθητική συμπεριφορά της κυβέρνησης η οποία ξεπερνάει κάθε όριο.

– Εισβολή στη Βουλή χωρίς συνέπειες: Η κάλυψη της κυβέρνησης στον Ρουβίκωνα μετά την εισβολή του στη Βουλή έδειξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η εγκληματικότητα είναι καλή ή κακή ανάλογα με το ιδεολογικό της πρόσημο. Πρόοδος, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να αφήσουμε να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι με α λα καρτ εφαρμογή των νόμων. Αυτό δεν είναι απλά μη προοδευτικό. Είναι κάτι που υπονομεύει τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας.

– Γραφειοκρατικός κορσές στα μεταπτυχιακά: Με το πρόσφατο νομοσχέδιό του για την παιδεία ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τα μεταπτυχιακά στη μιζέρια και την εσωστρέφεια, υιοθετώντας μια ακραία γραφειοκρατική αντίληψη. Ρυθμίσεις όπως αυτή για το πλαφόν στους μισθούς καθηγητών που εξωθούν αρκετούς από αυτούς στη φυγή από τη χώρα, κάτι που ο αρμόδιος υπουργός εμφανίζεται με δηλώσεις του σχεδόν να επικροτεί. Η αποδυνάμωση των ελληνικών μεταπτυχιακών όμως πλήττει πρωτίστως τους οικονομικά αδύναμους φοιτητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Είναι προοδευτικό να περιορίζεις την πρόσβαση των ασθενέστερων στη μόρφωση;

– Άσυλο: Στο ίδιο νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει, στην πράξη, το ελεύθερο σε όσους θέλουν να διαπράξουν διάφορα εγκλήματα εντός του πανεπιστημίου. Παραδίδοντάς τα ιδρύματα στους μπαχαλάκηδες, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει ένα καθεστώς ανομίας που δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη και δείχνει πως δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να βοηθήσει τα πανεπιστήμιά μας να ανέβουν κατηγορία.

– Εμπόδια στο ξενόγλωσσα προγράμματα: Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε όραμα να γίνει η χώρα μας διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο. Για μας αυτό είναι προοδευτικό. Για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως είναι προοδευτικό να ορθώνει εμπόδια στη δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων τα οποία θα προσελκύσουν φοιτητές και πόρους από όλο τον κόσμο.

– «Δώρα» σε συντεχνίες: Στο νομοσχέδιο που έφερε για τους ΟΤΑ η κυβέρνηση συμπεριέλαβε ρουσφετολογικής φύσεως ρυθμίσεις όπως αναδρομικά επιδόματα και άρση πειθαρχικών και ποινικών διώξεων. Τέτοιες παρεμβάσεις υπογραμμίζουν και πάλι πως, όσο και αν δηλώνει ότι ήρθε για να φέρει την αλλαγή, στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος.

– Σημαιοφόροι με κλήρωση: Το πιο πρόσφατο παράδειγμα της ισοπέδωσης που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάδειξη σημαιοφόρων με κλήρωση. Είναι το τελευταίο κεφάλαιο στο έργο «αριστεία ίσον ρετσινιά» που ανεβάζει εδώ και δυόμισι χρόνια η κυβέρνηση στην παιδεία, στοχοποιώντας την αξιοκρατία και εξαλείφοντας την ανταμοιβή για τη σκληρή προσπάθεια.

Αυτά ήταν μερικά μόνο παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την έννοια της προοδευτικής πολιτικής. Αλλά, τελικά, η πρόοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οπισθοδρόμηση σε όλους τους τομείς. Είναι ακύρωση οποιασδήποτε προόδου έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι υποθήκευση του μέλλοντος των νέων μέσω της ισοπέδωσης προς τα κάτω. Τα παραδείγματα αυτά –τα οποία, σημειωτέον, είναι μόνο από τον τελευταίο μήνα!- δείχνουν ξεκάθαρα πως, παρά τα λεγόμενά του, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα είναι ο πολιτικός φορέας που εκφράζει τη συντήρηση και την καθυστέρηση στην Ελλάδα σήμερα. Σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στην οικονομία, όπου είναι γνωστό πλέον στην πλειονότητα των Ελλήνων ότι οι ιδεοληψίες του μας ξαναβύθισαν στην ύφεση και φόρτωσαν στην πλάτη των πολιτών έναν βαρύ λογαριασμό που θα πληρώνουν για χρόνια.Είναι ζήτημα κοινής λογικής. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί προοδευτικός κάποιος που κάνει ό, τι μπορεί για να υπονομεύσει την πρόοδο. Διότι η πρόοδος θα έρθει όταν αφήσουμε οριστικά πίσω τις αρνητικές πρακτικές του παρελθόντος και προωθήσουμε θαρραλέες μεταρρυθμίσεις και την υιοθέτηση των καλών διεθνών πρακτικών. Αυτή είναι η προσέγγισή που βρίσκεται στον πυρήνα της διαμόρφωσης του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την Ελλάδα του αύριο. Και για αυτό λέμε ότι εμείς είμαστε η προοδευτική πολιτική δύναμη στη χώρα σήμερα. Αυτός είναι επίσης και ο λόγος που μια διαρκώς αυξανόμενη μερίδα των πολιτών αναγνωρίζει πως είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να προχωρήσουμε τις αλλαγές που χρειάζεται για να πάει η χώρα μπροστά. Διότι ενώ αυτή η κυβέρνηση λέει ότι πάει μπροστά, στην πραγματικότητα πάει με την όπισθεν, και παίρνει δυστυχώς μαζί της τη χώρα. Το μόνο παρήγορο είναι η πορεία προς τα πίσω σύντομα θα λάβει τέλος. Το κόστος της όμως, είναι ήδη βαρύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο