Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Τα αμιγώς δημόσια έργα έχουν παρέλθει, απαραίτητα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία – συνέντευξη στην ιστοσελίδα ypodomes.com

2.4 carouselΜία πολύ ενδιαφέρουσα αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, στον Νίκο Καραγιάννη και το ypodomes.com με κύριο μενού τα θέματα ανάπτυξης και το μείγμα πάνω στο οποίο πιστεύει ότι πρέπει να βαδίσει τα επόμενα χρόνια για όλα.

Μίλησε για την μεγάλη ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις της τάξης των 100δις.ευρώ και πρότεινε σύγχρονες μορφές χρηματοδότησης τόσο για την ανάπτυξη υποδομών, όσο και για τη συντήρηση τους, ένα τομέα που η χώρα πάσχει σημαντικά. Επίσης αναφέρθηκε στην μεγάλη έλλειψη νέων έργων τα τελευταία δύο χρόνια και υποστήριξε πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για μελλοντικά έργα.

Για τα έργα στους αυτοκινητόδρομους, ο κ.Χατζηδάκης σημείωσε ότι το Πάτρα-Πύργος δεν μπορούσε να παραμείνει στο φυσικό αντικείμενο του έργου για λόγους βιωσιμότητας της παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού. Στο κομμάτι των αστικών μεταφορών και αναφορικά με τον ΟΑΣΘ, μίλησε για «νομικούς και διανοητικούς ακροβατισμούς» και προέβλεψε την είσοδο του οργανισμού στο Υπερταμείο ενώ υποστήριξε ότι στον ΟΑΣΑ υπάρχει κακοδιαχείριση και σπατάλες αλλά και μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Τέλος κατονόμασε μερικές από τις βασικές υποδομές που θα πρέπει η χώρα να ολοκληρώσει η αποκτήσει όπως ο ΒΟΑΚ, οι επεκτάσεις του Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ για πρώτη φορά έβαλε στο κάδρο την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη (που έχει αναβαπτιστεί ως το ανατολικό τμήμα της λεγόμενης Σιδηροδρομικής Εγνατίας), το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι κ.α. Παρακάτω σας παραθέτουμε την συνέντευξη.

Νίκος Καραγιάννης : Κύριε Χατζηδάκη, τον τομέα της Ανάπτυξης τον ξέρετε από πρώτο χέρι. Όπως όλα δείχνουν τα Ευρωπαϊκά χρήματα (ΕΣΠΑ) τουλάχιστον όπως τα γνωρίζουμε όπως σήμερα σβήνουν. Ποια είναι η δική σας πρόταση για την μελλοντική χρηματοδότηση έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα;

Κωστής Χατζηδάκης: Η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις – ενεργειακές, συγκοινωνιακές, περιβαλλοντικές – που υπολογίζονται συχνά σε 100 δις. Για νέες υποδομές αλλά και για συντηρήσεις και ανατάξεις υποδομών που αγγίζουν τα ηλικιακά τους όρια. Η γήρανση των υποδομων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η Γερμανία εκτιμά σε 50 δις ευρώ το κόστος διατήρησης του επίπεδου υπηρεσιών των αυτοκινητοδρόμων στην επομένη εικοσαετία.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρατε, τα κοινοτικά προγράμματα αλλάζουν φιλοσοφία και η δημοσιονομική στενότητα με την οποία όλες οι χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες – και η Ελλάδα ακόμα περισσότερο – δυσκολεύει την παραγωγή υποδομών με την έννοια που την γνωρίσαμε στην μεταπολίτευση.

Αυτό σημαίνει ότι η περίοδος του «αμιγούς» δημοσίου έργου έχει παρέλθει και η υιοθέτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων είναι απαραίτητη. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και παγκοσμίως, η εξέλιξη αυτή γίνεται μέσω των διαφόρων μορφών παραχώρησης και των ΣΔΙΤ που διεθνώς παρουσιάζουν μεγαλύτερη πολυμορφία από αυτήν που ήδη έχουμε χρησιμοποιήσει στη χώρα μας. Επίσης με νέες προσεγγίσεις όπως τα συμβόλαια επιπέδου εξυπηρέτησης (SLA : Service Level Agreement) που συχνά περιλαμβάνουν τις συνηθισμένες συντηρήσεις και ανατάξεις καθώς και με συμβόλαια ορισμένης διάρκειας ανάθεσης υπηρεσιών δημόσιου ενδιαφέροντος (public service delegation contracts) που ενσωματώνουν επενδυτικά αντικείμενα.

Το τέλος της περιόδου του δημοσίου έργου με τη κλασσική έννοια δεν είναι το τέλος της ανάπτυξης υποδομών, αλλά η αρχή εφαρμογής πιο καινοτόμων μορφών χρηματοδότησης των αναπτυξιακών έργων. Δεν χρειάζεται φυσικά ν’ ανακαλύψουμε τον τροχό – παραδείγματα και μάλιστα επιτυχημένα υπάρχουν – και η ΝΔ θα τα ενσωματώσει στις προτάσεις της για το πρόγραμμα υποδομών της χώρας.

Νίκος Καραγιάννης: Ο κατασκευαστικός και γενικά ο τεχνικός κλάδος μιλά για μεγάλη μείωση των δημοπρατήσεων και των έργων. Ποιοι είναι κατά την γνώμη σας οι κύριοι λόγοι αυτού του γεγονότος και πως πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να αναστραφεί;

Κωστής Χατζηδάκης: Οι προφανείς λόγοι είναι η δραματική μείωση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων, τα προβλήματα ρευστότητας του δημοσίου και τα capital controls από το καλοκαίρι του 2015. Προβλήματα που σχετίζονται και με τα υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα στα οποία κατέληξε η πρόσφατη περήφανη διαπραγμάτευση.

Αλλά δυστυχώς δεν είναι μόνο η κρίση αλλά και μια συνολικά λανθασμένη διαχείριση. Υπενθυμίζω ότι στον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης Σαμαρά ξαναρχίσαμε τα μπλοκαρισμένα έργα στους αυτοκινητοδρόμους και κατακυρώσαμε σιδηροδρομικά έργα περίπου 1 δις ευρω. Αναφέρομαι στην αποπεράτωση του ΠΑΘΕΠ, στο Τιθορέα-Δομοκός, την ολοκλήρωση του δικτύου προς την Πάτρα, στο Θριάσιο, στην ανάταξη της ηλεκτροκίνησης και της σηματοδότησης, έργα που σήμερα η κυβέρνηση εγκαινιάζει το τελευταίο τους τμήμα, πιστεύοντας ότι εξαπατά τους πολίτες ή τον τεχνικό κόσμο.

Και επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι παραλάβαμε το 2012 μια δημοσιονομική κατάσταση πολύ πιο δύσκολη από ό,τι ο Σύριζα το 2015. Έτσι η επίκληση της κρίσης ηχεί λίγο δικαιολογία που καλύπτει τρεις βασικές αδυναμίες της σημερινής κυβέρνησης
– την δραματική μείωση των δημοσίων επενδύσεων που προαναφέραμε
– την αργή αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ που σήμερα δουλεύει κυρίως με τα λεγόμενα έργα – γέφυρες, δηλαδή τα έργα που είχαν ξεκινήσει από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και συνεχίζεται η χρηματοδότησή τους.
– την απουσία σχεδιασμού για τα μελλοντικά έργα που έχει η ανάγκη η χώρα.

Η σύγκριση είναι απλή και δίνω πάλι ένα μόνο παράδειγμα: 1 δις σιδηροδρομικά έργα κατακυρώθηκαν από το Ιούνιο του 2012 μέχρι τα μέσα του 2013. Ποιο είναι το αντίστοιχο ποσό για τη διετία 15-17; Μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση; Μπορεί, αλλά όχι μ αυτή την κυβέρνηση. Θα χρειαζόταν ρεαλισμός, άνοιγμα στον ιδιωτικό τομέα, νέες μορφές χρηματοδότησης, όλα αυτά που ο Σύριζα υιοθετεί αργά, υπό την πίεση της πραγματικότητας και χωρίς να τα πιστεύει. Και ο χρόνος χάνεται.

Νίκος Καραγιάννης: Αν στις επόμενες εκλογές γίνετε Κυβέρνηση ποιο είναι το αναπτυξιακό μείγμα που θα ακολουθήσετε;

Κωστής Χατζηδάκης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ, πέρυσι, περιέγραψε το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσουμε και το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες και περισσότερες επενδύσεις. Φέτος θα επικαιροποιήσει τις θέσεις μας με βάση το καινούργιο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Σε ότι αφορά στα έργα είναι προφανές ότι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις είναι ταυτόχρονα απαραίτητες για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Ποια είναι η αξία της ΝΔ;

Αφενός η νίκη της ΝΔ θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών και θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα πως υπάρχει μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση, φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Αφετέρου θα διαμορφώσουμε όλο το πλαίσιο που ανέφερα στην πρώτη ερώτηση σας, με έμφαση στα νεα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα επιτρέπουν μια καινοτόμο συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην παράγωγη υποδομών.

Νίκος Καραγιάννης: Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, στα έργα των αυτοκινητόδρομων, θεωρείτε ότι η συμφωνία του 2013 τελικά ήταν η καλύτερη και κ&

Μετάβαση στο περιεχόμενο