Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Τελευταία η Ελλάδα στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας. Απάντηση Κομισιόν στον Κωστή Χατζηδάκη

Την απώλεια κονδυλιών ύψους περίπου 160 δις δραχμών (470 εκατ. Ευρώ) από τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκάλυψε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Επίσης, ο κ.Χατζηδάκης, έφερε στην δημοσιότητα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε, όσον αφορά την προώθηση της βιολογικής γεωργίας. Τα συμπεράσματα αυτά, ανέφερε ο κ.Χατζηδάκης, προκύπτουν από δύο απαντήσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Φράνς Φίσλερ.


Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ αποκάλυψε ότι σχετικά με τον γεωργοπεριβαλλοντικό κανονισμό 2078/92 (ο οποίος σήμερα έχει ενσωματωθεί στον κανονισμό 1257/99), η Ελλάδα έχει εισπράξει 8,4 δις δραχμές (24,7 εκατ. Ευρώ), την περίοδο 1994-1999, κατέχοντας την προτελευταία θέση μεταξύ των 15 κρατών μελών με μερίδιο της τάξης του 0,2%. Αντίθετα, άλλες χώρες όπως η Αυστρία και η Φινλανδία, έχουν εισπράξει ποσά της τάξεως των 458,8 και 227,1 δις δραχμών αντίστοιχα. Ο κ.Χατζηδάκης, τόνισε, πως αν η Ελλάδα απορροφούσε από τον παραπάνω κανονισμό το μερίδιο που της αναλογεί στο σύνολο των δαπανών από το ΕΓΤΠΕ για τα 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο αντιστοιχεί στο 7,12% του συνόλου των δαπανών του ΕΓΤΠΕ, θα μπορούσε να έχει απορροφήσει κονδύλια ύψους 166,24 δις δραχμών.
Ο συγκεκριμένος κανονισμός, όπως ανέφερε στην συνέντευξη τύπου ο κ.Χατζηδάκης, προωθεί μέτρα όπως:


• Την εφαρμογή ή διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και τη χρησιμοποίηση μεθόδων παραγωγής που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της προστασίας του περιβάλλοντος
• Τη συντήρηση των εγκαταλελειμμένων γεωργικών ή δασικών εκτάσεων.
• Την ευαισθητοποίηση και την κατάρτιση των γεωργών ώστε η γεωργική παραγωγή να εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις της προστασίας του περιβάλλοντος.


Επίσης, ο κ.Χατζηδάκης, αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε άλλη ερώτηση του, αναφέρει ότι η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας. Όπως προκύπτει από την απάντηση του κοινοτικού Επίτροπου, οι κύριοι λόγοι για την καθυστέρηση οφείλονται αφενός στις διοικητικές αδυναμίες, ιδίως στο Υπουργείο Γεωργίας και αφετέρου στο γεγονός ότι η δημιουργία ενός κυκλώματος εμπορίας και δομών μεταποίησης τω βιολογικών προϊόντων είναι περίπλοκη και χρονοβόρα.


Ο κ.Χατζηδάκης, επισήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Κομισιόν και περιλαμβάνονται στην έκθεση για την βιολογική γεωργία στην Ε.Ε για το έτος 1999, το ποσοστό της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης για βιολογική γεωργία ανέρχεται στο 2,6% της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των κρατών της Ε.Ε η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση με ποσοστό 0,5%. Συγκεκριμένα, η έκθεση κατατάσσει τα κράτη σε τρεις κατηγορίες:


α Στα κράτη που υπερβαίνουν τον μέσο όρο και στην οποία περιλαμβάνονται η Αυστρία με ποσοστό 8,5%, η Ιταλία με 6,5%, η Φινλανδία με 6,3%, η Δανία με 5,5% και η Σουηδία με 5%.


β. Στα κράτη που βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο: Γερμανία με ποσοστό 2,6% και το Ηνωμένο Βασίλειο με 2,5%.


γ. Στα κράτη που βρίσκονται κάτω από τον μέσο και είναι η Ισπανία με ποσοστό 1,3%, το Βέλγιο με 1,2%, η Πορτογαλία με 1,2%, η Γαλλία με 1,1%, η Ολλανδία με 1,1%, το Λουξεμβούργο με 0,8%, η Ιρλανδία με 0,7% και τελευταία η Ελλάδα με ποσοστό 0,5%.


Στην ίδια έκθεση υπενθυμίζεται ότι η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, θα μπορούσε να αυξήσει το εισόδημα των αγροτών, καθώς οι τιμές των βιολογικών προϊόντων είναι υψηλότερες. Γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα προϊόντα και σημειώνεται ότι οι τιμές στα δημητριακά είναι υψηλότερες κατά 70%, στο γάλα 13%, στο χοιρινό κρέας 95%, στη σόγια 95%, στις πατάτες 70%, στο πρόβειο Κρέας 14%, στα αυγά 166% και στα ζαχαρότευτλα 90%.


Κλείνοντας την συνέντευξη τύπου ο κ.Χατζηδάκης σημείωσε τα ακόλουθα: “Είναι προφανές ότι το εισόδημα του Έλληνα αγρότη δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στις εισοδηματικές ενισχύσεις (επιδοτήσεις), που είναι πιθανόν να μειωθούν στο μέλλον. Από τις Βρυξέλλες, ωστόσο, υπάρχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης που δεν εκμεταλλευόμαστε. Τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα και οι ενισχύσεις για τη βιολογική γεωργία είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Είναι κρίμα την ώρα που μειώνεται το εισόδημα του αγρότη να πηγαίνουν χαμένα δισεκατομμύρια. Το Υπουργείο Γεωργίας πρέπει να αλλάξει ρόλο: Να γίνει ένα υπουργείο στρατηγείο που θα συμβουλεύει τον αγρότη και θα εργαστεί εκμεταλλευόμενο τις ευκαιρίες των Βρυξελλών, για μια νέου τύπου ολοκληρωμένη αγροτική ανάπτυξη. Η βιολογική γεωργία, η συνολικότερη προώθηση γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων, η στήριξη του αγροτοτουρισμού και άλλων εναλλακτικών μορφών εισοδήματος, η προώθηση και τυποποίηση των προϊόντων είναι πολιτικές που προωθούνται από τις Βρυξέλλες. Η μη εκμετάλλευση τους είναι ασυγχώρητο λάθος”.


Μετάβαση στο περιεχόμενο