Ουραγός η Ελλάδα στην σύνδεση των σχολείων με το Διαδίκτυο και τον εξοπλισμό τους με εργαλεία πληροφορικής και πολυμέσα σύμφωνα με απάντηση της αρμοδίας Επιτρόπου κας Βίβιαν Ρέντινγκ σε Ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Κωστή Χατζηδάκη. Η αρμόδια Επίτροπος αναφέρει ότι τα προγράμματα για τις Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών της Ε.Ε. Προσθέτει δε ότι τα κράτη μέλη έχουν θέσει, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και με πρωτοβουλία της Επιτροπής, τον φιλόδοξο στόχο να έχούν όλοι οι μαθητές μέσα στην σχολική τάξη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και σε πολυμέσα έως τα τέλη του 2002.
Ωστόσο, από τα συγκριτικά δεδομένα που διαθέτει η Κομισιόν και διαβίβασε απευθείας στον κ. Χατζηδάκη προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στο ποσοστό όλων των σχολείων που είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ όλες οι υπόλοιπες “χώρες συνοχής” (Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία) της Ε.Ε έχουν επιτύχει πολύ υψηλά ποσοστά σύνδεσης με το Διαδίκτυο, η Ελλάδα παραμένει τελευταία και μάλιστα με διαφορά. Έτσι το 100% των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Πορτογαλίας και άνω του 80% των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ιρλανδίας και της Ισπανίας είναι συνδεδεμένα με το Διαδίκτυο σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου είναι συνδεδεμένα μόλις το 20% περίπου των δευτεροβάθμιων σχολείων. Επίσης η κα. Ρέντινγκ προσθέτει ότι τα παραπάνω δεδομένα αναφέρονται απλώς στην ύπαρξη ή όχι σύνδεσης με το Διαδίκτυο και δεν επιτρέπουν την εκτίμηση της ποιότητας ή του επιπέδου της διαθέσιμης υπηρεσίας, ούτε της πραγματικής χρήσης που γίνεται για την εκπαίδευση.
Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά. “Οι Έλληνες μαθητές του 2001, βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα του 1970. Είναι αδιανόητο σε μια εποχή κατά την οποία όλοι δέχονται την ζωτική σημασία της οικονομίας της γνώσης για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, στην χώρα μας να επιμένουμε να υστερούμε. Η Ελλάδα σήμερα έχει τις χαμηλότερες συνολικές δαπάνες για την δημόσια εκπαίδευση ως ποσοστό του ΑΕΠ από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι χωρίς λεφτά δεν μπορεί να υπάρξει εκπαίδευση”.