Τελευταία παραμένει η χώρα μας στις δεσμεύσεις κοινοτικών κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ μεταξύ των 15 κρατών μελών της Ε.Ε, ενώ καταλαμβάνει την προτελευταία θέση όσον αφορά την απορρόφησή τους μέχρι τέλους του 2003. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι υπόλοιπες «χώρες συνοχής» (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία) παρουσιάζουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από την χώρα μας. Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Φρανς Φίσλερ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν τον λεγόμενο Στόχο 1 των Διαρθρωτικών Ταμείων (δηλαδή τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ε.Ε) , η Ελλάδα έρχεται τελευταία στις δεσμεύσεις κοινοτικών κονδυλίων τα τέσσερα πρώτα χρόνια ισχύος του Γ’ ΚΠΣ (2000-2003) με ποσοστό 48,89%. Αμέσως παραπάνω στον πίνακα βρίσκεται η Ισπανία με ποσοστό 57,53%, η Φιλανδία με ποσοστό 57,81% και η Σουηδία με ποσοστό 57,88%. Πρώτη στον πίνακα αυτόν βρίσκεται η Ιρλανδία με ποσοστό 72,30%. Ο μέσος όρος των δεσμεύσεων για τα 15 κράτη μέλη βρίσκεται στο 58,32%.
Στον τομέα των απορροφήσεων η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση από το τέλος (από την τέταρτη θέση από το τέλος που κατείχε την προηγούμενη χρονιά) με ποσοστό 22,5% ενώ η μοναδική χώρα που υστερεί σε σχέση με την Ελλάδα είναι η Ολλανδία η οποία παίρνει συγκριτικά πολύ λιγότερα κονδύλια σε σχέση με τη χώρα μας. Ο μέσος όρος των απορροφήσεων μεταξύ των 15 κρατών-μελών είναι 33,91%.
Η σύγκριση με τις υπόλοιπες «χώρες συνοχής» είναι απογοητευτική καθώς η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του αντίστοιχου πίνακα με ποσοστά πάνω από 40%.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, “μετά την επιβεβλημένη από την κυβέρνηση δημοσιονομική απογραφή η οποία αποκάλυψε την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έρχονται και τα στοιχεία της Επιτροπής σχετικά με τις δεσμεύσεις και απορροφήσεις των κοινοτικών κονδυλίων μέχρι του τέλους του 2003, για να συνθέσουν το σκηνικό. Η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι αριθμοί τόσο σε σχέση με τις δεσμεύσεις, όσο και με τις απορροφήσεις δείχνουν όχι μόνο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος του πίνακα, αλλά και το μέγεθος του προβλήματος που κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η αργή εκκίνηση των προγραμμάτων του ΚΠΣ και η συνακόλουθη απώλεια χρόνου δημιουργεί τεράστια πίεση για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.”