“…Προϋπόθεση για να έρθουν καλύτερες μέρες και να μπορέσουμε να φύγουμε από την ύφεση και να περάσουμε στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη είναι να εργαστούμε όλοι μαζί ώστε από τη μια να αξιοποιήσουμε τα αναπτυξιακά εργαλεία που διαθέτουμε και από την άλλη να κινητοποιήσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία ώστε η μηχανή της ελληνικής οικονομίας να πάρει και πάλι μπροστά. Εγώ προσωπικά θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό σε αυτή την προσπάθεια. Τα λόγια ανήκουν στο παρελθόν. Αυτό το Υπουργείο είναι το Υπουργείο των έργων. Και από τα έργα θα κριθούμε…”
Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη στην τελετή παράδοσης –παραλαβής στο ΥΠΟΜΕΔΙ.
Μετά από πέντε χρόνια παραλαμβάνω και πάλι ένα υπουργείο με το οποίο συνδέθηκα ιδιαίτερα συναισθηματικά . Είναι ακόμα περισσότερο συγκινητικό που παραλαμβάνω από το Γενικό Γραμματέα μου, τον Πρύτανη κ. Σίμο Σιμόπουλο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό και τα τρία κόμματα που στηρίζουν τη κυβέρνηση για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου.
Όμως τώρα πρόκειται για ένα πολύ μεγαλύτερο Υπουργείο και μάλιστα σε διαφορετικές περιστάσεις. Γι αυτό δεν θα πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Η Κυβέρνηση από αύριο το πρωί θα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από μεγάλα προβλήματα που αγγίζουν το κάθε Έλληνα και τη κάθε Ελληνίδα. Πάντα θυμάμαι το Κωνσταντίνο Καραμανλή που όταν γύρισε στην Ελλάδα, σε αντίστοιχα κρίσιμες στιγμές, στη δήλωσή του είπε. «Προσεύχεστε για μένα». Η Κυβέρνηση αυτή είναι καταδικασμένη να πετύχει. Η επιτυχία της κυβέρνησης θα είναι και επιτυχία της χώρας. Γι αυτό πρέπει να βρούμε τους μεγαλύτερους κοινούς παρονομαστές. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε ή όλοι μαζί θα πετύχουμε.
Ο πρωθυπουργός θεώρησε ότι και το Υπουργείο Υποδομών (ΥΠΟΜΕΔΙ) θα πρέπει να ενταχθεί σε μια συνολική πολιτική με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας. Γι αυτό δημιουργήθηκε το νέο μεγαλύτερο Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών.
Η φύση του παλιού υπουργείου Υποδομών έχει να κάνει με συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο. Δεν αρκούν οι νομοθετικές αλλαγές. Χρειάζονται αλλαγές που να είναι ορατές στα μάτια του πολίτη. Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά εδώ σε επιμέρους θέματα. Αυτά θα τα αναλύσω στις προγραμματικές δηλώσεις. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι είναι προτεραιότητές μας:
1. Να ξεμπλοκάρουμε τους πέντε μεγάλους αυτοκινητόδρομους και όλα τα υπόλοιπα έργα του ΕΣΠΑ που έχουν κολλήσει.
2. Να ολοκληρωθούν τα νέα Οργανογράμματα για τις ΔΕΚΟ.
3. Να προχωρήσουμε στην εξυγίανση του ΟΣΕ με φροντίδα για τον τους φορολογούμενους και έγνοια για τους εργαζομένους.
4. Να προχωρήσει το ΜΕΤΡΟ της Αθήνας χωρίς καθυστερήσεις
5. Και να αντιμετωπιστούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τα προβλήματα που είναι ενδεχόμενο να παρουσιαστούν στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.
Σε αυτή την προσπάθεια θέλω συμμάχους μου το προσωπικό του Υπουργείου και το προσωπικό των εποπτευόμενων οργανισμών. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι. Είμαστε όλοι Έλληνες. Όσο αφορά εμάς, έχουμε απόλυτη επίγνωση των περικοπών και θυσιών που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια. Αντιλαμβάνομαι τη θέση των εργαζομένων και τους υποσχόμαστε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να είμαστε απέναντί τους δίκαιοι.
Προϋπόθεση βέβαια για να έρθουν καλύτερες μέρες και να μπορέσουμε να φύγουμε από την ύφεση και να περάσουμε στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη είναι να εργαστούμε όλοι μαζί ώστε από τη μια να αξιοποιήσουμε τα αναπτυξιακά εργαλεία που διαθέτουμε και από την άλλη να κινητοποιήσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία ώστε η μηχανή της ελληνικής οικονομίας να πάρει και πάλι μπροστά. Εγώ προσωπικά θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό σε αυτή την προσπάθεια. Τα λόγια ανήκουν στο παρελθόν. Αυτό το Υπουργείο είναι το Υπουργείο των έργων. Και από τα έργα θα κριθούμε.