Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ – ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ του απερχομένου Υπουργού Ανάπτυξης ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΩΛΙΑ και του νέου Υπουργού Ανάπτυξης ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Αθήνα 08 Ιανουαρίου 2009
ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ – ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ
του απερχομένου Υπουργού Ανάπτυξης
ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΩΛΙΑ
και του νέου Υπουργού Ανάπτυξης
ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
Χ. ΦΩΛΙΑΣ: Φίλες και φίλοι, καταρχήν επιτρέψτε μου να ευχηθώ χρόνια πολλά, καλή χρονιά, υγεία, κοινό νου, σύνεση και πρόοδο για τον τόπο μας. Δεν θα σας κρύψω ότι είναι ιδιαίτερα παράξενη η ώρα η σημερινή και θα μου επιτρέψετε κάποιες στιγμές έντονης συναισθηματικής φόρτισης διότι, κακά τα ψέματα, μετά από πέντε χρόνια είναι η πρώτη φορά που μπορώ να δώσε στον εαυτό μου το δικαίωμα να ξεκουραστεί λίγο.
3,5 χρόνια σαν Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και 15 – 16 μήνες σ’ αυτό το μεγάλο μετερίζι του Υπουργείου αυτού χωρίς ωράριο, χωρίς ημέρες, χωρίς νύχτες, είναι λογικό αυτή τη στιγμή να νιώθω και βαθιά συγκινημένος, αλλά επιτρέψτε μου να πω και πολύ περήφανος. Περήφανος γιατί προσπάθησα και πιστεύω ότι τίμησα την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού μας του Κώστα του Καραμανλή που μου εμπιστεύθηκε θέσεις μεγάλης ευθύνης επί πέντε χρόνια και προσπάθησα μαζί τους συνεργάτες μου να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην επιτυχία του κυβερνητικού μας έργου.
Είμαι περήφανος γιατί υπηρέτησα μια πολιτική καθαρών αρχών και αξιών αδιαπραγμάτευτων, με μοναδικό γνώμονα το καθήκον απέναντι στην πατρίδα, αλλά και το χρέος απέναντι στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Περήφανος για τους συνεργάτες μου, τους Υφυπουργούς μου, τον Γιώργο Βλάχο ο οποίος εκεί στο δύσκολο μετερίζι της Κάνιγγος έκανε αγώνες δύσκολους και άνισους και συνεχίζει και χαίρομαι ιδιαίτερα που θα συνεχίσει πατώντας γερά και είμαι σίγουρος ότι ευχόμενος καλή επιτυχία Γιώργο, η ευχή θα πιάσει διότι το έχεις αποδείξει.
Επίσης είμαι περήφανος γιατί είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με τον φίλο μου τον Σταύρο τον Καλαφάτη, το έργο του οποίου και η άριστη συνεργασία που είχαμε του δίνει τη δυνατότητα σήμερα με μεγαλύτερο βάρος στην πλάτη του να υπηρετήσει σαν Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, σ’ αυτόν τον αγαπημένο μας τόπο και είμαι βέβαιος Σταύρο ότι η επιτυχία θα σε συντροφεύσει και σ’ αυτή την καινούργια προσπάθεια στην οποία θέλω να είσαι σίγουρος ότι είμαστε πάντα κοντά σου.
Είμαι ακόμα περήφανος γιατί είχα στηρίγματά μου μια ομάδα επτά Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, που δεν είναι σχήμα λόγου αν πω ότι δεν πιστεύω να πέρασε τέτοια 7άδα καλύτερη από οποιοδήποτε Υπουργείο. Νέοι άνθρωποι και στην ηλικία κι αν όχι στην ηλικία στο μυαλό και στην όρεξη, οι οποίοι προσέφεραν το περίσσευμα της ψυχής τους, της γνώσεώς τους μη λογαριάζοντας ούτε χρόνο ούτε προσπάθεια, με μόνο γνώμονα τη συνεισφορά στο κοινό καλό και απόδειξη του καλού έργου είναι και το έργο το οποίο συντελέστηκε, αλλά και το ότι κανείς δεν διανοήθηκε να γράψει έστω κι ένα ψήγμα κακιάς κουβέντας γι’ αυτούς. Και επιτρέψτε μου να αναφερθώ στον Κωστή Μουσουρούλη, στον Δημήτρη Σκιαδά.
Είπαμε 7άδα, μην το κάνουμε τώρα όπως στο μπάσκετ, όποιος βγαίνει και σηκώνει το χέρι του χειροκροτούμε. Θα τους πω όλους μαζί. Χειροκροτήστε τους όλους μαζί. Τον Μελέτη Τζαφέρη. Μου φαίνεται ότι επειδή φεύγω δεν με έχετε ανάγκη και δεν με ακούτε σήμερα. Τον Φίλιππο  Τζαλίδη, τον Γιάννη Οικονόμου, τον Λευτέρη Σταυρόπουλο και την κοπελιά μας την Έρσα Λοβέρδου. Θέλω να σας ευχαριστήσω από την καρδιά μου γιατί μαζί δουλέψαμε και η προστιθεμένη αξία που δώσατε στο έργο μας είναι ανυπολόγιστη.
Είμαι παράλληλα και περήφανος για το στελεχιακό δυναμικό αυτού του  μεγάλου Υπουργείου. Ανθρώπους αφανείς, ανθρώπους που δουλεύουν σαν ανώνυμοι, αλλά να είναι βέβαιοι ότι είναι επώνυμοι για το έργο που κάνουν με γνώση, με συνέπεια και με προσπάθεια. Δεν θα πω όλοι, αλλά θα πω πάρα πολλοί από τους εργαζομένους εδώ που απετέλεσαν στηρίγματα στο έργο μας και τους ευχαριστώ για τη συνέπεια και τα αποτελέσματα που μαζί παρήγαμε.
Είμαι συγχρόνως περήφανος γιατί σ’ αυτό το 16μηνο διάστημα δημιουργήσαμε νέες δομές, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μέτρα. Είχαμε επιτυχίες και μάλιστα σημαντικές εθνικές επιτυχίες που αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό ρόλο και το κύρος της χώρας  μας. Στον τομέα της διεθνούς ενεργειακής πολιτικής με το που αναλάβαμε εγκαινιάσαμε τον αγωγό φυσικού αερίου από την Τουρκία για την Ελλάδα και σήμερα προχωρεί και το υπόλοιπο σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα που θα συνεχιστεί υποθαλασσίως για την Ιταλία.
Υπογράψαμε και δημιουργήσαμε την εταιρεία για το Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ένα σπουδαίο, μεγαλεπήβολο έργο το οποίο θα βοηθήσει στη μεταφορά πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδος και παράλληλα υπογράψαμε την πολύ μεγάλη συμφωνία του Σάουθ Στριμ στη Μόσχα στις 29 Απριλίου του 2008, ένα έργο το οποίο επικυρώθηκε και στη Βουλή μας και το οποίο θα αποτελέσει αν θέλετε άλλο ένα κεφάλαιο ανεκτίμητο στον ενεργειακό ρόλο της χώρας μας.
Επίσης στον τομέα της ενέργειας ολοκληρώνονται 329 νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων. Απλουστεύονται περαιτέρω οι διαδικασίες αδειοδότησης για επενδύσεις σε ΑΠΕ. Ήδη το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται και τις επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί στη Βουλή. Δημιουργούνται τρεις νέες ΕΠΑ φυσικού αερίου.
Ξεκινάει το ειδικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το «Εξοικονομώ». Ανεστάλη η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων για ένα χρόνο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από ευαισθησία στην κατάσταση που περνάει η διεθνής, αλλά και η ελληνική οικονομία.
Υποβάλλαμε ήδη πρόταση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την έγκριση του νέου Προέδρου στη ΡΑΕ και έχουμε έτοιμο για κατάθεση νομοσχέδιο στη Βουλή για νέα αγορά ενεργειακών υπηρεσιών μέσω χρηματοδότησης από τρίτους. Προωθούμε την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων με σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα.
Στον τομέα της αγοράς και της προστασίας καταναλωτή δημιουργήσαμε νέο θεσμικό πλαίσιο ελέγχου της αγοράς με αυστηρότερο και συμπληρωμένο Αγορανομικό Κώδικα. Νομοθετήσαμε την Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς, η οποία είναι στη διαδικασία στελεχώσεως.
Νομοθετήσαμε την τεκμηρίωση ενδο-ομιλικών συναλλαγών, αυτό που λέμε transfer pricing στη διεθνή ορολογία, για να μπορέσουμε να μην έχουμε πλέον την εκμετάλλευση κάποιων επιχειρήσεων που επιμένουν να πουλάνε πιο ακριβά στην Ελλάδα το ίδιο προϊόν απ’ ό,τι στις άλλες χώρες.
Ολοκληρώνεται το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Δημιουργήθηκε και ολοκλήρωσε το έργο της η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών. Αναβαθμίσαμε τη γραμμή του καταναλωτή 1520. Υπογράψαμε Υπουργική Απόφαση που απαγορεύει την αναγραφή καταχρηστικών όρων συναλλαγών με τις τράπεζες.
Προωθήθηκε ο συντονισμός και η διενέργεια ελέγχων σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Εμπορίου, Νομαρχίες και Χημικές Υπηρεσίες των Τελωνείων. Πιστοποιήθηκαν τρεις νέες Ενώσεις Καταναλωτών και βελτιώθηκε το σύστημα κρατικών προμηθειών.
Για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων δημιουργήσαμε τη μοναδική και ειδική δράση, μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αποτελεί και παράδειγμα για άλλες χώρες, της εγγύησης και επιδότησης του επιτοκίου δανεισμού κεφαλαίων κίνησης για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από το Ταμείο Εγγυοδοσίας.
Δημιουργούμε τη δράση «Κουπόνια Καινοτομίας για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις». Προετοιμάστηκε το ΄08 και ξεκινάμε στο ΄09 την υλοποίηση μιας μεγάλης ποικιλίας δράσεων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός μεταποιητικών επιχειρήσεων, περιβαλλοντικά σχέδια επιχειρήσεων, ερευνητικά έργα και συνεργασίες με ερευνητικά εργαστήρια, νέες επιχειρήσεις για νέους και για γυναίκες, ενίσχυση τουριστικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Προκήρυξη στο πρώτο τρίμηνο του έτους, προϋπολογισμός 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΠΑΝ.
Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας τροποποιήσαμε το νόμο για τη λειτουργία των ΕΠΕ. Ετοιμάσαμε νομοσχέδιο το οποίο είναι έτοιμο για κατάθεση στη Βουλή για την απλούστευση του θεσμικού πλαισίου σύστασης Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ που με τη συνεργασία με τα Επιμελητήρια θα μπορούν να παίρνουν άδεια λειτουργίας ιδρύσεως Ανώνυμες Εταιρείες και ΕΠΕ αυθημερόν. Όσο κι αν ακούγεται μεγαλεπήβολο, είναι γεγονός.
Κωδικοποιούμε και απλουστεύουμε τη σχετική νομοθεσία για αποδοτικότερη λειτουργία των Επιμελητηρίων της χώρας. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα συστηματικής δουλειάς αποτυπώνονται στο «Doing Business» του 2009 όπου η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της στην ανταγωνιστικότητα κατά 10 θέσεις.
Στον τομέα της βιομηχανικής πολιτικής τώρα δημιουργήσαμε ένα σαφές και απλουστευμένο θεσμικό πλαίσιο για υγιές επενδυτικό περιβάλλον. Ολοκληρώσαμε τις υφιστάμενες βιομηχανικές περιοχές με την έναρξη 25 έργων. Δημιουργήσαμε νέες βιομηχανικές περιοχές με την ένταξη 16 νέων έργων και δημιουργήσαμε έργα αναβάθμισης και παρεμβάσεις προστασίας περιβάλλοντος σε επιλεγμένες υφιστάμενες ΒΙΠΕ με αρχική ένταξη 5 έργων.
Στον τομέα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας δημιουργήσαμε νέο θεσμικό πλαίσιο για μια εθνική πολιτική στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Υλοποιείται το έργο «Ελληνικό Παρατηρητήριο Ερευνητικών και Τεχνολογικών Ειδικοτήτων» που θα οδηγήσει στη δημιουργία στρατηγικού κόμβου παρακολούθησης και προβολής έρευνας και τεχνολογίας στη χώρα μας.
Ολοκληρώνονται οι πέντε περιφερειακοί πόλοι καινοτομίας και σχεδιάζονται νέοι. Ολοκληρώθηκε η δημιουργία clusters μικροηλεκτρονικής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ίδρυσης τεσσάρων νέων Ερευνητικών Κέντρων που εγκρίθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας. Συνοπτικά αυτή είναι η σκυτάλη που παραδίδουμε στη νέα ηγεσία του μεγάλου αυτού Υπουργείου.
Και έρχομαι τώρα στο διάδοχό μου, στον καινούργιό σας Υπουργό τον Κωστή τον Χατζηδάκη. Είμαι βέβαιος, ξέροντας τον Κωστή, ότι η καλή μου τύχη και σ’ αυτή τη φάση θα με συντροφεύσει. Καλή μου τύχη ήταν ότι από όποια θέση κι αν έφευγα ο διάδοχός μου ήταν καλύτερος από μένα. Και είμαι βέβαιος ότι και ο διάδοχός μου σ’ αυτό το Υπουργείο ο Κωστής ο Χατζηδάκης θα είναι πολύ καλύτερος από μένα. Και επειδή τον ξέρω είμαι βέβαιος ότι δεν θα με διαψεύσει σ’ αυτή την πίστη.
Τον  Κωστή τον γνωρίζω αρκετά χρόνια και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που γνώρισα έναν τέτοιο νέο άνθρωπο, ένα τέτοιο υπόδειγμα Ευρωπαίου Έλληνα, ένα τέτοιο υπόδειγμα ήθους και όπως απεδείχθη, γιατί με τα λόγια χτίζουμε ανώγια και κατώγια λέμε, όπως απεδείχθη και πραγματικά αποτελεσματικός στην πράξη.
Η ιστορία του έργου του μόλις 15 μήνες στο προηγούμενο Υπουργείο από το οποίο ήρθε είναι απόδειξη αυτού που εγώ λέω. Τον καλωσορίζω από την καρδιά μου. Του εύχομαι επιτυχία το έργο αυτού του μεγάλου Υπουργείου και είμαι βέβαιος ότι θα έχει αυτή την επιτυχία διότι είμαι βέβαιος ότι το όραμά του είναι πάντοτε το τέλειο και τίποτε λιγότερο απ’ αυτό.
Κωστή, σου εύχομαι καλή δύναμη, καλό έργο και θέλω να ξέρεις ότι και εγώ και οι συνεργάτες μου θα είμαστε πάντα δίπλα σου για όποια βοήθεια αρκεί εσύ να μας το ζητήσεις. Μόνοι μας δεν θα το κάνουμε.
Επίσης θέλω να καλωσορίσω τον καλό συνάδελφο Γιάννη Μπούγα που είναι ένας νέος άνθρωπος, είναι ένα στολίδια για τη Βουλή μας, είναι ένα στολίδι για τον πολιτικό μας κόσμο για το πολιτικό του ήθος. Είμαι βέβαιος ότι σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια, τη μεγάλη προσπάθεια η παρουσία του θα είναι κολόνα. Γιάννη, καλή δύναμη και σε σένα αγόρι μου, να είσαι γερός.
Και βέβαια η παλιοσειρά ο Γιώργος Βλάχος θα συνεχίζει να πολεμάει για το καλό της αγοράς και της καταναλώσεως, για το καλό της οικονομίας, για το καλό της κοινωνίας, για το καλό του τόπου από το δύσκολο πόστο στην οδό Κάνιγγος. Γι’ αυτόν δεν έχω να ευχηθώ καλή επιτυχία διότι η επιτυχία είναι η μέχρι σήμερα επίδοσή του η οποία θα συνεχιστεί και είμαι βέβαιος θα πάει πολύ καλύτερα υπό την ηγεσία του νέου Υπουργού του Κωστή του Χατζηδάκη.
Κυρίες και κύριοι, κλείνοντας επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου σε όλα τα επίπεδα και να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό και τους εργαζομένους του Υπουργείου. Να ευχαριστήσω επίσης τις διοικήσεις όλων των φορέων που εποπτεύονται απ’ αυτό το Υπουργείο, όλων των Οργανισμών, καθώς και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, των Επιμελητηρίων, των κοινωνικών εταίρων της εργοδοσίας και των επιχειρηματιών οι οποίοι καθημερινά συναλλάσσονται μ’ αυτό το Υπουργείο.
Φεύγω σήμερα απ’ αυτή τη θέση, απ’ αυτό το Υπουργείο περήφανος γι’ αυτό που καταφέραμε να πετύχουμε όλες και όλοι  μαζί. Και θέλω ευθέως να δηλώσω ότι φεύγω χωρίς καμία πικρία. Φεύγω ικανοποιημένος διότι μου δόθηκε η ευκαιρία με υπεύθυνο τρόπο να υπηρετήσω τον τόπο μου. Φεύγω με τη φιλοδοξία ότι δεν απογοήτευσα κανέναν, τουλάχιστον με τη θέλησή μου.
Φεύγω με την πίστη ότι έκανα το καθήκον μου και είναι λογικό να μην φεύγω με πικρία όταν επί πέντε ολόκληρα χρόνια ο Πρωθυπουργός αυτής της χώρας ο Κώστας ο Καραμανλής μου εμπιστεύθηκε δυο Υπουργεία, δυο θέσεις στην κυβέρνηση υψηλής ευθύνης και γι’ αυτό θέλω να μοιραστώ μαζί σας την ευγνωμοσύνη που νιώθω σ’ αυτόν τον άνθρωπο που μου έδωσε το δικαίωμα να υπηρετήσω υπεύθυνα τον τόπο μας.
Φεύγω χωρίς καμιά πικρία και χωρίς κανένα παράπονο και το λέω αυτό με το χέρι στην καρδιά, διότι σε όλη μου την προσωπική, αλλά και την πολιτική, την κοντή πολιτική διαδρομή μου έμαθα να είμαι αφοσιωμένος στην ουσία και όχι στην εξουσία. Νιώθω πραγματικά δικαιωμένος γιατί και στη θέση του Υφυπουργού Οικονομίας, αλλά και στη θέση του Υπουργού Ανάπτυξης ανάλωσα δυνάμεις για να βελτιώσουμε τα πράγματα στον τόπο μας, για να κάνουμε σταθερά βήματα μπροστά.
Για μένα η πολιτική δεν έχει άλλο νόημα από το να στοχεύει στο να δίνει ευκαιρίες και δυνατότητες στους συμπολίτες μας, σε όλους, αλλά ειδικά σ’ αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για υποστήριξη. Η φιλοδοξία μου εξαντλείται στην προσφορά. Αυτή πιστεύω ότι είναι η μόνη καταξίωση για έναν πολιτικό και μόνο έτσι μπορώ να κοιτάζω στα μάτια τους Γρεβενιώτες συμπατριώτες μου οι οποίοι με τιμούν με την αγάπη τους, οι οποίοι με εμπιστεύονται και οι οποίοι είναι το στήριγμά μου σε κάθε προσπάθεια που κάνω για το κοινό καλό. Και έχω την ευκαιρία για άλλη μια φορά να τους ευχαριστήσω που με τιμούν να τους εκπροσωπώ στον πολιτικό στίβο της χώρας μας και στη Βουλή μας.
Σήμερα φίλες και φίλοι έχουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανάγκη από μια πολιτική που θα επιφυλάσσει για τον εαυτό της λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά. Γι’ αυτό και παραμένω στρατιώτης δίπλα στον Πρωθυπουργό μας τον Κώστα τον Καραμανλή, σε μια κοινή προσπάθεια για βαθιές τομές, για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τόπο μας ώστε να εξασφαλίσουμε για την πατρίδα μας και για το μέλλον της πατρίδος μας αυτό που πραγματικά της αξίζει.
Σ’ αυτόν τον αγώνα θα είμαι πάντοτε παρών στην πρώτη γραμμή, σε οποιαδήποτε θέση κι αν είμαι και μέσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο και μέσα στην κοινωνία μας, γιατί το όραμα του καλύτερου και πιο αισιόδοξου μέλλοντος που αξίζουμε εμείς και τα παιδιά μας προϋποθέτει πολλή δουλειά. Τα μανίκια μου, μην κοιτάτε που δεν φαίνονται, θα συνεχίσω να τα έχω σηκωμένα για δουλειά γιατί η προσπάθεια δεν σταματάει, συνεχίζεται. Και η προσπάθεια προσφοράς δεν χρειάζεται να έχει καρέκλες ή αξιώματα για να είναι θετική για τον τόπο.
Θέλω επίσης να σας πω ότι έχω συνηθίσει στη ζωή μου όταν περνώ μια είσοδο την ίδια στιγμή να ψάχνω να δω πού είναι η έξοδος, όντας πάντοτε έτοιμος να τη διαβιώ όταν έρθει εκείνη η ώρα. Θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω όλες και όλους για τη συμπαράστασή σας σ’ αυτό το μεγάλο έργο που είμαι βέβαιος ότι μοιραστήκαμε παράγοντας και δουλεύοντας μαζί.
Για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου Υφυπουργούς και Γενικούς Γραμματείας. Και επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω δημόσια τη γυναίκα μου και τα τρία μου παιδιά που με στερήθηκαν τόσα χρόνια και με στήριξαν σε όλη αυτή την προσπάθεια. Ευχαριστώ πολύ.
ΣΤ. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κύριοι Υπουργοί, κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, νομίζω ότι τα λόγια περιττεύουν σε τέτοιες στιγμές. Απλώς θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω όλες και όλους όσους εργάστηκαν μαζί μου, τους υπαλλήλους του Υπουργείου, τους συνεργάτες, τους Γενικούς Γραμματείς, το συνάδελφό μου τον Υφυπουργό τον κ. Βλάχο και πάνω απ’ όλα τον Υπουργό μας τον κ. Φώλια, γιατί μου έδωσε την ευκαιρία όχι μονάχα να συμμετάσχω σε ένα γοητευτικό ταξίδι δημιουργίας αντιμετωπίζοντας καθημερινά αδιάλειπτα και αδιάκοπα αυτό που μας έταξε ο Πρωθυπουργός να κάνουμε, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των πολιτών, αλλά κυρίως γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να μάθω δίπλα του πολλά και να καταλάβω και από προσωπική πλέον εμπειρία τι σημαίνει να δουλεύεις κοντά σε έναν άνθρωπο που είναι κιμπάρης της πολιτικής. Γιατί το κιμπαριλίκι, το λέμε στο βορρά εμείς αυτό στη Θεσσαλονίκη, το κιμπαριλίκι είναι σπάνιο προνόμιο και θέλω να ευχαριστήσω μέσα απ’ την ψυχή μου τον Υπουργό που μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω μαζί του σε μία τόσο σημαντική θέση.
Να τον ευχαριστήσω μέσα απ’ την καρδιά μου και να δηλώσω ότι θα αποτελέσει παράδειγμα μαζί μου για μένα, όχι μονάχα όσον αφορά την πολιτική μου στόχευση και αποτελεσματικότητα, αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουμε την πολιτική και βεβαίως τα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε προς χάρη των πολιτών.
Και βέβαια μέσα απ’ την καρδιά μου να ευχηθώ καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία του Υπουργείου, στον κ. Χατζηδάκη και στον κ. Μπούγα, εξαιρετικούς συναδέλφους, που πιστεύω με την ίδια και με περισσότερη τόλμη, αγάπη, αποτελεσματικότητα, θα συνεχίσουν το πολύ σημαντικό έργο το οποίο αποτελεί απ’ την πλευρά του κομμάτι μιας γενικότερης προσπάθειας που καταβάλουμε τα τελευταία χρόνια με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματά μας ως χώρα, να δώσουμε διέξοδο στη δημιουργία νέων λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και μαζί βεβαίως και με τον κ. Βλάχο ο οποίος ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό την προσπάθεια μαζί μας, να είμαστε όσο γίνεται περισσότερο αποτελεσματικοί προς χάρη των πολιτών.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα απ’ την καρδιά μου όλους εσάς. Κύριε Υπουργέ ευχαριστώ πάρα πολύ.
Γ. ΒΛΑΧΟΣ: Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνεργάτες, σίγουρα η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή. Και είναι μια δύσκολη μέρα, γιατί εκτός απ’ τη χαρά που έχουμε να υποδεχόμαστε δύο εκλεκτούς συναδέλφους στο Υπουργείο Ανάπτυξης, τον Υπουργό τον Κωστή Χατζηδάκη και το συνάδελφό μου τον Γιάννη Μπούγα και βεβαίως να ευχηθώ σε καλή και εποικοδομητική συνεργασία για το καλό του κοινωνικού συνόλου, πρέπει να αποχαιρετίσουμε απ’ αυτό το Υπουργείο τον Σταύρο Καλαφάτη που ανεβαίνει βόρεια, αλλά που εγώ – και επιτρέψτε μου – πρέπει να αποχαιρετίσω σε αυτό το Υπουργείο και σε αυτή τη φάση έναν καλό φίλο, ένα δάσκαλο, έναν έντιμο άνθρωπο, το Χρήστο Φώλια, τον Υπουργό μου.
Τον Υπουργό μου που μαζί διαχειριστήκαμε το δύσκολο κομμάτι του Υπουργείου Ανάπτυξης και από εκεί από το μετερίζι της Κάνιγγος με τη δικιά του καθοδήγηση και βοήθεια δώσαμε μια μάχη που ουσιαστικά δεν κερδίζεται ποτέ, αλλά εμείς πιστέψαμε στις δυνάμεις μας, εμείς πιστέψαμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε κάποια πράγματα και έτσι σιγά-σιγά βγήκαμε μπροστά.
Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί πολλές φορές έβαλε τα στήθη του μπροστά για να προστατέψει εμένα. Θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια για τις εμπειρίες τις οποίες μου μεταβίβασε. Ένας άνθρωπος της αγοράς έδωσε σε εμένα στόχους, κατευθύνσεις για να μπορούμε σήμερα να λέμε ότι είμαστε σε μια καλύτερη στιγμή.
Εγώ δεν ένιωσα ότι είχα Υπουργό, γιατί ένιωθα ότι είμαι ο ίδιος Υπουργός. Ένιωθα ότι έχω ένα συνάδελφο που μου έδινε όλο το πεδίο ελεύθερο να αναπτύξω όλη μου τη δραστηριότητα. Και προσπαθούσα με κάθε μου βήμα να μη του δημιουργήσω πρόβλημα, με κάθε μου βήμα να δίνω κάθε φορά το σεβασμό μου στο θεσμό γι’ αυτό που ήταν, αλλά και κάθε στιγμή να του δίνω απλόχερα τη φιλία μου και την αγάπη μου σε έναν άνθρωπο που γνωρίζω πολλά χρόνια που συμπορευτήκαμε σε εύκολα και δύσκολα πάνω από δέκα χρόνια.
Σήμερα δεν είναι ότι ο Χρήστος Φώλιας φεύγει απ’ το Υπουργείο Ανάπτυξης. Είναι αυτό που είπε και ο ίδιος, ότι μια ομάδα που δούλεψε που πίστεψε σε κάποια πράγματα, αλλάζει ρόλους. Η ζωή ασφαλώς θα συνεχιστεί, γιατί οι νέοι στόχοι είναι μπροστά μας. Όμως εάν κανείς δεν τιμά αυτά που έζησε και αυτά που πέτυχε και με τους ανθρώπους που τα πέτυχε, δεν μπορεί να ελπίζει για επιτυχίες στο μέλλον.
Εγώ θέλω για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω το Χρήστο Φώλια, να πω ότι ήμουν τυχερός που συνεργαστήκαμε αυτούς τους 16 μήνες. Να πω ότι απ’ την καρδιά μου τον ευχαριστώ για ό,τι έκανε και να του πω ότι σήμερα δε φεύγει γιατί η παραμονή η δική μου στο συγκεκριμένο Υπουργείο είναι μια δικαίωση στόχων, μια δικαίωση πολιτικής και δεν ήταν προσωπική μου υπόθεση, ήταν πρώτα απ’ όλα δική σας υπόθεση κ. Υπουργέ και μετά δική μου.
Δικαιώθηκε η πολιτική που υπηρετήσαμε και τώρα που τους τελευταίους μήνες που τα πράγματα φαίνονται μέσα στη γενικότερη κρίση πιο αισιόδοξα, αρχίζουν να φαίνονται αποτελέσματα που τα παραδέχονται όλοι, ήταν οι πρώτες γιορτές, το πρώτο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που δεν ασχολήθηκε κανείς με τιμές, παρά στα ψιλά που λέμε, που δώσαμε μια μάχη που όπως είπα δεν κερδίζεται και συνεχίζεται πάντα, αλλά που με περισσότερη αισιοδοξία συνεχίζουμε σήμερα.
Αυτή η δικαίωση πρέπει αγαπητέ μου Χρήστο να σε γεμίζει χαρά και ικανοποίηση, γιατί απ’ αύριο εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, αλλά οι στόχοι είναι οι ίδιοι. Η πολιτική θα παραμείνει η ίδια. Στο τέλος-τέλος, αυτή η πολιτική είχε επιβραβευτεί, είχε επισημοποιηθεί πολλές φορές στις συναντήσεις που είχαμε με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Εγώ απ’ τη δική μου μεριά θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού σε αυτό το δύσκολο κομμάτι που πολλοί μπορεί να με θεωρούν ότι είμαι και άτυχος που είμαι σε αυτό το Υπουργείο, αλλά εγώ ποτέ δεν το είδα έτσι, το είδα σαν ευκαιρία μιας συνεχούς προσπάθειας.
Να πω ότι με τον Κωστή θα έχουμε μια άριστη συνεργασία. Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, μικρότερος ο ίδιος αλλά με κοινή πορεία και κοινή δράση. Και βεβαίως στον καλό μου Υπουργό τον Χρήστο Φώλια θα πω ότι θα είμαι πάντα εδώ να ακούσω την άποψή του, τη συμβουλή του, την καθοδήγησή του. Γιατί θα συνοδεύεται πάντα από ανιδιοτέλεια. Θα συνοδεύεται πάντα από εντιμότητα, από ειλικρίνεια, από ευθύτητα.
Εγώ αυτό τον άνθρωπο γνώρισα 16 μήνες, αυτό τον άνθρωπο έκανα δυο φορές φίλο, αυτό τον άνθρωπο θα αγαπώ για πάντα. Σας ευχαριστώ όλους.
Ι. ΜΠΟΥΓΑΣ: Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κυρίες και κύριοι, καταρχάς χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Θα ήθελα να πω ότι η σημερινή μέρα για μένα ήταν ένα μάθημα και ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να γίνεται η διαδοχή στην πολιτική, η διαδοχή που είναι γεγονός αναπόφευκτο στην πολιτική μας ζωή. Και γι’ αυτό σας ευχαριστώ θερμά κ. Υπουργέ, γι’ αυτό το παράδειγμα και το μάθημα που μας δώσατε.
Έχοντας επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών, αλλά και των προκλήσεων και θέλοντας ταυτόχρονα να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου έδειξε ο Αθήνα 08 Ιανουαρίου 2009 

ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ – ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ
του απερχομένου Υπουργού Ανάπτυξης ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΩΛΙΑ

και του νέου Υπουργού Ανάπτυξης ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Χ. ΦΩΛΙΑΣ: Φίλες και φίλοι, καταρχήν επιτρέψτε μου να ευχηθώ χρόνια πολλά, καλή χρονιά, υγεία, κοινό νου, σύνεση και πρόοδο για τον τόπο μας. Δεν θα σας κρύψω ότι είναι ιδιαίτερα παράξενη η ώρα η σημερινή και θα μου επιτρέψετε κάποιες στιγμές έντονης συναισθηματικής φόρτισης διότι, κακά τα ψέματα, μετά από πέντε χρόνια είναι η πρώτη φορά που μπορώ να δώσε στον εαυτό μου το δικαίωμα να ξεκουραστεί λίγο.  3,5 χρόνια σαν Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και 15 – 16 μήνες σ’ αυτό το μεγάλο μετερίζι του Υπουργείου αυτού χωρίς ωράριο, χωρίς ημέρες, χωρίς νύχτες, είναι λογικό αυτή τη στιγμή να νιώθω και βαθιά συγκινημένος, αλλά επιτρέψτε μου να πω και πολύ περήφανος. Περήφανος γιατί προσπάθησα και πιστεύω ότι τίμησα την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού μας του Κώστα του Καραμανλή που μου εμπιστεύθηκε θέσεις μεγάλης ευθύνης επί πέντε χρόνια και προσπάθησα μαζί τους συνεργάτες μου να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην επιτυχία του κυβερνητικού μας έργου.  Είμαι περήφανος γιατί υπηρέτησα μια πολιτική καθαρών αρχών και αξιών αδιαπραγμάτευτων, με μοναδικό γνώμονα το καθήκον απέναντι στην πατρίδα, αλλά και το χρέος απέναντι στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Περήφανος για τους συνεργάτες μου, τους Υφυπουργούς μου, τον Γιώργο Βλάχο ο οποίος εκεί στο δύσκολο μετερίζι της Κάνιγγος έκανε αγώνες δύσκολους και άνισους και συνεχίζει και χαίρομαι ιδιαίτερα που θα συνεχίσει πατώντας γερά και είμαι σίγουρος ότι ευχόμενος καλή επιτυχία Γιώργο, η ευχή θα πιάσει διότι το έχεις αποδείξει.  Επίσης είμαι περήφανος γιατί είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με τον φίλο μου τον Σταύρο τον Καλαφάτη, το έργο του οποίου και η άριστη συνεργασία που είχαμε του δίνει τη δυνατότητα σήμερα με μεγαλύτερο βάρος στην πλάτη του να υπηρετήσει σαν Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, σ’ αυτόν τον αγαπημένο μας τόπο και είμαι βέβαιος Σταύρο ότι η επιτυχία θα σε συντροφεύσει και σ’ αυτή την καινούργια προσπάθεια στην οποία θέλω να είσαι σίγουρος ότι είμαστε πάντα κοντά σου.  Είμαι ακόμα περήφανος γιατί είχα στηρίγματά μου μια ομάδα επτά Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, που δεν είναι σχήμα λόγου αν πω ότι δεν πιστεύω να πέρασε τέτοια 7άδα καλύτερη από οποιοδήποτε Υπουργείο. Νέοι άνθρωποι και στην ηλικία κι αν όχι στην ηλικία στο μυαλό και στην όρεξη, οι οποίοι προσέφεραν το περίσσευμα της ψυχής τους, της γνώσεώς τους μη λογαριάζοντας ούτε χρόνο ούτε προσπάθεια, με μόνο γνώμονα τη συνεισφορά στο κοινό καλό και απόδειξη του καλού έργου είναι και το έργο το οποίο συντελέστηκε, αλλά και το ότι κανείς δεν διανοήθηκε να γράψει έστω κι ένα ψήγμα κακιάς κουβέντας γι’ αυτούς. Και επιτρέψτε μου να αναφερθώ στον Κωστή Μουσουρούλη, στον Δημήτρη Σκιαδά.  Είπαμε 7άδα, μην το κάνουμε τώρα όπως στο μπάσκετ, όποιος βγαίνει και σηκώνει το χέρι του χειροκροτούμε. Θα τους πω όλους μαζί. Χειροκροτήστε τους όλους μαζί. Τον Μελέτη Τζαφέρη. Μου φαίνεται ότι επειδή φεύγω δεν με έχετε ανάγκη και δεν με ακούτε σήμερα. Τον Φίλιππο  Τζαλίδη, τον Γιάννη Οικονόμου, τον Λευτέρη Σταυρόπουλο και την κοπελιά μας την Έρσα Λοβέρδου. Θέλω να σας ευχαριστήσω από την καρδιά μου γιατί μαζί δουλέψαμε και η προστιθεμένη αξία που δώσατε στο έργο μας είναι ανυπολόγιστη.    Είμαι παράλληλα και περήφανος για το στελεχιακό δυναμικό αυτού του  μεγάλου Υπουργείου. Ανθρώπους αφανείς, ανθρώπους που δουλεύουν σαν ανώνυμοι, αλλά να είναι βέβαιοι ότι είναι επώνυμοι για το έργο που κάνουν με γνώση, με συνέπεια και με προσπάθεια. Δεν θα πω όλοι, αλλά θα πω πάρα πολλοί από τους εργαζομένους εδώ που απετέλεσαν στηρίγματα στο έργο μας και τους ευχαριστώ για τη συνέπεια και τα αποτελέσματα που μαζί παρήγαμε.  Είμαι συγχρόνως περήφανος γιατί σ’ αυτό το 16μηνο διάστημα δημιουργήσαμε νέες δομές, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μέτρα. Είχαμε επιτυχίες και μάλιστα σημαντικές εθνικές επιτυχίες που αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό ρόλο και το κύρος της χώρας  μας. Στον τομέα της διεθνούς ενεργειακής πολιτικής με το που αναλάβαμε εγκαινιάσαμε τον αγωγό φυσικού αερίου από την Τουρκία για την Ελλάδα και σήμερα προχωρεί και το υπόλοιπο σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα που θα συνεχιστεί υποθαλασσίως για την Ιταλία.  Υπογράψαμε και δημιουργήσαμε την εταιρεία για το Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ένα σπουδαίο, μεγαλεπήβολο έργο το οποίο θα βοηθήσει στη μεταφορά πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδος και παράλληλα υπογράψαμε την πολύ μεγάλη συμφωνία του Σάουθ Στριμ στη Μόσχα στις 29 Απριλίου του 2008, ένα έργο το οποίο επικυρώθηκε και στη Βουλή μας και το οποίο θα αποτελέσει αν θέλετε άλλο ένα κεφάλαιο ανεκτίμητο στον ενεργειακό ρόλο της χώρας μας.  Επίσης στον τομέα της ενέργειας ολοκληρώνονται 329 νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων. Απλουστεύονται περαιτέρω οι διαδικασίες αδειοδότησης για επενδύσεις σε ΑΠΕ. Ήδη το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται και τις επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί στη Βουλή. Δημιουργούνται τρεις νέες ΕΠΑ φυσικού αερίου.  Ξεκινάει το ειδικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το «Εξοικονομώ». Ανεστάλη η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων για ένα χρόνο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από ευαισθησία στην κατάσταση που περνάει η διεθνής, αλλά και η ελληνική οικονομία.  Υποβάλλαμε ήδη πρόταση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την έγκριση του νέου Προέδρου στη ΡΑΕ και έχουμε έτοιμο για κατάθεση νομοσχέδιο στη Βουλή για νέα αγορά ενεργειακών υπηρεσιών μέσω χρηματοδότησης από τρίτους. Προωθούμε την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων με σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα.  Στον τομέα της αγοράς και της προστασίας καταναλωτή δημιουργήσαμε νέο θεσμικό πλαίσιο ελέγχου της αγοράς με αυστηρότερο και συμπληρωμένο Αγορανομικό Κώδικα. Νομοθετήσαμε την Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς, η οποία είναι στη διαδικασία στελεχώσεως.  Νομοθετήσαμε την τεκμηρίωση ενδο-ομιλικών συναλλαγών, αυτό που λέμε transfer pricing στη διεθνή ορολογία, για να μπορέσουμε να μην έχουμε πλέον την εκμετάλλευση κάποιων επιχειρήσεων που επιμένουν να πουλάνε πιο ακριβά στην Ελλάδα το ίδιο προϊόν απ’ ό,τι στις άλλες χώρες.  Ολοκληρώνεται το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Δημιουργήθηκε και ολοκλήρωσε το έργο της η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών. Αναβαθμίσαμε τη γραμμή του καταναλωτή 1520. Υπογράψαμε Υπουργική Απόφαση που απαγορεύει την αναγραφή καταχρηστικών όρων συναλλαγών με τις τράπεζες.  Προωθήθηκε ο συντονισμός και η διενέργεια ελέγχων σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Εμπορίου, Νομαρχίες και Χημικές Υπηρεσίες των Τελωνείων. Πιστοποιήθηκαν τρεις νέες Ενώσεις Καταναλωτών και βελτιώθηκε το σύστημα κρατικών προμηθειών.  Για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων δημιουργήσαμε τη μοναδική και ειδική δράση, μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αποτελεί και παράδειγμα για άλλες χώρες, της εγγύησης και επιδότησης του επιτοκίου δανεισμού κεφαλαίων κίνησης για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από το Ταμείο Εγγυοδοσίας.  Δημιουργούμε τη δράση «Κουπόνια Καινοτομίας για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις». Προετοιμάστηκε το ΄08 και ξεκινάμε στο ΄09 την υλοποίηση μιας μεγάλης ποικιλίας δράσεων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός μεταποιητικών επιχειρήσεων, περιβαλλοντικά σχέδια επιχειρήσεων, ερευνητικά έργα και συνεργασίες με ερευνητικά εργαστήρια, νέες επιχειρήσεις για νέους και για γυναίκες, ενίσχυση τουριστικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Προκήρυξη στο πρώτο τρίμηνο του έτους, προϋπολογισμός 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΠΑΝ.    Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας τροποποιήσαμε το νόμο για τη λειτουργία των ΕΠΕ. Ετοιμάσαμε νομοσχέδιο το οποίο είναι έτοιμο για κατάθεση στη Βουλή για την απλούστευση του θεσμικού πλαισίου σύστασης Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ που με τη συνεργασία με τα Επιμελητήρια θα μπορούν να παίρνουν άδεια λειτουργίας ιδρύσεως Ανώνυμες Εταιρείες και ΕΠΕ αυθημερόν. Όσο κι αν ακούγεται μεγαλεπήβολο, είναι γεγονός.  Κωδικοποιούμε και απλουστεύουμε τη σχετική νομοθεσία για αποδοτικότερη λειτουργία των Επιμελητηρίων της χώρας. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα συστηματικής δουλειάς αποτυπώνονται στο «Doing Business» του 2009 όπου η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της στην ανταγωνιστικότητα κατά 10 θέσεις.   Στον τομέα της βιομηχανικής πολιτικής τώρα δημιουργήσαμε ένα σαφές και απλουστευμένο θεσμικό πλαίσιο για υγιές επενδυτικό περιβάλλον. Ολοκληρώσαμε τις υφιστάμενες βιομηχανικές περιοχές με την έναρξη 25 έργων. Δημιουργήσαμε νέες βιομηχανικές περιοχές με την ένταξη 16 νέων έργων και δημιουργήσαμε έργα αναβάθμισης και παρεμβάσεις προστασίας περιβάλλοντος σε επιλεγμένες υφιστάμενες ΒΙΠΕ με αρχική ένταξη 5 έργων.  Στον τομέα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας δημιουργήσαμε νέο θεσμικό πλαίσιο για μια εθνική πολιτική στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Υλοποιείται το έργο «Ελληνικό Παρατηρητήριο Ερευνητικών και Τεχνολογικών Ειδικοτήτων» που θα οδηγήσει στη δημιουργία στρατηγικού κόμβου παρακολούθησης και προβολής έρευνας και τεχνολογίας στη χώρα μας.  Ολοκληρώνονται οι πέντε περιφερειακοί πόλοι καινοτομίας και σχεδιάζονται νέοι. Ολοκληρώθηκε η δημιουργία clusters μικροηλεκτρονικής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ίδρυσης τεσσάρων νέων Ερευνητικών Κέντρων που εγκρίθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας. Συνοπτικά αυτή είναι η σκυτάλη που παραδίδουμε στη νέα ηγεσία του μεγάλου αυτού Υπουργείου.  Και έρχομαι τώρα στο διάδοχό μου, στον καινούργιό σας Υπουργό τον Κωστή τον Χατζηδάκη. Είμαι βέβαιος, ξέροντας τον Κωστή, ότι η καλή μου τύχη και σ’ αυτή τη φάση θα με συντροφεύσει. Καλή μου τύχη ήταν ότι από όποια θέση κι αν έφευγα ο διάδοχός μου ήταν καλύτερος από μένα. Και είμαι βέβαιος ότι και ο διάδοχός μου σ’ αυτό το Υπουργείο ο Κωστής ο Χατζηδάκης θα είναι πολύ καλύτερος από μένα. Και επειδή τον ξέρω είμαι βέβαιος ότι δεν θα με διαψεύσει σ’ αυτή την πίστη.  Τον  Κωστή τον γνωρίζω αρκετά χρόνια και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που γνώρισα έναν τέτοιο νέο άνθρωπο, ένα τέτοιο υπόδειγμα Ευρωπαίου Έλληνα, ένα τέτοιο υπόδειγμα ήθους και όπως απεδείχθη, γιατί με τα λόγια χτίζουμε ανώγια και κατώγια λέμε, όπως απεδείχθη και πραγματικά αποτελεσματικός στην πράξη.  Η ιστορία του έργου του μόλις 15 μήνες στο προηγούμενο Υπουργείο από το οποίο ήρθε είναι απόδειξη αυτού που εγώ λέω. Τον καλωσορίζω από την καρδιά μου. Του εύχομαι επιτυχία το έργο αυτού του μεγάλου Υπουργείου και είμαι βέβαιος ότι θα έχει αυτή την επιτυχία διότι είμαι βέβαιος ότι το όραμά του είναι πάντοτε το τέλειο και τίποτε λιγότερο απ’ αυτό.  Κωστή, σου εύχομαι καλή δύναμη, καλό έργο και θέλω να ξέρεις ότι και εγώ και οι συνεργάτες μου θα είμαστε πάντα δίπλα σου για όποια βοήθεια αρκεί εσύ να μας το ζητήσεις. Μόνοι μας δεν θα το κάνουμε.  Επίσης θέλω να καλωσορίσω τον καλό συνάδελφο Γιάννη Μπούγα που είναι ένας νέος άνθρωπος, είναι ένα στολίδια για τη Βουλή μας, είναι ένα στολίδι για τον πολιτικό μας κόσμο για το πολιτικό του ήθος. Είμαι βέβαιος ότι σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια, τη μεγάλη προσπάθεια η παρουσία του θα είναι κολόνα. Γιάννη, καλή δύναμη και σε σένα αγόρι μου, να είσαι γερός.    Και βέβαια η παλιοσειρά ο Γιώργος Βλάχος θα συνεχίζει να πολεμάει για το καλό της αγοράς και της καταναλώσεως, για το καλό της οικονομίας, για το καλό της κοινωνίας, για το καλό του τόπου από το δύσκολο πόστο στην οδό Κάνιγγος. Γι’ αυτόν δεν έχω να ευχηθώ καλή επιτυχία διότι η επιτυχία είναι η μέχρι σήμερα επίδοσή του η οποία θα συνεχιστεί και είμαι βέβαιος θα πάει πολύ καλύτερα υπό την ηγεσία του νέου Υπουργού του Κωστή του Χατζηδάκη.  Κυρίες και κύριοι, κλείνοντας επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου σε όλα τα επίπεδα και να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό και τους εργαζομένους του Υπουργείου. Να ευχαριστήσω επίσης τις διοικήσεις όλων των φορέων που εποπτεύονται απ’ αυτό το Υπουργείο, όλων των Οργανισμών, καθώς και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, των Επιμελητηρίων, των κοινωνικών εταίρων της εργοδοσίας και των επιχειρηματιών οι οποίοι καθημερινά συναλλάσσονται μ’ αυτό το Υπουργείο.  Φεύγω σήμερα απ’ αυτή τη θέση, απ’ αυτό το Υπουργείο περήφανος γι’ αυτό που καταφέραμε να πετύχουμε όλες και όλοι  μαζί. Και θέλω ευθέως να δηλώσω ότι φεύγω χωρίς καμία πικρία. Φεύγω ικανοποιημένος διότι μου δόθηκε η ευκαιρία με υπεύθυνο τρόπο να υπηρετήσω τον τόπο μου. Φεύγω με τη φιλοδοξία ότι δεν απογοήτευσα κανέναν, τουλάχιστον με τη θέλησή μου.  Φεύγω με την πίστη ότι έκανα το καθήκον μου και είναι λογικό να μην φεύγω με πικρία όταν επί πέντε ολόκληρα χρόνια ο Πρωθυπουργός αυτής της χώρας ο Κώστας ο Καραμανλής μου εμπιστεύθηκε δυο Υπουργεία, δυο θέσεις στην κυβέρνηση υψηλής ευθύνης και γι’ αυτό θέλω να μοιραστώ μαζί σας την ευγνωμοσύνη που νιώθω σ’ αυτόν τον άνθρωπο που μου έδωσε το δικαίωμα να υπηρετήσω υπεύθυνα τον τόπο μας.  Φεύγω χωρίς καμιά πικρία και χωρίς κανένα παράπονο και το λέω αυτό με το χέρι στην καρδιά, διότι σε όλη μου την προσωπική, αλλά και την πολιτική, την κοντή πολιτική διαδρομή μου έμαθα να είμαι αφοσιωμένος στην ουσία και όχι στην εξουσία. Νιώθω πραγματικά δικαιωμένος γιατί και στη θέση του Υφυπουργού Οικονομίας, αλλά και στη θέση του Υπουργού Ανάπτυξης ανάλωσα δυνάμεις για να βελτιώσουμε τα πράγματα στον τόπο μας, για να κάνουμε σταθερά βήματα μπροστά.  Για μένα η πολιτική δεν έχει άλλο νόημα από το να στοχεύει στο να δίνει ευκαιρίες και δυνατότητες στους συμπολίτες μας, σε όλους, αλλά ειδικά σ’ αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για υποστήριξη. Η φιλοδοξία μου εξαντλείται στην προσφορά. Αυτή πιστεύω ότι είναι η μόνη καταξίωση για έναν πολιτικό και μόνο έτσι μπορώ να κοιτάζω στα μάτια τους Γρεβενιώτες συμπατριώτες μου οι οποίοι με τιμούν με την αγάπη τους, οι οποίοι με εμπιστεύονται και οι οποίοι είναι το στήριγμά μου σε κάθε προσπάθεια που κάνω για το κοινό καλό. Και έχω την ευκαιρία για άλλη μια φορά να τους ευχαριστήσω που με τιμούν να τους εκπροσωπώ στον πολιτικό στίβο της χώρας μας και στη Βουλή μας.  Σήμερα φίλες και φίλοι έχουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανάγκη από μια πολιτική που θα επιφυλάσσει για τον εαυτό της λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά. Γι’ αυτό και παραμένω στρατιώτης δίπλα στον Πρωθυπουργό μας τον Κώστα τον Καραμανλή, σε μια κοινή προσπάθεια για βαθιές τομές, για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τόπο μας ώστε να εξασφαλίσουμε για την πατρίδα μας και για το μέλλον της πατρίδος μας αυτό που πραγματικά της αξίζει.  Σ’ αυτόν τον αγώνα θα είμαι πάντοτε παρών στην πρώτη γραμμή, σε οποιαδήποτε θέση κι αν είμαι και μέσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο και μέσα στην κοινωνία μας, γιατί το όραμα του καλύτερου και πιο αισιόδοξου μέλλοντος που αξίζουμε εμείς και τα παιδιά μας προϋποθέτει πολλή δουλειά. Τα μανίκια μου, μην κοιτάτε που δεν φαίνονται, θα συνεχίσω να τα έχω σηκωμένα για δουλειά γιατί η προσπάθεια δεν σταματάει, συνεχίζεται. Και η προσπάθεια προσφοράς δεν χρειάζεται να έχει καρέκλες ή αξιώματα για να είναι θετική για τον τόπο.  Θέλω επίσης να σας πω ότι έχω συνηθίσει στη ζωή μου όταν περνώ μια είσοδο την ίδια στιγμή να ψάχνω να δω πού είναι η έξοδος, όντας πάντοτε έτοιμος να τη διαβιώ όταν έρθει εκείνη η ώρα. Θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω όλες και όλους για τη συμπαράστασή σας σ’ αυτό το μεγάλο έργο που είμαι βέβαιος ότι μοιραστήκαμε παράγοντας και δουλεύοντας μαζί.  Για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου Υφυπουργούς και Γενικούς Γραμματείας. Και επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω δημόσια τη γυναίκα μου και τα τρία μου παιδιά που με στερήθηκαν τόσα χρόνια και με στήριξαν σε όλη αυτή την προσπάθεια. Ευχαριστώ πολύ. ΣΤ. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κύριοι Υπουργοί, κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, νομίζω ότι τα λόγια περιττεύουν σε τέτοιες στιγμές. Απλώς θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω όλες και όλους όσους εργάστηκαν μαζί μου, τους υπαλλήλους του Υπουργείου, τους συνεργάτες, τους Γενικούς Γραμματείς, το συνάδελφό μου τον Υφυπουργό τον κ. Βλάχο και πάνω απ’ όλα τον Υπουργό μας τον κ. Φώλια, γιατί μου έδωσε την ευκαιρία όχι μονάχα να συμμετάσχω σε ένα γοητευτικό ταξίδι δημιουργίας αντιμετωπίζοντας καθημερινά αδιάλειπτα και αδιάκοπα αυτό που μας έταξε ο Πρωθυπουργός να κάνουμε, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των πολιτών, αλλά κυρίως γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να μάθω δίπλα του πολλά και να καταλάβω και από προσωπική πλέον εμπειρία τι σημαίνει να δουλεύεις κοντά σε έναν άνθρωπο που είναι κιμπάρης της πολιτικής. Γιατί το κιμπαριλίκι, το λέμε στο βορρά εμείς αυτό στη Θεσσαλονίκη, το κιμπαριλίκι είναι σπάνιο προνόμιο και θέλω να ευχαριστήσω μέσα απ’ την ψυχή μου τον Υπουργό που μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω μαζί του σε μία τόσο σημαντική θέση.Να τον ευχαριστήσω μέσα απ’ την καρδιά μου και να δηλώσω ότι θα αποτελέσει παράδειγμα μαζί μου για μένα, όχι μονάχα όσον αφορά την πολιτική μου στόχευση και αποτελεσματικότητα, αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουμε την πολιτική και βεβαίως τα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε προς χάρη των πολιτών.Και βέβαια μέσα απ’ την καρδιά μου να ευχηθώ καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία του Υπουργείου, στον κ. Χατζηδάκη και στον κ. Μπούγα, εξαιρετικούς συναδέλφους, που πιστεύω με την ίδια και με περισσότερη τόλμη, αγάπη, αποτελεσματικότητα, θα συνεχίσουν το πολύ σημαντικό έργο το οποίο αποτελεί απ’ την πλευρά του κομμάτι μιας γενικότερης προσπάθειας που καταβάλουμε τα τελευταία χρόνια με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματά μας ως χώρα, να δώσουμε διέξοδο στη δημιουργία νέων λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και μαζί βεβαίως και με τον κ. Βλάχο ο οποίος ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό την προσπάθεια μαζί μας, να είμαστε όσο γίνεται περισσότερο αποτελεσματικοί προς χάρη των πολιτών.Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα απ’ την καρδιά μου όλους εσάς. Κύριε Υπουργέ ευχαριστώ πάρα πολύ. Γ. ΒΛΑΧΟΣ: Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνεργάτες, σίγουρα η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή. Και είναι μια δύσκολη μέρα, γιατί εκτός απ’ τη χαρά που έχουμε να υποδεχόμαστε δύο εκλεκτούς συναδέλφους στο Υπουργείο Ανάπτυξης, τον Υπουργό τον Κωστή Χατζηδάκη και το συνάδελφό μου τον Γιάννη Μπούγα και βεβαίως να ευχηθώ σε καλή και εποικοδομητική συνεργασία για το καλό του κοινωνικού συνόλου, πρέπει να αποχαιρετίσουμε απ’ αυτό το Υπουργείο τον Σταύρο Καλαφάτη που ανεβαίνει βόρεια, αλλά που εγώ – και επιτρέψτε μου – πρέπει να αποχαιρετίσω σε αυτό το Υπουργείο και σε αυτή τη φάση έναν καλό φίλο, ένα δάσκαλο, έναν έντιμο άνθρωπο, το Χρήστο Φώλια, τον Υπουργό μου.Τον Υπουργό μου που μαζί διαχειριστήκαμε το δύσκολο κομμάτι του Υπουργείου Ανάπτυξης και από εκεί από το μετερίζι της Κάνιγγος με τη δικιά του καθοδήγηση και βοήθεια δώσαμε μια μάχη που ουσιαστικά δεν κερδίζεται ποτέ, αλλά εμείς πιστέψαμε στις δυνάμεις μας, εμείς πιστέψαμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε κάποια πράγματα και έτσι σιγά-σιγά βγήκαμε μπροστά. Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί πολλές φορές έβαλε τα στήθη του μπροστά για να προστατέψει εμένα. Θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια για τις εμπειρίες τις οποίες μου μεταβίβασε. Ένας άνθρωπος της αγοράς έδωσε σε εμένα στόχους, κατευθύνσεις για να μπορούμε σήμερα να λέμε ότι είμαστε σε μια καλύτερη στιγμή.Εγώ δεν ένιωσα ότι είχα Υπουργό, γιατί ένιωθα ότι είμαι ο ίδιος Υπουργός. Ένιωθα ότι έχω ένα συνάδελφο που μου έδινε όλο το πεδίο ελεύθερο να αναπτύξω όλη μου τη δραστηριότητα. Και προσπαθούσα με κάθε μου βήμα να μη του δημιουργήσω πρόβλημα, με κάθε μου βήμα να δίνω κάθε φορά το σεβασμό μου στο θεσμό γι’ αυτό που ήταν, αλλά και κάθε στιγμή να του δίνω απλόχερα τη φιλία μου και την αγάπη μου σε έναν άνθρωπο που γνωρίζω πολλά χρόνια που συμπορευτήκαμε σε εύκολα και δύσκολα πάνω από δέκα χρόνια.Σήμερα δεν είναι ότι ο Χρήστος Φώλιας φεύγει απ’ το Υπουργείο Ανάπτυξης. Είναι αυτό που είπε και ο ίδιος, ότι μια ομάδα που δούλεψε που πίστεψε σε κάποια πράγματα, αλλάζει ρόλους. Η ζωή ασφαλώς θα συνεχιστεί, γιατί οι νέοι στόχοι είναι μπροστά μας. Όμως εάν κανείς δεν τιμά αυτά που έζησε και αυτά που πέτυχε και με τους ανθρώπους που τα πέτυχε, δεν μπορεί να ελπίζει για επιτυχίες στο μέλλον.Εγώ θέλω για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω το Χρήστο Φώλια, να πω ότι ήμουν τυχερός που συνεργαστήκαμε αυτούς τους 16 μήνες. Να πω ότι απ’ την καρδιά μου τον ευχαριστώ για ό,τι έκανε και να του πω ότι σήμερα δε φεύγει γιατί η παραμονή η δική μου στο συγκεκριμένο Υπουργείο είναι μια δικαίωση στόχων, μια δικαίωση πολιτικής και δεν ήταν προσωπική μου υπόθεση, ήταν πρώτα απ’ όλα δική σας υπόθεση κ. Υπουργέ και μετά δική μου. Δικαιώθηκε η πολιτική που υπηρετήσαμε και τώρα που τους τελευταίους μήνες που τα πράγματα φαίνονται μέσα στη γενικότερη κρίση πιο αισιόδοξα, αρχίζουν να φαίνονται αποτελέσματα που τα παραδέχονται όλοι, ήταν οι πρώτες γιορτές, το πρώτο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που δεν ασχολήθηκε κανείς με τιμές, παρά στα ψιλά που λέμε, που δώσαμε μια μάχη που όπως είπα δεν κερδίζεται και συνεχίζεται πάντα, αλλά που με περισσότερη αισιοδοξία συνεχίζουμε σήμερα. Αυτή η δικαίωση πρέπει αγαπητέ μου Χρήστο να σε γεμίζει χαρά και ικανοποίηση, γιατί απ’ αύριο εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, αλλά οι στόχοι είναι οι ίδιοι. Η πολιτική θα παραμείνει η ίδια. Στο τέλος-τέλος, αυτή η πολιτική είχε επιβραβευτεί, είχε επισημοποιηθεί πολλές φορές στις συναντήσεις που είχαμε με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Εγώ απ’ τη δική μου μεριά θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού σε αυτό το δύσκολο κομμάτι που πολλοί μπορεί να με θεωρούν ότι είμαι και άτυχος που είμαι σε αυτό το Υπουργείο, αλλά εγώ ποτέ δεν το είδα έτσι, το είδα σαν ευκαιρία μιας συνεχούς προσπάθειας.Να πω ότι με τον Κωστή θα έχουμε μια άριστη συνεργασία. Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, μικρότερος ο ίδιος αλλά με κοινή πορεία και κοινή δράση. Και βεβαίως στον καλό μου Υπουργό τον Χρήστο Φώλια θα πω ότι θα είμαι πάντα εδώ να ακούσω την άποψή του, τη συμβουλή του, την καθοδήγησή του. Γιατί θα συνοδεύεται πάντα από ανιδιοτέλεια. Θα συνοδεύεται πάντα από εντιμότητα, από ειλικρίνεια, από ευθύτητα.Εγώ αυτό τον άνθρωπο γνώρισα 16 μήνες, αυτό τον άνθρωπο έκανα δυο φορές φίλο, αυτό τον άνθρωπο θα αγαπώ για πάντα. Σας ευχαριστώ όλους. Ι. ΜΠΟΥΓΑΣ: Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κυρίες και κύριοι, καταρχάς χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Θα ήθελα να πω ότι η σημερινή μέρα για μένα ήταν ένα μάθημα και ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να γίνεται η διαδοχή στην πολιτική, η διαδοχή που είναι γεγονός αναπόφευκτο στην πολιτική μας ζωή. Και γι’ αυτό σας ευχαριστώ θερμά κ. Υπουργέ, γι’ αυτό το παράδειγμα και το μάθημα που μας δώσατε.Έχοντας επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών, αλλά και των προκλήσεων και θέλοντας ταυτόχρονα να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου έδειξε ο Πρωθυπουργός αναθέτοντάς μου το Υφυπουργείο Ανάπτυξης, θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους ότι θα εργαστώ και θα συνεργαστώ στενά με όλους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να αναπτύξουμε ένα σημαντικό κα με μετρήσιμα συγκεκριμένα αποτελέσματα έργο το οποίο έχει συντελεστεί στο Υπουργείο, να το βελτιώσουμε και να το αναπτύξουμε, έχοντας στο μυαλό μας ένα και μόνο στόχο, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Αυτός θα είναι ο στόχος. Αυτή θα είναι η πρόκληση με την οποία θα αναμετρηθούμε και ελπίζω στο τέλος της πορείας ο απολογισμός να είναι θετικός.Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε θερμά και επειδή τελειώσατε ευχαριστώντας τη σύζυγό σας και τα τρία σας παιδιά για την υπομονή τους, εγώ θέλω να τελειώσω με την παράκληση στη σύζυγό μου και στα τρία μας παιδιά να ανεχθούν αυτά τα οποία μέλλουν να υποστούν.Σας ευχαριστώ θερμά. Καλή χρονιά. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι διαδέχομαι σήμερα στη θέση του Υπουργού Ανάπτυξης ένα καλό φίλο, το Χρήστο Φώλια.Συνυπήρξαμε 5 χρόνια στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις ίδιες αίθουσες, στις ίδιες αποστολές, μοιραστήκαμε τις ίδιες αγωνίες και μοιραζόμαστε τις ίδιες ιδέες. Σήμερα πραγματικά αισθάνομαι ιδιαίτερα αμήχανα που το έφερε η τύχη να τον διαδεχτώ σε αυτή τη θέση. Το ξέρει ο ίδιος καλύτερα από κάθε άλλον ότι αισθάνομαι έτσι και θέλω να πω ότι ο Χρήστος είναι ένας άνθρωπος ιδιαιτέρου ήθους και μιας ξεχωριστής ποιότητας.Και στο Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και προηγούμενα στο Υπουργείο Οικονομίας ο Χρήστος έχει προσφέρει πολύ και σημαντικό έργο και ξεχώρισε με τις γνώσεις και την εργατικότητά του. Κέρδισε παλικαρίσια τη μονοεδρική των Γρεβενών όταν το Δεκέμβριο του 2003 τον χάσαμε από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αποφάσισε να ξεκινήσει εκεί την εκστρατεία του και ήμουν εκείνος που έκανε τη βασική του προεκλογική του συγκέντρωση το 2004, έκανα τη βασική ομιλία στα Γρεβενά.Είμαι βέβαιος ότι από τώρα και στο εξής φάνηκε και από αυτά που είπε, θα συνεχίσει να προσφέρει και στα Γρεβενά αλλά και στην Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και στην Ελλάδα. Γιατί πάνω από όλα είναι πατριώτης. Δεν χρειάζεται τις ευχές μου από εδώ και πέρα, γιατί μπορεί να προχωρά και χωρίς ευχές. Προχωρά με τη δουλειά του, με το ήθος του, με το έργο του. Αυτά τον έχουν ξεχωρίσει γιατί ο Χρήστος υπήρχε, είχε ένα ρόλο και προτού αποφασίσει να μπει στην πολιτική.Χρήστο, θα κάνεις από εδώ και πέρα ακόμη πιο σημαντικά για τον τόπο μας ακόμη πιο σημαντικά γι’ αυτό το οποίο ποθείς εσύ ο ίδιος. Να ‘σαι καλά.Θέλω να δώσω επίσης συγχαρητήρια για την προαγωγή του στο Σταύρο Καλαφάτη και ακόμη περισσότερα συγχαρητήρια γιατί θα έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής από εδώ και πέρα, φεύγει από την Αθήνα και ξαναπάει στην πόλη που αγαπάει, τη Θεσσαλονίκη. Να πω στο Γιώργο Βλάχο ότι δεν είναι άτυχος που έχει αυτό το Υπουργείο και εγώ προέρχομαι από ένα τέτοιο Υπουργείο, τέτοιο Υπουργείο ταραχώδες είναι και το Μεταφορών. Οι πρώτοι 15 μήνες Γιώργο είναι δύσκολοι, μετά συνηθίζει κανένας! Και βέβαιος ότι θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και προσωπικά θα επενδύσω στην πείρα σου.Με το Γιάννη Μπούγα, έχουμε γνωριστεί από τη Βουλή, όλοι οι συνάδελφοι και στην Κυβέρνηση και στην Βουλή λένε τα καλύτερα για ένα νέο πολιτικό άνδρα ο οποίος ξεκίνησε από την εκλογική του Περιφέρεια αλλά κατόρθωσε με την εργατικότητά του και τη συστηματικά του να γίνει γνωστός στη Βουλή των Ελλήνων.Η καινούργια ομάδα θα προχωρήσει με σύστημα και με αποφασιστικότητα, για να κάνει μετρήσιμο και χειροπιαστό έργο.Κυρίες και κύριοι το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι ένα μάχιμο ένα παραγωγικό Υπουργείο, σχετίζεται με την καθημερινότητα του πολίτη, με την ποιότητα και το επίπεδο της καθημερινής του διαβίωσης. Σχετίζεται όμως και με την ανάπτυξη, σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες, σχετίζεται με το περιβάλλον, σχετίζεται με τις επενδύσεις που μπορεί και πρέπει να γίνουν και τις νέες θέσεις εργασίας που μπορεί και πρέπει να δημιουργηθούν.Είναι ένα από τα Υπουργεία που μπορείς να παραγάγεις συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο. Αυτό δηλαδή που αποτελεί τελικά και την πεμπτουσία της πολιτικής. Γιατί σε μια εποχή δυσπιστίας, ισχύει αυτό που μας είπε και ο Καραμανλής πριν από λίγο στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι «μετράει αυτό που θα κάνουμε, αυτό το οποίο θα αφήσουμε στο πέρασμά μας από τα Υπουργεία που αναλαμβάνει ο καθένας».Έτσι αντιλαμβάνομαι κι εγώ την πολιτική. Η Ελλάδα άλλωστε δεν έχει έλλειμμα ρητόρων, περίσσευμα ρητόρων έχουμε σε αυτό τον τόπο. Έλλειμμα ανθρώπων έχουμε στην πολιτική που να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα.Χωρίς καμία αμφιβολία αναλαμβάνουμε τα καθήκοντά μας σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Είναι η μεγάλη διεθνής οικονομική κρίση. Έχουμε ένα ασταθές ενεργειακό τοπίο, όπως επιβεβαιώνουν και οι πρόσφατες εξελίξεις με την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας και τις επιπτώσεις που έχει η ενεργειακή κρίση.Σε μια περίοδο έντονης δυσπιστίας απέναντι στους μηχανισμούς και τις δομές του κράτους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στόχος μας δεν είναι να αναστρέψουμε τις πολιτικές που έχουν δρομολογηθεί, αλλά να κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε.Στόχος μου προσωπικός δεν είναι να γκρεμίσω, είναι να χτίσω και να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα.Η πολιτική μας κυρίες και κύριοι θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών. Η ελεύθερη αγορά λειτουργεί όταν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και όταν πραγματικά έχουμε μια προηγμένη καταναλωτική συνείδηση.Η πολιτική μας απέναντι στα ολιγοπώλια και τα καρτέλ που λυμαίνονται και εν τέλει συκοφαντούν την ελεύθερη αγορά, θα είναι αμείλικτη και το ξεκαθαρίζω και σας καλώ να το θυμάστε. Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανένα ολιγοπώλιο, σε κανένα καρτέλ και γι’ αυτό τον λόγο είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο οποίος της οποίας ενισχύθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Το χρωστάμε στους Έλληνες καταναλωτές.Θέλουμε αξιόπιστους, διαφανείς και σταθερούς ρυθμιστικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα και κυρίως θα προστατεύουν το συμφέρον των καταναλωτών. Δεύτερος άξονας είναι η ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και κυρίως των μικρών και των μεσαίων. Όπως έκανε και ο Χρήστος, το ίδιο κι εγώ θα είμαι σε σταθερή επαφή με τα Επιμελητήρια και τις επαγγελματικές Ενώσεις που αναφέρονται σε αυτό εδώ το Υπουργείο. Τους θεωρούμε συνεργάτες μας και θα προχωρήσουμε μαζί στην πορεία για την ενίσχυση της ελληνικής επιχείρησης, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.Ο Χρήστος ξεκίνησε με το Ταμείο Εγγυοδοσίας και με άλλες πολιτικές, αυτές τις πολιτικές θα τις συνεχίσουμε και θα τις ενισχύσουμε στο μέτρο του δυνατού. Δεν θέλω να τάξω λαγούς με πετραχήλια, θα κάνουμε αυτό που εφικτό, αλλά θα εξαντλήσουμε ό,τι δυνατότητες έχουμε.Το μεγάλο ζήτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις πάντα πολύ περισσότερο σήμερα σε αυτή τη συγκυρία της κρίσης είναι η ανταγωνιστικότητα. Τους παράγοντες που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, πάνω κάτω τους γνωρίζουμε όλοι. Το θέμα είναι ότι σε ένα περιβάλλον όπως το σημερινό πρέπει να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί από το 2004 και μετά, οι οποίες θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.Έχουμε μια καλή μαγιά και την ακούσατε προηγούμενα σε αυτά που ανέφερε ως απολογισμό ο Χρήστος Φώλιας. Αυτή τη μαγιά θα την αξιοποιήσουμε και θα προχωρήσουμε και με άλλες τομές, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.Τρίτος άξονας μετά την καθημερινότητα και την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι οι δυναμικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ενέργειας. Εδώ κυρίες και κύριοι θέλω να πω κάτι και το λέω από την καρδιά μου: αισθάνομαι ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το 2004 και μετά και από το Δημήτρη Σιούφα και από το Χρήστο Φώλια είναι ίσως οι πιο αδικημένες -στον τομέα της ενέργειας εννοώ- πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί ποτέ από Κυβέρνηση μεταπολεμικά. Έζησα 13 χρόνια στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μπορώ να ξέρω σε ένα βαθμό θέλω να πιστεύω, τη σημασία που έχει σήμερα η ενέργεια, οι διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες, η δυνατότητα χωρών να συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι και να μην έχουν εξάρτηση μόνο από μια πηγή. Έγιναν τεράστιες συμφωνίες με τη Ρωσία, με την Τουρκία, με τη Βουλγαρία με όλους τους γείτονές μας. Αυτές τις συμφωνίες τις έχουμε αδικήσει, γιατί δεν τις έχουμε προβάλλει θέλω να πω κι εμείς ίσως οι ίδιοι ως Κυβέρνηση. Αλλά αυτές οι συμφωνίες ενισχύουν σημαντικά τη χώρα μας, τη θέση της, μας ενισχύουν εθνικά και βέβαια μας ενισχύουν οικονομικά. Θα εκμεταλλευτούμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις συμφωνίες αυτές και τη δυναμική που δίνουν, και θα προχωρήσουμε στην ίδια κατεύθυνση.Θέλουμε η χώρα μας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοσμογονία που γίνεται στο χώρο της ενέργειας. Προτεραιότητα βεβαίως όταν μιλώ για την ενέργεια για εμένα προσωπικά, είναι κάτι που έχω στην καρδιά μου, είναι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας η Πράσινη ενέργεια. Είναι το δεύτερο πράσινο που αγαπώ, μετά τον Παναθηναϊκό. Τίποτε άλλο.Αλλά το αγαπώ πραγματικά και στο Υπουργείο Μεταφορών προσπαθήσαμε να προχωρήσουμε με τις Πράσινες μεταφορές και εδώ θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και χαίρομαι που από τύχη το πρώτο νομοσχέδιο που θα υπερασπιστώ την επόμενη Τρίτη στη Βουλή, είναι ένα έτοιμο νομοσχέδιο από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία από το Χρήστο Φώλια, είναι ένα νομοσχέδιο που αφορά τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Είναι κάτι που το θέλει η αγορά και θα το προχωρήσουμε με μεγάλη χαρά.Θα ήταν παράλειψη αναφερόμενος σε αυτό τον άξονα, στον άξονα της ενέργειας, να μην κάνω μια ειδικότερη αναφορά στη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ χωρίς καμία αμφιβολία ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας είναι η κολώνα του ενεργειακού μας συστήματος. Θα αγωνιστούμε, όπως αγωνίστηκε και ο Χρήστος Φώλιας για μια υγιή και σ

Μετάβαση στο περιεχόμενο