Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Τέλος στον κύκλο του λαϊκισμού-Ήρθε η ώρα της αλήθειας! – συνέντευξη στην ιστοσελίδα του “Βήματος”

 

IMG 2928Ήρθε η ώρα να κλείσει ο κύκλος του λαϊκισμού και πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες με τη γλώσσα της αλήθειας τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης στην ιστοσελίδα του «Βήματος» σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και βουλευτής Β΄ Αθηνών επισημαίνει ότι το κόμμα είναι σε διαρκή συναγερμό, διότι κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν εκλογές και αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα, για το οποίο είναι υπεύθυνος, υπογραμμίζει πως δίνεται έμφαση στο δίπτυχο χαμηλότεροι φόροι-χαμηλότερες δαπάνες. «θα επεξεργαστούμε ένα ολοκληρωμένο μείγμα πολιτικής προς αυτή την κατεύθυνση και θα το παρουσιάσουμε τόσο προς τους Έλληνες πολίτες όσο και στην τρόικα πριν από τις εκλογές.

Για να γίνει μια καινούργια αρχή στην οικονομία» υπογραμμίζει με έμφαση ο κ. Χατζηδάκης και σημειώνει ότι το πρόγραμμα που ετοιμάζεται έχει στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και θα δίνει ευκαιρίες σ’ όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Επί της διαπραγμάτευσης, αναφέρει ότι «η όποια συμφωνία με την τρόικα φαίνεται ότι θα είναι μια εμβαλωματική που δεν δίνει λύση στα προβλήματα της χώρας» και ξεκαθαρίζει ότι η Ν.Δ. έχει σαφή αντίρρηση ως προς την κατεύθυνση των μέτρων.

Ο ίδιος λέει ότι το grexit έφυγε από το τραπέζι με την συμφωνία του περυσινού καλοκαιριού και αναφορικά με τις εκτιμήσεις που γίνονται για τις πολιτικές εξελίξεις, σημειώνει πως με το ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφού, κατά τον ίδιο, η κυβέρνηση πατάει σε δύο βάρκες: η μια είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η άλλη είναι της «ηρωικής εξόδου». «Όπως πάει να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα προβλήματα διακυβέρνησης του τόπου ούτε αναιρεί τους λόγους που μας οδήγησαν να ζητήσουμε εκλογές» τονίζει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας το αίτημα για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Επί του συνεδρίου που ξεκινάει σε λίγες ώρες, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι είναι ευκαιρία να ληφθούν ριζοσπαστικές αποφάσεις για τη δομή και τη λειτουργία του κόμματος και οι αλλαγές που θα υιοθετηθούν μπορεί να αλλάξουν την κομματική κουλτούρα της ΝΔ και αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η Ν.Δ. είναι η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά στην Ελλάδα, είναι το ευρωπαϊκό κόμμα που δεν είναι ο αντιπρόσωπος των Βρυξελλών στην Ελλάδα, αλλά το κόμμα της Ευρώπης και της κοινής λογικής.

 

 

Αναλυτικά η συνέντευξη του  Κωστή Χατζηδάκη:

 

Με όσα έγιναν και στην ΟΝΝΕΔ και συμβαίνουν και στο παρασκήνιο σε επίπεδο κόμματος και Κ.Ο. θα περιοριστεί επιτέλους η δύναμη των κομματικών μηχανισμών, των φατριών, των βαρονιών των τζακιών και των οικογενειών;

 

«Καταρχάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις αποφάσεις του μετέτρεψε ουσιαστικά το πρόβλημα της ΟΝΝΕΔ σε ευκαιρία για ανανέωση. Και έκανε πράξη το σύνθημά του «όλα από την αρχή» στη ΝΔ. Το 10ο Συνέδριό μας είναι ευκαιρία να λάβουμε ριζοσπαστικές αποφάσεις για τη δομή και τη λειτουργία του κόμματος. Το σχέδιο καταστατικού που δόθηκε για διαβούλευση έχει σημαντικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η θητεία του προέδρου, τα ολιγομελέστερα όργανα, η αυτοδέσμευση για αποφυγή δανεισμού από τις τράπεζες, η ενεργότερη συμμετοχή της κομματικής βάσης στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών είναι σίγουρα προτάσεις που εκσυγχρονίζουν τη ΝΔ. Οι αλλαγές που φαίνεται ότι θα υιοθετήσουμε στο 10ο Συνέδριο μπορεί να αλλάξουν την κομματική κουλτούρα της ΝΔ και αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει το σύνολο του πολιτικού συστήματος».

 

 

Πως θα πείσετε τους πολίτες που αποστρέφονται την πολιτική και τα κόμματα να συμμετάσχουν και πάλι ενεργά;

 

«Οι πολίτες παραμένουν εξαιρετικά δύσπιστοι απέναντι στην πολιτική και στα κόμματα. Πρέπει, συνεπώς, να καταβάλλουμε υπερπροσπάθεια και να κάνουμε πολλά για να αλλάξουμε το κλίμα. Στέκομαι κυρίως σε δύο πράγματα: Καταρχάς, πρέπει να κλείσουμε τον κύκλο του λαϊκισμού και να απευθυνθούμε στους πολίτες με τη γλώσσα της αλήθειας. Να τους πούμε συγκεκριμένα πράγματα που να δίνουν απαντήσεις στα προβλήματά τους χωρίς να μασάμε τα λόγια μας. Να γίνουμε και δυσάρεστοι, αν χρειαστεί, αλλά πάντως να μην ωραιοποιούμε τις καταστάσεις. Δεύτερον, πρέπει με το παράδειγμά μας να επιδεικνύουμε κάθε στιγμή ότι εννοούμε αυτά που λέμε. Σας θυμίζω για παράδειγμα την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει με διαφάνεια και δύσκολες αποφάσεις το θέμα των οικονομικών του κόμματος. Ή την απόφαση για επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ. Δεν μπορεί να ασκούμε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να μην αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στο εσωτερικό μας και να τα βάζουμε κάτω από το χαλί».

 

Πόσο δύσκολο είναι να εκσυγχρονιστεί ένα κόμμα εξουσίας όπως η Ν.Δ. που έχει, όπως παραδέχονται πολλοί, εξαρτήσεις;

 

«Αναμφίβολα, η δύναμη της συνήθειας είναι πολύ ισχυρή. Κάποιες νοοτροπίες και κάποιες πρακτικές είναι ριζωμένες για δεκαετίες. Από την άλλη, όμως, υπάρχει ένα πανίσχυρό αίτημα από την κοινωνία των πολιτών και την κομματική βάση μας για ανανέωση και εκσυγχρονισμό. Αυτό το αίτημα ενσαρκώνει η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ που έλαβε εντολή να προχωρήσει στις αλλαγές για τις οποίες δεσμεύτηκε πριν την εκλογή του. Έχοντας εξασφαλίσει την ενότητα της ΝΔ πρέπει να ρίξουμε το βάρος στη δημιουργική ανανέωσή της».

 

Σε λίγες ξεκινά το 10ο συνέδριό σας. Ποιο είναι το στοίχημα σας; Τι να περιμένουν οι πολίτες που δεν συγκινούνται από συνέδρια;

 

«Ουσιαστικά πρέπει να εκπλήξουμε ευχάριστα τους Έλληνες. Όχι με μεγάλα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις, αποφάσεις και πολιτικές. Με τον πραγματικό εκσυγχρονισμό του καταστατικού και των κανόνων λειτουργίας της ΝΔ. Προσωπικά, π.χ., πιστεύω στην απευθείας εκλογή των προέδρων των Νομαρχιακών Επιτροπών από τη βάση, αλλά και στην πρόβλεψη μιας ποσόστωσης (π.χ. το 1/3 ή το 1/4 των μελών των οργάνων του κόμματος) για μέλη που θα εκλέγονται για πρώτη φορά στα όργανα, προκειμένου να πετύχουμε στην πράξη τη διαρκή ανανέωση και το άνοιγμα στην κοινωνία. Ακόμα, όμως, περισσότερο πρέπει να εκπλήξουμε θετικά τους πολίτες με τις πολιτικές και προγραμματικές μας θέσεις. Που δεν πρέπει, φυσικά, να είναι λαϊκιστικές σαπουνόφουσκες, αλλά να υιοθετούν τις καλύτερες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές. Πρέπει να εμπνεύσουμε, να μεταδώσουμε την ελπίδα, αλλά την ελπίδα της αλήθειας».

Η Ν.Δ. μετά το συνέδριο που θα κινείται ιδεολογικά; Η στροφή προς το κέντρο είναι αυτοσκοπός; Η δεξιά σας τάση πρέπει να αισθάνεται απομονωμένη;

 

«Νομίζω ότι  η συζήτηση είναι ξεπερασμένη από τα πράγματα και το δίλημμα ψεύτικο. Πιστεύω ότι πια είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η ΝΔ είναι η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά στην Ελλάδα. Το ευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδας, όχι με την έννοια ότι είναι ο αντιπρόσωπος των Βρυξελλών στη χώρα, αλλά το κόμμα που υιοθετεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Το κόμμα της Ευρώπης και της κοινής λογικής. Τελεία και παύλα!».

 

Είστε υπεύθυνος για το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Θα δούμε προτάσεις, το στίγμα σας για το τι θα κάνετε εάν επιστρέψετε στην κυβέρνηση;

 

«Την τελευταία μέρα του συνεδρίου, σε ειδική συνεδρίαση για το πρόγραμμα, θα παρουσιάσουμε προς διαβούλευση μια πρώτη δέσμη προτάσεων που θα στέλνουν σαφές μήνυμα για την αντίληψη που έχουμε για το μέλλον. Οι προτάσεις αυτές δεν θα είναι το πρόγραμμα, θα είναι πρόγευση προγράμματος και θα εντάσσονται μέσα σε μια γενικότερη πολιτική φιλοσοφία για ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και αξιόπιστο. Η δουλειά για το πρόγραμμα της ΝΔ συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, επιμέρους προγραμματικές θέσεις θα παρουσιάζονται ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις, το πρόγραμμα όμως στην ολότητά του θα παρουσιαστεί πριν από τις εκλογές. Και επειδή δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν οι εκλογές είμαστε σε ένα διαρκή συναγερμό».

Ποιοι είναι οι άξονες του νέου προγράμματος;

«Το νέο πρόγραμμα της ΝΔ συγκροτείται  σε 5 μεγάλες θεματικές ενότητες, τα 5Α όπως τα έχουμε ονομάσει, κάθε ένα εκ των οποίων αντανακλά μια θεμελιώδη αξία για μας και την πολιτική μας:  Ανάπτυξη – Αξιοκρατία – Αριστεία – Αξιοπιστία – Αλληλεγγύη. Στην ενότητα της Ανάπτυξης κεντρική πολιτική κατεύθυνσή μας είναι το δίπτυχο «χαμηλότεροι φόροι – χαμηλότερες δαπάνες», αλλά και άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα ώστε να δημιουργηθούν νέες δουλειές. Να αρχίσει η Ελλάδα να δουλεύει ξανά! Η Αξιοκρατία είναι κεντρική επιδίωξη για ένα κράτος περισσότερο αποτελεσματικό. Μια δημόσια διοίκηση η οποία θα είναι σύμμαχος και όχι εμπόδιο στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Με τη δικαιοσύνη που θα ενθαρρύνει και δεν θα αποτρέπει τις επενδύσεις και μια ολοκληρωμένη πολιτική στα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Τομείς όπου οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ μας έχουν οδηγήσει προς τα πίσω. Με το μήνυμα της Αριστείας ρίχνουμε το βάρος στην εμπέδωση αξιών. Απενοχοποιούμε την έννοια της επιτυχίας στην εκπαίδευση, αναδεικνύουμε την αξία της άμιλλας, ενθαρρύνουμε την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Αντλούμε από το ιστορικό μας παρελθόν για να χτίσο&up

Μετάβαση στο περιεχόμενο