Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Τέσσερις προτάσεις Χατζηδάκη για την ανάληψη κοινοτικής δράσης στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Την ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πρόληψη και αποτροπή των φυσικών καταστροφών, καθώς και την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Χατζηδάκης με την ομόφωνη γνώμη των μελών της Επιτροπής που προεδρεύει έστειλε επιστολή στον κ. Πρόντι και ζητά την άμεση παρέμβαση του ώστε να αναληφθεί δράση σε κοινοτικό επίπεδο στο τομέα των φυσικών καταστροφών. Με αφορμή τις μεγάλης έκτασης πυρκαγιές που πλήττουν την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, αλλά και τις σοβαρές ζημιές που προκάλεσαν πρόσφατα οι πλημμύρες στο Βέλγιο, στη Γερμανία και στη Γαλλία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμό προτείνει τα ακόλουθα:
α. επαναφορά στον προϋπολογισμό της Ένωσης των πιστώσεων για τις φυσικές καταστροφές, με στόχο την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν. Πριν από τρία χρόνια η σχετική πίστωση καταργήθηκε με πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διότι τα ποσό ήταν εξαιρετικά χαμηλό.
β. αναθεώρηση της πρότασης για μείωση του κονδυλίου του προγράμματος για τη δασοπροστασία. Το πρώτο πρόγραμμα (1992-1996) προέβλεπε τη δαπάνη 70 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 14 εκ. περίπου τον χρόνο, ενώ η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μειώνει το κονδύλι αυτό σε 50 εκ. ευρώ για την περίοδο 1997-2001.
γ. δημιουργία εξειδικευμένων μηχανισμών σε κοινοτικό επίπεδο, οι οποίοι θα επιτρέπουν το συντονισμό, τη συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή για την πρόληψη και την καταστολή των φυσικών καταστροφών. Προτείνεται, είτε οι ειδικές μονάδες επέμβασης που υπάρχουν ήδη στις χώρες μέλη θα πρέπει να συνεργάζονται και να συντονίζονται, υπό την εποπτεία της Κομισιόν για αναλαμβάνουν δράση σε κοινοτικό επίπεδο, είτε να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός που θα αναλαμβάνει δράση σε κοινοτικό επίπεδο
δ. χορήγηση κονδυλίων από τα εθνικά Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, σε συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις, για την ανασυγκρότηση, αναδάσωση και αναζωογόνηση περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.


Ο κ. Χατζηδάκης στην επιστολή του τονίζει ότι σε μία περίοδο που ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει έδαφος, η ανάληψη δράσεων για ζωτικά ζητήματα που αναφέρονται στην καθημερινή ζωή των πολιτών αναδεικνύουν το ρόλο και την αναγκαιότητα της Ένωσης για τους ίδιους τους πολίτες της.

Μετάβαση στο περιεχόμενο