Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Θα ακολουθήσουμε το δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής” – Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην ιστοσελίδα NEWS247.gr

kostis hatzidakis 3

Τη χρυσή τομή μεταξύ πολυσυλλεκτικότητας και υπευθυνότητας αναζητεί η Νέα Δημοκρατία, όπως διαμηνύει μιλώντας στο News247 ο αντιπρόεδρος του κόμματος και αρμόδιος για τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος Κωστής Χατζηδάκης.

 
“Πιστεύαμε ότι χειρότερα δεν γίνεται, όμως να που όλα μπορεί να γίνουν χειρότερα. Και στο όνομα της κοινωνικής ευαισθησίας της αριστεράς την πληρώνουν και πάλι κυρίως οι ασθενέστεροι”, υποστηρίζει ο κ.Χατζηδάκης, υπενθυμίζοντας στους αγρότες τι τους έταξε ο ΣΥΡΙΖΑ.
 

Ξεκαθαρίζει όμως ότι η ΝΔ δε θα υποσχεθεί μαγικές συνταγές και τονίζει “Θέλουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής”, καθώς και ότι: “Δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από το μνημόνιο ούτε να το χρησιμοποιήσουμε ως άλλοθι”.

 

Στο ερώτημα πότε θα είναι έτοιμο το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ ο κ.Χατζηδάκης αποφεύγει να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα λέγοντας μόνον ότι “θα είναι έτοιμο στην ώρα του”, καθώς: “Ο πολιτικός χρόνος που διαθέτουμε μπορεί να είναι εξαιρετικά περιορισμένος και προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό”. Δείχνει έτσι να μην αποκλείει ραγδαίες πολιτικές ή ακόμη και εκλογικές εξελίξεις.

 

Καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ενδιαφέροντος στην ανοιχτή πρόσκληση της ΝΔ σε εμπειρογνώμονες για τη σύνταξη του προγράμματος, ο κ.Χατζηδάκης ξεκαθαρίζει πως είναι αυτονόητο ότι τα κομματικά στελέχη της ΝΔ θα έχουν σημαντικό ρόλο και λόγο στην κατάρτιση του νέου κυβερνητικού προγράμματος, ενώ θα υπάρξει και διαβούλευση με τους φορείς, αλλά προσθέτει: “Όμως ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα δεν μπορεί να περιοριζόμαστε μόνο σ’ αυτούς που ξέρουμε. Οφείλουμε επίσης να κάνουμε συνεχή ανοίγματα στην κοινωνία, να ψάχνουμε και να αναζητούμε το καινούργιο.”
 

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης έχει ταχθεί κατά του κυβερνητικού σχεδίου για τα κανάλια, το οποίο αποκαλεί “εμπνευσμένο από τη Βόρεια Κορέα”, διότι η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ανορθόδοξες πρακτικές αντίθετες και με το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο.

 

“Η ΝΔ δεν αρνείται ότι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο χρειάζεται ρύθμιση”, σημειώνει και προβλέπει ουσιαστικά ότι δεν αποκλείεται ένας νέος βασικός μέτοχος: “Βεβαίως, η κυβέρνηση εφόσον έχει δίκιο δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί. Αν οι ρυθμίσεις της είναι τόσο σύγχρονες και σύμφωνες με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αμφισβητηθούν από πουθενά. Αν όμως έχει δίκιο η αντιπολίτευση και στο συγκεκριμένο θέμα θα έχουν κάνει μια τρύπα στο νερό. Το απόλυτο τίποτα!”

 

Ενδιαφέρον έχει και το σχόλιο του ως πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ για την κρίση που έχει ξεσπάσει στη γαλάζια νεολαία:

 

“Κανείς δεν έχει πρόθεση να δημιουργήσει πρόβλημα στη νεολαία και νομίζω ότι τελικά όλα θα κυλήσουν ομαλά και η ΟΝΝΕΔ θα εκλέξει το νέο της πρόεδρο. Ο Σάκης Ιωαννίδης έχει προσφορά στην παράταξη, άφησε το αποτύπωμα του στην ΟΝΝΕΔ και πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει από άλλη θέση.”

 

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ.Χατζηδάκη στο News247:

 

Ως αντιπρόεδρος έχετε αναλάβει τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ. Ποιο θα είναι το πολιτικό του στίγμα, δεδομένου ότι στην πραγματικότητα κυβερνητικό πρόγραμμα υπάρχει και λέγεται μνημόνιο;

 

Εμείς δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από το μνημόνιο ούτε να το χρησιμοποιήσουμε ως άλλοθι. Το μνημόνιο έχει συγκεκριμένα θεματικά και χρονικά όρια που φιλοδοξία και υποχρέωσή μας είναι να τα υπερβούμε.

 

Το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ θα είναι προσανατολισμένο στην μετά μνημόνιο εποχή. Θα δίνει απαντήσεις στα προβλήματα του σήμερα, αλλά παράλληλα θα περιγράφει τη Ελλάδα που οραματιζόμαστε: μια Ελλάδα της δημιουργίας, της αισιοδοξίας και της κοινωνικής συνοχής. Αλλάζοντας το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, για να περάσουμε από την διανομή της φτώχειας –διαχρονική πολιτική της Αριστεράς – στην παραγωγή του πλούτου. Με ενίσχυση της παραγωγικότητας, επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας και προστασία για τους αδύνατους.

 

Φιλοδοξία μας, συνεπώς, είναι να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο. Που θα υιοθετεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και θα βρίσκεται μακριά από λαϊκίστικες σαπουνόφουσκες. Που θα απαντάει στα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, χωρίς να υπόσχεται θαύματα.

 

Και επιμένω σ’ αυτό: εμείς δεν είμαστε θαυματοποιοί όπως στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δεν έχετε στο κόμμα της ΝΔ πρόσωπα ικανά να συντάξουν πρόγραμμα και αναζητήσατε με ανοιχτή πρόσκληση εμπειρογνώμονες; Και καθώς η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει σήμερα, είχατε αιτήσεις;

 

Είναι αυτονόητο ότι τα κομματικά στελέχη της ΝΔ θα έχουν σημαντικό ρόλο και λόγο στην κατάρτιση του νέου κυβερνητικού προγράμματος. Επίσης θα διαβουλευτούμε με τους φορείς – κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, επαγγελματικές ομάδες κλπ.

 

Όμως ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα δεν μπορεί να περιοριζόμαστε μόνο σ’ αυτούς που ξέρουμε. Οφείλουμε επίσης να κάνουμε συνεχή ανοίγματα στην κοινωνία, να ψάχνουμε και να αναζητούμε το καινούργιο. Σ’ αυτό το πλαίσιο απευθύναμε πρόσκληση στους εμπειρογνώμονες. Είναι ένα κάλεσμα στους επιστήμονες που διαθέτουν πιο εξειδικευμένες θέσεις στα θέματα και μπορεί να καταθέσουν νέες ιδέες και προτάσεις για την εκπόνηση του προγράμματος.

 

Θεωρώ, δε, πολύ σημαντικό ότι αυτή η πρωτοβουλία μας βρήκε ανταπόκριση και εστάλησαν εκατοντάδες βιογραφικά μέσα σε μόνο μία εβδομάδα.

 

Πότε σχεδιάζετε να έχει ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ; Και φοβάστε ότι μπορεί να σας έχουν προλάβει οι εξελίξεις;

 

Ο πολιτικός χρόνος που διαθέτουμε μπορεί να είναι εξαιρετικά περιορισμένος και προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό.

 

Προσπαθούμε να τρέξουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα χωρίς όμως αυτό να αποβεί εις βάρος της ποιότητας της δουλειάς που κάνουμε.

 

Σε κάθε περίπτωση το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ θα είναι έτοιμο στην ώρα του.

 

Ο κ.Θεοδωράκης σε συνέντευξη του στο News247 εκτίμησε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να εκφράσει τους πολίτες που έχουν βαρεθεί το λαϊκισμό καθώς όπως είπε: “Ο κ.Μητσοτάκης ηγείται ενός κόμματος που βρίσκεται πολύ πίσω από τις απόψεις του, ενώ το Ποτάμι δεν έχει κανένα βαρίδι”. Πως το σχολιάζετε, δεδομένου και ότι ως υπουργός είχατε δεχθεί επιθέσεις από συναδέλφους σας βουλευτές της αποκαλούμενης λαϊκής δεξιάς;

 

Εάν ευσταθούσε ο ισχυρισμός του κ. Θεοδωράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είχε εκλεγεί ποτέ αρχηγός της Ν.Δ.

 

Η πραγματικότητα είναι ότι η βάση της ΝΔ εξέλεξε ένα πρόεδρο με συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένη ατζέντα. Και του έδωσε εντολή να ανανεώσει τη ΝΔ και να την κάνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.

 

Νομίζω ότι αυτή η εντολή είναι μια τεράστια δύναμη που μας επιτρέπει να εργαστούμε με συνέπεια για να κλείσει ο κύκλος του λαϊκισμού στην πατρίδα μας.

 

Ανησυχείτε ότι από τον αγροτικό κόσμο έχετε απώλειες προς τα δεξιά; Και πως θα το αντιμετωπίσετε;

 

Εμείς δεν υποσχεθήκαμε στους αγρότες λαγούς με πετραχήλια. Τους μιλήσαμε τη γλώσσα της αλήθειας και τους ξεκαθαρίσαμε ήδη από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ότι στα θέματα τους &

Μετάβαση στο περιεχόμενο