Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ή θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ;” – άρθρο Κωστή Χατζηδάκη στην “Εφημερίδα των Συντακτών”

KX_efsyn_web

 “Την ώρα που κορυφώνεται το ενδιαφέρον για τους υποψήφιους αρχηγούς της ΝΔ,  εγώ θα επιμείνω να μιλάω πολιτικά για να αναδείξω τα προβλήματα στη φυσιογνωμία και τις ιδέες της παράταξής μας”, σημειώνει στην αρχή του άρθρου του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” ο Κωστής Χατζηδάκης. 

 

“Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ την διαδικασίας εκλογής που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πιστεύω ωστόσο ότι το πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι μόνο θέμα ηγεσίας. Είναι κυρίως θέμα φυσιογνωμίας! Και πρέπει με αφορμή την εκλογή προέδρου, να γίνουν όλες εκείνες οι κινήσεις που θα ανανεώσουν τις πολιτικές μας θέσεις, τη στελέχωση και την εικόνα μας.[…]

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: ή η ΝΔ θα ανανεωθεί και θα γίνει η σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά που έχει ανάγκη ο τόπος ή θα ακολουθήσει το δρόμο του ΠΑΣΟΚ”.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θα ακολουθήσουμε το δρόμο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς

ή θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ;

του Κωστή Χατζηδάκη

Την ώρα που κορυφώνεται το ενδιαφέρον για τους υποψήφιους αρχηγούς της ΝΔ,  εγώ θα επιμείνω να μιλάω πολιτικά για να αναδείξω τα προβλήματα στη φυσιογνωμία και τις ιδέες της παράταξής μας.

Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ την διαδικασίας εκλογής που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πιστεύω ωστόσο ότι το πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι μόνο θέμα ηγεσίας. Είναι κυρίως θέμα φυσιογνωμίας! Και πρέπει με αφορμή την εκλογή προέδρου, να γίνουν όλες εκείνες οι κινήσεις που θα ανανεώσουν τις πολιτικές μας θέσεις, τη στελέχωση και την εικόνα μας.

Τα τελευταία χρόνια η ΝΔ υπέστη αλλεπάλληλα πλήγματα και έμεινε όρθια. Αυτό δεν θα πρέπει να μας κάνει όμως να παραβλέψουμε τα βαθιά τραύματα που υπέστη. Σταχυολογώ τα σημαντικότερα :

–       Εδώ και δεκαετίες χάσαμε τη μάχη των ιδεών, χωρίς ουσιαστικά να δώσουμε αυτή τη μάχη. Δεν τολμήσαμε να υποστηρίζουμε ούτε πολύ βασικές αρχές μας, όπως ότι η επικράτηση της ελεύθερης οικονομίας είναι βασική προϋπόθεση για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

–       Την περίοδο 2004- 2009 δεν ανταποκριθήκαμε στις προσδοκίες που δημιουργήσαμε. Υπήρξε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να γίνουν μεταρρυθμίσεις (ΟΛΠ, Ολυμπιακή, εκπαίδευση κλπ) όμως δεν είχε την έκταση και το βάθος που απαιτούσαν οι περιστάσεις.

–       Η αλλαγή της στάσης μας μεταξύ του 1ου και 2ου μνημονίου και γενικότερο το θολό και αμφίσημο στίγμα που δώσαμε για την αντιμετώπιση της κρίσης προκάλεσαν σύγχυση στους πολίτες και έδωσαν ώθηση σε λαϊκιστικές τάσεις που αναπτύχθηκαν τόσο εντός όσο και εκτός κόμματος.  Έτσι δώσαμε ώθηση στους ΑΝΕΛ και σε άλλα τέτοια μορφώματα.

–       Βγήκαμε αρκετά τραυματισμένοι από τη διακυβέρνηση της περιόδου 2012-2014, παρ’ ότι φυσικά την περίοδο εκείνη προωθήθηκε η δημοσιονομική προσαρμογή και η χώρα γύρισε από βαθιά ύφεση σε ανάπτυξη.

–       Αποφύγαμε να συζητήσουμε για τα αίτια της ήττας μας τον Ιανουάριο του 2015. Δεν κάναμε την αναγκαία αυτοκριτική και βεβαίως δεν προχωρήσαμε στην αναγκαία ανασύνταξη ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Το πρόβλημα μας συνεπώς είναι πολυεπίπεδο. Και η επίσπευση της διαδικασίας εκλογής, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί η σύγκληση των οργάνων του κόμματος δεν βοηθάει να αναπτυχθεί ο απαιτούμενος προβληματισμός. Γι’ αυτό πιστεύω βαθύτατα ότι θα πρέπει να συγκληθούν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Επιτροπή ώστε να γίνει ένας πρώτος γύρος υπεύθυνου και σοβαρού διαλόγου. Χωρίς καθόλου να αποκλείω την ιδέα για εκλογή συνέδρων πριν από την εκλογή Προέδρου, ώστε σ’ ένα συνέδριο να συζητηθούν σε βάθος και πλάτος τα θέματα της φυσιογνωμίας της ΝΔ.

Στη ΝΔ πρέπει επιτέλους να απενοχοποιήσουμε το διάλογο και να συζητήσουμε πολιτικά. Η διαδικασία της εκλογής προέδρου δεν πρέπει να λάβει τον χαρακτήρα πασαρέλας, όπου οι υποψήφιοι θα επιδοθούν σε μια μάχη επικοινωνίας με όρους τηλεθέασης και σε μια αναμέτρηση μηχανισμών.

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι : ή η ΝΔ θα ανανεωθεί και θα γίνει η σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά που έχει ανάγκη ο τόπος ή θα ακολουθήσει το δρόμο του ΠΑΣΟΚ.

Αν επιλέξουμε το δρόμο του ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάζουμε. Νομοτελειακά θα περιχαρακωθούμε, θα ξεπεραστούμε και θα καταστούμε μουσειακό είδος.

Αν επιλέξουμε το δρόμο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς θα πρέπει να συγχρονιστούμε με τα νέα ευρωπαϊκά ρεύματα. Να αντιληφθούμε επιτέλους πως το δόγμα «αυτό που γίνεται στην Ευρώπη στην Ελλάδα δεν προχωράει» είναι αιτία αποτελμάτωσης και καθυστέρησης. Να αντιληφθούμε πως η ελεύθερη οικονομία δεν ταυτίζεται με τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά είναι αποδεκτή ακόμα και από σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη. Και να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να μεταφέρουμε το βάρος του δημόσιου διαλόγου από τη διανομή του εισοδήματος και τελικά της φτώχειας, στην παραγωγή και την αύξηση του εισοδήματος.

Αυτό που αναζητούμε λοιπόν είναι μια καινούργια ΝΔ, με ανανεωμένες ιδέες, ανανεωμένο στελεχιακό δυναμικό και νέα εικόνα. Με έναν αρχηγό νέο κατά βάσιν στις ιδέες. Μόνο τότε θα καταφέρουμε να συνδεθούμε ξανά με το μέσο Έλληνα και τη μέση οικογένεια που περιμένει από εμάς να εκπλήξουμε ευχάριστα με σύγχρονο ευρωπαϊκό λόγο και χειροπιαστές λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα.

Η επιλογή είναι δική μας!

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο