Το ζήτημα είναι η ύφεση να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, «να τα δώσουμε όλα τώρα», στερείται αξιοπιστίας, τονίζει στη Realnews ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, για τα όσα υποστηρίζει για εμηροσθοβαρές πρόγραμμα η αξιωματική αντιπολίτευση. Επίσης, προσθέτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί ότι θα έρθει δεύτερο κύμα του κορωνοϊού το φθινόπωρο, όπως λένε οι ειδικοί, για το οποίο πρέπει να έχουμε κρατήσει δυνάμεις. Ο Κ. Χατζηδάκης μιλά για το νομοσχέδιο με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις τονίζοντας πως από τις βασικές διατάξεις του είναι η απλοηοίησή τους. «Με το σημερινό καθεστώς απαιτούνται 6-8 χρόνια, ενώ στην Ε.Ε. προχωρούν σε μερικούς μήνες. Με τις αλλαγές που εισάγουμε, η διαδικασία θα απαιτεί μόλις 100-150 ημέρες», αναφέρει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι η έλλειψη εμπροσθοβαρούς προγράμματος για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, οδηγεί σε βαριά ύφεση. Τι λέτε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει μετακομίσει σε άλλη χώρα. Tους έχει ξεφύγει τελείως ότι η κυβέρνηση ήδη βάζει σε εφαρμογή μέτρα σημαντικής στήριξης της οικονομίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει 14 δισ. ευρώ μέτρων όπως η έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ σε εργαζόμενους και οι αντίστοιχες ενισχύσεις στις επιχειρήσεις. Πέραν αυτών θα διατεθούν επιπλέον 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας. Είναι ένα πρόγραμμα ύψους 24 δισ. ευρώ. Βεβαίως, δεν θα αποφύγουμε την ύφεση το 2020. Όχι μόνο εμείς, αλλά και η Ευρώπη και παγκοσμίως. Το ζήτημα είναι η ύφεση να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να τα δώσουμε όλα τώρα, στερείται αξιοπιστίας. Διότι αγνοεί ότι θα έρθει δεύτερο κύμα του κορωνοϊού το φθινόπωρο, όπως λένε οι ειδικοί, για το οποίο πρέπει να έχουμε κρατήσει δυνάμεις. Αυτό είναι ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του κυβερνητικού σχεδίου.
Με το δικό σας πρόγραμμα οι μηχανές της οικονομίας θα μπορέσουν να ξαναζεσταθούν; Και αν ναι, πότε;
Το δικό μας πρόγραμμα δεν μένει στην- πολύ σημαντική- έκτακτη ενίσχυση εργαζόμενων και επιχειρήσεων. Ετοιμαζόμαστε δυναμικά για την επόμενη μέρα. Ούτως ώστε να επουλώσουμε γρήγορα τα μεγάλα οικονομικά τραύματα λόγω της εξάρτησης της εθνικής οικονομίας από τον τουρισμό και την ναυτιλία που πλήττονται δυσανάλογα. Αλλά και για να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν την αναπτυξιακή αντίδραση που οι οικονομολόγοι αναμένουν το 2021. Για αυτό, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθούμε δύο νομοσχέδια. Το πολεοδομικό νομοσχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο. Και το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Πιστεύω απολύτως ότι και τα δύο αυτά νομοσχέδια θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων και στην άνθηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα με σεβασμό στο περιβάλλον.
Πείτε μας για αυτό. Ακούσαμε στη Βουλή ότι από τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Τι αλλάζει; Θα βγαίνουν πιο γρήγορα;
Το νομοσχέδιο αυτό είναι μία τομή στην περιβαλλοντική νομοθεσία της Ελλάδας. Είναι μέρος της γενικότερης πράσινης ατζέντας μας που περιλαμβάνει την απολιγνιτοποίηση, την ενεργειακή εξοικονόμηση, την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, την ηλεκτροκίνηση, την ανακύκλωση, τη στήριξη της κυκλικής οικονομίας. Μία από τις βασικές διατάξεις του είναι η απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, οι οποίες με το σημερινό καθεστώς απαιτούν 6-8 χρόνια, ενώ στην ΕΕ προχωρούν σε μερικούς μήνες. Με τις αλλαγές που εισάγουμε (περιορισμός των προθεσμιών, επέκταση της ισχύος της άδειας από τα 10 στα 15 έτη, εισαγωγή των πιστοποιημένων ιδιωτών αξιολογητών, κλπ.) η διαδικασία θα απαιτεί μόλις 100-150 μέρες! Πέραν αυτών, περιλαμβάνονται και μια σειρά άλλων τομών: Η μεγάλη επιτάχυνση στις ΑΠΕ σύμφωνα με τα κρατούντα στην ΕΕ. Ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας για τις περιοχές Natura με την έγκριση του ΣτΕ και μακριά από τη σημερινή αδιαφάνεια και τις ad hoc ρυθμίσεις. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων με τους δασικούς χάρτες και τις οικιστικές πυκνώσεις. Η άρνηση έκδοσης οικοδομικής άδειας όταν δεν ρυθμίζονται τα μπάζα σύννομα. Και, τέλος, η επιβολή ενιαίου τέλους πλαστικής σακούλας ανεξαρτήτως πάχους. Με αυτό το νομοσχέδιο αποδεικνύουμε ότι νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Αλλά ότι νοιαζόμαστε και για την ανάπτυξη. Είναι ένα εργαλείο πράσινης ανάπτυξης.
Με το νομοσχέδιο αυτό θα αλλάξουν και οι δασικοί χάρτες; Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι θα νομιμοποιηθούν αυθαίρετα μέσα σε δάση. Τι απαντάτε;
Εδώ έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικά θέματα. Το ένα αφορά τις λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις. Στόχος μας είναι να διορθώσουμε την κατάσταση που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο νόμος του οποίου κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ πέρυσι το Νοέμβριο. Η ρύθμισή μας λαμβάνει υπόψη αυτή την απόφαση και θα παραπέμπει σε νέο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα εγκριθεί από το ΣτΕ. Επομένως, όσοι ανησυχούν, μπορούν να ηρεμήσουν. Το άλλο θέμα αφορά τους δασικούς χάρτες. Η πρόχειρη εκπόνηση των οποίων στη μισή επικράτεια μέχρι τώρα οδήγησε σε 170.000 αντιρρήσεις! Η ρύθμισή αποσαφηνίζει ότι δεν θεωρούνται δασικές, εκτάσεις τις οποίες το ίδιο το κράτος με επίσημο τρόπο έχει θεωρήσει μη δασικές. Δεν είναι δυνατόν το κράτος που είχε δώσει στο παρελθόν δικαιώματα για γεωργική εκμετάλλευση (πχ με αναδασμούς) να έρχεται σήμερα μετά από πενήντα ή εκατό χρόνια και λέει ότι αυτές οι γεωργικές εκτάσεις είναι δάσος. Αυτό δεν είναι σοβαρό κράτος, είναι Ιανός! Με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ρυθμίζουμε αυτά τα ζητήματα στη βάση της κοινής λογικής και με σεβασμό στο Σύνταγμα.
Στην εποχή της κρίσης του κορωνοϊού οι λογαριασμοί της ΔΕΗ πληρώνονται; Θα στηρίξετε αυτούς που πραγματικά δεν έχουν την δυνατότητα να είναι συνεπείς;
Μέχρι και πριν το Πάσχα υπήρχε μία πτώση στις εισπράξεις της ΔΕΗ σε σχέση με τις προβλέψεις κατά 20%. Πτώση προφανώς συνδεόμενη με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Το παρακολουθούμε στενά. Εν τω μεταξύ, τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες πάροχοι έχουν προβεί σε μια σειρά εκπτώσεων στους λογαριασμούς ως απάντηση στην οικονομική αναστάτωση. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τον τομέα της ενέργειας να εξασθενήσει διότι είναι κομβικός για την οικονομία και τη χώρα. Αυτός είναι και ο λόγος που το κυνήγι των πονηρούληδων, των στρατηγικών κακοπληρωτών, θα συνεχιστεί. Διότι αυτοί που έχουν, πρέπει να πληρώνουν. Αντιθέτως, για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας υπήρχε και συνεχίζει να βρίσκεται εν ισχύι ένα ισχυρό προστατευτικό πλαίσιο- πχ το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ)- που προβλέπει πλήρη κάλυψη όσων είναι ευάλωτοι και το οποίο όλες οι ενεργειακές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν.
Το γεγονός ότι η ΝΔ είναι μπροστά με διαφορά στις δημοσκοπήσεις μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες;
Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος όταν ρωτήθηκε πρόσφατα για το θέμα. Διαθέτουμε λαϊκή νομιμοποίηση. Είμαστε 9 μηνών κυβέρνηση. Και όπως αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, η επιτυχημένη διαχείριση της διπλής κρίσης του μεταναστευτικού και της πανδημίας του κορωνοϊού, οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη από τους πολίτες. Συνεπώς δεν έχουμε στο μυαλό μας την προσφυγή στις κάλπες. Θα ήταν άλλωστε μία ανεύθυνη κίνηση σε μια εποχή που μας απασχολούν η αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού στη δημόσια υγεία και την οικονομία. Μένουμε προσηλωμένοι στο πατριωτικό μας καθήκον: Με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, να δώσουμε προοπτική στην Ελλάδα.