Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Θα πείσουμε περισσότερους με σοβαρότητα και ενωτικό λόγο – συνέντευξη στην εφημερίδα “Παρασκήνιο”

Την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας με μια κυβέρνηση της ΝΔ προτάσσει για την περίοδο μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο «Παρασκήνιο», λίγες μέρες μετά την καθαρή «γαλάζια» επικράτηση στις ευρωεκλογές. «Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες με σοβαρότητα, σεμνότητα και ενωτικό λόγο», επισημαίνει. Ακόμα, τονίζει ότι δεν έχασε απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κέρδισε και η ΝΔ. Όσο για την άνοδο της Ελληνικής Λύσης του κ. Βελόπουλου, σημειώνει ότι οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι λύσεις «δεν μπορούν να βρεθούν με ακρότητες και πολιτικές σαπουνόφουσκες».

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»

-Η νίκη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ήταν μεγάλη και καθαρή. Είναι μια νίκη που δημιουργεί όρους αυτοδυναμίας κατά την άποψή σας;

Ασφαλώς τα πράγματα είναι αισιόδοξα για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν αντιμετωπίζουμε το εκλογικό αποτέλεσμα με αυταρέσκεια και αλαζονεία. Χρειάζεται από την πλευρά μας σεμνότητα και σοβαρότητα και να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας.

Σε αυτό σύμμαχοί μας θα είναι οι αρχές και οι θέσεις μας. Το μήνυμα ότι θα πρέπει να περάσουμε στην Ελλάδα της παραγωγής, στην Ελλάδα των ευκαιριών, στην Ελλάδα της Ευρώπης. Σύμμαχός μας θα είναι το πρόγραμμά μας το οποίο έχουμε παρουσιάσει σε μεγάλο βαθμό και θα το αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο στην προεκλογική καμπάνια. Σύμμαχός μας, επίσης, θα είναι η ανανέωση με ποιότητα στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να μιλήσουμε και για την ανάγκη να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Που δεν είναι ανάγκη μόνο για την επόμενη κυβέρνηση. Είναι ανάγκη για τους πολίτες και για την πατρίδα μας που πρέπει να φύγει από το 10ετές τέλμα το οποίο βρισκόμαστε εξαιτίας της κρίσης.

-Γιατί εκτιμάτε ότι ήταν τόσο μεγάλη η διαφορά; Ήταν τόσο μεγάλη η απογοήτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ή έπεισε μεγάλα κοινά και ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Συνέβησαν και τα δύο. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε κατά 12 περίπου μονάδες, το 1/3 της δύναμής του, διότι απογοήτευσε με τα ψέματα που είπε, την οπισθοδρόμηση στην οικονομία, την αναποτελεσματικότητα και την αποτυχία σε όλους τους τομείς διακυβέρνησης, το ύφος της εξουσίας του και την καθεστωτική αντίληψη που ανέπτυξε πολύ γρήγορα.

Ταυτόχρονα όμως κέρδισε και η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μηστοτάκη. Πήρε σε ευρωεκλογές – που υπάρχει χαλαρή ψήφος – 5 μονάδες παραπάνω σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του ’15. Και είχε εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, το ΚΙΝΑΛ κλπ. Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία απέκτησε προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

-Θεωρείτε ότι στις επικείμενες εθνικές εκλογές υπάρχει περιθώριο να ανοίξει και άλλο η διαφορά; Και ισχύει το προσκλητήριο προς άλλα κόμματα για συγκλίσεις μετά τις εκλογές;

Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες με σοβαρότητα, σεμνότητα και ενωτικό λόγο. Προβάλλοντας το πρόγραμμά μας και τις αρχές που το υποστηρίζουν.

Και βέβαια την επόμενη μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει δεσμευτεί θα απευθύνει πρόσκλησή σε όλες τις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου για να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας.

Αυτό που εξελίσσεται μπροστά μας είναι η μάχη της γενιάς μας και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Αντιλαμβανόμαστε το ιστορικό φορτίο που έχουμε να σηκώσουμε και θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε.

-Ποια θα είναι η στρατηγική σας ενόψει των εθνικών εκλογών πλέον; Θα διαφοροποιηθεί σε κάτι ως προς τα κεντρικά μηνύματα των ευρωεκλογών;

 Έχουμε μιλήσει ήδη για τον ΣΥΡΙΖΑ, για τα ψέματα, για την οπισθοδρόμηση της οικονομίας, για την καθεστωτική αντίληψη σε σχέση με την εξουσία, για τον κυνισμό, για τον διχαστικό λόγο.

Προφανώς στον πολιτικό διάλογο όλα αυτά θα τίθενται. Αλλά η έμφαση για εμάς θα είναι στις θέσεις μας, στις αξίες και τις αρχές της ΝΔ και στο πρόγραμμα μας. Και είναι υποχρέωση να το προβάλλουμε ακόμα περισσότερο τώρα γιατί καθώς η ΝΔ είναι 1ο πρώτο κόμμα οι πολίτες κοιτάνε προς την πλευρά μας. Ιδιαίτερα οι νέοι. Και θέλουν να ενημερωθούν για τις θέσεις μας.

Ξέρετε, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κοροϊδεύουν τους πολίτες. Δεν έχουμε δημαγωγική πολιτική. Έχουμε μια σύγχρονη μετρημένη ευρωπαϊκή πολιτική για να κάνουμε όλοι μαζί ένα καινούργιο ξεκίνημα. Θέλουμε να εκπλήξουμε ευχάριστα την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 -Σας προβληματίζει η μετακίνηση δεξιόστροφων ψηφοφόρων προς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου; Και πώς θα μπορέσει η ΝΔ να εκφράσει και τέτοια κοινά;

Είναι αλήθεια ότι η κρίση αυτά τα 10 χρόνια τροφοδότησε τις ακραίες και λαϊκιστικές φωνές. Σ’ αυτές τις εκλογές υποχώρησαν αρκετά από αυτά τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης και της Χρυσής Αυγής, αλλά εμφανίστηκε το κόμμα στο οποίο αναφέρεστε.

Μετά από τα παθήματα της κρίσης νομίζω ότι πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους ότι οι λύσεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όσο και στα ζητήματα της οικονομίας δεν μπορούν να βρεθούν με ακρότητες και πολιτικές σαπουνόφουσκες, αλλά με υπευθυνότητα και αληθινό πατριωτισμό.

-Τι μέλλει γενέσθαι στην Ευρώπη; Το ΕΛΚ είχε πτώση και απαιτούνται ευρύτερες συγκλίσεις για τις θέσεις ευθύνης. Θα είναι, εν τέλει, ο κ. Βέμπερ ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν;

 Αυτές οι ευρωεκλογές έγιναν σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη. Είναι ωστόσο πολύ ενθαρρυντικό ότι αυξήθηκε η συμμετοχή των πολιτών σ’ αυτές τις εκλογές και τελικά οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις διατηρούν μια μεγάλη πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο.

Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη. Άρα η υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ εξακολουθεί να είναι η ισχυρότερη για την προεδρία της Κομισιόν.

Βεβαίως τώρα είναι η ώρα της διαβούλευσης μεταξύ των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών κομμάτων και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα του συμβιβασμού που θα επιτευχθεί.

Μετάβαση στο περιεχόμενο