Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Θα σχηματίσουμε μία κυβέρνηση “Εθνικής Ελλάδας” – συνέντευξη στην ιστοσελίδα Capital.gr

“Η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ξανασυστηθεί στους πολίτες. Είναι ανανεωμένη, διευρυμένη, ενωμένη και δυνατή. Και έρχεται με αυτοπεποίθηση να διεκδικήσει την ψήφο όλων των Ελλήνων, στις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής”, επισημαίνει, στη συνέντευξή του στο Capital.gr, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης.

“Αυτές οι εκλογές είναι μία μοναδική ευκαιρία να ξεκολλήσει η χώρα από το τέλμα. Ας μην γελιόμαστε. Το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται για την Ελλάδα, μπορεί να το εκμεταλλευτεί μόνο μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση που θα προχωρήσει αταλάντευτα στο δρόμο της Ευρώπης, των μεταρρυθμίσεων και της κοινής λογικής. Υπό αυτή την έννοια, η διασπορά των ψήφων σε μικρότερα κόμματα λειτουργεί υπονομευτικά για μια τέτοια προοπτική. Πόσο μάλιστα όταν μιλάμε για λαϊκιστικά κόμματα αριστερής και δεξιάς κοπής”, σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης και εστιάζει στις πρώτες κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας, από τη στιγμή που θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Όσον αφορά το μέτωπο της ΔΕΗ, ο Κωστής Χατζηδάκης τονίζει ότι το πρώτο σκέλος της προσπάθειας της ΝΔ θα επικεντρωθεί στη διάσωση και εξυγίανσή της. “Αυτό περιλαμβάνει, πρώτον, το συμμάζεμα των χρωστούμενων στην επιχείρηση που έφτασαν σχεδόν τα 2,5-3 δις. Με έμφαση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και παράλληλη προστασία των αδύναμων νοικοκυριών. Και στη συνέχεια, την υιοθέτηση ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού που θα αξιοποιεί καλύτερα το εργατικό δυναμικό και θα εκσυγχρονίζει τη λειτουργία της επιχείρησης. Ο βασικός μας στόχος αυτή την ώρα είναι να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα της ΔΕΗ και μόνο μια σοβαρή κυβέρνηση μπορεί να το εξασφαλίσει αυτό”, επισημαίνει.

-Κύριε Χατζηδάκη, ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής, θεωρείτε ότι τα κομβικά αφηγήματα της “ανανέωσης” και της “διεύρυνσης” έχουν πείσει τους πολίτες;

Κατά τη διάρκεια των 3,5 χρόνων που πέρασαν από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της, η Νέα Δημοκρατία έχει ξανασυστηθεί στους πολίτες. Είναι ανανεωμένη, διευρυμένη, ενωμένη και δυνατή. Και έρχεται με αυτοπεποίθηση να διεκδικήσει την ψήφο όλων των Ελλήνων, στις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής. Οι ψηφοφόροι έδωσαν μία πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Εργαζόμαστε σκληρά αυτές τις μέρες, ώστε να πείσουμε ακόμη περισσότερους πολίτες να μας εμπιστευθούν. Διότι, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να περάσουμε από μοντέλο της διανομής της φτώχειας, στο μοντέλο της δημιουργίας και της παραγωγής πλούτου. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας για λιγότερους φόρους και περισσότερες και καλύτερες δουλειές για όλους. Επομένως, την οριστική απάντηση στο αν η Νέα Δημοκρατία έπεισε και η χώρα θα αλλάξει επιτέλους σελίδα, θα τη δώσουν οι πολίτες την Κυριακή και ευελπιστώ ότι θα είναι θετική.

-Θεωρείτε ότι η Νέα Δημοκρατία, με βάση το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών και την εικόνα των δημοσκοπήσεων, μπορεί να περάσει το κατώφλι της αυτοδυναμίας;

Αυτές τις μέρες, βλέπουμε να συμπαρατάσσονται στη Νέα Δημοκρατία πολίτες που δεν ανήκαν παραδοσιακά στο χώρο μας. Δημιουργώντας τις συνθήκες για μια ισχυρή εντολή, να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα. Από τη μια μεριά, επομένως, είμαστε αισιόδοξοι για το εκλογικό αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Όπως έχει ειπωθεί, οι κάλπες της Κυριακής δεν είναι μισογεμάτες με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών. Θα πρέπει να γεμίσουν από την αρχή. Και για αυτό καλούμε τους ψηφοφόρους σε μαζική συμμετοχή. Διότι μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάταξη της χώρας.

-Και κάτι ακόμα. Εάν πετύχετε μία αυτοδυναμία των 153-156 βουλευτών, θεωρείτε πως τα χέρια σας θα είναι λυμένα, για να τρέξετε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχετε εξαγγείλει;

Τώρα είμαστε στην ώρα της μάχης και, φυσικά, δεν βάζουμε όριο στον εαυτό μας προς τα πάνω. Παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό που ζητάμε από τους πολίτες είναι ισχυρή εντολή. Για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας που είναι απόλυτα τεκμηριωμένο και πλήρως κοστολογημένο. Καθώς, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, διαφαίνεται ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα. Σε αυτό συμβάλλουν μια σειρά από προϋποθέσεις: Είναι η ήττα του λαϊκισμού στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Είναι η θετική αντίδραση των αγορών στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μπροστά της μία καθαρή τετραετία, καθώς ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί με 151 βουλευτές. Είναι το ότι η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είναι, τέλος, το γεγονός ότι της προσπάθειάς μας ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένας σύγχρονος πολιτικός, ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ένας manager που εργάζεται με στοχοθεσία και χρονοδιαγράμματα. Όλες αυτές οι προϋποθέσεις μπορούν να βοηθήσουν να ξεκολλήσουμε από τη στασιμότητα και να κάνουμε το άλμα προς τα εμπρός. Για να αξιοποιήσουμε, όμως, πλήρως το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται, θα χρειαστούμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Και όσο μεγαλύτερη είναι η πλειοψηφία της επόμενης κυβέρνησης, τόσο μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας θα έχει αυτή.

-Κύριε Χατζηδάκη, η ψήφος στα μικρά κόμματα είναι χαμένη;

Αυτό που λέμε στην Νέα Δημοκρατία, είναι ότι αυτές οι εκλογές δεν είναι οποιεσδήποτε εκλογές. Είναι μία μοναδική ευκαιρία να ξεκολλήσει η χώρα από το τέλμα. Ας μην γελιόμαστε. Το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται για την Ελλάδα, μπορεί να το εκμεταλλευτεί μόνο μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση που θα προχωρήσει αταλάντευτα στο δρόμο της Ευρώπης, των μεταρρυθμίσεων και της κοινής λογικής. Υπό αυτή την έννοια, η διασπορά των ψήφων σε μικρότερα κόμματα λειτουργεί υπονομευτικά για μια τέτοια προοπτική. Πόσο μάλιστα όταν μιλάμε για λαϊκιστικά κόμματα αριστερής και δεξιάς κοπής. Όπου όλοι γίναμε μάρτυρες των εγγενών τους ορίων, τα τελευταία χρόνια. Καλούμε, λοιπόν, τους ψηφοφόρους να τα συνυπολογίσουν όλα αυτά. Και να αναλογιστούν αν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλα 4 χρόνια. Για εμένα, η απάντηση είναι μία: ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

-Ακούμε συχνά τον πρόεδρο του κόμματος, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να κάνει λόγο για “ναρκοθετημένο περιβάλλον”… Ποιες από τις “νάρκες” αυτές σας ανησυχεί περισσότερο;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν μία σειρά από βαριές κληρονομιές: Οι τράπεζες που είναι πρωταθλήτριες στα κόκκινα δάνεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η κατρακύλα της χώρας σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις ανταγωνιστικότητας. Ο πάτος που πιάσαμε στις επενδύσεις, που το 2018 ήταν μειωμένες σε σχέση ακόμα και με το 2017. Μία σειρά δημόσιων επιχειρήσεων που παραπαίουν, όπως τα ΕΛΤΑ, η ΛΑΡΚΟ, η ΕΒΖ και, φυσικά, η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, η ΔΕΗ. Που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ως αποτέλεσμα των χειρισμών ΣΥΡΙΖΑ.

-Μίας και ο λόγος για “ναρκοπέδια”, λοιπόν. Με τη ΔΕΗ τι σκοπεύετε να κάνετε;

Για τη ΔΕΗ, η Νέα Δημοκρατία είχε παρουσιάσει -ήδη από το 2014- το σχέδιο της αποκρατικοποίησης του 1/3 της επιχείρησης -γνωστό και ως “μικρή ΔΕΗ”. Είχε προβλεφθεί τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση να υποστηρίξουν τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε αυτό το σχέδιο που βασιζόταν στις καλές διεθνείς πρακτικές και, αντ’ αυτού, προχώρησε σε μια απίστευτη συμφωνία με την τρόικα. Που προέβλεψε ότι τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ από το 90% στο 50%, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα! Εργάζεται, δηλαδή, από το 2015 και έπειτα, να χάσει πελάτες. Είναι απίστευτο και όμως αληθινό! Έχασε, παράλληλα, το 90% της χρηματιστηριακής της αξίας και δεν μπορεί καν να πουλήσει τις λιγνιτικές μονάδες που έβγαλε σε διαγωνισμό! Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε μιλήσει για ένα σχέδιο σωτηρίας. Που αναγνωρίζει ότι, στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή την ώρα η ΔΕΗ, στρατηγικός επενδυτής δεν πρόκειται να βρεθεί. Επομένως, το πρώτο σκέλος της προσπάθειάς μας θα επικεντρωθεί στη διάσωση και εξυγίανσή της. Και αυτό περιλαμβάνει, πρώτον, το συμμάζεμα των χρωστούμενων στην επιχείρηση που έφτασαν σχεδόν τα 2,5-3 δις. Με έμφαση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και παράλληλη προστασία των αδύναμων νοικοκυριών. Και στη συνέχεια, την υιοθέτηση ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού που θα αξιοποιεί καλύτερα το εργατικό δυναμικό και θα εκσυγχρονίζει τη λειτουργία της επιχείρησης. Ο βασικός μας στόχος αυτή την ώρα είναι να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα της ΔΕΗ και μόνο μια σοβαρή κυβέρνηση μπορεί να το εξασφαλίσει αυτό.

-Ποιες πρέπει να είναι οι πρώτες κινήσεις μίας κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, εφόσον οι πολίτες σας εμπιστευθούν με την ψήφο του; Από τι θα οριστούν οι περιβόητες πρώτες 100 ημέρες; Και ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναμένουμε;

Όπως γνωρίζετε, είμαι υπεύθυνος εκπόνησης του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Μπορώ, λοιπόν, να σας πω ότι έχουμε ετοιμάσει τα βασικά νομοσχέδια του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης. Όχι, γιατί προδικάζουμε το αποτέλεσμα των εκλογών. Αλλά, διότι γνωρίζουμε ότι οι πολίτες δεν θα μας δώσουν μεγάλη περίοδο χάριτος και ότι η χώρα δεν έχει ούτε μία μέρα να χάσει. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ετοιμάσει το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της κυβέρνησης, ώστε να βελτιώσουμε τη λειτουργία της. Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, ώστε να κάνουμε το κράτος φιλικότερο προς τον πολίτη και τον επιχειρηματία. Το νομοσχέδιο για τη φορολογία, για να ανασάνουν επιτέλους τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη και τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Το νέο εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, για να πάψει να πλανάται πάνω από τη χώρα η απειλή της ακυβερνησίας. Το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης. Και, βεβαίως, το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

-Στο επίκεντρο του “γαλάζιου” προγράμματος βρίσκεται η ανάπτυξη. Και μάλιστα στόχος είναι από το 2% να φτάσει στο 4%. Ποια βήματα θα πρέπει να υιοθετήσετε, για να κερδίσετε το στοίχημα αυτό;

Το πρώτο βήμα για να φέρουμε την αισιοδοξία και πάλι σε αυτό τον τόπο, θα είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η παράλληλη απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις επενδύσεις -για παράδειγμα των αδειοδοτήσεων- ώστε να καταστεί η Ελλάδα ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου, θα φροντίσουμε για την πλήρη εκτέλεση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων -άλλος ένας τομέας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει κάτω από τη βάση. Παράλληλα, θα σχηματίσουμε μια σοβαρή, ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση “Εθνική Ελλάδος” όπως λέμε, που θα υλοποιήσει το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που περιέγραψα πριν λίγο. Έτσι ώστε να δώσει το σήμα, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, ότι στην Ελλάδα δεν άλλαξε απλά η κυβέρνηση, αλλά άλλαξε η νοοτροπία. Ότι, πλέον, καλωσορίζουμε τους επενδυτές. Δεν τους διώχνουμε. Περισσότερες επενδύσεις είναι το κλειδί για την ανάπτυξη αλλά και για περισσότερες, καλύτερα αμειβόμενες και ποιοτικότερες δουλειές για όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα για την νεολαία μας.

-Ποιο μήνυμα έχετε να στείλετε στους αναποφάσιστους. Και τι θα λέγατε στη νέα γενιά, λίγο πριν σηκώσουν αυλαία οι εκλογές;

Αναγνωρίζω ότι κάποιοι από τους αναποφάσιστους συμπολίτες μας, δεν έχουν πειστεί από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν έχουμε, βεβαίως, το αλάθητο. Τους λέμε, όμως, ότι μάθαμε από τα λάθη τα μας. Και τους ζητάμε να κρίνουν τη Νέα Δημοκρατία που έχουν μπροστά τους. Όχι μια σκιά του παρελθόντος, ή τα σκιάχτρα που φτιάχνουν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, έχοντας διδαχθεί από το παρελθόν, προτείνουμε σήμερα, ένα σοβαρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την ανάταξη της πατρίδας μας. Ενώ έχουμε κάνει και μία ποιοτική ανανέωση στο στελεχιακό μας δυναμικό. Αυτά, σε συνδυασμό με το παράθυρο ευκαιρίας, που όπως είπα προηγουμένως ανοίγει για τη χώρα, δημιουργούν τις συνθήκες η Ελλάδα να φύγει γρήγορα μπροστά. Τους ζητώ λοιπόν να μην αφήσουν αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Όχι για τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά για τη χώρα. Και κυρίως τους ζητώ να πάνε να ψηφίσουν! Κάτι που, βεβαίως, ζητώ και από τη νέα γενιά. Άλλωστε, η νέα γενιά είναι εκείνη που είδε τα όνειρά της να βουλιάζουν τα χρόνια της κρίσης. Και είναι η νέα γενιά που βρίσκεται στην καρδιά του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για μια φωτεινή Ελλάδα. Μια Ελλάδα που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες στη νεολαία της. Και εκείνη που έφυγε στο εξωτερικό. Αλλά και εκείνη που έμεινε εδώ και το πάλεψε.

-Και ποιο μήνυμα έχετε να στείλετε στους ψηφοφόρους του Βόρειου Τομέα της Β΄ Αθήνας. Γιατί να ψηφίσουν τον Κωστή Χατζηδάκη;

Αυτό που θέλω να τους μεταφέρω είναι ότι αν αναζητούν ένα υποψήφιο με πλούσια κόμη, ξανθό και γαλανομάτη ή που είναι καλός στις δημόσιες σχέσεις, τότε δεν είμαι αυτή η περίπτωση! Καλώς ή κακώς, από τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική προσπάθησα να υπηρετήσω κάποιες αξίες όπως την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, την αξιοκρατία, την Ευρώπη και τον υγιή πατριωτισμό. Και οι συγκρούσεις που χρειάστηκε να κάνω για την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αυτές τις αξίες υπηρετούσαν. Για να συνεχίσω, λοιπόν, να υπηρετώ αυτές τις αξίες, θα χρειαστώ τη στήριξη των ψηφοφόρων του Βόρειου Τομέα της Β’ Αθηνών για άλλη μια φορά. Για να μπορέσω στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμβάλω και εγώ στην προσπάθεια για ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, με έργο και αποτέλεσμα. Για αυτά, δεσμεύομαι.

-Εσείς έχετε ράψει υπουργικό κοστούμι; 

Αυτή την ώρα είμαστε όλοι στρατιώτες της παράταξης και της χώρας. Στρατιώτες στη μάχη ανάταξης της Ελλάδας. Μιας χώρας που πέρασε μία Οδύσσεια τα τελευταία δέκα χρόνια και που δικαιούται να ελπίσει και πάλι. Και να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία. Να γίνει και πάλι μια χώρα φωτεινή. Σε αυτή την προσπάθεια οι προσωπικές φιλοδοξίες έρχονται μετά το εθνικό καθήκον και την υπηρέτηση αρχών όπως η σοβαρότητα, η αξιοκρατία και η αποτελεσματικότητα. Γνωρίζω τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι ένας υπεύθυνος πολιτικός ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και είμαι πεπεισμένος ότι αυτές τις αξίες θα υπηρετήσει όταν έρθει η ώρα να στελεχώσει την επόμενη κυβέρνηση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο