Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τα αναδρομικά – συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

«Πράσινο φως» για αναδρομικά στις συντάξεις ανάλογα με τα περιθώρια του προϋπολογισμού ανάβει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, με συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

«Η Πολιτεία δεν μπορεί παρά να σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, όποιες και αν είναι αυτές, στο πλαίσιο πάντα συνεννόησης με το υπουργείο Οικονομικών που έχει την ευθύνη του προϋπολογισμού και της τήρησής του, αναφέρει ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ε.Τ.» της Κυριακής. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν εντός του 2022, αφού θα έχουν μετρηθεί τα ποσά και οι δικαιούχοι των αναδρομικών.

Στη συνέντευξή του ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν ιδιωτικοποιείται ο ΕΦΚΑ, αλλά με το νέο νομοσχέδιο θα μπει τελος στο «ραχάτι» όσων εκμεταλλεύονται τον δημόσιο χαρακτήρα του, ενώ δηλώνει αισιόδοξος για μείωση της ανεργίας στο 9,6% με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ανακοινώνει ακόμη ότι μπαίνει τέλος στα τηλέφωνα της υπομονής των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, καθώς το τηλεφωνικό κέντρο 1555 μπαίνει σε πλήρη λειτουργία από την επόμενη εβδομάδα πανελλαδικά.

Αναφερόμενος στις εκκρεμείς συντάξεις, τονίζει ότι θα αυξηθεί η συμμετοχή των δικηγόρων και λογιστών που θα εμπλακούν στην έκδοσή τους, ενώ χαρακτηρίζει ψευδείς τους ισχυρισμούς του Αλ Τσίπρα περί μείωσης των εκκρεμοτήτων επί ΣΥΡΙΖΑ και αύξησης επί Νέας Δημοκρατίας. 

Τι μέτρα σχεδιάζετε να πάρετε για να αντιμετωπίσετε την πολυνομία στο ασφαλιστικό; Πόσο μπορούν να μειώσουν τις εκκρεμείς συντάξεις οι δικηγόροι, οι λογιστές και ο «Πύργος Ελέγχου» όταν πολλές αιτήσεις αργούν λόγω της πολυνομίας των ταμείων; Σας θυμίζω πως είναι ακόμη σε ισχύ οι καταστατικές διατάξεις των επιμέρους ταμείων (πλην υπολογισμού συντάξεων) παρότι το 2007 είχαν ενοποιηθεί σε 6 φορείς και από το 2017, υπάρχει μεν ΕΦΚΑ, αλλά λειτουργούμε με καθεστώτα ΙΚΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, κ.α.

Η πολυνομία στο ασφαλιστικό έχει τις ρίζες της στην πληθώρα των Ταμείων που προϋπήρχαν. Αυτά τα Ταμεία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα συνένωσε πρόχειρα και άναρχα κάτω από την ταμπέλα του ΕΦΚΑ, χωρίς καμιά ουσιαστική προσπάθεια ενοποίησης. Εμείς, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, ψηφίσαμε τον Απρίλιο μια πρώτη δέσμη μέτρων απλοποίησης των ασφαλιστικών διαδικασιών: π.χ. καθιερώσαμε την προκαταβολή σύνταξης και καταστήσαμε ευκολότερη την απονομή σύνταξης όταν υπάρχουν χρέη. Επίσης, τον Σεπτέμβριο: Εξαιρέσαμε από τον επανυπολογισμό ένα τμήμα των συντάξεων του ΝΑΤ για τις οποίες δεν ήταν εφικτός (χήρες ναυτικών). Λύσαμε το πρόβλημα με τις έμμισθες δικηγόρους που δεν λάμβαναν επίδομα μητρότητας λόγω διαφορετικών κανόνων. Και απλοποιήσαμε τη διαδικασία εξέτασης για το επίδομα ασθενείας. Συνεπώς, ήδη αντιμετωπίζουμε την πολυνομία. Παράλληλα, έχουμε προκηρύξει έργο κωδικοποίησης της νομοθεσίας, μέσω ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, σε συνεργασία με την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποιήσεων και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ώστε να συγκεντρώσουμε ό,τι ισχύει και να προχωρήσουμε με κατάργηση διατάξεων που πλέον είναι παρωχημένες και ενιαιοποίηση των υπολοίπων.

Ποια είναι η φιλοσοφία της νομοθετικής πρωτοβουλίας που προαναγγείλατε για τον ΕΦΚΑ;

Με μια σειρά παρεμβάσεις μας μέχρι σήμερα (απλοποίηση της έκδοσης συντάξεων, 3.000 καινούργιοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ειδική ομάδα για τις διαδοχικές συντάξεις, ηλεκτρονικός «Πύργος Ελέγχου» στον ΕΦΚΑ, κλπ.) οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις από 190.000 το καλοκαίρι του 2019 και 155.000 στις αρχές του 2021, έχουν πλέον πέσει στις περίπου 120.000 (από αυτές οι ληξιπρόθεσμες είναι περίπου 95.000). Τους επόμενους μήνες η απονομή τους θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο. Και η προσπάθειά μας θα ενταθεί και στο μέτωπο της εξυπηρέτησης. Όμως, αυτό δεν μας αρκεί. Επομένως, το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού, έρχεται για να αλλάξει ταχύτητες στον ΕΦΚΑ. Για να πάμε ακόμα πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Η φιλοσοφία της παρέμβασης είναι περισσότερη ευελιξία, μεγαλύτερη ταχύτητα, πιο αποτελεσματικό μάνατζμεντ. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου, και αυτή είναι και η φιλοσοφία του Πρωθυπουργού. Και θα κάνει καλύτερη τη ζωή, όχι μόνο των ασφαλισμένων, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων του ΕΦΚΑ!

Δηλαδή, ποιες αλλαγές θα περιλαμβάνει;

Προσωπικά, έχω δώσει δείγματα γραφής από το πέρασμα μου σε διάφορα Υπουργεία. Βεβαίως, εδώ δεν μιλάμε για Α.Ε., αλλά για Ν.Π.Δ.Δ. Και, επίσης, δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση, διότι σε όλο τον κόσμο οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης είναι δημόσιοι. Δεν είναι νοητό όμως, επειδή ο ΕΦΚΑ είναι ΝΠΔΔ, να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες ή να δίνονται συντάξεις με καθυστέρηση 3 ή 5 χρόνων. Επομένως, θα φέρουμε μια σειρά από ρυθμίσεις «κοινής λογικής» που θα κάνουν τον ΕΦΚΑ, έναν ΕΦΚΑ που υπηρετεί τους πολίτες. Στο επίκεντρο της παρέμβασής μας θα είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και των σούρτα-φέρτα μεταξύ Υπουργείου και ΕΦΚΑ. Θα είναι επίσης τα κίνητρα στους υπαλλήλους που δουλεύουν αποτελεσματικά, αλλά και ο έλεγχος σε αυτούς που δεν το κάνουν. Εν πάση περιπτώσει, ο δημόσιος χαρακτήρας δεν μπορεί να είναι πρόφαση για «ραχάτι», και ακόμα περισσότερο για ταλαιπωρία των πολιτών. Αυτή είναι η φιλοσοφία της κυβέρνησης. Και οι καλοί υπάλληλοι του ΕΦΚΑ δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Αντιθέτως, η θέση τους θα ενισχυθεί!

Aνακοινώθηκε ότι τελικά μόλις 179 από τους 1200 δικηγόρους και λογιστές πέρασαν τις εξετάσεις πιστοποίησης. Δημιουργεί πρόβλημα αυτό στην προσπάθεια επιτάχυνσης της απονομής των συντάξεων;

Μα οι 179 είναι απλώς το ξεκίνημα! Τις επόμενες μέρες και φυσικά τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουν και άλλοι κύκλοι. Και είμαι βέβαιος ότι από αυτό το εγχείρημα θα βγουν κερδισμένοι οι ασφαλισμένοι αλλά και ο ίδιος ο ΕΦΚΑ. Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όσοι πιστοποιηθούν θα μπορούν πραγματικά να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις και τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται για την έκδοση συντάξεων. Επιτρέψτε μου όμως να παρατηρήσω, ότι οι ίδιοι πριν δεν ήθελαν πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, είναι οι ίδιοι που σήμερα θέλουν περισσότερους! Εν πάση περιπτώσει: Στις 12 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει ο 2ος κύκλος εκπαίδευσης πολλών ακόμα λογιστών και δικηγόρων. Και στις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις όσων- και στους δύο κύκλους- δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν στις χθεσινές εξετάσεις.

Σε σχέση με τα αναδρομικά υπάρχει εκκρεμότητα για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους με αποφάσεις όπως αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την ΕΑΣ στις συντάξεις του Δημοσίου που αφορά τα έτη 2017 και 2018, αλλά και για τις επικουρικές, όπως και τα Δώρα που αναμένουμε να βγεί από το Σ.τ.Ε. Τι θα επιστραφεί και πότε από τις περικοπές αυτές;

Τόσο σε αυτές τις περιπτώσεις όσο και σε όσες έχουν μέχρι τώρα προηγηθεί, η Πολιτεία δεν μπορεί κάνει τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από το να σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, όποιες και αν είναι αυτές. Στο πλαίσιο πάντα συνεννόησης με το Υπουργείο Οικονομικών που έχει την ευθύνη του προϋπολογισμού και της τήρησής του. 

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας πριν λίγες μέρες για τις εκκρεμείς συντάξεις ισχυρίστηκε ότι επί Νέας Δημοκρατίας έχουν αυξηθεί. Ποια είναι η πραγματικότητα;

Στην τοποθέτησή του αυτή ο κ. Τσίπρας δεν είπε ένα, αλλά τρία ψέματα. Το πρώτο ψέμα του, είναι αυτό στο οποίο αναφέρεστε. Ότι, δήθεν, παρέδωσε στη Νέα Δημοκρατία 120.000 εκκρεμείς συντάξεις. Ενώ η πραγματικότητα είναι ότι μόνο οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που παρέδωσε ήταν 189.851 και οι συνολικές εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις 1.059.000! Είπε, επίσης ψευδώς, ότι οι εκκρεμείς συντάξεις τετραπλασιάστηκαν από το 2019. Όλοι ωστόσο γνωρίζουν ότι από περίπου 190.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις το 2019, σήμερα ο αντίστοιχος αριθμός έχει μειωθεί σε περίπου 120.000. Ενώ, είχε και το θράσος να μας κατηγορήσει για τα αναδρομικά. Ξεχνά όμως ότι τα αναδρομικά προέκυψαν γιατί ήταν η σημερινή κυβέρνηση που ψήφισε το νόμο Βρούτση 4670/2020, αποκαθιστώντας αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. Έτσι μέχρι τώρα 200.000 συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά αυξήσεις και αναδρομικά μετά από πολλά χρόνια! Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να πείσει κανένα συνταξιούχο να ξεχάσει το νόμο Κατρούγκαλου και τις μειώσεις συντάξεων που τον συνόδευσαν, ούτε τη φύρδην-μίγδην συγχώνευση των πρώην ταμείων στον ΕΦΚΑ που οδήγησε στην εκτόξευση των συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων!

Κ. Υπουργέ, έχετε πολλές φορές πει ότι η εξυπηρέτηση του πολίτη από τον ΕΦΚΑ είναι στις βασικές σας προτεραιότητες. Υπάρχει πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα; Έχει λυθεί το πρόβλημα με τα “κατεβασμένα τηλέφωνα”;

Γι’ αυτό θέσαμε το καλοκαίρι σε λειτουργία το καινούργιο “επαγγελματικό” τηλεφωνικό κέντρο με τον ενιαίο αριθμό 1555 για τον ΕΦΚΑ και όλους τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου. Και τους πρώτους 3 μήνες πιλοτικής λειτουργίας του έγιναν σε αυτό περίπου 400.000 κλήσεις. Αντιλαμβάνεστε για τι όγκο εξυπηρέτησης μιλάμε! Αυτό που αλλάζει τώρα και θα το ανακοινώσουμε επισήμως αυτή την εβδομάδα είναι ότι, πλέον, με τη μετάβαση του τηλεφωνικού κέντρου από πιλοτική σε πλήρη λειτουργία, όλοι οι πολίτες, αν θέλουν να εξυπηρετηθούν, θα πρέπει να καλούν το 1555 και όχι τα επιμέρους υποκαταστήματα, είτε του ΕΦΚΑ, είτε άλλων υπηρεσιών. Κάνουμε λοιπόν μια νέα αρχή στην εξυπηρέτηση εργαζομένων και συνταξιούχων! Διότι με τη γραμμή 1555, πραγματικά θα βγάζεις άκρη! Θα είμαστε φυσικά εδώ για όποια προβλήματα παρουσιαστούν. Το φαινόμενο όμως με τα «κατεβασμένα» τηλέφωνα τερματίζεται! 

Το ζήτημα της εξυπηρέτησης του πολίτη δεν περιορίζεται όμως στα τηλέφωνα…

Βεβαίως, και για αυτό το λόγο: Μονιμοποιήσαμε και ενισχύσαμε τα ηλεκτρονικά ραντεβού, που βάζουν τέλος στις ουρές. Ενισχύσαμε τη συνεργασία του ΕΦΚΑ με τα ΚΕΠ,  εξυπηρετώντας γρηγορότερα δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Αυξάνουμε σταθερά τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει ο ΕΦΚΑ. Προωθούμε δράσεις ψηφιακού εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημαμα, η διασύνδεση των αρχείων και η αναβάθμιση του συστήματος ΑΤΛΑΣ. Ενώ, δεν ξεχνώ και το MyEfkaLIVE. Η “μάχη” για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη είναι μια “μάχη” που δεν θα κουραστούμε να δίνουμε!

Η ανεργία μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Τον Αύγουστο βρέθηκε να υποχωρεί στο 13,9%. Η μάχη δίδεται πλέον στον «σκληρό πυρήνα» της που είναι τα ποσοστά ανεργίας των νέων και των μακροχρονίως ανέργων. Πιστεύετε ότι θα είστε η κυβέρνηση που θα φέρει την ανεργία κάτω από 10% ως το τέλος της τετραετίας;

Η υποχώρηση της ανεργίας είναι αποτέλεσμα της φορολογικής, αδειοδοτικής, ασφαλιστικής και εργασιακής πολιτικής της κυβέρνησης! Και μάλιστα παρά την κρίση του κορωνοϊού. Για την αντιμετώπιση του οποίου και για να μην έχουμε “έκρηξη” της ανεργίας, δώσαμε πάνω από 8 δις. ευρώ σε πάνω από 3 εκατ. εργαζόμενους και ανέργους. Και συνεχίζουμε με μία συνεκτική πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας: Επεκτείνουμε το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι το τέλος του έτους. Επεκτείνουμε το πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας το 2022, από τις 100.000 στις 150.000 θέσεις.  Θεσπίσαμε το «πρώτο ένσημο» με το οποίο στηρίζουμε τις προσλήψεις νέων. Ενώ, έρχονται και τα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Και στέκομαι ιδιαίτερα στα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης εργαζομένων και ανέργων, για τα οποία εξασφαλίσαμε 1 δις. ευρώ. Είναι πάνω σε αυτές τις πρωτοβουλίες μας που στηρίζονται οι θετικές προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 για την ανεργία, οι οποίες προβλέπουν μείωσή της στο 12,5% το 2022 και τελικά πτώση της στο 9,6% το 2025.  

Μετάβαση στο περιεχόμενο