Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Θα στηρίξουμε μια στροφή της Kυβέρνησης στον ρεαλισμό” – Ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης

 

Η χώρα αυτή για πολλές δεκαετίες πάλεψε για να μην είναι μια απλώς βαλκανική χώρα. Να μην είναι Αλβανία και Σκόπια. Ας διαπραγματευτούμε, λοιπόν, με στόχο έναν έντιμο συμβιβασμό που θα κρατήσει ζωντανό το όραμα της Ευρώπης για την Ελλάδα. Δεν ταιριάζει στην πατρίδα μας η απομόνωση, η οπισθοδρόμηση, η βαλκανοποίηση. Εμείς είμαστε το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και έχουμε διπλή υποχρέωση να πρωταγωνιστήσουμε σ’ αυτή την εθνική μάχη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην κυβέρνηση, γιατί αν πετύχει η κυβέρνηση θα πετύχει και η πατρίδα μας. Ωστόσο δεν έχουμε υποστεί μετά τις εκλογές πολιτική λοβοτομή. Έχουμε τις δικές μας θέσεις τις οποίες οφείλουμε να παρουσιάζουμε με στόχο να συμβάλουμε, από τη θέση της αντιπολίτευσης, στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ελλάδα.

Θα εστιαστώ σε δύο βασικά ζητήματα που αφορούν στην οικονομία και στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας. Ο Πρωθυπουργός μίλησε, χθες, για τον στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Μίλησε παράλληλα  – όχι εκτεταμένα οφείλω να πω– για τις επενδύσεις. Και το ένα και το άλλο είναι σωστά. Μόνο που δεν μας εξήγησε πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι δύο στόχοι και ποια θα είναι τα αποτελέσματα σε περίπτωση αποτυχίας. Διότι φοβάμαι ότι υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι!

Για τον προϋπολογισμό, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα παροχών της Θεσσαλονίκης το οποίο ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κοστολογήσει σε 12 δις ευρώ. Παράλληλα στο επίπεδο των εσόδων εξήγγειλε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση του αφορολόγητου στις 12 χιλ. ευρώ κλπ. Φυσικά, κανένας Έλληνας δεν είναι αντίθετος ούτε στην αύξηση των παροχών, ούτε στη μείωση της φορολογίας. Το ζητούμενο όμως είναι ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο πολιτικών δεν οδηγεί στον στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Οδηγεί σε αύξηση των ελλειμμάτων που κάποιος θα πρέπει να τα καλύψει. Ούτε οι αγορές ούτε η τρόικα δεν πρόκειται να καλύψουν νέα ελλείμματα. Και τυχόν εκτροχιασμός του προϋπολογισμού, θα είναι εκτροχιασμός της οικονομίας. Μην το υποτιμάτε! Είτε θα εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός είτε δεν θα τηρηθούν οι υποσχέσεις σας. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Για τις επενδύσεις, φοβούμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τις εννοεί χωρίς επενδυτές. Ο κ. Τσίπρας εστιάστηκε στις δημόσιες επενδύσεις ή για να ακριβολογώ στον στόχο της δημιουργίας μιας αναπτυξιακής τράπεζας. Πέραν του ότι και πάλι δεν εξηγήθηκε που θα βρεθούν τα χρήματα, όποια επιμέρους αναφορά έγινε στις ιδιωτικές επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα στην πραγματικότητα αποθαρρύνει τους επενδυτές: θα σταματήσουν οι αποκρατικοποιήσεις στους τομείς των υποδομών και των δικτύων, θα ακυρωθούν μια σειρά από ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, θα καταργηθούν αντίστοιχες ρυθμίσεις στο εργασιακό κλπ. Όλα αυτά στέλνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα, όχι μόνο δεν προχωρεί στον δρόμο  των  μεταρρυθμίσεων, αλλά οδεύει σ’ ένα δρόμο αντιμεταρρύθμισης. Ένα εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα για τις επενδύσεις και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το δόγμα, λοιπόν, φοβούμαι ότι είναι: παροχές χωρίς έσοδα και επενδύσεις χωρίς επενδυτές. Αυτό, πέραν τον αντικειμενικών προβλημάτων για τον προϋπολογισμό και την ανάπτυξη, δημιουργεί ακόμα μία περιπλοκή:  προσθέτει προβλήματα στη διαπραγμάτευση που πρέπει να γίνει με τους δανειστές μας προκειμένου η Ελλάδα να έχει μία στήριξη στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Και εδώ ανακύπτει το κεντρικό ερώτημα που μας απασχολεί όλους σε σχέση με τη διαπραγμάτευση και την κατάληξή της: θα υπάρχει σύγκρουση ή θα έχουμε την περιβόητη κυβίστηση από την πλευρά της κυβέρνησης;

Από την πλευρά μου θέλω να είναι απολύτως σαφής: εμείς σας στηρίζουμε για το δεύτερο. Θα στηρίξουμε μια στροφή στον ρεαλισμό. Ας χρησιμοποιήσετε την εκλογική σας νίκη για να πετύχετε κάτι καλύτερο με τους εταίρους μας. Και μην μας οδηγήσετε μέσα από μια ακραία ρητορική, μια λαϊκίστικη προσέγγιση και μια «ευγενή τύφλωση» σε μια οικονομική και εθνική ήττα. Διότι η οικονομική απομόνωση και η χρεοκοπία δεν είναι πηγή εθνικής υπερηφάνειας. Είναι ήττα και ταπείνωση!

Στην Ευρώπη δεν είναι σίγουρα όλα καλά. Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για τους κινδύνους που προκύπτουν από την ακραία στάση της Τρόικα.  Άλλο τόσο επικίνδυνο όμως είναι και το εμπόριο λαϊκισμού. Δεν μπορούμε να πέσουμε στο παγόβουνο πανηγυρίζοντας! Χρειάζεται επιδεξιότητα, δημιουργικότητα και εκμετάλλευση των ευκαιριών για έναν επωφελή εθνικά συμβιβασμό.

Πολύ περισσότερο καθώς κάνετε τις διαπραγματεύσεις σε μια πολύ καλύτερη βάση σε σχέση με μας το 2012.

Έχετε, πρώτον, την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 που επιτρέπει, βάσει των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν επιτευχθεί και ενός κύκλου μεταρρυθμίσεων που έχουν προχωρήσει, να πετύχετε διευθέτηση και ουσιαστική απομείωση του χρέους.

Έχετε το πακέτο Γιούνκερ το οποίο ισοδυναμεί ουσιαστικά με ένα δεύτερο ΕΣΠΑ.

Έχετε το πακέτο Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση το οποίο θα αποτελέσει ανάσα ρευστότητα για τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα είμαστε σε πρόγραμμα και δεν θα επιλέξουμε τη σύγκρουση.

Και έχετε επίσης το γεγονός ότι έκλεισε ένας κύκλος ύφεσης και ότι η χώρα από πέρυσι ξεκίνησε να μπαίνει σ’ ένα δρόμο ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Όλα αυτά πρέπει να τα εκμεταλλευτείτε για να τιμήσετε στην ουσία την εντολή που σας έδωσαν οι Έλληνες πολίτες. Διότι δεν σας έσωσαν εντολή ούτε για τυφλή σύγκρουση, ούτε για έλλειψη ρευστότητας, ούτε για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας. Οι ρητορικές εξάρσεις που σας οδηγούν να γίνετε Τσάβες της Μεσογείου δεν παγιδεύουν μόνο εσάς, ναρκοθετούν την πορεία της χώρας και υπονομεύουν τις θυσίες πολλών γενεών Ελλήνων.

Μην παρασυρθείτε, λοιπόν, από αυτές τις ρητορικές εξάρσεις. Οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα αποθεώνουν προσωρινά όποιον τις δίνει, αλλά τον τιμωρούν πολύ σκληρά στη συνέχεια. Είναι δικαίωμά σας αν αποφασίσετε  να κάνετε ένα πολιτικό χαρακίρι, αλλά δεν είναι δικαίωμά σας  ταυτόχρονα να οδηγήσετε στον δρόμο αυτό τους Έλληνες.

Η χώρα αυτή για πολλές δεκαετίες πάλεψε για να μην είναι μια απλώς βαλκανική χώρα. Να μην είναι Αλβανία και Σκόπια. Ας διαπραγματευτούμε, λοιπόν, με στόχο έναν έντιμο συμβιβασμό που θα κρατήσει ζωντανό το όραμα της Ευρώπης για την Ελλάδα.  Δεν ταιριάζει στην πατρίδα μας η απομόνωση, η οπισθοδρόμηση, η βαλκανοποίηση. Εμείς είμαστε το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και έχουμε διπλή υποχρέωση να πρωταγωνιστήσουμε σ’ αυτή την εθνική μάχη.

– Δείτε το βίντεο της ομιλίας του Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή, για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης,εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο