Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα – συνέντευξη σττη εφημερίδα “Realnews”

2.4 carouselTo «χρυσό βατόμουρο» της διπλωματίας διεκδικεί η κυβέρνηση μετά την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας λέει στη Realnews ο Κωστής Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας πως όχι μόνο δεν υπήρξε σωστή προετοιμασία, αλλά επιδεινώθηκαν οι ελληνοτουρκικέςσχέσεις. «Μας ενδιαφέρει να περάσουμε από την Ελλάδα της ελεημοσύνης στην Ελλάδα των ευκαιριών» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ με αφορμή το Συνέδριο.

 

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Realnews»

– Ο Πρόεδρος Ερντογάν στην επίσκεψη του στην Αθήνα δεν δίστασε να θέσει θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά και θέμα μουσουλμανικής μειονότητας. Πώς αξιολογείτε αυτή την επίσκεψη;  Πιστεύετε ήταν επωφελής για τη χώρα μας;

Μετά την επίσκεψη Ερντογάν η κυβέρνηση διεκδικεί το «χρυσό βατόμουρο» της διπλωματίας. Δεν είναι μόνο η απολύτως ανεπαρκής, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν. Είναι ότι με τις προκλητικές δηλώσεις του επί Ελληνικού εδάφους, επιδεινώνονται κι άλλο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κάποιος πρέπει να απολογηθεί για λογαριασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γι΄ αυτό το απίστευτο φιάσκο!

Το «κόψιμο» της Ντόρας Μπακογιάννη από  μια κυβέρνηση ΝΔ ανοίγει το δρόμο και για άλλα στελέχη που προέρχονται από  «τζάκια»;

Καταρχάς θέλω να επισημάνω ότι η Ντόρα Μπακογιάννη είναι μία πολιτικός με μεγάλο βεληνεκές. Δεν χρειάζεται να το πω εγώ αυτό, το αναγνωρίζουν ακόμα και οι αντίπαλοι της και φάνηκε αυτές τις μέρες με τις διάφορες τοποθετήσεις.

Και για αυτό το λόγο, αυτή η απόφαση τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν και είναι η δυσκολότερη μέχρι στιγμής απόφαση της πολιτικής του πορείας. Αλλά την έλαβε για λόγους πολιτικής ευαισθησίας.

Αναμφίβολά, η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ανανέωση με ποιότητα. Αλίμονο στους οργανισμούς που μένουν στατικοί. Ξεπερνιούνται και γίνονται μαυσωλεία.

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι η ανανέωση συνδέεται οπωσδήποτε με την ηλικία, ούτε σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προηγούμενα με κάποιους. Όλες οι κινήσεις του δείχνουν ότι αποφασίζει με βάση τη λογική και το συμφέρον της παράταξης. Και φυσικά της Ελλάδος.

-Θα επικαιροποιηθεί ο ιδεολογικός προσανατολισμός της ΝΔ στο Συνέδριο που επίκειται; 

Ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου είχα από την αρχή ξεκαθαρίσει ότι στο 11ο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων θα ασχοληθούμε με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα και όχι με ιδεολογικά θέματα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει συγκεκριμένες ιδεολογικές αρχές που δεν αμφισβητούνται.

Είμαστε το κεντροδεξιό κόμμα της Ελλάδας και ακολουθούμε ένα δρόμο πραγματισμού και κοινής λογικής απέναντι στα μεγάλα προβλήματα του τόπου.

-Άρα στο Συνέδριο της ΝΔ θα ανακοινωθεί το κυβερνητικό σας πρόγραμμα; 

Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό το λόγο στο Συνέδριου του επόμενου Σαββατοκύριακου θέλουμε να καταλήξουμε στους βασικούς άξονες του σχεδίου μας.

Ήδη όμως από τα 7 προσυνέδρια της Νέας Δημοκρατίας έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο. Ξεκινάμε από το στόχο να συνδυάσουμε την οικονομική ελευθερία με την κοινωνική αλληλεγγύη. Χωρίς οικονομική ελευθερία δεν παράγεται πλούτος. Αλλά και χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή.

Να σας το πω και αλλιώς; Δεν γίνεται να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις αλλά ούτε γίνεται να υπάρξουν επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους  στα κεραμίδια και ένα μέρος της κοινωνίας στη γωνία.

Γι’ αυτό το λόγο καταλήγουμε σε μια σειρά από ενδιαφέρουσες προτάσεις. Το Ολλανδικό μοντέλο κοινωνικού διαλόγου: εργοδότες, εργαζόμενοι και όπου χρειάζεται η κυβέρνηση, υπό συνθήκες πραγματικού διαλόγου και με την κατάλληλη τεχνική και επιστημονική υποστήριξη, μπορούν να καταλήγουν σε συναινετικές λύσεις που θα διασφαλίζουν την αύξηση της απασχόλησης και μακροχρόνια εργασιακή ειρήνη.   

Στην υγεία πρακτικές λύσεις για να δείξουμε στην πράξη ανθρωπιά και ευαισθησία. Παραδείγματος χάριν: κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (ασθενείς με καρκίνο, άτομα ΑΜΕΑ κλπ) για να λήξει η σημερινή απαράδεκτη ταλαιπωρία. Ή ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ), υιοθετώντας έτσι το Βρετανικό σύστημα.

Ταυτόχρονα  μας ενδιαφέρει να περάσουμε από την Ελλάδα της ελεημοσύνης στην Ελλάδα των ευκαιριών. Ιδιαίτερα για τους φτωχότερους και τους νέους.

Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε ένα τουλάχιστον Πρότυπο-Πειραματικό Σχολείο σε κάθε νομό. Τα Πρότυπα Σχολεία ενισχύουν την κοινωνική κινητικότητα, αφού λειτουργούν κυρίως προς όφελος των οικονομικά αδύνατων.

Μπορούμε επίσης στο πλαίσιο του παρόντος Συντάγματος να προχωρήσουμε σε ξενόγλωσσες προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Έτσι ώστε αντί να διώχνουμε Έλληνες νέους στο εξωτερικό, όπως  γίνεται σήμερα, να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές στην Ελλάδα.

Τέτοιες πρακτικές προτάσεις πιστεύω θα αναδειχθούν από το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. 


-Στη ΝΔ χωρούν οι ακραίες φωνές;

Στη Νέα Δημοκρατία χωρούν όσοι ασπάζονται και σέβονται τις ιδεολογικές αρχές και τις θέσεις της.

Είμαστε μια ευρεία κεντροδεξιά παράταξη. Αυτό ήμασταν και αυτό μένουμε.

Όσοι βρίσκονται στην παράταξη ασπάζονται τις ιδέες της και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως Πρόεδρος, δίνει αυτονόητα το στίγμα της παράταξης.

Ό,τι και να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη παράταξη που μπορεί να ακουμπήσει ο Έλληνας για να βγούμε από τη σημερινή μιζέρια.  

-Έχετε περάσει από το υπουργείο Ανάπτυξης και είχατε χειριστεί το θέμα των κόκκινων δανείων. Τι προτείνετε ως ΝΔ για τους πλειστηριασμούς;

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει πλήρη πρόταση για τα κόκκινα δάνεια από πέρυσι τον Οκτώβριο. Για όλους τους τύπους δανείων: στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά. Αλλά και για τον Πτωχευτικό Κώδικά. Είναι αναρτημένη η πρότασή μας στην ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύουμε, όπως πιστεύαμε πάντοτε, ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί η ήρα από το στάρι. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να προστατεύονται στρατηγικοί κακοπληρωτές. Όμως από την άλλη πλευρά πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη θα πρέπει να τυγχάνουν προστασίας.

Στο συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση έχει βάλει τρικλοποδιά στον εαυτό της. Ακόμα και η φυματική σαρανταποδαρούσα του κ. Τσακαλώτου είχε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Τώρα  άκουσε τον κ. Τσακαλώτο να εκθειάζει τους πλειστηριασμούς.

Πάντως, η ουσία είναι ότι καταργήθηκε το προηγούμενο οριζόντιο καθεστώς προστασίας και πλέον  έχει περιοριστεί – καθ’ ομολογίαν του ίδιου ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή – στο 60%.  Ο μόνος προστατευτικός νόμος είναι ο νόμος Κατσέλη του οποίου όμως η εμβέλεια έχει περιοριστεί και λήγει το 2018. Και πάντως δεν καλύπτει όλες τις κατηγορίες. Π.χ. δεν καλύπτει τους έχοντες εμπορική ιδιότητα.

Η κυβέρνηση τα παρουσιάζει όλα αυτά πλήρως διαστρεβλωμένα!  

 

-Η κυβέρνηση επιμένει για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, ενώ εσείς υποστηρίζεται ότι έχει φέρει ήδη το 4ο μνημόνιο…

Η έξοδος από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 είναι ένα  παραμύθι που προσπαθεί να φτιάξει ο κ. Τσίπρας για να προσφύγει σε εκλογές.

Πριν μερικούς μήνες η κυβέρνηση ψήφισε ένα 4ο μνημόνιο για μισθωτούς και εργαζομένους. Που κόβει ένα μισθό από τους μισθωτούς με το αφορολόγητο και μία σύνταξη από τους συνταξιούχους. 

Πέραν αυτών, ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. Φρόντισε ώστε το Υπερταμείο να βρίσκεται στη χώρα μας για 99 χρόνια. Ο SSM θα ασκεί έλεγχο στις τράπεζες για 35 χρόνια όσο θα διαρκούν τα δάνεια.

Ποια είναι, λοιπόν, η έξοδος από τα μνημόνια;

Ευτυχώς πλέον δεν τους πιστεύει κανείς, ούτε οι οπαδοί τους!

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο