Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Θεμέλια για μια ανάπτυξη με… πράσινες αποχρώσεις – άρθρο στην ιστοσελίδα imerisia.gr

 

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ξεκινήσει όχι μόνο με εντολή, αλλά και με συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας. Στο δρόμο προέκυψαν μια σειρά από εξωγενείς προκλήσεις με σημαντικότερες την περαιτέρω ένταση με την Τουρκία, αλλά και την άνευ προηγουμένου κρίση που έχει προκαλέσει στη ζωή μας, αλλά και στην ίδια την οικονομία, ο κορωνοϊός.

Κάναμε φυσικά μία συστηματική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στο επίπεδο της δημόσιας υγείας, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα πήγαμε συγκριτικά καλύτερα από άλλες χώρες της Ευρώπης με παρόμοια χαρακτηριστικά (ακόμη και τις πιο ανεπτυγμένες). Στο οικονομικό επίπεδο παρείχαμε μία άνευ προηγουμένου οικονομική στήριξη στους πληττόμενους: Τόσο στις επιχειρήσεις, με ρυθμίσεις όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή κλπ., όσο και στους εργαζομένους και τους ευάλωτους κοινωνικά με τα αντίστοιχα επιδόματα. Και θα συνεχίσουμε και μέσα στο 2021.

Η κυβέρνηση όμως προχωράει παράλληλα και με βάση το σχέδιο μεταρρυθμίσεων οι οποίες έχουν- και θα έχουν ακόμα περισσότερο μετά την κρίση του κορωνοϊού- θετική αντανάκλαση στην οικονομία, όπως:

  • Οι φορολογικές μειώσεις που έχουμε ήδη προωθήσει (πχ. μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 24%). Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μαζί με την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021. Αλλά και η μείωση φόρου κατά 50% για 7 χρόνια για όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα.
  • Η απλοποίηση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις με το νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα» του 2019 και η απλούστευση των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις που προωθεί με πρόσφατο νομοσχέδιο που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.
  • Η μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης με πρωτοβουλίες όπως το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση που στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας
  • Η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η διαχείριση της κληρονομιάς μιας σειράς προβληματικών επιχειρήσεων (ναυτιλία, ΕΛΒΟ, κλπ).
  • Η ψηφιοποίηση του κράτους με το νόμο για την ψηφιακή διακυβέρνηση και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (πχ. δίκτυο 5G).

Είναι μία προσπάθεια η οποία ήδη αποτιμάται θετικά σε μία σειρά από δείκτες:

  • Στις εκθέσεις παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την πιο πρόσφατη να επισημαίνει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει στις προγραμματισμένες της δεσμεύσεις.
  • Στις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης (με πιο πρόσφατη αυτή της Moody’s).
  • Στα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας τα οποία σπάνε το ένα θετικό ρεκόρ μετά το άλλο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να δανειστεί για 15 έτη από τις αγορές με επιτόκιο 1,152% στα τέλη Οκτωβρίου.
  • Στο έντονο ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στη χώρα μας (πχ. το data-center της Microsoft, η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, το πρότζεκτ της Volkswagen για την ηλεκτροκίνηση στην Αστυπάλαια, το σχέδιο του Πανεπιστημίου Columbia για Global Center στην Ελλάδα).

Προφανώς, όταν θα κλείσει ο κύκλος της κρίσης μετά το εμβόλιο του κορωνοϊού, η εμπροσθοβαρής αυτή προσπάθεια της κυβέρνησης θα έχει συντελέσει ούτως ώστε η χώρα να γίνει πόλος έλξης για ακόμη περισσότερες επενδύσεις. Επενδύσεις που θα γίνουν το εφαλτήριο για να κλείσουν οι πληγές της προηγούμενης δεκαετίας. Το εφαλτήριο για την ανάπτυξη.

Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε καθοριστική συμβολή και εμείς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σειρά πρωτοβουλιών όπως:

  • Ο περιβαλλοντικός νόμος 4685/2020 ο οποίος πέρα από πράσινες διατάξεις περιείχε και διατάξεις για τη ριζική απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειών έτσι ώστε αυτές να μην απαιτούν πλέον 6-8 χρόνια για να εκδοθούν, αλλά μόλις 100-150 ημέρες, όπως και διατάξεις επιτάχυνσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και πιο πρόσφατα οι ρυθμίσεις που φέραμε για το outsourcing της σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ στο δίκτυο ηλεκτρισμού.
  • Ο χωροταξικός νόμος, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή, και ο οποίος πέρα από τις περιβαλλοντικές προβλέψεις όπως ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, περιέχει σημαντικά μέτρα που ενισχύουν την εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη και επενδύσεις: Η επιτάχυνση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων έτσι ώστε η τάξη και ο πολεοδομικός σχεδιασμός να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα. Ο εκσυγχρονισμός με παράλληλη απλοποίηση του καθεστώτος των χρήσεων γης έτσι ώστε να διευκολύνονται οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές.
  • Η προσπάθεια για άρση των αγκυλώσεων και των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας την οποία συνεχίζουμε αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις όποιες «παιδικές ασθένειες» του νέου συστήματος, αλλά και τις αντίστοιχες αντιδεοντολογικές συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν από ορισμένους παίκτες.
  • Οι ιδιωτικοποιήσεις που προωθούμε για τις οποίες υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον παρά τις αντιξοότητες που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ασχολούμαστε με 7 μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις. Πέρα από τη ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας της οποίας ο διαγωνισμός είναι σε προχωρημένη φάση, ιδιαίτερα επίκαιρες αυτή την περίοδο είναι η ΛΑΡΚΟ όπου μόλις ξεκίνησαν οι σχετικές διαδικασίες και ο ΔΕΔΔΗΕ όπου ο διαγωνισμός ξεκινά τις επόμενες μέρες.
  • Στήριξη σε αυτή την προσπάθεια μας δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο συνδυάζει τις δράσεις ανάταξης της οικονομίας με την προώθηση μιας πράσινης πολιτικής. Πάνω από το 37% των πόρων του θα πάνε σε πράσινες δράσεις όπως: η εξοικονόμηση ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, οι δράσεις προστασίας της φύσης, το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Όλες αυτές είναι δράσεις που φυσικά προστατεύουν το περιβάλλον, αλλά την ίδια στιγμή δημιουργούν και νέες θέσεις εργασίας, η καθεμιά στο δικό της πεδίο εφαρμογής.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση κάνει μία συστηματική προσπάθεια ώστε η χώρα να βγει μία ώρα αρχύτερα στο ξέφωτο μετά την κρίση του κορωνοϊού και να διεκδικήσει το αναπτυξιακό μερίδιο που της αξίζει. Ως Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφήνουμε το δικό μας αποτύπωμα σε αυτή την προσπάθεια. Ώστε η ανάπτυξη αυτή να γίνει με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο πράσινη!

Μετάβαση στο περιεχόμενο