Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Θεωρώ τον λαϊκισμό ως την εθνική ντροπή μας”. Συνέντευξη του ΥΠΑΝ Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και στην Χριστίνα Κοραή.

Μήπως έχει μια μετρολαγνία η κυβέρνηση, κύριε υπουργέ; Ανακοινώνει κάθε λίγο και λιγάκι μέτρα, πρόσφατα είχαμε το τελευταίο πακέτο, έπεται και δεύτερο πιο σκληρό τον Οκτώβριο…


«Το βασικό μήνυμα των εκλογών για μας ήταν ότι πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Πρέπει να κάνουμε γρήγορες και πρακτικές αλλαγές, ανεξάρτητα από το εάν είναι αυτές “δυσάρεστες” ή “ευχάριστες”. Από το αποτέλεσμα θα κριθούμε. Πρέπει να δείξουμε τη βούλησή μας να παράγουμε μετρήσιμο και χειροπιαστό έργο».


Φόροι στα καρτοκινητά και τα καύσιμα, περικοπές στα ανθυγιεινά επαγγέλματα. Τους αδύναμους βάζετε πάλι στο στόχαστρο.


«Δεν είναι αδύναμες τάξεις οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με πάνω από 2.000 κυβικά, ούτε οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής. Τα μέτρα, έτσι όπως τα έχουμε δομήσει, έχουν έναν όσο το δυνατόν περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα. Η μεγαλύτερη ανευθυνότητα μιας κυβέρνησης θα ήταν να βλέπει ότι πάει να βρει τοίχο η χώρα και εκείνη φοβούμενη τις διαμαρτυρίες της μιας ή της άλλης ομάδας να μην κάνει τίποτα. Η διακυβέρνηση χρειάζεται σπονδυλική στήλη. Και ο Καραμανλής αποδεικνύει με τις πράξεις του ότι αυτή τη σπονδυλική στήλη τη διαθέτει».


Τον Οκτώβριο έρχονται τα χειρότερα μέτρα; Πάμε και για νέο πάγωμα μισθών;


«Οχι. Μιλάμε για μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, τα οποία επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας».


Παρ’ όλα τα μέτρα που παίρνετε όμως, είναι μηδενική η αύξηση των εσόδων. Βάζετε στόχους, αλλά δεν τους πετυχαίνετε.


«Τα μέτρα προβλέπουν πώς θα κινηθούμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση, να αυξηθούν τα έσοδα».


Ακόμη και για τους ημιυπαίθριους χώρους έχετε προβλέψει να εισπράξετε ένα δισ. και 150 εκατομμύρια ευρώ όταν και σ’ αυτό το μέτρο υπάρχει μια τέτοια πολυπλοκότητα που αυτά που θα μπουν τελικά στα κρατικά ταμεία θα είναι έπειτα από 6-12 μήνες.


«Προφανώς η προσπάθειά μας θα είναι να εισπραχτούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Δίνουμε μάχη με μια μεγάλη οικονομική κρίση αλλά και με μια νοοτροπία που θέλει και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο και η οποία δυστυχώς είναι πολύ διαδεδομένη στην ελληνική κοινωνία. Δεν σας κρύβω επίσης ότι δίνουμε και μια μάχη με το φόβο για το πολιτικό κόστος».


Μην πείτε αύριο, σαν τον Γ. Αλογοσκούφη, ότι τα λέτε αυτά γενικά για το πολιτικό σύστημα και δεν αναφέρεστε στη Ν.Δ. Σας θυμίζω ότι κυβερνάτε τα τελευταία πεντέμισι χρόνια.


«Το λέω και για τους εαυτούς μας. Πάντως ό,τι θυμάται κανείς από αυτήν την κυβέρνηση έχει να κάνει με συγκρούσεις. Εμπορική, ΟΤΕ, Ολυμπιακή, ΟΛΠ. Ολες αυτές οι μεταρρυθμίσεις προκάλεσαν συγκρούσεις. Ολες όμως είχαν και ένα θετικό αποτέλεσμα».


Τέτοια λέτε για τις κοινωνικές συγκρούσεις και θα σας κατηγορούν πάλι ως «νεοφιλελεύθερο».


«Στην Ελλάδα ως νεοφιλελεύθεροι κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ακόμη και …οι σεισμοί, οι καταιγίδες, οι πλημμύρες. Οτιδήποτε δεν μας αρέσει, το θεωρούμε νεοφιλελεύθερο. Αυτά που εγώ εκφράζω δεν τα εφαρμόζουν μόνο κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, αλλά πολλές φορές και κεντροαριστερά. Δεν θέλω να δεχτώ ότι θα έχουμε χαρακτηριστικά μίας από τις τελευταίες χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού και θεωρώ το λαϊκισμό ως την εθνική ντροπή μας. Προτιμώ να πάω σπίτι μου παρά να λέω πράγματα που δεν με εκφράζουν και κυρίως υπονομεύουν το μέλλον του τόπου».


Ξέρετε πώς ερμηνεύω αυτά που λέτε; Αν πέσουμε, να το κάνουμε ηρωικά.


«Δικαιούμαστε να χάσουμε. Δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει χάσει ποτέ. Δεν δικαιούμαστε να ταπεινωθούμε. Αν είναι να χάσουμε, πρέπει να το κάνουμε με ψηλά το κεφάλι. Κι αν πας να δώσεις μια μάχη με ψηλά το κεφάλι, έχεις πολλές πιθανότητες στο τέλος να κερδίσεις. Η πολιτική δεν είναι εκπτώσεις. Είναι μια δυναμική που πρέπει συνέχεια να αναπτύσσεται».


Στις 4 Οκτωβρίου θα γίνουν οι εκλογές, όπως εισηγείται ο κ. Λούλης;


«Δεν έχω καταλάβει από τις συζητήσεις με τον πρωθυπουργό ότι είναι κάτι τέτοιο στην πρόθεσή του. Εχουμε απλωμένο τραχανά και προχωρούμε μ’ ένα σχεδιασμό που ξεπερνάει κατά πολύ τον Σεπτέμβριο».


Φτάνει στον Μάρτιο αυτός ο σχεδιασμός;


«Αν το ΠΑΣΟΚ οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές χρησιμοποιώντας την προεδρική εκλογή, θα έχουμε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο. Θα πρέπει όμως να εξηγήσει γιατί το κάνει».


Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Καραμανλή, με την ισχνή αυτοδυναμία που έχει, δεν θα μπορέσει να αντέξει για πολύ, ούτε να στηρίζεται στις ψήφους του Μανώλη, του Παυλίδη και των άλλων.


«Ολα αυτά τα δύσκολα μέτρα, στα οποία αναφερθήκατε στην αρχή, τα πήραμε με αυτήν την πλειοψηφία. Με αυτήν συνεχίζουμε».


Ν.Δ. και ΛΑΟΣ τι είναι; Γείτονες που μάλωσαν, αλλά μπορεί και να ξαναμιλήσουν;


«Η πολιτική δεν είναι πρόσθεση, είναι πολλαπλασιασμός. Οσοι πιστεύουν ότι, εάν υπάρξει συμμαχία των δύο κομμάτων, αυτονόητα θα έχουμε ως τελικό εξαγόμενο το άθροισμα των δύο εκλογικών ποσοστών, κάνουν λάθος. Οσοι εκ των αντιπάλων μας ανέχονται σήμερα τον ΛΑΟΣ, θα θυμηθούν ενδεχομένως άσχημες στιγμές από το παρελθόν του και θα τις προβάλουν για να ζημιώσουν τη Ν.Δ.».


Ολες οι αμαρτίες των μαύρων ταμείων των κομμάτων στις πλάτες του Τσουκάτου;


«Το μόνο βεβαιωμένο περιστατικό είναι αυτό που σχετίζεται με τον κ. Τσουκάτο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τα έδωσε στο ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ ότι τα κράτησε εκείνος. Εγώ θα έλεγα μακάρι να αποκαλυφθούν όλα, για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι».


Πώς έβγαιναν όλα αυτά τα δισ. που στοίχιζαν οι προεκλογικές εκστρατείες; Από τις εισφορές των βιοπαλαιστών οπαδών; Ολοι δεν ξέραμε λίγο πολύ τι γινόταν; Για τις βαλίτσες που πήγαιναν και έρχονταν;


«Κατ’ αρχήν υπάρχει η επίσημη απάντηση της Ν.Δ. ότι δεν μπήκε ούτε ένα ευρώ στα ταμεία της από τη “Ζίμενς”, την οποία δεν έχω κανένα λόγο να την αμφισβητώ. Από εκεί και πέρα η διαδικασία για τη “Ζίμενς” θα ευχόμουν πραγματικά να είχε εξελιχτεί πιο γρήγορα. Είναι περίπλοκη ιστορία όμως. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και ένα τουλάχιστον ακόμη κράτος, τη Γερμανία. Δεν φτάσαμε ακόμη στο τέλος της διαδρομής».


Αν όντως κρατάει 153 βουλευτές και μια ντουζίνα υπουργούς ο κ. Χριστοφοράκος, δεν κινδυνεύει με κατάρρευση το πολιτικό σύστημα;


«Εάν λέει την αλήθεια -θα πρέπει να την αποδείξει όμως- ναι. Πρέπει να δώσει ό,τι ονόματα λέει ότι έχει. Θα αποβεί προς όφελος και του πολιτικού συστήματος εν τέλει και των πολιτών».


Πώς σχολιάζετε την απόφαση του Θόδωρου Ρουσόπουλου να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές;


«Εδειξε πολιτική ευαισθησία».


Να αποκλειστούν από τα ψηφοδέλτια όλοι όσοι εκτιμάται ότι έκαναν ζημιά στην κυβέρνηση και το κόμμα;


«Εγώ δεν είμαι ο εισαγγελέας της παράταξης. Σε κάθε περίπτωση την τελευταία λέξη για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων την έχει ο πρωθυπουργός».



Μετάβαση στο περιεχόμενο