Με την έγκριση της έκθεσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη σταδιακή απόσυρση των πετρελαιοφόρων μονού τοιχώματος αποτρέπονται οι αρνητικές συνέπειες για την ελληνική ναυτιλία και τον ομαλό εφοδιασμό των ελληνικών νησιών με καύσιμα. Η ολομέλεια της Ευρωβουλής ενέκρινε σήμερα με ευρύτατη πλειοψηφία την έκθεση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών κ. Κωστή Χατζηδάκη για την απόσυρση των δεξαμενόπλοιων αυτών. Οι
αποφάσεις του Ε.Κ. αποτρέπουν τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις που θα είχε τυχόν εφαρμογή των αρχικών προτάσεων της Κομισιόν
-που παρουσιάσθηκαν μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου “Έρικα”- για την ελληνική ναυτιλία, αφού έως το 2003 θα έπρεπε να αποσυρθούν άμεσα 208 ελληνικά δεξαμενόπλοια με μονό τοίχωμα.
Με την έγκριση των προτάσεων Χατζηδάκη συντομεύεται η διάρκεια της ζωής των δεξαμενόπλοιων από 4 έως 11 χρόνια, ενώ στις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν προβλεπόταν η μείωση της ζωής των δεξαμενόπλοιων μέχρι και 15 χρόνια, σε σχέση με τις προβλέψεις της υπάρχουσας διεθνούς συμφωνίας MARPOL. Με την έκθεση Χατζηδάκη, στην οποία λαμβάνονται υπόψη οι αποφάσεις που στο μεταξύ υιοθετήθηκαν στην Ομάδα Εργασίας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, προβλέπεται ένα ευνοϊκότερο, για την ελληνική ναυτιλία, χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των δεξαμενόπλοιων και αποτρέπεται η απόσυρση του 90% των μικρότερων ελληνικών τάνκερς που εφοδιάζουν με πετρέλαιο τα νησιά, τους υποσταθμούς της ΔΕΗ και τις στρατιωτικές μονάδες. Σημειώνεται ότι στα θέματα των μεταφορών ισχύει η διαδικασία συναπόφασης, δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει κοινοτική νομοθεσία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αναλυτικά οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν ως εξής:
1)
Για τα παλαιότερα (pre-MARPOL) δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου νεκρού φορτίου 20.000 τόνων και άνω και για τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου νεκρού φορτίου 30.000 τόνων υιοθετείται χρονοδιάγραμμα απόσυρσης από το 2003 για αυτά που έχουν παραδοθεί το 1973 ή ενωρίτερα και
έως το 2007 για πλοία που έχουν παραδοθεί το 1981 ή αργότερα. Η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη και με τις αποφάσεις που έλαβε η Ομάδα Εργασίας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για αυτό το θέμα. Ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτρέπει την απόσυρση 61 ελληνικών δεξαμενόπλοιων το 2003 όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση της Κομισιόν.
2)
Για τα νεώτερα (post-MARPOL) δεξαμενόπλοια της ίδιας κατηγορίας από πλευράς φορτίου
υιοθετείται χρονοδιάγραμμα απόσυρσης από το 2003 για πλοία που έχουν παραδοθεί το 1977 ή ενωρίτερα και έως το 2015 για πλοία που έχουν παραδοθεί το 1992 ή αργότερα. Αποτέλεσμα αυτής της ρύθμισης είναι το 2010 να αποσυρθούν μόνο 6 από τα 47 ελληνικά δεξαμενόπλοια που προέβλεπαν οι αρχικές προτάσεις της Κομισιόν.
3)
Για τα μικρότερα δεξαμενόπλοια (non-MARPOL) το όριο απόσυρσης που θεσπίσθηκε είναι οι 3000 τόνοι σε σχέση με τους 600 τόνους που πρότεινε η Κομισιόν. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτρέπει την απόσυρση 125 ελληνικών δεξαμενόπλοιων (αποσύρονται τελικά μόνο 16 τάνκερς αντί για 141).
Ο κ. Χατζηδάκης μετά
την έγκριση της έκθεσης του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Οι προτάσεις που ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πιο ισορροπημένες από τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν και επιτυγχάνεται μια χρυσή τομή
μεταξύ της ανάγκης για προστασία του περιβάλλοντος και ασφάλεια στις θαλάσσιες μεταφορές από τη μία πλευρά και της υποχρέωσης για μια ανταγωνιστική ναυτιλία και ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με πετρέλαιο, από την άλλη. Επιπλέον, η αποτροπή της απόσυρσης των 125 μικρών ελληνικών τάνκερς (non-MARPOL tankers) εξασφαλίζει τον εφοδιασμό των ελληνικών νησιών και των στρατιωτικών μας μονάδων “