Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Θετικό βήμα το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα – ομιλία στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου

“Μετά τη στασιμότητα των τελευταίων 2,5 χρόνων, η κινητοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά κοιτάσματα είναι μια εξέλιξη που μόνο ως θετικό μήνυμα μπορεί να εκληφθεί”, υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια.
“Έχω, προσωπικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα”, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης,”μιας και η προσπάθεια είχε ξεκινήσει επί υπουργίας μου μαζί με τον Κωστή Μουσουρούλη, και συνεχίστηκε με τις μεγάλες προσπάθειες του Γιάννη Μανιάτη”.
ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΟ 2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε μια εκδήλωση που καταπιάνεται με ένα θέμα που με απασχόλησε έντονα ως υπουργός.
Γνωρίζω, όπως και σεις, πως η ενέργεια είναι ένας τομέας τον οποίο οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν, αλλά όταν υπάρξει μια κρίση όλοι αντιλαμβάνονται αμέσως πόσο σημαντικός είναι.
Όπως σημαντικός, βεβαίως, είναι και ο δικός σας ρόλος. Όλων των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια. Εσείς είστε αυτοί που με τη σκληρή σας δουλειά στηρίζετε τη χώρα και τη βοηθάτε να κινείται. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Και εσείς είστε που θα βρεθείτε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας να γίνει η ενέργεια ένας από τους καταλύτες ανάπτυξης για τη χώρα.
Η σημερινή εκδήλωση, μάλιστα, λαμβάνει χώρα στον απόηχο μιας θετικής είδησης. Αναφέρομαι στην πρόσφατη δημοσιοποίηση της σύμπραξης των ΕΛΠΕ με την Total και την ExxonMobil με στόχο την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Νότια Ελλάδα.
Μετά τη στασιμότητα των τελευταίων 2,5 χρόνων, η κινητοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά κοιτάσματα είναι μια εξέλιξη που μόνο ως θετικό μήνυμα μπορεί να εκληφθεί.
Έχω, προσωπικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα, μιας και η προσπάθεια είχε ξεκινήσει επί υπουργίας μου μαζί με τον Κωστή Μουσουρούλη, και συνεχίστηκε με τις μεγάλες προσπάθειες του Γιάννη Μανιάτη.
Φυσικά, όλοι ελπίζουμε πως θα επαληθευτούν οι πιο αισιόδοξες προσδοκίες.Δεν υπήρχε, όμως, κανένας λόγος για τόσες καθυστερήσεις. Ούτε υπάρχει λόγος να έχουμε καταλήξει να θεωρούμε εξαίρεση τέτοιες εξελίξεις. Αλλά θα συνεχίσουν να αποτελούν εξαίρεση όσο θεωρούμε δάσος το Ελληνικό, και μνημείο το σιλό στο λιμάνι του Πειραιά. Με τέτοιες προσεγγίσεις δεν πρόκειται ποτέ να πετύχουμε την προσέλκυση επενδύσεων, και κατά συνέπεια δεν πρόκειται ποτέ να δημιουργήσουμε προοπτική για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους στη χώρα.
Για να βγούμε οριστικά από την κρίση και να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης πρέπει να μεταβούμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Ένα μοντέλο που βασίζεται στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Και η ενέργεια πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα του μοντέλου αυτού.
Βασική προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία είναι να προχωρήσουμε αποφασιστικά στο άνοιγμα και τον εκσυγχρονισμό της αγοράς ενέργειας. Ώστε να μπορέσουν να γίνουν νέες επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για χιλιάδες νέους επιστήμονες και να επιτρέψουμε στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου να δώσουν την αναπτυξιακή ώθηση που μπορούν να προσφέρουν στην Ελληνική Οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάσαμε τον περασμένο Μάρτιο συγκεκριμένες προτάσεις για να βοηθήσουμε την ενέργεια να γίνει καταλύτης ανάπτυξης.

o   Συγκεκριμένα, λέμε πως πρέπει να γίνει άμεσα προετοιμασία των νέων γύρων παραχωρήσεων σε θαλάσσια «οικόπεδα», προκειμένου να αξιοποιήσουμε το ενδιαφέρον των διεθνών πετρελαϊκών εταιριών που έχει εκδηλωθεί για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά την ανακάλυψη του πεδίου Ζόρ στην Αίγυπτο το 2015 και τον επιτυχημένο τρίτο γύρο παραχωρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

o   Ακόμη, πρέπει να βγει άμεσα από τον πάγο ο νόμος για την ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων), ο οποίος είναι σωστός ως προς την ουσία, όμως στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί. Είναι, βέβαια, επίσης απαραίτητο να  διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του νέου φορέα και να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για τη λειτουργία του ώστε να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία.

o   Επίσης, όσον αφορά στα πετρελαιοειδή, οφείλει να δοθεί προτεραιότητα στην πάταξη παραβατικών συμπεριφορών. Κάτι που θα ωφελήσει την υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά και το ίδιο το κράτος. Ενώ είχαν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση από την προηγούμενη κυβέρνηση, η προσπάθεια αυτή δυστυχώς σήμερα έχει ατονήσει αδικαιολόγητα. Το αποδεικνύουν, άλλωστε, τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών:

§  Το 2014 διενεργήθηκαν 27.365 έλεγχοι για λαθρεμπόριο καυσίμων με συνολικά βεβαιωμένο ποσό ύψους 18 εκατ. ευρώ.

§  Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το πρώτο εννιάμηνο του 2016 πραγματοποιήθηκαν μόλις 2.567 έλεγχοι, με το ποσό που βεβαιώθηκε να ανέρχεται σε 2,4 εκατ. ευρώ. 7,5 φορές κάτω!

§  Παράλληλα, δεν γίνονται έλεγχοι με βάση τα συστήματα εισροών-εκροών τα οποία έχουν εγκατασταθεί στα πρατήρια ήδη από το 2014!

o   Όσο για το φυσικό αέριο, πρέπει να προχωρήσουμε με τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Συναλλαγών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε ανταγωνιστικά προϊόντα μειωμένου κόστους.

o   Επίσης, πρέπει να αυξήσουμε τον όγκο του φυσικού αερίου που διατίθεται σε δημοπρασία, με ανάλογη προσαρμογή της ΔΕΠΑ στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα της αγοράς φυσικού αερίου.

o   Και είναι, βέβαια, δεδομένο ότι στηρίζουμε τα διεθνή projects για υποδομές φυσικού αερίου (IGB, νέο σχέδιο “South Stream”, East Med, LNG Αλεξανδρούπολης κλπ)

o   Και μιας και μίλησα για φυσικό αέριο, αξίζουν συγχαρητήρια στην ΕΚΟ, η οποία σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ είναι η μόνη που χτίζει πρατήρια για αέριο κίνησης στην Ελλάδα. Και βρίσκεται, έτσι, στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στη χώρα μας.

Διότι κυρίες και κύριοι,

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να γυρίσουμε σελίδα σαν χώρα. Να στραφούμε στην καινοτομία. Να έχουμε επιχειρήσεις με διεθνή προσανατολισμό. Να υιοθετήσουμε τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Και να δίνουμε σε εργαζομένους όπως εσείς τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο έπ&alph

Μετάβαση στο περιεχόμενο