Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Τι σας έχει πιάσει στην κυβέρνηση και θέλετε να ακριβύνετε τις τιμές των βιβλίων;” – Συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης του Κωστή Χατζηδάκη προς τον κ. Γ. Σταθάκη για την πρόθεση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εκπτώσεις στα βιβλία

kx_vouli_vivlio_2«Μου προκαλεί κατάπληξη ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να απαγορεύσει  δια νόμου τις εκπτώσεις στα βιβλία. Δεν μπορούμε να αντέξουμε στην Ελλάδα τα φθηνά βιβλία! […] Τι σας έχει πιάσει στην κυβέρνηση και θέλετε να ακριβύνετε τις τιμές των βιβλίων; Εμείς πέρυσι πήραμε αυτή την πρωτοβουλία που ήταν υπέρ των αναγνωστών, υπέρ των καταναλωτών. Εσείς τώρα ακούτε μόνο αυτά που λένε οι εκδότες. Όμως εδώ δεν είμαστε για να ακούμε επιμέρους υπερπροστατευμένες  κοινωνικές ομάδες, είμαστε για να ακούμε τον κόσμο».

Συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης του Κωστή Χατζηδάκη προς τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη για την πρόθεση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εκπτώσεις στα βιβλία

kx_vouli_vivlio_2Συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κατάργηση της ενιαίας τιμή του βιβλίου, με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, οδήγησε σε σημαντική μείωση των τιμών, κατέθεσε χθες στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει προς τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη.

Συγκεκριμένα ο Κωστής Χατδηδάκης υποστήριξε ότι με την κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου:

1. Σε όλες τις κατηγορίες (που έχει καταργηθεί η ενιαία τιμή), η μέση έκπτωση που καταγράφεται στους νέους τίτλους βιβλίων και στα ευπώλητα είναι 25% (έναντι του υποχρεωτικού 10% της ενιαίας τιμής)
2. Ειδικά στην κατηγορία δοκίμια-ιστορικά-βιογραφίες ο μέσος όρος της έκπτωσης για νέους τίτλους και ευπώλητα είναι 30%. Σημαντικοί τίτλοι που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2010-2012 προσφέρονται και με εκπτώσεις 40 έως 50%.
3. Στα λογοτεχνικά βιβλία, που ισχύει η ενιαία τιμή, μόλις ολοκληρωθεί η διετία οι τιμές  μειώνονται στο 30%. Είναι όμως σημαντικό ότι νέοι τίτλοι λογοτεχνικών βιβλίων που ανήκουν στην κατηγορία των ευπώλητων προσφέρονται στους αναγνώστες με μέση έκπτωση 30% νωρίτερα από την διετία, εφόσον εξαντλήσουν την 1η έκδοση. Πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα:

– «Η Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη, κυκλοφόρησε -30%

– «Η Γιορτή της Ασημαντότητας» του Μίλαν Κούντερα -30%

– «Με μολύβι φάμπερ Νο 2» της Άλκης Ζέη -30%

– «Καφές στη Χόβολη» της Λένας Μαντά -30%

4. Επιτέλους αρχίζουν να καταγράφονται αξιόλογες εκπτώσεις και σταν εκπαιδευτικά βιβλία – σχολικά βοηθήματα. Όλοι οι νέοι τίτλοι που κυκλοφόρησαν μέσα στο  2014 προσφέρονται με μέση έκπτωση 25%.

«Μου προκαλεί κατάπληξη», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του, «ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να απαγορεύσει  δια νόμου τις εκπτώσεις στα βιβλία. Δεν μπορούμε να αντέξουμε στην Ελλάδα τα φθηνά βιβλία! […] Τι σας έχει πιάσει στην κυβέρνηση και θέλετε να ακριβύνετε τις τιμές των βιβλίων; Εμείς πέρυσι πήραμε αυτή την πρωτοβουλία που ήταν υπέρ των αναγνωστών, υπέρ των καταναλωτών. Εσείς τώρα ακούτε μόνο αυτά που λένε οι εκδότες. Όμως εδώ δεν είμαστε για να ακούμε επιμέρους υπερπροστατευμένες  κοινωνικές ομάδες, είμαστε για να ακούμε τον κόσμο».

meiwsi_timwn_vivlia_1

 

meiwsi_timwn_vivlia_2

meiwsi_timwn_vivlia_3

– Δείτε βίντεο της επίκαιρης ερώτησης του Κωστή Χατζηδάκη προς τον κ. Γ. Σταθάκη για την πρόθεση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εκπτώσεις στα βιβλία, εδώ

– Δείτε ολόκληρο το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης σε μορφή Word, εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο