Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Τι θέλει να κρύψει ο Υπουργός Παιδείας

Με αφορμή τη δήλωση του Υπουργού Παιδείας κ. Πέτρου Ευθυμίου, για την τροπολογία που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με την αναγνώριση πανεπιστημιακών διπλωμάτων άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε τα ακόλουθα:


«Ο κ. Ευθυμίου αντί να αντιμετωπίσει το μεγάλο νομικό και κοινωνικό πρόβλημα σε σχέση με τη μη αναγνώριση διπλωμάτων που δεκάδες χιλιάδες Έλληνες φοιτητές έχουν πάρει σε άλλες χώρες–μέλη της Ε.Ε, επιχειρεί επιτιθέμενος να κρύψει τέσσερα εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα:


1) Η ετυμηγορία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για την Ιταλική Υπόθεση Neri


Με πρόσφατη απόφασή του, το ΔΕΚ θεωρεί ότι είναι αντίθετη στο Κοινοτικό Δίκαιο η μη αναγνώριση πανεπιστημιακών διπλωμάτων, όταν αυτά έχουν εκδοθεί από πανεπιστήμιο κράτους–μέλους της Ε.Ε (π.χ Μ. Βρετανία), έστω και αν για την έκδοσή τους το εν λόγω Πανεπιστήμιο συνεργάζεται με εκπαιδευτικό ίδρυμα άλλης χώρας (π.χ Ελλάδα), το οποίο δεν αναγνωρίζεται από την τελευταία αυτή χώρα. Αυτή άλλωστε ήταν και η παγιωμένη μέχρι τώρα θέση της Κομισιόν, όπως έχει εκφραστεί από τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Μπολκεστάιν. Για αυτό και εγκρίθηκε η τροπολογία μου.


2) Ο κίνδυνος επιβολής προστίμου στην Ελλάδα για τη μη συμμόρφωσή της στην ήδη υπάρχουσα Οδηγία για το θέμα.


Ήδη η Ελλάδα έχει καταδικαστεί μια φορά για μη συμμόρφωση στις επιταγές της Οδηγίας 89/48. Επειδή η Κομισιόν θεωρεί πως παρά την καταδίκη η συμμόρφωσή μας παραμένει ατελής, κατά πάσα πιθανότητα θα προσφύγει εκ νέου στο ΔΕΚ. Και τότε θα μας επιβληθεί πρόστιμο που θα κληθούν να πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι μέχρι να συμμορφωθεί πλήρως η χώρα μας. Όπως έγινε και με τον Κουρουπητό, τα πρόστιμα αυτά δεν τα πληρώνουν οι Υπουργοί, και για αυτό ίσως θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν το κέφι τους με τα λεφτά των άλλων.


3) Το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες πτυχιούχους, των οποίων δεν αναγνωρίζεται το πτυχίο.


Οι πολίτες αυτοί είναι για το ΠΑΣΟΚ δεύτερης κατηγορίας. Η δήθεν «κοινωνική ευαισθησία» των κυβερνώντων πετάει αυτούς τους πολίτες στον κάλαθο των αχρήστων της κοινωνίας, απλώς και μόνο γιατί έχουν ευρωπαϊκό πτυχίο. Για την κυβέρνηση φαίνεται ότι πρώτα μετράνε οι δογματικές αγκυλώσεις και μετά οι άνθρωποι.


4) Η υποκριτική στάση της κυβέρνησης για την λειτουργία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών


Η ίδια αποφασίζει αν θα δώσει ή όχι άδειες, Αν δεν θέλει να λειτουργούν, ας τα κλείσει. Δεν μπορεί όμως να παρακολουθεί για χρόνια το φαινόμενο των συνεργασιών με ξένα Πανεπιστήμια και στη συνέχεια να αδιαφορεί παγερά για τη μοίρα τόσων νέων ανθρώπων


Η τροπολογία που εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής δεν αφορά το άρθρο 16 του Συντάγματος. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη ρύθμιση αναφέρεται στην αναγνώριση πτυχίων όλων των άλλων κρατών–μελών της Ε.Ε σε συγκεκριμένη χώρα-μέλος. Η ευρωπαϊκή όμως πραγματικότητα και οι αποφάσεις του ΔΕΚ δείχνουν ότι το Ελληνικό σύστημα είναι αγκυλωμένο, ξεπερασμένο από τις εξελίξεις και ασύμβατο με το Κοινοτικό Δίκαιο. Για αυτό και παρακάμπτεται με βάση τις αποφάσεις των οργάνων της Ε.Ε.


Η σημερινή μάχη μου θυμίζει τη μάχη για την ελεύθερη ραδιοφωνία. Είναι μάχη της κοινωνίας των επιλογών εναντίον των μονοπωλίων. Του αύριο εναντίον του χθες. Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να υπερασπιστεί το χθες.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο