Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Το 2021 πάμε για ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων – συνέντευξη στην εφημερίδα Realnews

«Το 2021 πάμε για ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων», προαναγγέλλει στη Realnews ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ενώ επισημαίνει πως τον Οκτώβριο είχαμε ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων όλων των τελευταίων μηνών και ετών.

Ο Κ. Χατζηδάκης περιγράφει τις κινήσεις που έγιναν για να τρέξει η έκδοση των εκκρεμουσών συντάξεων και τονίζει πως στόχος είναι «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 να τελειώνουμε με το θέμα των εκκρεμών κυρίων συντάξεων».

Ο υπουργός Εργασίας μιλά για τη διαχείριση της πανδημίας, για το 1555 και απαντά στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ περιγράφει και το πού θα κυμανθεί η δεύτερη αύξηση.

Η αντιπολίτευση σας ασκεί κριτική για την διαχείριση της πανδημίας. Πιστεύετε ότι θα αποφύγουμε ένα γενικό ;

Ο Πρωθυπουργός έχει σημειώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν είναι επιδίωξή μας ένα γενικό λοκντάουν. Πολύ περισσότερο, καθώς πλέον έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο, πράγμα που επιτρέπει να διαχειριστούμε καλύτερα την καθημερινότητα και την οικονομία.  Αυτό που αυξάνει, όχι μόνο τα κρούσματα, αλλά κυρίως τις απώλειες από τον κορωνοϊό, είναι ο υψηλός αριθμός ανεμβολίαστων σε σχέση π.χ. με την Ισπανία ή την Πορτογαλία. Η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει τόσο με μια πολυεπίπεδη ενημερωτική εκστρατεία όσο και με ένα πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων, να πείσει τους ανεμβολίαστους να αλλάξουν στάση. Είναι θετικό ότι τις τελευταίες εβδομάδες 350.000 συμπολίτες μας έκλεισαν ραντεβού για πρώτο εμβολιασμό. Θα ήταν θετικότερο αν είχαν ξεπεράσει τους φόβους τους προτού αυξηθούν οι απώλειες. Εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση συνεχίζει το δρόμο της εμπνεόμενη από τη πολιτική των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών και την επικαιροποιεί φυσικά με βάση τις εξελίξεις. Αφήνουμε την αντιπολίτευση- ειδικά το ΣΥΡΙΖΑ- να λέει μαύρο όταν εμείς λέμε άσπρο και άσπρο όταν εμείς λέμε μαύρο. Αυτό κάνουν, μη γελιέστε!

Oι επιχειρηματίες, ειδικά της εστίασης, παρόλο που είναι ανοιχτοί ζητούν και μέτρα στήριξης όπως οι αναστολές σύμβασης, αφού υποστηρίζουν πως έχει μειωθεί ο τζίρος τους λόγω της μη εισόδου των ανεμβολίαστων στα καταστήματα τους με τεστ. Τι λέτε;

Ο χώρος της εστίασης ζητάει, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, να υπάρξει μία χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία. Αυτό το αίτημα όμως κινείται τελείως αντίθετα από την κατεύθυνση στην οποία κινείται όλη η Ευρώπη και την κατεύθυνση των ειδικών. Θέλουν επίσης να φύγει το βάρος των ελέγχων από πάνω τους και να πάει στους πελάτες, το οποίο πιστεύουμε ότι δεν θα ήταν λειτουργικό. Σε σχέση τώρα με τη στήριξη που ζητούν, ο χώρος της εστίασης αναμφισβήτητα επλήγη, αλλά είναι και ένας κλάδος που, μαζί με τον τουρισμό, έχουν λάβει την περισσότερη στήριξη. Θυμίζω: Τις επιστρεπτέες προκαταβολές του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό, με απόφαση της κυβέρνησης, δεν θα επιστραφούν (άρα είναι χρήματα που μένουν στις τσέπες τους). Τα κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ του Υπουργείου Ανάπτυξης από το ΕΣΠΑ για κεφάλαιο κίνησης. Και το δικό μας πρόγραμμα ύψους 700 εκατ. ευρώ, για τους εργαζόμενους στην εστίαση. Καταλαβαίνω τις ανησυχίες των ανθρώπων που διαμαρτύρονται, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, τα χρήματα αυτά, που κάθε άλλο παρά λίγα είναι, η κυβέρνηση δεν τα βρίσκει στο δρόμο. Διαχειρίζεται τα λεφτά των φορολογουμένων και έτσι προσπαθεί να φροντίσει τις ανάγκες όλων, μέσα σε μία δύσκολη περίοδο.

Γιατί ο ΕΦΚΑ δεν αποδίδει; Μήπως πρέπει να προσλάβετε μόνιμο προσωπικό αντί να συνεργαστείτε με ιδιώτες για την έκδοση συντάξεων; Μάλιστα προεκλογικά η ΝΔ κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ πως καθυστερεί την έκδοση συντάξεων, αλλά και στη δική σας κυβέρνηση οι συντάξεις καθυστερούν. Τι λέτε;

Γίνονται και θα γίνουν ορισμένες προσλήψεις. Αλλά αν ήταν με τις προσλήψεις να λύνονται τα ζητήματα, η ελληνική Δημόσια Διοίκηση στο σύνολό της θα «πέταγε» τόσα χρόνια! Ας το δούμε όμως πέρα από συνθήματα: Ο ΕΦΚΑ είναι ο πιο προβληματικός οργανισμός του Δημοσίου. Και αυτό κυρίως οφείλεται στην χωρίς σχέδιο και κανόνες ενοποίηση των παλιών ασφαλιστικών Ταμείων στον ΕΦΚΑ από το ΣΥΡΙΖΑ. Στο μέτωπο των συντάξεων μόνο, κληρονομήσαμε το 190.000 κύριες εκκρεμείς συντάξεις! Ακριβώς για να «γκρεμίσουμε» αυτό το «βουνό» εκκρεμοτήτων προχωρήσαμε σε μία σειρά παρεμβάσεων: απλοποιήσαμε την έκδοση των συντάξεων, τοποθετήσαμε 3.000 καινούργιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, συστήσαμε ειδική ομάδα για τις διαδοχικές συντάξεις, δημιουργήσαμε τον ηλεκτρονικό «Πύργο Ελέγχου» στον ΕΦΚΑ κλπ. Ως αποτέλεσμα, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είχαν πέσει στις 155.000 όταν πήγα εγώ στο Υπουργείο, έχουν πλέον μειωθεί περαιτέρω στις 120.000 περίπου. Τον Οκτώβριο, είχαμε ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων όλων των τελευταίων μηνών και ετών. Ακόμη περισσότερο το 2021 πάμε για ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων! Επιπλέον εργαλεία που θα μας βοηθήσουν είναι οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές- που σταδιακά εντάσσονται και αυτοί στην προσπάθεια- αλλά και το νέο νομοσχέδιο που σύντομα θα παρουσιάσουμε για τον ΕΦΚΑ. Και με την περαιτέρω αύξηση των ρυθμών απονομής, φιλοδοξούμε μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2022 να τελειώνουμε με το θέμα των εκκρεμών κύριων συντάξεων!

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι το 1555, όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα αλλά έχει και υψηλό κόστος κάνοντας λόγο για τρίτους που εξυπηρετούν. Γιατί προχωρήσατε στο 1555, ποιους εξυπηρετεί αυτός ο τηλεφωνικός αριθμός;

Ο ενιαίος αριθμός κλήσης 1555 είναι στην πραγματικότητα κοινωνική πολιτική. Διότι εξυπηρετεί εργαζόμενους, συνταξιούχους, ασφαλισμένους. Τους ανυπεράσπιστους πολίτες που όλα αυτά τα χρόνια βίωναν την ταλαιπωρία, το θυμό και την αγανάκτηση στην επαφή τους με τη γραφειοκρατία. Αλλά και τους εργαζόμενους στους φορείς τους Υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι θα μπορούν τώρα απερίσπαστοι να συγκεντρωθούν στη δουλειά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 3,5 μήνες λειτουργίας, το 1555 έχει ήδη απαντήσει σε περισσότερες από μισό εκατομμύριο κλήσεις! Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. 7 ημέρες την εβδομάδα. Είναι δωρεάν για όλους. Και έχει μέσο χρόνο αναμονής μόλις 15 δευτερόλεπτα! Είναι μια προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν οι 3 μεγαλύτερες εταιρίες call center στην Ελλάδα. Σε σχέση με το κόστος, μόνο τους μισθούς των 320 εργαζομένων να βάλετε (χωρίς να λογαριάσουμε κανένα άλλο έξοδο) θα δείτε ότι, όχι απλώς δεν κοστίζει, αλλά αφορά χρήματα που πιάνουν τόπο! Άλλωστε, μιλάμε για 10 εκατ. σε ένα προϋπολογισμό του κράτους 67 δις. Τι μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ότι για κάθε 7.000 ευρώ που δαπανά το κράτος, δεν μπορεί να δώσει 1 ευρώ για την εξυπηρέτηση πάνω από 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων; Υπερασπίζονται το χάος; Η αντίδρασή τους και σε αυτό και σε άλλα θέματα είναι πολιτική χορηγία στην κυβέρνηση. Διότι απλώς δείχνει παραζάλη και εμπάθεια!

Ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός θα αυξηθεί δυο φορές μέσα στο 2022. Πού μπορεί να φτάσει αυτή η αύξηση;

Όπως γνωρίζετε έχει ήδη αποφασιστεί μία μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% και μάλιστα αυτό έγινε ενάντια στις εισηγήσεις του ΚΕΠΕ, της Τράπεζας της Ελλάδας και της εργοδοτικής πλευράς (συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων) που ζητούσαν να «παγώσει», λόγω της βαθιάς ύφεσης 8,2% το 2020. Καθώς η οικονομία περνάει τώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είμαστε αποφασισμένοι, οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι να συμμετάσχουν στα οφέλη της, με μία νέα αύξηση του κατώτατου μισθού!  Η δεύτερη αυτή αύξηση θα κινηθεί σε ένα επίπεδο που θα ισορροπεί ανάμεσα στις αντοχές της οικονομίας, τους ρυθμούς ανάπτυξης και την ανάγκη στήριξης των πιο αδύναμων! Δεν χαρίζουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας σε κανέναν!

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο