Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Το 2024 η ελληνική οικονομία θα ανέβει πιο ψηλά!- άρθρο στην εφημερίδα REALNEWS

Όταν παρουσιάσαμε το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2024 στη Βουλή, υπήρξε από τη μεριά της αντιπολίτευσης η συνήθης καταστροφολογία. Κατά σύμπτωση και για κακή τους τύχη, την ίδια μέρα βγήκε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έλεγε ότι η Ελλάδα ανήκει στις μόλις 7 από τις 20 οικονομίες της Ευρωζώνης που είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ως προς τους προϋπολογισμούς.

Και πέρα, όμως, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ίδια η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει ότι οι προϋπολογισμοί μας είναι απολύτως αξιόπιστοι και αρκετά συχνά έχουν και ευχάριστες ειδήσεις: Υποσχεθήκαμε το 2019 ισχυρή ανάπτυξη και δεν είχαμε απλά ισχυρή ανάπτυξη, αλλά αυτή έφτασε το 2022 να είναι η τρίτη ισχυρότερη στην ΕΕ! Υποσχεθήκαμε αύξηση των επενδύσεων και οι επενδύσεις -ιδιαίτερα οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις- αυξήθηκαν εντυπωσιακά. Υποσχεθήκαμε αύξηση των εξαγωγών και είχαμε ρεκόρ στις εξαγωγές. Υποσχεθήκαμε μείωση της ανεργίας και η ανεργία μειώθηκε κατά σχεδόν 8 μονάδες: από το 17,5% το 2019 στο 9.6% τον περασμένο Οκτώβριο!

Ακόμη περισσότερο, η μεγαλύτερη ίσως σφραγίδα αξιοπιστίας είναι οι αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας όλους τους τελευταίους μήνες. Πρώτα από τον ιαπωνικό οίκο R&I. Αμέσως μετά από τον γερμανικό οίκο Scope. Στη συνέχεια από την καναδική DBRS. Μετά από τους δύο κινεζικούς οίκους. Και βεβαίως πιο πρόσφατα από τη Moody’s που μας ανέβαζε δύο βαθμός, καθώς και την Standard & Poors και τη Fitch που μας έδωσαν την επενδυτική βαθμίδα! Όλες αυτές οι αναβαθμίσεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περισσότερες επενδύσεις, αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης!

Είναι λοιπόν σαφές ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα. Το ότι αυτό συνέβη εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων (πανδημία, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής κρίσης) είναι απόδειξη ότι, χάρη στην πολιτική μας, η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική!

Προκλήσεις

Δεν εφησυχάζουμε, ωστόσο! Διότι, πράγματι, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις το 2024 οι οποίες ζητούν την προσοχή μας, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και να μεγιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες: Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, η γεωπολιτική αστάθεια μετά και από την κρίση στη Μέση Ανατολή εντείνεται, οι πληθωριστικές πιέσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες αποκλιμακώνονται σταδιακά, δεν έχουν, ωστόσο, ακόμη υποχωρήσει πλήρως. Για αυτό οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας εφαρμόζοντας με ακόμη μεγαλύτερη ένταση το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που έχει μέχρι σήμερα επιτύχει: Δηλαδή, την προσήλωση στη δημοσιονομική σταθερότητα, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, και, βεβαίως, την έμφαση στην κοινωνική συνοχή.

Πρώτη πρόκληση είναι η συντήρηση της ανθεκτικότητας της οικονομίας μας στις κρίσεις. Αυτό προϋποθέτει τη διατήρηση του συνδυασμού δημοσιονομικής σοβαρότητας από τη μία πλευρά με τις αναπτυξιακές πολιτικές από την άλλη, έτσι ώστε να στέλνουμε συνεχώς το μήνυμα στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο προτεραιότητες μας παραμένουν η απαρέγκλιτη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και η συνέχιση της αποκλιμάκωσης του δημόσιου χρέους.

Δεύτερη πρόκληση η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με έμφαση κατ’ αρχάς σε τομείς στους οποίους έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (φαρμακοβιομηχανία, αγροδιατροφικός τομέας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Εντείνουμε παράλληλα την προσπάθεια για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του Δημοσίου και την ενδυνάμωση του Τραπεζικού Συστήματος.

Τρίτη πρόκληση αποτελεί η ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας με στόχο την αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και το 70% του ΑΕΠ έως το 2030. Βασικά εργαλεία είναι η θέσπιση κινήτρων για την καινοτομία και τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων (ήδη έχει συσταθεί σχετική ομάδα εργασίας) καθώς και η στήριξη των ψηφιακών και πράσινων επενδύσεων με βασικό εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέταρτη πρόκληση, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.  Μόλις πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει 11 διαφορετικές μεταρρυθμίσεις για μια δίκαιη και πολυεπίπεδη προσπάθεια περιορισμού του προβλήματος: η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, η γενίκευση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών, τα αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, ο εκσυγχρονισμός  του πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, και η προώθηση ένα δικαιότερου συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Ειδικά με το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών προσδοκούμε σημαντικά έσοδα, τα οποία θα συντελέσουν στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών για την Υγεία (δηλαδή 481 εκατ. ευρώ επιπλέον για τα νοσοκομεία) και την Παιδεία (255 εκατ. ευρώ επιπλέον). Εκτιμούμε ότι  στην πλήρη εφαρμογή του νομοσχεδίου μέχρι το 2027, τα επιπλέον έσοδα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προσεγγίσουν τα 3 δις ευρώ ετησίως.

Πέμπτη πρόκληση, η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας. Γι’αυτό και προχωρήσαμε στη σύσταση ξεχωριστής γενικής γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και προωθούμε παράλληλα την ανασυγκρότηση της ΕΤΑΔ. Η αρχή στην προσπάθεια θα γίνει από τα πιο ώριμα από τα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα της ΕΤΑΔ. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται ενδεικτικά τα ακίνητα στο Παραλιακό Μέτωπο Αττικής και τα χιονοδρομικά κέντρα που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, η αξιοποίηση και των υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων, οι παραχωρήσεις των λιμανιών του Ηρακλείου και του Βόλου (προηγήθηκαν τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Καβάλας), η ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας και της Αττικής Οδού καθώς και όλα τα αναγκαία βήματα για την είσοδο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο.

Τέλος, η έκτη πρόκληση στην οποία καλούμαστε να απαντήσουμε είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών μέσω των  ελέγχων της αγοράς για αισχροκέρδεια και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, των έκτακτων εισοδηματικών ενισχύσεων σε ευάλωτους πολίτες και, βεβαίως, των μόνιμων εισοδηματικών ενισχύσεων – με προσοχή, όμως, και στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού και της οικονομίας Έχουν ήδη προηγηθεί οι τρεις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και ακολουθούν τόσο η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού όσο και το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα και οι πρώτες αυξήσεις στο δημόσιο τομέα μετά από 14 χρόνια. Αύξηση σημειώνεται και στον μέσο μισθό στην αγορά καθώς πέρυσι ήταν 1176 ευρώ, φέτος θα κλείσει στα 1250 περίπου, με τον στόχο των 1500 ευρώ το 2027 να φαντάζει εφικτός!

Η πατρίδα μας έχει αφήσει οριστικά πίσω το παρελθόν της κρίσης και της χρεοκοπίας με τις θυσίες και τον κόπο του ελληνικού λαού. Αυτή την πρόοδο των τελευταίων τεσσάρων ετών θα τη διαφυλάξουμε. Και θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα να απαντάμε στις προκλήσεις, κλείνοντας τα αυτιά μας στις σειρήνες του λαϊκισμού. Για μια οικονομία που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους και θα παράγει πλούτο για όλους!

Μετάβαση στο περιεχόμενο