Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Το 2024 η ελληνική οικονομία θα ανέβει πιο ψηλά- άρθρο στην εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ

Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα! Και αυτό δεν το ισχυρίζεται απλά η ελληνική κυβέρνηση. Το λένε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι συνάδελφοι μου στο Eurogroup και το ECOFIN. Το είπε ο Economist λίγες ώρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού κατατάσσοντας την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας 35 χωρών με την καλύτερη επίδοση στην οικονομία για το 2023!

Όλοι αυτοί δεν μιλούν με επαινετικά σχόλια για την Ελλάδα διότι συμμετέχουν σε κάποια διεθνή συνωμοσία υπέρ της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αλλά διότι η οικονομική μας πολιτική έχει φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα: Ρυθμούς ανάπτυξης από τους υψηλότερους στην ΕΕ. Ρεκόρ το 2022 στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Την μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη το 2023 στις εξαγωγές. Συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Μείωση της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα!

Όλα αυτά τα θετικά αποτελέσματα σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι εφησυχάζουμε. Αντίθετα, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια ενδυνάμωσης της οικονομίας:

Πρώτον, με την περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων οικονομικών μας. Για αυτό, βασικές επιδιώξεις μας είναι: Η απαρέγκλιτη επίτευξη των δημοσιονομικών μας στόχων και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής μας ικανότητας. Και βέβαια, η περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.

Δεύτερον, ανεβάζοντας ταχύτητες στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων, συνεχίζουμε την προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με περαιτέρω μείωση του μη-μισθολογικού κόστους από το 2025 και με άρση άλλων εμποδίων για την υγιή επιχειρηματικότητα. Την προσπάθεια για ένα ακόμη πιο εύρωστο τραπεζικό σύστημα το οποίο θα είναι σε θέση να παρέχει επαρκή ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Ενώ θα δώσουμε, φυσικά, έμφαση στην βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών επενδυτικών πόρων. Έχουμε τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης σε ολόκληρη την ΕΕ. Ήταν μία επιτυχία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και είμαστε αποφασισμένοι να την αξιοποιήσουμε!

Τρίτον, με την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Στόχος μας είναι οι εξαγωγές να αυξηθούν έτσι ώστε να φτάσουν το 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και το 70% του ΑΕΠ έως το 2030. Θα το επιδιώξουμε: Πρώτον, με έμφαση σε τομείς στους οποίους είμαστε αποδεδειγμένα πιο ανταγωνιστικοί. Αναφέρομαι στη φαρμακοβιομηχανία, τον αγροδιατροφικό τομέα, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.  Δεύτερον, με κίνητρα για την μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων και στήριξη των δράσεων καινοτομίας. Και, τρίτον, με στήριξη των επιχειρήσεων για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Τέταρτη προτεραιότητα είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Ήδη ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος από τη Βουλή με 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες (μεταξύ άλλων: διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων, αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών). Οι πόροι από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα κατευθυνθούν πρωτίστως για την ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας.

Πέμπτον, με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, λαμβάνοντας υπόψη και την πίεση λόγω πληθωρισμού: Αυξάνουμε τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Δίνουμε νέες αυξήσεις στις συντάξεις. Επαναφέρουμε τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα. Αυξάνουμε τα αναπηρικά επιδόματα και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυξάνουμε το αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά. Ενώ συνεχίζουμε να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε σε μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας όπως έχουμε δεσμευθεί!

Οι προσδοκίες των πολιτών είναι υψηλές. Τόσο αυτές, όσο και η εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας, δεν μας επιτρέπουν να αφήσουμε την πρόοδο των τελευταίων ετών να χαθεί. Θα συνεχίσουμε με επιμονή την προσπάθεια για μια πιο δυναμική, εξωστρεφή και ανθεκτική οικονομία, σε μία Ελλάδα που προχωράει μπροστά. Αυτό είναι η υποχρέωση στην πατρίδα μας. Είναι υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας!

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο