Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“To δίλημμα είναι: Ευρώπη ή χάος”. – Συνέντευξη στη Real News και τη Χριστίνα Κοραή

__PC_2_8_2012_Η κυβέρνηση θα έπρεπε  να πάει τα μέτρα στη βουλή ακόμη κι αν είχε το ρίσκο να μην ψηφιστούν και να πέσει;

 Τα μέτρα θα έρθουν στη Βουλή σε λίγες μέρες. Ο Πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης θα εξηγήσουν στον ελληνικό λαό με λεπτομέρειες την κατάσταση, τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας και τις συνέπειες των επιλογών αυτών. Εκεί όλοι μας θα πάρουμε θέση απέναντι στην ιστορία και στη συνείδησή μας. Τα ωραία λόγια είναι σίγουρα πιο γλυκά. Η υπευθυνότητά όμως είναι πάντοτε πιο χρήσιμη…

Φοβάστε πολιτική αποσταθεροποίηση;

 Κανείς δεν πρόκειται να γλιτώσει από μία πιθανή κατάρρευση του πολιτικού συστήματος. Ούτε οι πολιτικοί, αλλά ούτε και οι πολίτες. Η πολιτική σταθερότητα και η επιτυχία της κυβέρνησης αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης. Όταν κάποιος έχει διανύσει το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής δεν έχει νόημα να αλλάξει πορεία ή να γυρίσει πίσω. Τώρα πρέπει να κάνουμε και το τελευταίο μίλι. Θα πρέπει με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα να προχωρήσουμε μπροστά. Όποιος προσπαθήσει να ρίξει την κυβέρνηση σπρώχνει την Ελλάδα στην καταστροφή…

 


 1. Θα σώσουν την Ελλάδα όσοι τολμήσουν όπως είπε ο πρωθυπουργός; Υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν την τόλμη; Ποιοι είναι αυτοί;

 Οι καιροί και οι άνθρωποι είναι απαιτητικοί. Έχουμε μπροστά μας δύσκολο και μακρύ δρόμο. Θα πρέπει  να αντέξουμε μέχρι το τέλος και να σταθούμε όρθιοι. Απαιτείται τόλμη και υπευθυνότητα από όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, εντός και εκτός κυβέρνησης. Η ιστορία και οι επόμενες γενιές δεν θα χαριστούν σε κανέναν μας, αν λιγοψυχήσουμε. Το ζητούμενο αυτή την ώρα είναι η σωτηρία της χώρας. Και για αυτό θα πρέπει να αντιληφθούμε πως άλλο το 2008, άλλο το 2012. Δεν μπορώ να φανταστώ πραγματικά πως θα αφήσουμε την Ελλάδα να τιναχθεί στον αέρα.

 

 1. H κυβέρνηση θα έπρεπε  να πάει τα μέτρα στη βουλή ακόμη κι αν είχε το ρίσκο να μην ψηφιστούν και να πέσει κύριε υπουργέ;

 Τα μέτρα θα έρθουν στη Βουλή σε λίγες μέρες. Ο Πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης θα εξηγήσουν στον ελληνικό λαό με λεπτομέρειες την κατάσταση, τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας και τις συνέπειες των επιλογών αυτών. Εκεί όλοι μας θα πάρουμε θέση απέναντι στην ιστορία και στη συνείδησή μας. Τα ωραία λόγια είναι σίγουρα πιο γλυκά. Η υπευθυνότητά όμως είναι πάντοτε πιο χρήσιμη.

 

 1. Στην έσχατη περίπτωση θα έπρεπε να προχωρήσουν μόνοι τους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;

 Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και με ορίζοντα τετραετίας. Η πολιτική σταθερότητα είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να βγούμε από το αδιέξοδο. Πόσο μάλλον τώρα που η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αρχίσει να αλλάζει αισθητά προς το καλύτερο και τα ελληνικά αιτήματα βρίσκουν όλο και περισσότερους συμμάχους. Πιστεύω ότι όλες οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας θα προχωρήσουν μαζί.

 

 

 1. Η ΔΗΜ.ΑΡ πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση ανεξαρτήτως τι θα γίνει με τα εργασιακά;

 Δεν θα υποδείξω στη ΔΗΜΑΡ τι να πράξει. Ο αρχηγός και τα στελέχη της όλο το προηγούμενο διάστημα πολιτεύθηκαν με σύνεση και υπευθυνότητα. Εκτιμώ ότι το ίδιο θα κάνουν και τώρα.

 

 1. Η τρόικα, πάντως, άνοιξε ξαφνικά τα εργασιακά. Δεν υπήρχαν στο πρόγραμμα…

 Η Τρόικα αρκετές φορές στο παρελθόν είχε θέσει τα θέματα της εργασιακής ευελιξίας. Φαίνεται ότι ακόμα και σε αυτό το τομέα θα υπάρξει συμφωνία μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός έκαναν το καλύτερο κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες. Ας μην ξεχνάμε ότι το Μνημόνιο από μόνο του είναι μία συνεχής διαπραγμάτευση και από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν μπορούμε να φύγουμε. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση, πάντα επιχειρείται να βρεθεί μία χρυσή τομή. Αυτή είναι η αλήθεια.

 

 1. Θα διαγραφεί όποιος βουλευτής δεν ψηφίσει;

 Ο Πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ έδειξε σε αυτό το ζήτημα την αποφασιστικότητά του.  Η σωτηρία της χώρας είναι υπεράνω όλων. Το δίλλημα είναι Ευρώπη ή χάος.

  

 1. Ακόμη κι αν τα μέτρα περάσουν στη βουλή, πως θα αντέξουν οι πολίτες 9 δις επιπλέον στις πλάτες τους;

 Τα μέτρα είναι πολύ σκληρά δεν χωρά αμφιβολία. Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής στην οποία αναφέρεστε είναι αναγκαία για να προσεγγίσουμε πρωτογενή πλεονάσματα, να πάρουμε τη δόση που θα οδηγήσει στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, στη σταδιακή πληρωμή των χρεών του δημοσίου στους ιδιώτες, με λίγα λόγια στην αποκατάσταση του προβλήματος ρευστότητας της οικονομίας. Χωρίς συμφωνία και τα λεφτά των εταίρων μας, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικά ανάπτυξη στη χώρα. Αντίθετα θα υπάρξει εκτροχιασμός και πέρα από κάθε πρόβλεψη κοινωνικά προβλήματα.

 

 1. Φοβάστε πολιτική αποσταθεροποίηση;

 Κανείς δεν πρόκειται να γλιτώσει από μία πιθανή κατάρρευση του πολιτικού συστήματος. Ούτε οι πολιτικοί, αλλά ούτε και οι πολίτες. Η πολιτική σταθερότητα και η επιτυχία της κυβέρνησης αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης. Όταν κάποιος έχει διανύσει το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής δεν έχει νόημα να αλλάξει πορεία ή να γυρίσει πίσω. Τώρα πρέπει να κάνουμε και το τελευταίο μίλι. Θα πρέπει με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα να προχωρήσουμε μπροστά. Όποιος προσπαθήσει να ρίξει την κυβέρνηση σπρώχνει την Ελλάδα στην καταστροφή.

 

 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί για θέατρο. Γιατί ψηφίσατε τα μέτρα από τον Φεβρουάριο, άρα τι είδους διαπραγμάτευση κάνετε;

 Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τον ρόλο του κριτή από την κερκίδα. Αναλώνεται σε ανέξοδους παληκαρισμούς και κατηγορίες.  Είμαι σίγουρος ότι όταν η πατρίδα μας με κόπο και θυσίες ξεπεράσει τις δυσκολίες, πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα αναθεωρήσουν αρκετά από αυτά που σήμερα με ευκολία καταγγέλλουν. Αλλά ας σκεφθούμε όλοι τίμια μεταξύ μας: έστω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν υπήρχε και στη θέση της ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα είχε συμβεί αυτή την ώρα στη χώρα; Είτε θα είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στροφή 180 μοιρών ή θα είχαν τιναχθεί όλα στον αέρα.

  

 1. Να γίνει εξεταστική για τη λίστα Λαγκάρντ;

 Ο κ. Στουρνάρας έχει ζητήσει να παραδοθεί εκ νέου στη χώρα η συγκεκριμένη λίστα. Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί. Σε κάθε περίπτωση, στο ζήτημα αυτό θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και χωρίς να ξεχνάμε πως το πρωτεύον αυτές τις μέρες είναι η συμφωνία με τους εταίρους μας για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα.

 

 1. Να βγει εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, ένα κόμμα που συνεχίζει να καλύπτει το ναζιστικό χαιρετισμό;

 Το θέμα έχει μία νομική και μία πολιτική διάσταση. Στέκομαι περισσότερο στην πολιτική διάσταση και σημειώνω δύο πράγματα. Πρώτον, όσοι ψήφισαν ή θα ξαναψηφίσουν Χρυσή Αυγή πώς τοποθετούνται απέναντι σε αυτό που περιγράφετε; Δεύτερον, όλοι εμείς που δεν είμαστε Χρυσή Αυγή πρέπει με τις πράξεις μας, την συμπεριφορά μας και τα αποτελέσματα της δουλειάς μας να καταστήσουμε αυτό το φαινόμενο περιθωριακό, όπως ήταν και στο παρελθόν.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο