Το νέο δόγμα της κυβέρνησης είναι το «δώστα όλα» κύριε υπουργέ; Ανοίγετε τα ταμεία για να μην χάσετε τις εκλογές;
Όταν κάνουμε παροχές, λένε ότι έχουν προεκλογικό χαρακτήρα. Όταν δεν κάνουμε, λένε ότι αδιαφορούμε για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Καλό είναι να αποκτήσουμε μια βάση συνεννόησης στον πολιτικό μας διάλογο. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι: θέλουμε να θωρακίσουμε την οικονομία σε μια περίοδο διεθνούς κρίσης, να τονώσουμε την ανάπτυξη και, από την άλλη, να στηρίζουμε τις πιο ευπαθείς ομάδες. Και τα πετυχαίνουμε και τα δύο. Το «δώστα όλα» ποτέ δεν ήταν δική μας πολιτικό δόγμα και δεν πρόκειται να το ασπαστούμε, γιατί έχουμε αίσθημα ευθύνης. Για τέτοιες πολιτικές καλύτερα να απευθυνθείτε στον κ. Παπανδρέου ο οποίος πριν λίγες εβδομάδες υποσχέθηκε παροχές ύψους 4,9 δις ευρώ, οι οποίες ισοδυναμούν με το 2% του ΑΕΠ!
Κάπως έτσι δεν συνέβη με τους αγρότες; Αν και πολλοί συνάδελφοί σας στη ΝΔ μιλούν για «ερασιτεχνικούς χειρισμούς» γιατί αφήσατε το πρόβλημα να γιγαντωθεί και μετά υποκύψατε στην πίεση των τρακτέρ.
Ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Χατζηγάκης έχει αναφερθεί κατ΄ επανάληψη στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των αγροτών ( αύξηση της χρηματοδότησης για τους νέους αγρότες, άμεση πίστωση στο τέλος του 2008, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, των λογαριασμών των αγροτών του ποσού της ενιαίας ενίσχυσης, κλπ). Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση βλέποντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που προέκυψαν με την πτώση της τιμής των αγροτικών προϊόντων, την ακαρπία κλπ, ανακοίνωσε μία συγκεκριμένη δέσμη έκτακτων μέτρων. Με βάση τις αντοχές του προϋπολογισμού. Σε αυτήν την δέσμη μένει χωρίς να μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω.
Να φανταστούμε λοιπόν ότι όποια άλλη κοινωνική ομάδα πάρει σειρά στις κινητοποιήσεις θα έχει να λαμβάνει…
Ηδη έχουμε ανακοινώσει πολύ συγκεκριμένα μέτρα για τους μικρομεσαίους και τους ανέργους. Παράλληλα θα προσπαθήσουμε με γρήγορα εκταμίευση από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία. Ξέροντας όμως ότι η οικονομία μας έχει συγκεκριμένες αντοχές που αν τις ξεπεράσουμε θα κάνουμε κακό στην πατρίδα μας. Νοιαζόμαστε για τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, όμως την ίδια στιγμή πρέπει να υπάρχει και ένα αίσθημα ευθύνης. Αν ξεπεράσουμε αυτή την κόκκινη γραμμή θα κάνουμε κακό σε όλους και κυρίως σε αυτούς που είναι περισσότερο ευάλωτοι.
Πάντως δεν είναι αντιφατική η εικόνα του πρωθυπουργού να εκφράζει την ανησυχία του για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην ελληνική αγορά και από την άλλη να δανείζεται για να μειώσει το πολιτικό κόστος;
Όλες οι χώρες του κόσμου δανείζονται. Είναι μέρος της οικονομικής διαδικασίας. Το δικό μας πρόβλημα, είναι το τεράστιο δημόσιο χρέος που κληρονομήσαμε και το οποίο δημιουργήθηκε κυρίως τη 10ετια του ‘80. Αυτό μας αναγκάζει να δανειζόμαστε με υψηλότερα επιτόκια, σε σχέση με άλλες χώρες, τα οποία μετακυλίονται σε όλη την αγορά. Παρά τις δυσκολίες όμως, προχωράμε σε σημαντικές δημόσιες επενδύσεις και με μεγάλα έργα και με μέτρα στήριξης της αγοράς. Και αυτό είναι σωστή πολιτική, η οποία ακολουθείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ποια είναι πρόβλεψή σας για τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία, μια και μετέχετε στην διυπουργική επιτροπή; Πόσο δύσκολες μέρες μας περιμένουν;
Η κατάσταση σήμερα είναι δύσκολη για όλη την παγκόσμια οικονομία και φυσικά είναι και για μας. Δεν είναι όμως τόσο τραγική όσο συχνά λέγεται. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που τον επόμενο δύσκολο χρόνο θα έχει αυξητικό ρυθμό ανάπτυξης και μάλιστα ψηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή η Ιρλανδία θα έχουν αρνητικό πρόσημο. Αυτό δείχνει ότι η Ελληνική Οικονομία, την όποια συχνά απαξιώνουμε, έχει και αξιοπιστία και αντοχές. Στην Ελλάδα έχουμε την να υπερβάλλουμε στα αρνητικά σπέρνοντας ένα κλίμα πανικού. Αυτό, ειδικά στην οικονομία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ψυχολογία, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Προβλήματα ασφαλώς υπάρχουν, αλλά έχουν γνώση οι φύλακες.
Πολλοί είναι εκείνοι, όπως η ΓΣΕΕ, που προβλέπουν τεράστιο κύμα απολύσεων και στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι είναι αναπόφευκτο;
Η δομή της Ελληνικής Οικονομία είναι τέτοια που δεν θα έχουμε κύμα απολύσεων ανάλογο με αυτό χωρών του εξωτερικού. Όλες οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτό δείχνουν. Εξάλλου, έχουμε ήδη δρομολογήσει σημαντικές δράσεις τόνωσης της επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης των Ελληνικών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα των 28 δις σε αυτό στοχεύει. Το ίδιο και επιμέρους προγράμματα του δικού μας Υπουργείου, όπως το ΤΕΜΠΕ, που εξελίσσεται κάθε μέρα καλύτερα ή τα προγράμματα γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας που ξεκινάμε.
Αλήθεια, ποιος είναι υπουργός Οικονομίας; Γιατί η αίσθηση που έχει διαμορφωθεί είναι ότι το οικονομικό επιτελείο ακολουθεί πολιτική…Σουφλιά.
Υπουργός Οικονομίας είναι ο Γιάννης Παπαθανασίου, ένας ικανότατος άνθρωπος με εξαιρετική γνώση της αγοράς. Ο Γιώργος Σουφλιάς πέραν του ότι ήταν ο υπεύθυνος του προγράμματός μας, είναι ένας πολιτικός υψηλού κύρους και σεβαστός από όλους. Δεν σας κρύβω ότι κι εγώ ανέκαθεν συζητούσα μαζί του για διάφορα θέματα. Η παρουσία του στη διυπουργική επιτροπή για την οικονομία μόνο καλό κάνει, όπως και συνολικά η σύσταση της διυπουργικής κάνει καλό στο συντονισμό των δράσεων που αφορούν στην οικονομία μας.
Κι εσείς πάντως υπουργός Ανάπτυξης ορκιστήκατε αλλά με την Ολυμπιακή ασχολείστε. Μία υπόθεση βέβαια που οδηγείται σε ναυάγιο
Η Ολυμπιακή βρίσκεται στο τελικό και πιο κρίσιμο στάδιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης. Κρίθηκε λοιπόν σκόπιμο στην φάση αυτή να μην αλλάξει το επιτελείο το οποίο χειρίστηκε το θέμα ως τώρα. Για το ναυάγιο που λέτε, θα σας συμβούλευα να είστε πιο συγκρατημένος στις προβλέψεις σας, ώστε να μην την πατήσετε όπως το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει πέσει έξω σε όλα όσα έχει πει ως τώρα για το θέμα. Το ΠΑΣΟΚ το οποίο απέτυχε σε 4 προσπάθειες αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής περιμένει χαιρέκακα στη γωνία να στραβώσει κάτι. Θα εκτεθεί μία ακόμα φορά…
Μα ο ένας μετά τον άλλον οι υποτιθέμενοι κορυφαίοι μνηστήρες αποσύρουν το ενδιαφέρον τους. Δεν είναι ναυάγιο αυτό;
Ναυάγιο θα υπάρξει αν δεν υπάρξουν δεσμευτικές προσφορές. Το ότι αποσύρθηκαν ορισμένοι υποψήφιοι κατά την εξέλιξη της διαδικασίας, είναι κάτι φυσιολογικό που συμβαίνει σε όλους ανεξαιρέτως τους διαγωνισμούς. Δείτε όμως την τεράστια υποκρισία του ΠΑΣΟΚ: Όταν η Κατάρ είχε στείλει την επιστολή ενδιαφέροντος για την Ολυμπιακή – αυτή που το ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε ότι υπήρχε, έως που τη δώσαμε στη δημοσιότητα και έμεινε πολιτικά εκτεθειμένο– μιλούσε για «κατάρα» της Ολυμπιακής. Σήμερα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για το μνηστήρα που χάθηκε. Δεν είναι αυτό υποκρισία; Η κάθε εταιρεία, κύριε Παυλόπουλε, κάνει τον σχεδιασμό της. Λόγω της διεθνούς συγκυρίας, κάποιοι δεν θέλησαν να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Εμείς συνεχίζουμε με αυτούς που ενδιαφέρονται, οι οποίοι είναι επίσης πολύ σημαντικές εταιρείες και η εξέλιξη των πραγμάτων θα δείξει ποιος θα δικαιωθεί στις επιλογές του και ποιος όχι.
Με την ακρίβεια τι θα γίνει; Η κερδοσκοπία γονατίζει τους πολίτες, οι μεσάζοντες θησαυρίζουν και η κυβέρνηση παρακολουθεί
Η ακρίβεια, δεν καταπολεμάται με σόου στις λαϊκές και πρακτικές περασμένων 10ετιών. Αντιμετωπίζεται με τη σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού και την ενίσχυση της καταναλωτικής συνείδησης. Και εκεί ακριβώς στοχεύουμε. Βασική μας προτεραιότητα είναι να ενισχυθεί ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να χτυπηθεί η δράση των καρτέλ και να αυξηθεί η πληροφόρηση προς τους καταναλωτές, ώστε να μπορούν να συγκρίνουν πριν επιλέξουν. Και σας διαβεβαιώνω ότι όπου χρειάζεται να παρέμβουμε, δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Προχθές επιβάλαμε πρόστιμα 10,2 εκατ. ευρώ σε τράπεζες για καταχρηστικές χρεώσεις. Το ίδιο θα συμβεί και όπου αλλού διαπιστώσουμε στρεβλώσεις της αγοράς ή παιχνίδια σε βάρος των πολιτών. Προσωπικά είμαι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους. Δεν θ’ αφήσω να ζημιωθεί τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι πολίτες για να κάνει αισχροκέρδεια ο ένας και ο άλλος.
Πάντως γίνονται βήματα και καλό είναι να μην τα υποτιμούμε. Τον προηγούμενο μήνα π.χ., μειώθηκαν οι τιμές σε 1500 προϊόντα, ανακλήθηκαν οι ανατιμήσεις, μετά από κοστολογικούς ελέγχους σε 3310 προϊόντα, ενώ επεβλήθησαν και μεγάλα πρόστιμα για παράνομες αυξήσεις.
Πάντως ο κόσμος κύριε υπουργέ δείχνει να έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Πολλά λάθη, πολλά σκάνδαλα, μια 5ετία σχεδόν καταστροφική.
Δεν παραβλέπω ότι υπήρξαν και λάθη και γεγονότα που έριξαν σκιές στην εικόνα μας. Όμως αυτό δεν μπορεί να ακυρώνει μια μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησής μας. Εξάλλου, τα 4,5 χρόνια από τα 5 στα οποία αναφέρεστε, η ΝΔ ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις και πριν από 1,5 μόλις χρόνο ξανακέρδισε εκλογές. Αυτό δείχνει ότι μόνο καταστροφική δεν ήταν η θητεία μας. Περάσαμε ένα δύσκολο Φθινόπωρο, αυτό αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις, αλλά το κλίμα αυτό είναι προφανές ότι αρχίζει να αντιστρέφεται. Γι’ αυτό και είμαι βέβαιος ότι εμείς θα κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές. Και επί της ουσίας όμως, ο αφορισμός αυτός είναι πέρα για πέρα άδικος. Από το 2004 η ανεργία έπεσε 4 μονάδες. Έχουμε από τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ στην Ευρώπη. Το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα περιορίστηκαν. Μεγάλα έργα όπως η Εγνατία, οι δρόμοι Ανάπτυξης, το Εθνικό χωροταξικό, ο διπλασιασμός του Μετρό υλοποιήθηκαν από την Κυβέρνησή μας. Είχαμε τις ενεργειακές συμφωνίες ενίσχυσαν το διεθνή ρόλο μας. Προχωρήσαμε την Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και δώσαμε προοπτική επιβίωσης σε ένα χρεωμένο σύστημα. Κάναμε πολλά βήματα, κύριε Παυλόπουλε τα οποία θωράκισαν την οικονομία μας και πήγαν τη χώρα μπροστά. Να είστε σίγουρος ότι αν η κρίση που ζούμε σήμερα είχε ξεσπάσει το 2004, οι συνέπειες θα ήταν πολύ σοβαρότερες.
Μη μου πείτε ότι είστε ευχαριστημένος από την πορεία της ΝΔ…
Λάθη έχουν γίνει, συνολικά όμως, η Κυβέρνηση αυτή έχει κάνει σημαντικό έργο για τη χώρα. Πέτυχε όλα αυτά τα οποία σας ανέφερα προηγουμένως. Και το σημαντικότερο είναι ότι δεν κρύφτηκε. Είχε το θάρρος και την αποφασιστικότητα να ακουμπήσει δύσκολα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, η Ολυμπιακή, ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Αυτό δείχνει ότι δεν είμαστε εδώ για να καμαρώνουμε στις κυβερνητικές καρέκλες, αλλά για να πάρουμε αποφάσεις και να δώσουμε λύσεις, έστω και δύσκολες. Ένας δρόμος υπάρχει για να πάει η χώρα μας μπροστά: Ο δρόμος της κοινής λογικής και της εθνικής ευθύνης. Αυτόν ακολουθούμε και αυτόν εκφράζουμε.
Εάν ήσασταν ψηφοφόρος θα είχατε λόγους να μην ξαναψηφίσετε τη ΝΔ;
Από κάποια πράγματα ενδεχομένως να ήμουν δυσαρεστημένος, αλλά όχι στο σημείο να ψηφίσω άλλο κόμμα. Λάθη, επαναλαμβάνω, έχουμε κάνει, αλλά δεν είμαστε ανεύθυνοι, δεν είμαστε λαϊκιστές. Δεν παίζουμε με τη χώρα. Και στην κρίσιμη περίοδο που βρισκόμαστε το βασικότερο είναι να υπάρχει μία κυβέρνηση που έχει αίσθημα εθνικής ευθύνης και ακολουθεί μια ξεκάθαρη πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ, με το λαϊκισμό και τη διγλωσσία του δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις για τη χώρα.
Εσείς είστε υπέρ ή κατά των πρόωρων εκλογών;
Η χώρα έχει κυβέρνηση. Και η κυβέρνηση αυτή έχει και την αποφασιστικότητα και την ικανότητα να χειριστεί τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται όλη η παγκόσμια οικονομία. Η εκλογολογία δεν κάνει καλό. Εμείς δουλεύουμε κανονικά με βάση τον προγραμματισμό μας. Αν το ΠΑΣΟΚ θελήσει τότε να προκαλέσει εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, θα κριθεί από τους πολίτες.
Να καταλάβω ότι είστε κατά γιατί απλά όλα δείχνουν ότι πάτε για…πανηγυρική ήττα;
Τις εκλογές θα τις κερδίσουμε κύριε Παυλόπουλε. Η ανάκαμψη της ΝΔ είναι σταθερή και θα συνεχιστεί και η υπεροχή του Κώστα Καραμανλή έναντι του κυρίου Παπανδρέου έχει παγιωθεί και διευρύνεται. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο. Είμαι κατά των πρόωρων εκλογών γιατί πιστεύω ότι αυτή την ώρα η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ο δημόσιος διάλογος νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Μην τα αναγάγουμε όλα στη μικροπολιτική. Υπάρχουν πολιτικοί που δεν σκέφτονται με μικροκομματικούς όρους, αλλά πρωτίστως με το τι συμφέρει τη χώρα. Και ο Κώστας Καραμανλής ανήκει σε αυτούς.