Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Το ΕΤΕΑΝ βρίσκεται σε ύπνωση – ερώτηση στη Βουλή

10.10 etean thumb large«Το ΕΤΕΑΝ έχει περιπέσει σε ύπνωση τους τελευταίους 21 μήνες», τονίζει ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη.

Ο Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει ότι την ώρα που ελληνική οικονομία βρίσκεται σε  καθεστώς ασφυξίας και οι ανάγκες των μικρομεσαίων για ρευστότητα είναι τεράστιες λόγω των  σημαντικών προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, προκαλεί ερωτήματα η επιλογή της κυβέρνησης να οδηγήσει σε υπολειτουργία το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Αφού η κυβέρνηση  μίλησε επανειλημμένως για τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας και συνεχίζει μέχρι σήμερα να υπόσχεται αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ, διαπιστώνεται πως το ΕΤΕΑΝ τους τελευταίους 21 μήνες σχεδόν δεν υπάρχει!

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ υπενθυμίζει ότι την περίοδο 2013-2014 τα δάνεια που είχαν εγκριθεί με βάση τα εργαλεία του ΕΤΕΑΝ ανέρχονταν σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Την περίοδο 2015-2016, όμως, το ίδιο ποσό υπολογίζεται μόλις… στα 50, περίπου, εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό της ύπνωσης στην οποία έχει περιπέσει το ΕΤΕΑΝ, αναφέρει ο Κωστής Χατζηδάκης, είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, το 2015 διατέθηκαν, μέσω της πρωτοβουλίας JEREMIE και των δράσεων του ΕΤΕΑΝ, δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους μόλις 14,3 εκατ. ευρώ, ενώ εκταμιεύθηκαν νέα δάνεια μέσω προϊόντων της ίδιας της Τράπεζας συνολικού ποσού 162,3 εκατ. ευρώ. Κάτι σε απόλυτη αναντιστοιχία με το πρόσφατο παρελθόν.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι η αδράνεια του ΕΤΕΑΝ γεννά ιδιαίτερη απορία δεδομένου πως, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, τα ίδια κεφάλαια το στις 31/12/2015 ανέρχονταν στα 1,03 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειάς του στο –υψηλότατο- 777%! Με άλλα λόγια, το ταμείο διαθέτει ένα σημαντικό μέγεθος πόρων το οποίο παραμένει σχεδόν ολοκληρωτικά αναξιοποίητο, τη στιγμή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως, και ιδιαιτέρως για εγγυοδοτικές δράσεις.

Μετάβαση στο περιεχόμενο