Ορισμένοι έχουν ασκήσει κριτική σχετικά με το κόστος των μέτρων της Κοινωνικής Ενίσχυσης των εργαζομένων της Ολυμπιακής. Οταν παρουσιάσαμε για πρώτη φορά το σχέδιο κόστους 1,2 δισ. ευρώ, η κριτική ήταν από αρκετούς προς την κατεύθυνση ότι πετάμε τον κόσμο στον δρόμο. Οταν μετά τις οριακές βελτιώσεις, που προήλθαν από τον διάλογο με τους εκπρόσωπους των εργαζομένων, το κόστος ανήλθε στα 1,3 δισ. ευρώ οι επικριτές μας πέρασαν στην άλλη άκρη. Τώρα μάς ασκείται κριτική ότι επιβαρύνουμε δυσανάλογα τον Ελληνα φορολογούμενο.
Η αλήθεια είναι ότι με τη λύση που δίνουμε καλύπτουμε απόλυτα τους εργαζόμενους, βάσει των δεσμεύσεών της Ν.Δ. πριν ακόμα από το 2004, αλλά και ο Ελληνας φορολογούμενος κερδίζει, καθώς θα κληθεί να πληρώσει πάρα πολύ λιγότερα σε σχέση με αυτά που θα πλήρωνε αν συντηρούσαμε τη σημερινή «άρρωστη» και ελλειμματική Ολυμπιακή. Το κόστος δηλαδή της λύσης είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της μη λύσης. Πιο συγκεκριμένα: το συνολικό κόστος του Σχεδίου ανέρχεται σε 1.298 εκατ. ευρώ και ισοδυναμεί με το έλλειμμα της Ολυμπιακής για περίπου 3 χρόνια.
Το ποσό αυτό (1.298 εκατ. ευρώ) θα πληρωθεί σε βάθος 25ετίας. Το ίδιο χρονικό διάστημα η συντήρηση της σημερινής κατάστασης θα επιβάρυνε, θεωρητικά, τον κρατικό προϋπολογισμό με 10 δισ. ευρώ, καθώς η εταιρεία γεννά ετησίως ελλείμματα και χρέη περίπου 400 εκατ. ευρώ. Το όφελος για τον φορολογούμενο είναι προφανές.
Ακόμα και του χρόνου όπου είναι και η πιο δύσκολη οικονομικά χρονιά για την εφαρμογή του σχεδίου, καθώς θα απαιτηθούν άμεσα 256 εκατ. ευρώ, το κέρδος για το Δημόσιο είναι μεγάλο σε σχέση με τις ετήσιες ζημιές της εταιρείας, αν συνέχιζε να λειτουργεί με τη σημερινή της μορφή.
Υπολογίζεται ότι το κόστος του Σχεδίου της Κοινωνικής Ενίσχυσης των εργαζομένων, για το ύψος του οποίου γίνεται και η κριτική, θα καλυφθεί το αργότερο στα επόμενα 9 χρόνια από τα έσοδα που θα έχει το κράτος από τη λειτουργία της νέας εταιρείας. Τα έσοδα αυτά (καταβολές της νέας εταιρείας σε ΙΚΑ, Σπατόσημο, Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών κ.λπ.) υπολογίζονται σε 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτά προκύπτουν με βάση τα στοιχεία της αγοράς και τις σχετικές εισφορές της ανταγωνίστριας εταιρείας που δραστηριοποιείται στη χώρα μας.
Δίνουμε ένα οριστικό τέλος στην παραγωγή ελλειμμάτων και χρεών που δημιουργούσε η κρατική Ολυμπιακή. Δημιουργούμε μια νέα υγιή, ανταγωνιστική, ιδιωτική εταιρεία που θα προσφέρει με τη λειτουργία της άμεσα έσοδα στο κράτος.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή είχε ένα ξεκάθαρο στόχο για τη λύση του προβλήματος: την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής. Και ψηφίστηκε από τους Ελληνες για να εφαρμόσει αυτή τη λύση. Το Σχέδιο της Κοινωνικής Ενίσχυσης των Εργαζομένων αποτελεί ένα μέρος του σχεδίου της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Οι παροχές προς τους εργαζομένους κινήθηκαν αυστηρά στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, ότι θα τους αντιμετωπίσει με ανθρωπιά και ευαισθησία και ότι κανένας δεν θα δει να μειώνεται το εισόδημά του. Οποιαδήποτε υπαναχώρηση από αυτή τη δέσμευση θα έθετε εκτός των άλλων σε κίνδυνο το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης.
Αυτή είναι η αλήθεια. Δίνουμε λύση με ευθύνη απέναντι στον Ελληνα πολίτη που θα σταματήσει επιτέλους να πληρώνει ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα. Προχωράμε μπροστά σε μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, ακολουθώντας τον δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής.