Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Το μάθημα του Αστακού”. Άρθρο στην Καθημερινή

ergates_120x80

Κανένα επενδυτικό σχέδιο δεν είναι καταδικασμένο να πετύχει. Ωστόσο, από τη ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό, στην οποία θα συμμετείχαν και κρατικά κεφάλαια από το Κατάρ, αναδεικνύονται ορισμένες σαφείς αδυναμίες της κυβερνητικής πολιτικής.

Κανένα επενδυτικό σχέδιο δεν είναι καταδικασμένο να πετύχει. Ωστόσο, από τη ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό, στην οποία θα συμμετείχαν και κρατικά κεφάλαια από το Κατάρ, αναδεικνύονται ορισμένες σαφείς αδυναμίες της κυβερνητικής πολιτικής:

1)    Έσπευσε, με επίσημη νυχτερινή μάλιστα ανακοίνωσή της πριν από μερικούς μήνες, να οικειοποιηθεί έμμεσα  ένα καθαρά ιδιωτικό επιχειρηματικό σχέδιο. Ξεκίνησε να θριαμβολογεί πρόωρα,  γι’ αυτό και χρεώνεται τώρα την αποτυχία.
2)    Ενώ είχε σηκώσει ψηλά τον πήχη όσον αφορά στο συγκεκριμένο εγχείρημα, στη συνέχεια εμφανίστηκε ως Ιανός, με δύο πρόσωπα. Από τη μία οι κ.κ. Παμπούκης και Κουβέλης εμφανίζονταν θετικοί από την άλλη η κ. Μπιρμπίλη με επιφυλάξεις.  
3)    Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κατά ένα περίεργο τρόπο, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, και ενώ υπήρχαν ήδη αμφιβολίες οι οποίες εκφράζονταν στον Τύπο, μίλησε στη Βουλή για το ζήτημα σαν να μην υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα.
4)    Υπάρχει σαφές έλλειμμα στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης. Ενεργειακή πολιτική, δεν είναι μόνο το ζήτημα της πράσινης ενέργειας, την οποία βεβαίως υποστηρίζουμε όλοι. Απαιτείται παράλληλα και μια σαφής πολιτική για τη ΔΕΗ, αλλά και για τους ενεργειακούς αγωγούς. Δύο τομείς στους οποίους η κυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει ουσιαστικό έργο εδώ και ένα χρόνο.

Όσον αφορά την προώθηση των επενδύσεων, μια και συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μεγάλες επενδύσεις: Εμείς θα ψηφίσουμε όλες τις διατάξεις που απλοποιούν τη διαδικασία, βάσει άλλωστε και του περσινού δικού μας νόμου (3775), τον οποίο επί ένα χρόνο δεν εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο θέτουμε δύο απαρέγκλιτες προϋποθέσεις: διαφάνεια στη διαδικασία υλοποίησης των επενδύσεων και προστασία του περιβάλλοντος. Είναι κρίμα που αρκετές από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις.

Μετάβαση στο περιεχόμενο