
«Το μέλλον μας βρίσκεται στο ευρώ»
Ο συντηρητικός ‘Ελληνας πολιτικός Κωστής Χατζηδάκης είναι ένας από τους καθοριστικότερους υπέρμαχους των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ως Υπουργός Ανάπτυξης εργαζόταν εντατικά τα χρόνια της κρίσης από το 2012 έως 2014 προκαλώντας δυσαρέσκεια ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα. Τώρα ο πρώην ευρωβουλευτής βλέπει το μέλλον της Ελλάδας να βρίσκεται σε κίνδυνο μέσα στην Ευρώπη.
Κύριε Χατζηδάκη, η χώρα σας κατευθύνεται προς ένα Grexit;
Ελπίζω πως όχι. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η ψυχραιμία τόσο στην Αθήνα, όσο και στις Βρυξέλλες. Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στο ευρώ και στην Ευρώπη. Είμαστε μέλος της Ενωμένης Ευρώπης από το 1981 και η επιστροφή στο παρελθόν θα ήταν ένα τεράστιο λάθος.
Πιστεύετε πως η Ευρώπη έχει μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κρίση;
Και οι δύο πλευρές έχουν κάνει λάθη, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η ΕΕ. Αυτά τα λάθη δεν θα έπρεπε να επαναληφθούν. Θα έπρεπε να τα διορθώσουμε με αλληλοκατανόηση και μαζί να προχωρήσουμε μπροστά.
Που αποσκοπεί ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας με αυτό το δημοψήφισμα;
Ο ίδιος φαίνεται να πιστεύει, ότι ένα «όχι» θα μπορούσε να ενδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας απέναντι στους δανειστές. Αλλά το «όχι» θα μπορούσε να τα πει και μόνος του. Κανένας δεν θα μπορούσε να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα. Εύχομαι να μην ερμηνεύσει ένα «όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα ως εντολή για να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ.
Ποιο αποτέλεσμα περιμένετε στην ψηφοφορία;
Ακόμα και η διατύπωση του ερωτήματος του δημοψηφίσματος είναι παραπλανητική. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να πει ένα «ναι» ή ένα «όχι» στην προτελευταία πρόταση των θεσμών. Αλλά η πρόταση δεν υπάρχει πλέον. Η πραγματικό ερώτημα είναι αν θα πούμε ένα «ναι» ή ένα «όχι» στο ευρώ και στην Ενωμένη Ευρώπη. Ελπίζω ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θα καταλάβει ότι η πραγματικά περήφανη απάντηση είναι ένα ΝΑΙ στο μέλλον της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη.
Ποιες συνέπειες θα μπορούσε να έχει ένα «όχι»;
Οι συνέπειες φαίνονται με το κλείσιμο των τραπεζών. Όταν ήδη η ανακοίνωση και μόνο του δημοψηφίσματος προκαλεί τόσο σοβαρές επιδράσεις στην οικονομία, οι παρενέργειες αυτές θα είναι ακόμα πιο σοβαρές μετά από ένα «όχι». Για όλους τους Έλληνες. Για τον τουρισμό, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους.
Πως θα έπρεπε να συμπεριφερθεί τώρα η αντιπολίτευση;
Η καλύτερη λύση θα ήταν η ακύρωση του δημοψηφίσματος. Όλα τα κόμματα θα πρέπει να συνεργαστούν για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με σκοπό να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση. Αν η κυβέρνηση δεν αποδέχεται αυτή την πρόταση, τότε η δική μας μοναδική απάντηση θα είναι ένα ΝΑΙ στο δημοψήφισμα- όχι γιατί είμαστε οπαδοί των προτάσεων των Θεσμών, αλλά γιατί θέλουμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα να έχει ένα μέλλον μέσα στην Ευρώπη.
Ελπίζετε ακόμα σε μια καλή έκβαση;
Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε μια αποδεκτή λύση πριν από την επόμενη Κυριακή. Διαφορετικά, προτείνουμε ως αντιπολίτευση ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Ελπίζω ότι οι συμπατριώτες μου να μην θελήσουν να διευκολύνουν αυτούς που θέλουν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης. Ακραίοι έκτος Ελλάδος συμπίπτουν στα σχέδια τους με οπαδούς της δραχμής στη χώρα μου. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επικράτηση αυτών των ακραίων.