Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Το Όσκαρ του ΣΥΡΙΖΑ και η ελπίδα της αλήθειας” – άρθρο στην ιστοσελίδα capital.gr

carousel03Αν την περασμένη Δευτέρα δινόταν Όσκαρ πολιτικής ασυνέπειας, η σημερινή κυβέρνηση θα είχε το χρυσό αγαλματίδιο στο τσεπάκι. Αρκεί, άλλωστε, μια γρήγορη ματιά στα πεπραγμένα της για να πειστεί κανείς:

Από τη λυσσαλέα αντιμνημονιακή ρητορική, στην υιοθέτηση του τρίτου μνημονίου.

Από την αντι-ΝΑΤΟϊκή στάση, στις παρακλήσεις για παρέμβαση της συμμαχίας!

Από τις κορώνες περί καταπολέμησης της διαφθοράς, στις αποκαλύψεις για μυστικές συναντήσεις με εκδότες.

Κοινό μοτίβο των κυβερνητικών αποτυχιών; Η απόλυτη έλλειψη σοβαρότητας και σχεδιασμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με βασική υπόθεση εργασίας ότι θα αλλάξει την Ευρώπη και τον κόσμο. Και τελικά την πιο σκληρή κριτική για αυτή την έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα την έκανε ο ίδιος ο κ. Βούτσης όταν είπε πρόσφατα: «Φλερτάραμε με πολιτικές αυταπάτες». Το κόστος του φλερτ αυτού το πληρώνει, δυστυχώς, ακριβά η χώρα. Αντί να πάμε μπρος, πήγαμε πίσω. Πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι.

Το μεγαλύτερο λάθος, λοιπόν, που θα μπορούσε να κάνει η Νέα Δημοκρατία θα ήταν να ακολουθήσει τα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας ανεύθυνες υποσχέσεις άνευ σοβαρού σχεδίου. Να γίνει ΣΥΡΙΖΑ Νούμερο 2. Δεν θα το κάνει όμως.

Η Νέα Δημοκρατία προχωράει αποφασιστικά στη σύνταξη ενός κυβερνητικού προγράμματος που έχει στόχο τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή, λαμβάνοντας, όμως, σαφώς υπόψη τα μεγάλα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Στην προσπάθεια αυτή έχουν σημαντική συμβολή τα στελέχη του κόμματός μας, όμως δεν περιοριζόμαστε σε αυτά! Μέσω της ανοιχτής πρόσκλησης που απευθύναμε, κάναμε άνοιγμα στην κοινωνία και σε αξιόλογους Έλληνες εμπειρογνώμονες, με σκοπό να βοηθήσουν στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και τεκμηριωμένου προγράμματος. Η κίνηση αυτή ξένισε αρκετούς που είχαν συνηθίσει σε άλλες κομματικές πρακτικές, όμως εμείς έχουμε την πεποίθηση πως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα οφείλει να ενεργοποιεί μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας και να συνθέτει ένα ευρύ φάσμα απόψεων και ιδεών. Η ανταπόκριση στο εγχείρημά μας ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντική, καθώς μέσα σε μια εβδομάδα λάβαμε περίπου 700 βιογραφικά ατόμων με πολύ αξιόλογα προσόντα. Ενδεικτικό είναι πως 30 τοις εκατό εξ αυτών είναι κάτοχοι διδακτορικού. Θέλοντας, μάλιστα, να ακολουθήσουμε πλήρως διαφανείς διαδικασίες, αναθέσαμε την αξιολόγηση σε ειδικούς από τον ιδιωτικό τομέα. Και θα κάνουμε τα επόμενα μας βήματα με μεθοδικότητα, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο και οι σύγχρονες τεχνολογίες, επιδιώκοντας τη συστηματική διαβούλευση με κοινωνικούς φορείς και εκπροσώπους τις Κοινωνίας των Πολιτών. Ο εχθρός μας, άλλωστε, δεν είναι μόνο ο λαϊκισμός αλλά και ο ελιτισμός που υπαγορεύει πως ένα κόμμα πρέπει να πορεύεται ερήμην της κοινωνίας.

Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί το πρόγραμμά μας είναι δύο: Η ελευθερία και η αλληλεγγύη.

Ελευθερία γιατί το όραμά μας έχει στο επίκεντρό του την Ελλάδα των ευκαιριών, που θα δίνει τη δυνατότητα στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να ανοίξουν τα φτερά τους. Την Ελλάδα στην οποία κάθε Έλληνας θα νιώθει ότι αν βάλει κάτι σκοπό και αν εργασθεί σκληρά για να το πετύχει δεν υπάρχουν όρια στο πού μπορεί να φτάσει.

Αλληλεγγύη γιατί το ήθος μιας κοινωνίας ορίζεται από το πώς αντιμετωπίζει τα αδύναμα μέλη της, φτάνει να μην αυτοπαγιδεύεται σε αυτή την προσπάθεια. Για να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη, είναι απαραίτητο να μεταβούμε από το μοντέλο διανομής φτώχιας στο μοντέλο παραγωγής εισοδήματος. Οι νέες θέσεις εργασίας είναι το πιο πολύτιμο κοινωνικό αγαθό που μπορούμε να δημιουργήσουμε και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της στροφής στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Και έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια στέρεα κοινωνική πολιτική. Με βάση αυτή τη λογική, στοχεύουμε στην καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ως δίκτυ προστασίας πολλών συμπολιτών μας. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για ανθρώπους που παλεύουν με την φτώχια.

Επιδίωξή μας δεν είναι, σε καμία περίπτωση, να ισχυριστούμε πως ο δρόμος της ανάκαμψης θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η χώρα έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν κάποιες δύσκολες επιλογές. Χρειάζονται όμως μεταρρυθμίσεις που θα είναι δίκαιες και θα δίνουν προοπτική στην οικονομία και την κοινωνία, όχι κοντόφθαλμα, πρόχειρα και αντιαναπτυξιακά μέτρα.

Σκοπός μας στη Νέα Δημοκρατία είναι να καταστρώσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα προσφέρει την ελπίδα της αλήθειας, μακριά από ψεύτικες υποσχέσεις και λαϊκίστικες σαπουνόφουσκες. Η μάχη για την έξοδο από την κρίση δεν θα είναι εύκολη, αλλά με σοβαρότητα, σχέδιο και σκληρή δουλειά, είναι μια μάχη που πιστεύουμε ακράδαντα πως είναι στο χέρι μας να κερδίσουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο