Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Το ΠΑΣΟΚ κάνει μία αντιπολίτευση όπου βγάζει προς τα έξω την αγωνία του”. Συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εκλογές έχουν μυρίσει εδώ και πολύ καιρό αλλά τώρα γίνεται πολύ πιο έντονο το σκηνικό. Ο κ. Αλογοσκούφης κάνει εξαγγελίες, ο πρωθυπουργός υπογράφει συμφωνίες για τις συντάξεις των ομογενών. Αυτή τη συμφωνία για τις συντάξεις των ομογενών γιατί δεν την προωθούσε η κυβέρνηση εδώ και 3 χρόνια που είναι στην εξουσία;»


Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Είναι συμφωνία για τους ομογενείς της Αυστραλίας. Πόσοι νομίζετε ότι θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές απ’ τους ομογενείς της Αυστραλίας; Σχεδόν κανένας εγώ νομίζω, διότι είναι τέτοιες οι αποστάσεις από την Αυστραλία που δεν έρχονται να ψηφίσουν και γι’ αυτό κουβεντιάζουμε και για την επιστολική ψήφο που θα ισχύσει από την 1/1/2011 και μετά. Εάν επρόκειτο για κάποια σύμβαση με την κυβέρνηση της Γερμανίας, θα το καταλάβω.»


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτές οι συμφωνίες με τη Γερμανία έχουν γίνει προ πολλού.»


Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Βεβαίως, δεν είπα ότι δεν έχουν γίνει. Απλώς θέλω να πω ότι δεν μπορούμε να το εντάξουμε σε μία προεκλογική λογική. Αντίθετα ο πρωθυπουργός πήγε στην Αυστραλία, λογικό ήταν η κυβέρνηση να μεριμνήσει γι’ αυτό το θέμα, είχε μεριμνήσει εδώ και καιρό, πιστοποιήθηκε η συμφωνία με την υπογραφή χθες και επίσης ο πρωθυπουργός επανέλαβε κάτι που είχε ξαναπεί και το οποίο προωθεί η κυβέρνηση σε σχέση με την επιστολική ψήφο, με την ψήφο των ομογενών στις εκλογές που δεν θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές αλλά από τις μεθεπόμενες. Επομένως, δεν νομίζω ότι αυτά μπορούν να ενταχθούν σε κάποια προεκλογική λογική. Επίσης όλα όσα ο κ. Αλογοσκούφης είπε, εντάσσονται στο πρόγραμμα της ΝΔ. Είχαμε πει ότι με ορίζοντα τετραετίας θα προχωρούσαμε σε κάποιες κινήσεις για τους αγρότες, για τους τρίτεκνους, για τους περισσότερο φτωχούς. Έχουμε ξεκινήσει τέτοιου είδους μέτρα όπως είναι το ΛΑΦΚΑ, όπως είναι το πρόβλημα με τα πανωτόκια- αυτά τα μέτρα ελήφθησαν από την αρχή- αυξήθηκε το ΕΚΑΣ, αυξάνονται σταδιακά οι αγροτικές συντάξεις και συνεχίζεται αυτή η πορεία. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί θεωρούνται προεκλογικά, την ώρα που είχαν από την αρχή εξαγγελθεί από τότε που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Επίσης πρέπει να ξέρουμε ότι είναι μέτρα που με έγκριση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φαίνεται ότι αντέχει ο προϋπολογισμός διότι αλλιώτικα δεν επρόκειτο να βγούμε από την επιτήρηση.»


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εδώ υπάρχει κάτι το οποίο είναι ενδιαφέρον, μιλούσαμε με ένα συνάδελφό σας απ’ τη ΝΔ ο οποίος μου είπε το εξής και έχει ενδιαφέρον: ‘‘μας κατηγορούν όταν δεν τα κάνουμε, τώρα μας κατηγορούν γιατί τα κάνουμε’’. Είναι έτσι;»


Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω σ’ αυτό το ερώτημα.»


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι πονηρός ο χρόνος, θα μπορούσαν ίσως να γίνουν πιο νωρίς.»


Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Δεν θα μπορούσαν να γίνουν πιο νωρίς και λόγω της επιτήρησης και λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που έχουμε. Μην νομίζετε ότι εμείς δεν θα θέλαμε στις αγροτικές συντάξεις να δώσουμε 100 ευρώ παραπάνω ή 200 ευρώ παραπάνω αλλά αν τα δώσουμε θα εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός, θα πάνε χαμένες οι θυσίες που έχει κάνει τόσα χρόνια ο ελληνικός λαός και γι’ αυτό το λόγο πάμε σταδιακά. Το ΠΑΣΟΚ, άκουγα και προηγουμένως την κ. Παπανδρέου την οποία εκτιμώ και δεν έχω τίποτα εναντίον της, αλλά κάνει μία αντιπολίτευση που βγάζει προς τα έξω την αγωνία του καθώς είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις. Δεν έχω κανένα λόγο να κάνω τον σύμβουλο του ΠΑΣΟΚ αλλά νομίζω ότι εάν ασκούσε αντιπολίτευση με μία μεγαλύτερη αξιοπιστία, χωρίς πολλές κορώνες και χωρίς μεγάλο άγχος μπορεί και να τα πήγαινε καλύτερα.»


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι εννοείτε μ’ αυτό;»


Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Εννοώ ότι όταν ισοπεδώνεις τα πάντα, όταν τα βρίσκεις όλα μαύρα, όταν δεν βρίσκεις ούτε ένα θετικό, όταν κάνεις τον Γιώργο Παπανδρέου- έναν μάλλον μετριοπαθή πολιτικό- να μεταμφιέζεται σ’ έναν πολιτικό ακραίο και να κάνει ακραίες επιθέσεις στη ΝΔ, τελικά δεν έχεις σαφές στίγμα πολιτικό, δεν έχεις αξιόπιστο πολιτικό στίγμα και γι’ αυτό το λόγο είσαι εκεί που είσαι στις δημοσκοπήσεις.»


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Οι δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον αυτές που γίνονται με κάλπη, δείχνουν ελάχιστη διαφορά.»


Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Είναι παλιός κανόνας στις δημοσκοπήσεις ότι οι κυβερνήσεις και λίγο πίσω να είναι στις δημοσκοπήσεις 1-2 μονάδες, κερδίζουν τις εκλογές γιατί οι αναποφάσιστοι προέρχονται από τα κόμματα που κυβερνούν. Εδώ η ΝΔ είναι μπροστά, όπως λέτε κι εσείς.»


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μπροστά είναι με 0,5, με 0,6. Εκτός αυτού οι κυβερνήσεις είναι μπροστά γιατί ανακοινώνουν μέτρα την τελευταία στιγμή.»


Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Εν πάση περιπτώσει, το ουσιώδες για μας είναι ποιος κάνει δουλειά. Και εμείς μπορούμε να πούμε ότι όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε στην κυβέρνηση, χωρίς να έχουμε μετατρέψει την Ελλάδα σ’ ένα παράδεισο, έχουμε κάνει ουσιαστικό έργο. Έχουμε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη, η ανεργία έχει πέσει 3 ποσοστιαίες μονάδες, έχουμε πάρει όλα αυτά τα κοινωνικού χαρακτήρα μέτρα στα οποία αναφέρθηκα και προηγουμένως για τα πανωτόκια, για το ΛΑΦΚΑ, για το ΕΚΑΣ, για τις αγροτικές συντάξεις. Έχει αυξηθεί το τουριστικό συνάλλαγμα, έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές της χώρας και μάλιστα σημαντικά. Δεν μπορούμε όλα αυτά να τα βγάλουμε στην άκρη και νομίζω πως ο κόσμος ακόμα κι αν δεν έχει εξοικείωση με τα στατιστικά στοιχεία, το αντιλαμβάνεται σε κάποιο βαθμό στην καθημερινότητά του.»


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πάντως η δυσαρέσκεια είναι πολύ μεγάλη. Επειδή επικαλεστήκατε τις δημοσκοπήσεις, αν τις παρακολουθήσουμε θα δούμε ότι έχει μια φθίνουσα πορεία η ΝΔ σε ό,τι αφορά την επιρροή της στην κοινή γνώμη.»


Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Κι εγώ ως πολίτης μπορεί να έχω δυσαρέσκεια για κάποια θέματα. Δεν ζω σε άλλο κόσμο, ούτε πιστεύω ότι έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά στην πατρίδα μας. Ωστόσο επειδή ο κόσμος θυμάται, ο κόσμος συγκρίνει, ο κόσμος βλέπει κάποια πράγματα, δεν μπορεί παρά να τα πιστώσει τα θετικά στη ΝΔ. Για παράδειγμα, όσον αφορά τη γραφειοκρατία και το πώς ανοίγουν επιχειρήσεις θα σας πω ότι από τις 20 άδειες ή τα 20 δικαιολογητικά που χρειάζονταν για να ξεκινήσει μια επιχείρηση, σήμερα χρειάζονται μόνο 8. Για την αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που υποχρεώνονται οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να εγκρίνουν την άδεια εντός δεσμευτικής προθεσμίας, διαφορετικά τα καταστήματα θεωρούνται ότι έχουν λάβει την άδεια. Για να δούμε και πως ενισχύεται μ’ αυτό τον τρόπο η επιχειρηματικότητα. Έχουν προχωρήσει πάρα πολύ τα ΚΕΠ, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με το δημόσιο χωρίς να είναι στο επίπεδο που είναι βεβαίως στην Ολλανδία, στη Φιλανδία, στη Σουηδία, έχουν προχωρήσει και εδώ. Το σύστημα ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων έργων, αναθεωρήθηκε και τα πράγματα επίσης προχωρούν ικανοποιητικά και με μεγαλύτερη διαφάνεια χωρίς να υπάρχουν παράπονα ως προς το που ανατίθενται ή δεν ανατίθενται τα έργα κλπ. Να αναφερθώ στην αλλαγή που έγινε στην παιδεία; Που επίσης δεν θεωρώ ότι με αυτή την αλλαγή τα πάντα τελείωσαν αλλά νομίζω πως η υπεραντίδραση της αντιπολίτευσης για κάποια πράγματα που εφαρμόζονται σ’ όλες τις χώρες της ΕΕ, ανέδειξε χωρίς να το θέλει η αντιπολίτευση την όποια προσπάθεια έκανε η κυβέρνηση και κόσμος που δεν ανήκει στη ΝΔ, πίστωσε στην κυβέρνηση την προσπάθεια αυτή.»


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όσον αφορά την υπόθεση των ομολόγων, εκεί βλέπετε κυβερνητικές ευθύνες; Αυτό για το οποίο σας κατηγορούν ουσιαστικά είναι ότι η κυβέρνηση μεθόδευσε όλη αυτή την ιστορία, δηλαδή έδωσε εντολή στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να αγοράσουν αυτά τα ομόλογα τα αμφιβόλου απόδοσης.»


Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Δεν τη μεθόδευσε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση εξέδωσε τα ομόλογα όπως έχει εκδώσει τέτοια ομόλογα η κυβέρνηση της Ιταλίας, της Αυστρίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων…»


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τέτοια σύνθετα ομόλογα;»


Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Σύνθετα ομόλογα, ναι.»


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τα οποία αγόρασαν ασφαλιστικά ταμεία;»


Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Βεβαίως. Και ελληνικά ομόλογα αγόρασαν ασφαλιστικά ταμεία ή άλλοι οργανισμοί από άλλες χώρες της Ευρώπης.»


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχετε υπ’ όψη σας αν πλήρωσαν τόσο υψηλά ποσά;»


Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Εκεί υπάρχει το ζήτημα, στις προμήθειες. Δεν έχω κανένα λόγο να το κρύψω διότι το ψέμα έχει κοντά πόδια και δεν έχω κανένα λόγο εγώ να κρυφτώ. Πρόβλημα με τις προμήθειες, υπάρχει. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία και γι’ αυτό το λόγο γίνεται η έρευνα. Ο δε πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή στην Ολομέλεια της Βουλής ανέλαβε τις ευθύνες και είπε ότι λυπούμαστε γι’ αυτό όπως λυπούμαστε και για το ότι παρά το ότι λάβαμε κάποια εξυγιαντικά μέτρα για τα ταμεία, δεν λάβαμε όλα όσα θα θέλαμε. Κι αν με ρωτάτε και την προσωπική μου γνώμη, πιστεύω ότι και σήμερα δεδομένου ότι έχουμε τόσα πολλά επικουρικά ταμεία- 80 και- θα πρέπει να υπάρχει μια κεντρική διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων και για να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη διαχείριση αλλά και για να έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια. Εκεί υπάρχει θέμα και ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός τις ευθύνες. Δεν κουκουλώσαμε τίποτα, γίνεται η έρευνα και πρώτοι εμείς στενοχωριόμαστε και πρώτοι εμείς το πληρώνουμε και πολιτικά.»


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στο πνεύμα αυτών που λέτε τώρα, γιατί η κυβέρνηση δεν καταθέτει- αυτό που ζητάει η αντιπολίτευση- όλες αυτές τις συμφωνίες που είχε κάνει και με τη J&P Morgan και με τις τράπεζες. Γιατί αυτές τις συμφωνίες δεν τις καταθέτετε στη Βουλή; Υπάρχει ένα θέμα αυτή τη στιγμή όπου έγινε μια συζήτηση και με την Πρόεδρο της Βουλής, υπάρχει ένα θέμα όπου η κυβέρνηση αρνείται να καταθέσει μια σειρά από συμφωνίες που έγιναν γιατί δεν είναι ένα το ομόλογο όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι περισσότερα. Έχετε καμία αίσθηση γιατί δεν τα καταθέτουν;»


Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Εγώ θυμάμαι πολύ καλά ότι η αντιπολίτευση είχε ζητήσει να κατατεθεί η σύμβαση με τη J&P Morgan, κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι κάτι θέλει να κρύψει, την κατέθεσε. Η συμφωνία ήταν 200 σελίδες και σε μισή ώρα μέσα είχε βγει το ΠΑΣΟΚ και είχε κάνει σκληρότατη κριτική.»


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μπορεί να το είχε από πριν.»


Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Αν το είχε, γιατί δεν το έδινε;»


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Άλλο είναι όταν κατατεθεί στη Βουλή.»


Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Γι’ αυτό μίλησα και για την κακοπιστία και για την υπερβολική κριτική. Ειλικρινά δεν έχω αντιληφθεί τι ακριβώς ζητάει, κάθε μέρα ζητάνε διαφορετικά χαρτιά. Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει να κρύψει τίποτα, ούτε έχει λόγο να οχυρωθεί πίσω από κάτι. Αλλιώτικα δεν θα ήταν ανοιχτή η διαδικασία στη Βουλή.»


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ίσως δεν έχετε ενημερωθεί γιατί ταξιδεύετε συχνά, αλλά έχει ζητήσει η αντιπολίτευση να κατατεθούν και οι υπόλοιπες αντίστοιχες συμφωνίες που έχουν γίνει μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών και των άλλων χρηματιστηριακών εταιριών και η κυβέρνηση δεν τις έχει καταθέσει και υπάρχει ένα θέμα στη Βουλή που νομίζω και σήμερα θα είναι ένα θέμα.»


Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Για όλα αυτά, κάτι διάβασα χθες γυρνώντας με το αεροπλάνο για να σας είμαι ειλικρινής. Δεν ξέρω το συγκεκριμένο ζήτημα σε λεπτομέρειες και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαι προσεκτικός αλλά υποθέτω ότι η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Άλλωστε ακόμα και να υπάρχει κάτι στραβό, νωρίτερα ή αργότερα θα αποδειχθεί. Εάν το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι κάτι κρύβεται και η κυβέρνηση δεν το αποκαλύπτει, με το να το επαναλαμβάνει κάθε μέρα θα φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου δεν βλέπω τον λόγο γιατί η κυβέρνηση στρατηγικά, από πλευράς τακτικής, να κάνει κάτι τέτοιο. Υποθέτω κάτι άλλο υπάρχει το οποίο όμως θα το δούμε και θα το απαντήσουν οι αρμόδιοι.»Μετάβαση στο περιεχόμενο