Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω κρίσης με τα δημοσιονομικά σε «μαύρα χάλια». Τα μέτρα ενίσχυσης της ροής του χρήματος στην οικονομία είναι περιορισμένα αφού συζητάμε για μείωση των ελλειμμάτων. Η «ήπια προσαρμογή» μήπως ήταν λάθος πολιτική;
Το πρόβλημα της χώρας είναι η βαριά κληρονομιά του δημόσιου χρέους. Σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία υπάρχουν αρκετές χώρες της Ευρώπης οι οποίες σε διάφορους τομείς αντιμετωπίζουν εντονότερα προβλήματα απ’ ότι εμείς. Το έλλειμμα της Ιρλανδίας είναι τριπλάσιο από το δικό μας, της Μ. Βρετανίας υπερδιπλάσιο. Ο μέσος όρος της ανεργίας στην ευρωζώνη είναι υψηλότερος από ότι στην Ελλάδα. Η χώρα μας επίσης, είναι μία από τις πέντε χώρες στην Ευρωζώνη με θετικό πρόσημο της ανάπτυξης. Αυτό δείχνει ότι έγινε πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Εάν είχαμε να αντιμετωπίσουμε την σημερινή κρίση με τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2004 όπου ήμασταν πρωταθλητές στο έλλειμμα και στο χρέος, αλλά είχαμε και μία εξαιρετικά ψηλή ανεργία, τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δυσκολότερα. Κατανοώ απολύτως το νόημα της ερώτησής σας. Αλλά ειλικρινά πείτε μου υπήρξε μία πολιτική δύναμη ποτέ στην Ελλάδα που να πιέζει τα πράγματα προς την κατεύθυνση που εσείς υπονοείτε; Η αντιπολίτευση σταθερά θέλει να κάνει τον Άγιο Βασίλη.
Με το χρέος περίπου στο 100%, το έλλειμμα πάνω από 3%, τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημόσιου πολύ ψηλά και το διεθνές κλίμα αβέβαιο, υπάρχουν εκτιμήσεις ακόμη και για ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ. Κάποιοι μιλούν για την ανάγκη έκτακτου προγράμματος σταθεροποίησης. Άλλοι για εθνική συνεννόηση. Βλέπετε το ενδεχόμενο να βρεθούμε μπροστά στην ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα;
Τα μέτρα της οικονομικής πολιτικής όλων των κρατών μελών της ΕΕ αναθεωρούνται αρκετά συχνά μέσα σε αυτό το πλαίσιο της κρίσης. Το ίδιο και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν θα χρειαστεί όμως να πάμε στο ΔΝΤ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν κρινόμαστε μόνο από διάφορους λαϊκιστές σχολιαστές. Κρινόμαστε παράλληλα από τις αγορές και τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς. Και η γνώμη τους βαρύνει – πιστέψτε με – περισσότερο από την γνώμη
του κάθε πικραμένου.
Ανακοινώσατε πρωτοβουλίες για την τόνωση του ανταγωνισμού και για το χτύπημα των καρτέλ. Τα ακούσατε κι από τους
προκάτοχους σας κι όμως τα καρτέλ ζουν και βασιλεύουν. Τι θα κάνετε διαφορετικά εσείς;
Δεν έχω μαγικές συνταγές. Προσπαθώ να ακολουθήσω τον δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής. Αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να την κάνουμε πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική. Ξεκινάμε την λειτουργία της Ειδικής Γραμματείας της Εποπτείας της Αγοράς, που θα είναι ουσιαστικά ένα αγορανομικό ΣΔΟΕ. Προχωρούμε με τους κοστολογικούς ελέγχους, έτσι ώστε όταν δούμε επιχειρήσεις που κάνουν αδικαιολόγητες αυξήσεις να τις κατονομάζουμε όπως κάναμε με την ΦΑΓΕ. Ξέρω πολύ καλά ή ότι θα πετύχω κάποια συγκεκριμένη και μετρήσιμη πρόοδο στο θέμα της καλύτερης λειτουργίας της αγοράς ή ότι θα την πληρώσω ακριβά όπως πολλοί προκάτοχοί μου.
Στην Ελλάδα είναι ενισχυμένος ο ρόλος του κράτους στην οικονομία. Το κράτος όμως έχει μειωμένη δραστηριότητα όταν πρόκειται να ασκήσει τον εποπτικό του ρόλο στην αγορά. Γιατί γίνεται αυτό;
Διότι πολύ απλά οι έννοιες μεγάλο και αποτελεσματικό κράτος δεν συμβαδίζουν πάντοτε. Πουθενά βέβαια στην Ευρώπη δεν ισχύει καθεστώς διατίμησης. Όπου δεν λειτουργεί άλλωστε η αγορά, λειτουργεί η μαύρη αγορά. Επομένως, στόχος μας δεν είναι να γυρίσουμε σε αποτυχημένες συνταγές του ανατολικού μπλοκ. Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε τα μέτρα που σημείωσα παραπάνω. Ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ουσιαστικός ρόλος στη νέα Γραμματεία Εποπτείας της Αγοράς, κοστολογικοί έλεγχοι. Αλλά και παράλληλα ενεργοποίηση των καταναλωτικών οργανώσεων. Η αυστηρότητα της κυβέρνησης και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, ακόμα και με μποϋκοτάζ προϊόντων, μπορούν να βάλουν κάθε κατεργάρη στον πάγκο του.
Ο Βγενόπουλος έχει εμφανισθεί πρόθυμος για επανακρατικοποίηση της Ολυμπιακής. Η κυβέρνηση θα το συζητούσε κάποια στιγμή και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Αφήστε να δούμε πως θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις. Αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει είναι μία υγιής αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής. Θέλουμε μία νέα Ολυμπιακή η οποία θα στηρίζεται στα πόδια της και να μην αποτελεί βάρος για τους Έλληνες φορολογούμενους.
Ήδη όμως ακόμα και στην Αμερική συζητούν για κρατικοποιήσεις μεγάλων εταιρειών.
Κάθε τομέας της οικονομίας έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Μόνο τους τελευταίους έξι μήνες στην Ευρώπη και αφού ξέσπασε η κρίση, κινήθηκε η διαδικασία αποκρατικοποίησης τεσσάρων τουλάχιστον αεροπορικών εταιρειών: της Alitalia, της Austrian Airlines, της SAS, και της Σερβικής JAT.
Πότε θα είναι έτοιμη η «νέα Ολυμπιακή» ;
Αν όλα πάνε καλά υπολογίζουμε ότι μέσα στον Μάρτιο θα είμαστε έτοιμοι για αλλαγή σκυτάλης και ξεκίνημα της μεταβατικής περιόδου που θα οδηγήσει στην πλήρη αποκρατικοποίηση της εταιρείας, όπως συνέβη και με τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης. Βάση φυσικά αυτής της διαδικασίας είναι η συμφωνία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς την οποία κανείς επενδυτής δεν θα είχε ενδιαφερθεί. Γιατί πολύ απλά η συμφωνία αυτή εξασφαλίζει ότι η καινούργια
Ολυμπιακή δεν θα έχει τα χρέη και τα βάρη του παρελθόντος.
Ανακοινώσατε ακύρωση των σχεδίων για τον λιθάνθρακα. Μήπως ήταν λάθος από την αρχή το πρόγραμμα, αφού οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ήταν γνωστές;
Η πολιτική είναι μάνατζμεντ με πειθώ. Σωστή ή λάθος αυτή η πολιτική δεν έγινε αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες. Προσωπικά ούτως ή άλλως είμαι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της σύνδεσης της πολιτικής του περιβάλλοντος με την πολιτική της ενέργειας. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την ανάγκη της ενεργειακής επάρκειας της χώρας. Ήδη ξεκίνησαν συζητήσεις με το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) και προτίθεμαι άμεσα να καλέσω τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις ΜΚΟ του περιβάλλοντος, αλλά και τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προκειμένου να συζητήσουμε υπεύθυνα και συναινετικά για το ενεργειακό μείγμα της χώρας. Σημαντικός παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Κάναμε μία πρώτη συζήτηση με το ΣΕΕΣ έτσι ώστε έτσι ώστε να επεξεργαστούμε μία πολιτική με κίνητρα και αντικίνητρα προς τους πολίτες για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας. Δεν θα αρκεστούμε μόνο σε διαφημιστικές καμπάνιες. Μας ενδιαφέρει ο πολίτης να έχει ουσιαστικά κίνητρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Λέτε ότι η κυβέρνηση δεν ετοιμάζεται για εκλογές. Ωστόσο συνάδελφοί σας, άλλα λένε. Δηλώνουν ότι θα «εκτιμήσουμε την κατάσταση τον Μάρτιο». Η πλειοψηφία είναι οριακή και τα προβλήματα μεγάλα. Γιατί αποκλείεται η κυβέρνηση να αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες;
Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία συζητά για εκλογές. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τις προθέσεις της κυβέρνησης στην Βουλή. Ωστόσο δεν έχω αυταπάτες. Η εκλογολογία θα συνεχιστεί. Είναι για τον πολιτικό διάλογο στην Ελλάδα, ότι είναι το αλάτι στο φαγητό. Το πολύ αλάτι όμως έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Είναι νομίζω καιρός να σοβαρευτούμε.
Ο κ. Αβραμόπουλος λέει ότι δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ο κ. Μανώλης, ανοίγει συζήτηση για την «μετα-Καραμανλή εποχή». Αρχίζει η προετοιμασία για την «μετα-Καραμανλή» εποχή.
Όταν γινόντουσαν τα επεισόδια στο Παρίσι και ο Σαρκοζύ ήταν Υπουργός Εσωτερικών, όλοι είχαν ξεγράψει τόσο την Κεντροδεξιά όσο και τον Σαρκοζύ. Σε ένα χρόνο που έγιναν εκλογές αυτοί που ψαχνόντουσαν ήταν οι πολιτικοί αντίπαλοι του σημερινού Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ας μην βγάζουμε λοιπόν πολιτικά συμπεράσματα. Ο καλύτερος οιωνός για το μέλλον είναι η σοβαρότητα και η προσήλωση στην δουλειά του καθενός. Ο Καραμανλής και η κυβέρνηση στέκονται και οφείλουν να σταθούν, μακριά από τα σενάρια και τις συζητήσεις των διαδρόμων. Η επιτυχής διαχείριση της κρίσης μπορεί να είναι το βασικό όπλο της Νέας Δημοκρατίας τόσο, στις Ευρωεκλογές όσο και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές που δεν θα γίνουν τώρα.
Γιατί ο Κ. Καραμανλής δεν το ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές.
Πιστεύω, πως και στο Ευαγγέλιο να ορκιστεί κάποιοι θα εξακολουθήσουν να λένε το αντίθετο.
Έχει ανοίξει συζήτηση διαδοχής από βουλευτές
της Ν. Δ . Ο Κ.
Καραμανλής πρέπει να μείνει στην ηγεσία ακόμα και αν χάσει τις εκλογές.
Δεν επίκεινται εκλογές. Έχουμε μακρύ ορίζοντα μπροστά μας. Δεν μπορώ να προσχωρήσω σε αυτή την λογική. Μόλις αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσα ένα σύνολο μέτρων για το 2009. Για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και τον περιορισμό των καρτέλ, την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την «πράσινη» ενέργεια, για την σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την οικονομία. Όταν λοιπόν ασχολούμαι με αυτά, δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να ασχοληθεί με τα σενάρια της εκλογολογίας. Με συγχωρείτε δεν έχω τον χρόνο.