Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Το ΠΑΣΟΚ θα συναινέσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Εφημερίδα Θεσσαλονίκη

Υπερασπίζεστε της χρησιμότητας της οικονομικής απογραφής στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση ή την θεωρείτε άστοχη, όπως ο συνάδελφός σας Γ.Δημητρακόπουλος;Ήδη από τη περασμένη άνοιξη, ερωτώμενος από πολλούς συναδέλφους σας, έχω τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη υπέρ της απογραφής στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση. Σέβομαι την άποψη του συναδέλφου κυρίου Δημητρακόπουλου και τιμώ τη παρουσία του στο ΕΚ. Ωστόσο, προσωπικά, έχω υποστηρίξει ότι η απογραφή έπρεπε να πραγματοποιηθεί διότι:


-ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης την οποίαν ενέκρινε ο ελληνικός λαός,
-ήταν υποχρέωση απέναντι στους Έλληνες πολίτες, να γνωρίζουμε ακριβώς ποια κατάσταση παραλάβαμε,
-ήταν υποχρέωση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας με σωστά και αξιόπιστα οικονομικά στοιχεία. Άλλωστε, η ΕΕ και η EUROSTAT, από πέρσι, είχαν διαπιστώσει τις αλχημείες στις οποίες προχωρούσε το ΠΑΣΟΚ και μόνο με ένα έλεγχο της EUROSTAT, την άνοιξη του 2003, το δημόσιο χρέος ανέβηκε από το 104% στο 109%.


Διαβλέπετε τον κίνδυνο η Ε.Ε. να θέσει υπό αίρεση την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή; Θα χρειαστούν νέες θυσίες για τον περιορισμό του ελλείμματος αυτά τα δύο χρόνια που η Ελλάδα πήρε… παράταση από το ΕΚΟΦΙΝ;


Η δυνατότητα περιορισμού του ελλείμματος της Ελλάδας στο 3%, μέσα σε δυο χρόνια, ασφαλώς επιτρέπει μια πιο χαλαρή οικονομική πολιτική. Προς την ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, συντείνει και η ίδια η δημοσιονομική απογραφή. Με τον τρόπο υπολογισμού των αμυντικών δαπανών, που είχε υιοθετήσει το ΠΑΣΟΚ (καταγραφή τους στον προϋπολογισμό με την παραλαβή του στρατιωτικού υλικού και όχι όταν καταβάλλονται οι δόσεις), θα επιβαρυνόταν λογιστικά το έλλειμμα των προϋπολογισμών των επόμενων ετών (2005, 2006, 2007, 2008).
Η μέθοδος που επέλεξε η κυβέρνηση, μεταφέρει τις πιστώσεις αυτές στους προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών και έτσι αποφεύγεται η άσκηση μιας “λογιστικής λιτότητας”, που θα ήταν το αποτέλεσμα των επιλογών του ΠΑΣΟΚ. Με αυτήν την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν ασκούνται κυρώσεις, διότι υπήρξε πολιτική συμφωνία στο επίπεδο του ΕΚΟΦΙΝ, αλλά το πολιτικό και οικονομικό κέρδος της Ελλάδας είναι προφανές.


Πόσο επηρέασε την εικόνα της χώρας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον η υπόθεση της απογραφής;


Πιστεύω ότι επηρέασε αρνητικά την εικόνα, που είχαν φιλοτεχνήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική τους.
Μπορεί να ζημίωσε το ΠΑΣΟΚ, καθώς αποκαλύφθηκε το μαγείρεμα των αριθμών. Την Ελλάδα όμως μεσομακροπρόθεσμα την ωφελεί, γιατί δείχνει τη διάθεση να ασκηθεί μια σοβαρή και αξιόπιστη πολιτική.
Από δω και πέρα, η μεγάλη πρόκληση για μας, είναι να εφαρμόσουμε μια πολιτική που στηριζόμενη στην αλήθεια, θα ελέγξει τα ελλείμματα και τις πληθωριστικές τάσεις επιταχύνοντας ταυτόχρονα τους ρυθμούς ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε, δηλαδή, μια γνήσια φιλελεύθερη πολιτική.


Στην Ε.Ε. πολλοί συνάδελφοί σας αναφερόμενοι στις ομιλίες ή τις δηλώσεις τους για την ΠΓΔΜ τη χαρακτηρίζουν από καιρό «Μακεδονία». Και στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας η ΠΓΔΜ είναι «Μακεδονία». Υπήρξε ελληνική διπλωματική αβελτηρία; Μετά και την αναγνώριση από τις ΗΠΑ δεν θα χρειαστεί να κάνουμε πίσω ώστε να βρεθεί μια λύση πλην του “Μακεδονία”;


Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη να κάνουμε εθνική αυτοκριτική, καθώς είχαμε κρύψει το πρόβλημα “κάτω από το χαλί”. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται αυτή την ώρα και δεν έχει κανένα λόγο να διαιωνίσει αυτήν την διαπραγμάτευση, καθώς ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας. Όταν υπάρξουν νέα δεδομένα, ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να προσαρμοστεί η Ελλάδα σε αυτά τα δεδομένα.
Η κίνηση των ΗΠΑ, όπως άλλωστε πάρα πολλές αναγνωρίσεις που είχαν γίνει επί ΠΑΣΟΚ, δυσχεραίνουν τη θέση μας στη διαπραγμάτευση αυτή. Ωστόσο, έχουμε στη διάθεση μας το όπλο της συμμετοχής μας στην ΕΕ και τη φιλοδοξία των Σκοπίων να ενταχθούν στην ΕΕ.
Δεν είμαστε όμως υπερδύναμη, έχουμε κάνει λάθη στο παρελθόν και η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού.


Να χρησιμοποιήσουμε την απειλή του βέτο;


Η κυβέρνηση έχει υπάρξει σαφής επ’ αυτού. Δεν βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο, το βλέπουμε μισογεμάτο. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένταση στη σχέση μας με τα Σκόπια. Αλλά και εκείνοι, από τη δική τους πλευρά, πρέπει να αντιληφθούν ότι οφείλουν να καταλάβουν τις ελληνικές ευαισθησίες για το όνομα, αν θέλουν να διευκολυνθούν στην ευρωπαϊκή τους προοπτική.


Στις 17 Δεκεμβρίου κρίνεται το αίτημα της Τουρκίας για ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η στάση τη Τουρκίας την ίδια ώρα και στο Κυπριακό και στο Αιγαίο είναι σκληρή. Η ελληνική στάση είναι τελικά δεδομένα θετική; Μήπως πρέπει να τεθούν πιο επιτακτικά από ελληνικής πλευράς κάποιες
προϋποθέσεις ή ακόμη και η απειλή του βέτο;


Αν αντιμετωπίσουμε το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας συναισθηματικά, με δεδομένο το βεβαρημένο παρελθόν των σχέσεων μας, η απάντηση θα είναι προφανώς αρνητική.
Αν δούμε το όλο θέμα με βάση μια πιο ψυχρή πολιτική ανάλυση, έχουμε κάθε λόγο να επιδιώκουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Και αυτό γιατί μια τέτοια προοπτική θα μπορούσε να πιέσει την Τουρκία, ώστε να εγκαταλείψει πάγιες πολιτικές της, τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να γίνουμε μια “κανονική” χώρα χωρίς υπέρμετρες αμυντικές δαπάνες και χωρίς τη μόνιμη ανησυχία που υπάρχει για ενδεχόμενη ανάφλεξη στο Αιγαίο η την Κύπρο.
Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι αντιμετωπίζουμε αυτή τη προοπτική χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η βασική μας άλλωστε επιδίωξη είναι η εκπλήρωση αυτών των όρων και των προϋποθέσεων. Αν η Τουρκία αποδεκτεί αυτήν τη λογική, έχει καλώς, κερδίζουμε και οι δυο. Αν όχι, χάνουμε και οι δυο, κυρίως όμως οι Τούρκοι γιατί μένουν εκτός ΕΕ. Γι’ αυτό το λόγο, προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο, που δείχνουν ότι η Τουρκία βάζει τον εγωισμό της πάνω από το συμφέρον της, μπορούν να ζημιώσουν πρώτα την ίδια την Τουρκία. Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονούμε και μια άλλη παράμετρο, για την Ελλάδα και την Κύπρο όσο πιο συγκεκριμένα είναι η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τόσο γρηγορότερα θα υποχρεωθεί η Τουρκία να πραγματοποιήσει όλα αυτά τα οποία βρίσκονται στην ατζέντα της Αθήνας και της Λευκωσίας.Βλέπετε τελικά επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κατόπιν συναίνεσης; Και μήπως τελικά η συναίνεση υποδηλώνει πολιτικό φόβο από την πλευρά της κυβέρνησης;


Eκ των πραγμάτων για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτείται συνέναιση. Η ΝΔ έχει ειλικρινή διάθεση να συνεννοηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα και πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί και από τη πλευρά του ΠΑΣΟΚ καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθεί σε εκλογές τις οποίες θα χάσει.
Αν κάποιος φοβάται, στο συγκεκριμένο, είναι το ΠΑΣΟΚ. Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός λόγος για τον οποίο θα συνεναίσει στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρά την καταστροφολογία στην αντιπολιτευτική του τακτική.


Ερώτηση: Έχει άδικο η βάση της ΝΔ που ζητάει Πρόεδρο από τον αμιγώς ιδεολογικό πολιτικό χώρο της ΝΔ; Εσείς τι θα προτιμούσατε;


Η κυβέρνηση στον κατάλληλο χρόνο θα παρουσιάσει την επιλογή, η οποία δε θα είναι τέτοια που θα διχάζει. Υπάρχουν πολλές προσωπικότητες, και μέσα στο χώρο της ΝΔ και εκτός, που θα μπορούν να συγκεντρώσουν αυτές τις προϋποθέσεις. Το θέμα όμως είναι πολύ σοβαρό για να αντιμετωπίζεται πρόχειρα και επιπόλαια με δηλώσεις του “ποδαριού”.


Είναι πιθανό να καταλήξουμε σε πρόωρες εκλογές; Σε μια τέτοια περίπτωση θα επιστρέψετε στην ελληνική πολιτική σκηνή ως υποψήφιος βουλευτής;


Δεν πιστεύω ότι θα πάμε σε πρόωρες εκλογές. Αν όμως τέτοιες εκλογές γίνουν, όπως γνωρίζετε, με βάση τον εκλογικό νόμο, καθώς θα απέχουν λιγότερο από ένα χρόνο από τις προηγούμενες εκλογές, το σύστημα δε θα στηρίζεται στο σταυρό προτίμησης, αλλά σε λίστα. Επομένως, δε με αφορά το θέμα.
Μετάβαση στο περιεχόμενο