To ποδόσφαιρο νοσεί και χρειάζεται μαχαίρι, λέει στη Realnews ο Κωστής Χατζηδάκης όσον αφορά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά το τελεσίγραφο του πρωθυπουργού. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μάλιστα, ξεκαθαρίζει πως «αν δεν το βάλουν μόνοι τους, θα το βάλει η πολιτεία. Η Ελλάδα δεν μπορεί να διχάζεται στο εσωτερικό και να εξευτελίζεται στο εξωτερικό με αφορμή το ποδόσφαιρο». Όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα και το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο Κ. Χατζηδάκης τονίζει πως δεν είναι μια απλή υπόθεση. Ωστόσο, όμως, όπως επισημαίνει, πιστεύει στις ελληνικές θέσεις, διότι στηριζόμαστε στο Διεθνές Δίκαιο. Και προσθέτει πως «η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, δεν έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία της Χάγης, διότι τη φοβάται. Διότι γνωρίζει ότι οι διεκδικήσεις της αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο».
Η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης είναι μονόδρομος όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα;
Σε σχέση με την Τουρκία έχουμε τρεις επιλογές: Η μία επιλογή είναι να μεσολαβήσει μία τρίτη χώρα ως “χωροφύλακας” για να αποτραπούν τα χειρότερα. Δεν ξέρω αν αυτό θα συμβεί στην παρούσα φάση. Παρεμβάσεις όμως π.χ. των ΗΠΑ στο παρελθόν, βρήκαν ένα τμήμα των συμπολιτών μας αντίθετο. Η δεύτερη επιλογή θα ήταν ένα θερμό επεισόδιο. Στο οποίο εγώ λέω ότι μπορούμε να κερδίσουμε. Διότι έχουμε αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις! Σε μια περίοδο όμως που προσπαθούμε να βγούμε από τη δεκαετή οικονομική κρίση, ο αντίκτυπος ενός τέτοιου συμβάντος θα μας οδηγήσει προς τα πίσω. Και η τρίτη επιλογή είναι η διαιτησία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Δεν είναι μία απλή υπόθεση. Έχει σημασία η ατζέντα και το συνολικό κλίμα μέσα στο οποίο θα γίνει η προσφυγή. Εγώ ωστόσο πιστεύω στις ελληνικές θέσεις. Διότι στηριζόμαστε στο Διεθνές Δίκαιο! Η Τουρκία από την άλλη πλευρά δεν έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία της Χάγης. Διότι τη φοβάται. Διότι γνωρίζει ότι οι διεκδικήσεις της αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν έχουμε συνεπώς κανένα λόγο να είμαστε ηττοπαθείς. Από εκεί και πέρα, όποιος έχει τέταρτη λύση, παρακαλώ να την προτείνει.
Μετά την απόφαση της επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού προωθήσατε νομοθετική ρύθμιση για τον μη υποβιβασμό ουσιαστικά του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, διαγράψατε τον Θοδωρή Ζαγοράκη απο την Κ.Ο. και ο πρωθυπουργός απείλησε με διακοπή του πρωταθλήματος σε περίπτωση που το νοσηρό κλίμα συνεχιστεί. Ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής;
Από όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός κρατώ ένα πράγμα. Το ποδόσφαιρο είναι μια σημαντική διάσταση της ζωής πολλών συμπολιτών μας. Δεν είναι όμως τόσο σημαντικό όσο είναι η ένταση με την Τουρκία, η υπέρβαση των συνεπειών της μεγάλης οικονομικής κρίσης, η καταπολέμηση της ανεργίας, η υγεία και η εκπαίδευση των παιδιών μας. Ας βάλουμε επιτέλους ως κοινωνία κάποιες προτεραιότητες. Δεν μπορούμε να είμαστε μία κοινωνία σε νηπιακή κατάσταση και να επιτρέπουμε στα πέναλτι και στα οφσάιντ να μας διχάζουν. Ασφαλώς το ποδόσφαιρο νοσεί και χρειάζεται μαχαίρι. Αν δεν το βάλουν μόνοι τους, θα το βάλει η Πολιτεία. Διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διχάζεται στο εσωτερικό και να εξευτελίζεται στο εξωτερικό με αφορμή το ποδόσφαιρο.
Ανακοινώσατε, ότι μέχρι το 2023 θα κλείσουν τρεις από τις 4 λιγνιτικές μονάδες στη Δυτική Μακεδονία. Πως θα αντικαταστήσετε τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν; Έχετε σχέδιο για να πάρετε κονδύλια από το ταμείο Δίκαιης Μετάβασης; Θα προλάβετε;
Στην απολιγνιτοποίηση στόχος μας είναι μόνο μία λιγνιτική μονάδα να παραμείνει σε λειτουργία μετά το 2023 και να πετύχουμε την πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028. Είναι μία αυτονόητη οικονομικά πολιτική. Καθώς ο λιγνίτης έχει γίνει πλέον ζημιογόνος λόγω της στροφής της ΕΕ στην πράσινη ενέργεια. Η ΔΕΗ έχασε το 2018 από τον λιγνίτη 200 εκατ. ευρώ και το 2019 300 εκατ. ευρώ. Για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτής της μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία- αλλά και στη Μεγαλόπολη- συστήσαμε Διυπουργική Επιτροπή που θα εκπονήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης των περιοχών αυτών. Αυτό το Σχέδιο θα βασιστεί σε πόρους έως 4,4 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ και από άλλες δημόσιες και ιδιωτικές πηγές. Ώστε οι περιοχές αυτές να γίνουν πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης στη μετά λιγνίτη εποχή, όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά στη βιομηχανία γενικότερα, τη μεταποίηση, τη γεωργία, τις υπηρεσίες, τον αγροτουρισμό. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για αυτές τις περιοχές.
Όταν ολοκληρωθεί η ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα έχουμε κατεδαφίσεις;
Στα αυθαίρετα φέραμε μία σφαιρική ρύθμιση πενταετούς διάρκειας. Στο πρώτο στάδιο – μέχρι το τέλος Ιουνίου- τακτοποιούνται όλα τα αυθαίρετα με βάση το ισχύον πλαίσιο. Αυτή θα είναι μία ακόμα- τελευταία ωστόσο και το τονίζω αυτό- ευκαιρία και για τα αυθαίρετα με βαριές παραβάσεις της κατηγορίας 5. Στο δεύτερο στάδιο- από τον Ιούλιο και για μία πενταετία- θα είναι δυνατή η τακτοποίηση για τα αυθαίρετα των υπόλοιπων 4 κατηγοριών. Και διέπεται από 3 αρχές: Πρώτον, μόνο όσα αυθαίρετα κτίστηκαν μέχρι τις 27.07.2011 θα μπορούν να τακτοποιηθούν, όπως έχει αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεύτερον, η τακτοποίηση θα συνδέεται με την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας. Και δεν θα χρειάζεται πια όλης της πολυκατοικίας, αλλά θα αρκεί του διαμερίσματος. Και τρίτον από τον Ιούλιο και μετά θα επιβάλλεται πρόστιμο 20% για τη τακτοποίηση με προσαύξηση 5% για κάθε επιπλέον χρόνο καθυστέρησης. Είναι μία ρύθμιση δίκαιη και λειτουργική με την οποία η Πολιτεία δίνει τον απαραίτητο χρόνο στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Και είμαστε αποφασισμένοι να την εφαρμόσουμε.
Η σωτηρία της ΛΑΡΚΟ σημαίνει και απολύσεις εργαζομένων;
Όλη η προσπάθεια που γίνεται σήμερα, μέσα σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ, γίνεται για τους εργαζόμενους. Μιλάμε για μία επιχείρηση που: Χρωστάει 340 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ και κάθε μήνα το χρέος της αυξάνεται. Έχει καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παράνομες κρατικές ενισχύσεις 135 εκατ. ευρώ που πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο. Χρωστάει ακόμα 50 εκατ. ευρώ από περιβαλλοντικά πρόστιμα. Δεν έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση. Μολύνει έντονα τον Ευβοϊκό. Και έχει θέματα ασφάλειας του προσωπικού της με αποτέλεσμα συχνά θανατηφόρα δυστυχήματα! Με τόσα προβλήματα, οποιαδήποτε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα θα είχε κλείσει από καιρό! Το δίλημμα στην πραγματικότητα είναι μεταξύ της ξαφνικής πτώχευσης και της εφαρμογής της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 για παράλληλο διαγωνισμό πώλησης του εργοστασίου και των ορυχείων. Έτσι ώστε να βρεθεί ίσως ο ίδιος επενδυτής και να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης καθαρή βαρών. Με μια τέτοια λύση οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε σχετικά πλεονεκτική θέση, διότι ο επόμενος επενδυτής θα πάει κατά προτεραιότητα σε αυτούς λόγω της εξειδίκευσης που έχουν στο νικέλιο.