Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Το πολιτικό σύστημα ήρθε η ώρα να σοβαρευτεί” – Άρθρο του Κωστή Χατζηδάκη στην “Εφημερίδα των Συντακτών”

kx_profile

Τώρα είναι ώρα για να σοβαρευτούμε! Ως πολιτικό σύστημα εννοώ”, υπογραμμίζει ο Κωστής Χατζηδάκης σε άρθρο του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”.

 

“Ανεξάρτητα ποιος θα βγει πρώτος και ποιος δεύτερος, η επομένη των εκλογών θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα. Με προβλήματα πολύπλοκα και δυσεπίλυτα και με ελάχιστα περιθώρια χειρισμών. Όχι μόνο γιατί η οικονομία, μετά το μπάχαλο των τελευταίων μηνών, είναι σε χειρότερη κατάσταση  απ’ ό,τι φαίνεται. Αλλά και γιατί η χώρα θα πρέπει να ανέβει ένα βουνό για να εφαρμόσει το μνημόνιο που συμφώνησε ο κ. Τσίπρας, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Έχοντας σπαταλήσει κάθε ίχνος της αξιοπιστίας μας. Χωρίς να έχουμε ανοχή από τους εταίρους μας για αποκλίσεις. Χωρίς να μας εμπιστεύονται οι αγορές και με το σενάριο grexit πάντα στο τραπέζι”.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

 

Το πολιτικό σύστημα ήρθε η ώρα να σοβαρευτεί

 

άρθρο Κωστή Χατζηδάκη στην “Εφημερίδα των Συντακτών”

Τελικά ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου; «Να ξεμπερδέψουμε με το παλιό»,  όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ή να προκύψει, την επομένη μέρα, «μια κυβέρνηση ευρείας βάσης με όλες τις δυνάμεις που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», όπως διατείνεται η ΝΔ;

Νομίζω ότι μέρα-μέρα η ΝΔ επιβάλλει την ατζέντα της. Κατάφερε –πρέπει αυτό να της το πιστώσουμε– να εισαγάγει σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο την έννοια της συνεργασίας. Και τόλμησε να πει μια μεγάλη αλήθεια:  ότι τα προβλήματα πλέον είναι τόσο σύνθετα που δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει μόνη της.

Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας μιλάει αυτάρεσκα για αυτοδυναμία ή συνεργασία με τον κ. Καμμένο! Και θέτει στους ψηφοφόρους το στείρο δίλημμα «παλαιό-νέο» που φαίνεται ότι δεν αγγίζει ούτε τους ίδιους τους οπαδούς του. Άλλωστε μετά από 7 μήνες διακυβέρνησης τι είναι «παλαιό» και τι είναι «νέο»; Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ή το Μνημόνιο; Όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας πριν την συμφωνία της 12ης Ιουλίου ή όσα έλεγε μετά; Νομίζω ότι αυτό το δίλημμα ενδεχομένως να είχε απήχηση στις προηγούμενες εκλογές, όχι τώρα.

Μετά από 7 μήνες κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κυρίως μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου, τίποτα δεν είναι ίδιο. Βεβαίως το κόστος αυτού του πειράματος ήταν τεράστιο (επιστροφή στην ύφεση, capital control, νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών 25 δις, νέα αύξηση ανεργίας, μπλοκάρισμα μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων κ.α.), αλλά τουλάχιστον ελπίζω ότι  ξεμπερδέψαμε –πρέπει να ξεμπερδέψουμε- με τις ψευδαισθήσεις, τις χίμαιρες και τον λαϊκισμό. Και σ’ αυτό το πλαίσιο νομίζω ότι είναι εθνική ανάγκη ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσουν τη μάχη οπισθοφυλακών και να βάλουν πάνω από τις όποιους εγωισμούς και τις κομματικές σκοπιμότητες το συμφέρον της πατρίδας.

Τώρα είναι ώρα για να σοβαρευτούμε! Ως πολιτικό σύστημα εννοώ. Ανεξάρτητα ποιος θα βγει πρώτος και ποιος δεύτερος,  η επομένη των εκλογών θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα. Με προβλήματα πολύπλοκα και δυσεπίλυτα και με ελάχιστα περιθώρια χειρισμών. Όχι μόνο γιατί η οικονομία, μετά το μπάχαλο των τελευταίων μηνών, είναι σε χειρότερη κατάσταση  απ’ ό,τι φαίνεται. Αλλά και γιατί η χώρα θα πρέπει να ανέβει ένα βουνό για να εφαρμόσει το μνημόνιο που συμφώνησε ο κ. Τσίπρας, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Έχοντας σπαταλήσει κάθε ίχνος της αξιοπιστίας μας. Χωρίς να έχουμε ανοχή από τους εταίρους μας για αποκλίσεις. Χωρίς να μας εμπιστεύονται οι αγορές και με το σενάριο grexit πάντα στο τραπέζι.

Ο χρόνος μας έχει εξαντληθεί προ πολλού. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια για προφάσεις, προσχήματα και «ναι μεν, αλλά». Είναι ανάγκη να στραφούμε στο δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής. Για να αποκαταστήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και σιγουριάς, αλλά και για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Σ’ αυτή την προσπάθεια η ΝΔ θα ‘πρεπε να έχει πρώτο ρόλο, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη στροφή του εξακολουθεί να βρίσκεται σε σύγχυση. Ωστόσο, ανεξάρτητα απ’ αυτό, στις 21 Σεπτεμβρίου όλες οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας οφείλουν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι μέχρι να καταλήξουν σε μια προγραμματική συμφωνία. Να διαμορφώσουμε ένα εθνικό σχέδιο και να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και μακράς πνοής που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση και τα μνημόνια.

Ας εκπλήξουμε, επιτέλους, μια φορά ευχάριστα τους εαυτούς μας και τους άλλους!

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο