Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Το πρόγραμμα της ΝΔ δεν θα έχει μεγάλα λόγια και πολιτικές σαπουνόφουσκες” – Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην “Εφημερίδα των Συντακτών”

sinenteyxi efsynΕθνική ενότητα για το προσφυγικό ζητάει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σοβαρά λάθη. Στα εσωτερικά θέματα, πάντως, επιμένει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης.  Για το πρόγραμμα της ΝΔ υπογραμμίζει ότι «θέλουμε να είναι συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο» και προσθέτει: «Μακριά από μεγάλα λόγια και σαπουνόφουσκες».

–          Κύριε Χατζηδάκη, θεωρείτε ότι με το προσφυγικό θα ενταθούν και άλλο οι πιέσεις στην Ελλάδα ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση με την νέα σύνοδο ΕΕ -Τουρκίας στις αρχές Μαρτίου;

Η Ελλάδα έστω και την ύστατη ώρα έκανε βήματα για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για το ζήτημα και πιστεύω ότι αυτό  θα έπρεπε να αναγνωριστεί από την Κομισιόν και τα κράτη μέλη.

Βεβαίως η Ευρώπη εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρωμένη στρατηγική για το θέμα και βασική τάση παραμένει ο καθένας να πετάει το πρόβλημα στην αυλή του άλλου. Η Ελλάδα οφείλει να είναι ξεκάθαρη τόσο με τις χώρες μέλη της Ε.Ε όσο και με την Τουρκία. Δεν μπορεί –παρά τα όποια σοβαρά λάθη έχουν γίνει μέχρι τώρα από την κυβέρνηση– η χώρα να θεωρηθεί ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Από την άλλη πλευρά όμως, χρειάζεται ένα δικό μας ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ιδιαίτερα δε για τους παράτυπους μετανάστες.

Εάν  η συμφωνία που έγινε με το ΝΑΤΟ δεν λειτουργήσει είναι αυτονόητο ότι η δική μας χώρα πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και στοιχειώδους αξιοπιστίας.
Από την πλευρά της ΝΔ έχουμε ζητήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πριν από τη διάσκεψη κορυφής της 7ης Μαρτίου διότι το θέμα τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με εθνική ενότητα και συγκεκριμένες προτάσεις. Πάνω απ’ ‘όλα όμως πρέπει να υπάρχει ένα  εθνικό σχέδιο Β’ στην περίπτωση που δεν λειτουργήσουν οι σχεδιασμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι η χώρα κινδυνεύει να γίνει αποθήκη ψυχών.

–          Χαρακτηρίζεται το προσφυγικό εθνικό θέμα και ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα όμως διακρίνεται η ανησυχία σας, για ενδεχόμενη εμπλοκή με την Τουρκία. Αφορά στην συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην επιτήρηση του Αιγαίου;

Στο θέμα του ΝΑΤΟ η κυβέρνηση έκανε μια κολοσσιαία κυβίστηση. Εξαιτίας της αδυναμίας και της αναποτελεσματικότητάς της, δέχθηκε να καλέσει το ΝΑΤΟ για να εμπλακεί στο Αιγαίο για να κάνει αυτά που δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση.

Ειλικρινά δεν φανταζόμουνα ποτέ ότι ένα κόμμα της αριστεράς το οποίο ήθελε μέχρι και τη διάλυση του ΝΑΤΟ –το έλεγε μέχρι και τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου– θα προχωρούσε σε μια τέτοια αναδίπλωση.

Όσον αφορά την ουσία, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα μας διαβεβαίωνε ότι έχουν εξασφαλιστεί πλήρως τα εθνικά συμφέροντα και ότι η επιτήρηση του NATO στο Αιγαίο θα γίνεται με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Βλέπετε όμως ότι υπάρχει σύγχυση για την εφαρμογή της συμφωνίας. Θα κριθεί φυσικά ποιος και τι φταίει. Πρωτίστως όμως είναι ώρα να σκεφτούμε ότι αν δεν λειτουργήσει το σχέδιο με το ΝΑΤΟ χρειαζόμαστε ένα δικό μας σχέδιο.

–          Στα εσωτερικά θέματα, πότε βλέπετε να κλείνει η εκκρεμότητα της αξιολόγησης;

Ελπίζω το συντομότερο δυνατόν. Αλλά δυστυχώς βλέπω ότι έχουν μαζευτεί μαύρα σύννεφα τόσο πάνω από την κυβέρνηση όσο και πάνω από την οικονομία.

Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει μετά την στροφή 180 μοιρών που έκανε το καλοκαίρι, να κυβερνήσει. Γιατί δεν είναι ότι αποτυγχάνει η ίδια, αυτό είναι το μικρότερο. Το περισσότερο είναι ότι ενώ η Ελλάδα πήγαινε κάπως να βγάλει τη μύτη έξω από το νερό στο τέλος του 2014, τώρα ξαναβούτηξε πάλι μέσα και όλοι παρακολουθούμε πραγματικά πολύ ανήσυχοι τις εξελίξεις.

–          Στο ασφαλιστικό έχετε ζητήσει απόσυρση του σχεδίου Κατρούγκαλου και έναρξη των συζητήσεων από την αρχή. Μία τέτοια διαδικασία δεν απαιτεί πολύ χρόνο;

Εφόσον δεν το δέχτηκε η κυβέρνηση δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Πάντως, από τότε που το είπαμε έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας.

Και πιστεύω ότι τελικά περισσότερος χρόνος θα χαθεί από την εφαρμογή μιας ατελέσφορης πολιτικής για το θέμα.

 

–          Η δική σας πρόταση για το ασφαλιστικό, μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις των δανειστών;

 

Η κυβέρνηση είναι εκείνη που διαπραγματεύεται. Αυτή άλλωστε δημιούργησε την τρύπα του 2015. Μην ξεχνάτε ότι από εμάς δεν ζητήθηκαν αντίστοιχα μέτρα στο τέλος του 2014.

Εμείς παραμένουμε σοβαροί και υπεύθυνοι χωρίς να ακολουθούμε το ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε 13η σύνταξη και τώρα κόβει τη 12η.

 

–          Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει;

Στη Βουλή κάνανε την αυτοκριτική μας και καταθέσαμε συγκεκριμένες  και «δύσκολες» προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα όπως η εφαρμογή του Νόμου Λοβέρδου-Κουρτουμάνη, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, οι  ρυθμίσεις Βρούτση για τη συλλογή των ασφαλιστικών εισφορών, η θέση μας για τους συμψηφισμούς των αγροτών –που λοιδορήθηκε και διαστρεβλώθηκε από την κυβέρνηση–, οι ρυθμίσεις για τα ευγενή ταμεία, κοκ.

Υπογραμμίσαμε, όμως, και κάτι ακόμα: ότι και τα πιο επώδυνα μέτρα να πάρεις δεν θα αποδώσουν αν δεν λειτουργεί η οικονομία. Αν δεν μπει μπροστά η οικονομία αν δεν υπάρχουν επενδύσεις και άρα αν δεν έχουμε νέους εργαζόμενους και νέες εισφορές θα έχουμε μια τρύπα στο νερό.

 

–          Πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει μία προσπάθεια συνεννόησης με την κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει ευρύτερη πολιτική στήριξη των μέτρων που απαιτούνται για να τελειώσει η αξιολόγηση;

Εμείς προσπαθήσαμε  και το καλοκαίρι, αλλά  ήταν προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ήθελε τη συνεννόηση μαζί μας. Πάντα προτιμούσε τους ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο. Εξακολουθεί να  μην θέλει τη συνεννόηση και τώρα. Ταυτόχρονα όμως έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστοι. Θυμηθείτε ότι ο κ. Τσίπρας συγκάλεσε ξαφνικά και χωρίς προετοιμασία  συμβούλιο αρχηγών την εβδομάδα που η ΝΔ είχε μεταβατική ηγεσία.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το πρόβλημα του τόπου δεν είναι η αντιπολίτευση. Είναι η κυβέρνηση της οποίας η πολιτική είναι δείγμα ερασιτεχνισμού και αλαζονείας.

–          Εάν προκύψει αδιέξοδο, πως θα αντιμετωπιστεί;

Υπάρχουν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα. Έχει μιλήσει γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης,

–          Θεωρείτε ότι από την παρούσα Βουλή δεν μπορεί να προκύψει λύση;

Το ότι επανέρχεστε σ’ αυτό το θέμα για 3η φορά 5 μόλις μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές δείχνει ότι έχουμε μια κυβέρνηση που τα θαλάσσωσε. Πιστεύω ότι διεκδικεί το πανευρωπαϊκό ρεκόρ αποτυχίας.

Μετά τις δημαγωγικές υποσχέσεις που έδωσε την εκδικείται σκληρά η πραγματικότητα. Δυστυχώς όμως εκδικείται και όλους τους Έλληνες.

Η ΝΔ εξαντλεί όλα τα περιθώρια και δείχνει υπεύθυνη στάση στο προσφυγικό, δεν ανεβαίνει στα τρακτέρ, δεν  γίνεται ΣΥΡΙΖΑ Νο2 στο ασφαλιστικό. Αλλά δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να κυβερνήσει.  Μια κυβέρνηση εκτός οικονομικής πραγματικότητας. Κάθε πολίτης λοιπόν χρειάζεται να βγάλει τα συμπεράσματά του.

–          Εάν βγει η ΝΔ πρώτο κόμμα στις εκλογές, δεν θα έχει τα ίδια προβλήματα που έχει η σημερινή κυβέρνηση;

Το πρόβλημα της σημερινής κυβέρνησης είναι η αναντιστοιχία λόγων και έργων. Ότι δημαγωγούσε ασύστολα ως αντιπολίτευση και τώρα δεν μπορεί να δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ την πολ&io

Μετάβαση στο περιεχόμενο