Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Το σχέδιο για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού – συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

H κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη ενάντια στις αυξήσεις στο φυσικό αέριο και το ρεύμα με Βάση τις αντοχές του Προϋπολογισμού «και ελπίζουμε ότι επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξυπνήσει», τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μιλώντας στα «Π», επισημαίνει ότι «οι συνταξιούχοι θα δουν σημαντικές αυξήσεις, ενώ ορισμένοι, μάλιστα, θα λάβουν τριπλή αύξηση».

Έχει η κυβέρνηση τα «εργαλεία» να αντιμετωπίσει την ενεργειακή αυτή κρίση, ακόμα και αν οι τιμές στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου ανέβουν ακόμα περισσότερο;

Έχουμε μπροστά μας μια πανευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση που οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει εκτοξεύσει τις τιμές φυσικού αερίου δέκα φορές πάνω! Βέβαια, κατά το ΣΥΡΙΖΑ, οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο και στο ρεύμα- σε όλη την Ευρώπη(!)- οφείλονται στην παρέμβαση για τη διάσωση της ΔΕΗ που κάναμε το 2019. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε κάνει μία από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις σε όλη την Ευρώπη για την τιθάσευση των τιμών του ηλεκτρισμού. Θα συνεχίσουμε με βάση τις αντοχές του προϋπολογισμού και ελπίζουμε ότι επιτέλους η ΕΕ θα ξυπνήσει! Ντράγκι και Μητσοτάκης είχαν κάνει προτάσεις για την πλήρη αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς εδώ και έξι μήνες και δεν εισακούστηκαν. Ακούμε τώρα ότι η Ευρώπη θα κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ελπίζουμε. Εμείς είμαστε, ούτως ή άλλως, δεσμευμένοι στην πολιτική που εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες και αυτή θα συνεχιστεί.

Οι χαμηλόμισθοι προσδοκούν νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και οι συνταξιούχοι αύξηση των συντάξεών τους, ώστε να αντισταθμίζει τον πληθωρισμό. Θα προχωρήσετε σε αυτές τις αυξήσεις και σε ποιο ποσοστό;

Η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023. Η αντίστοιχη διαδικασία πέρυσι διήρκεσε περίπου τρεισήμισι μήνες. Η αύξηση θα λαμβάνει υπόψη της τις αντοχές των επιχειρήσεων από τη μία πλευρά και τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων από την άλλη. Στις συντάξεις, η αύξηση θα είναι σημαντική (αύξηση του ΑΕΠ+τιμάριθμος/2). Και η μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων θα δει πραγματικές αυξήσεις στις τσέπες της. Οι υπόλοιποι θα «ροκανίσουν» τη λεγόμενη προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου. Αλλά υπάρχουν και άλλες δύο αυξήσεις: Πρώτον, αυτή που θα προέλθει από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για 1 εκατ. συνταξιούχους με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Οι συνταξιούχοι αυτοί μπορεί να δουν θετικό αποτέλεσμα στις τσέπες τους, ύψους 300, 500 και 600 ευρώ ετησίως. Και, δεύτερον, η λεγόμενη τέταρτη δόση επανυπολογισμού βάσει του νόμου Βρούτση, που αφορά 150.000 συνταξιούχους. Με άλλα λόγια, οι συνταξιούχοι θα δουν σημαντικές αυξήσεις. Ορισμένοι μάλιστα θα λάβουν τριπλή αύξηση.

Πότε θα γίνει η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων; Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει μόνο τις κύριες εκκρεμείς σε 56.000…

Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις στο τέλος Ιουλίου στην πραγματικότητα ήταν 36.000. Και τούτο διότι 20.000 από τις εκκρεμείς συντάξεις δεν μπορούν να εκδοθούν, διότι οι εν αναμονή συνταξιούχοι έχουν διάφορα προβλήματα που θα καθιστούσαν παράνομη την έκδοση της σύνταξης: π.χ. χρωστούν πάνω από το όριο στον ΕΦΚΑ, δεν θεμελιώνουν δικαίωμα, κλπ. Τον Αύγουστο η προσπάθεια συνεχίστηκε. Και, τώρα που ολοκληρώνεται η θερινή περίοδος, πλησιάζουμε στη γραμμή του τερματισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το γνωστό του θράσος, ενώ παρέδωσε ένα βουνό εκκρεμοτήτων για τις συντάξεις, επιμένει σε μία κωμικοτραγική αντιπολίτευση. Σημειώστε παρακαλώ, ότι μόνο στους 19 μήνες που είμαι προσωπικά στο Υπουργείο, έχουν εκδοθεί 400.000 κύριες συντάξεις. Αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα έβδομο του συνόλου των συνταξιούχων! Δεν προσφέρεται προφανώς ο αριθμός για κριτική και αυτό το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι οι συνταξιούχοι! Τώρα μάλιστα που αντιμετωπίζεται πλήρως το θέμα των κύριων συντάξεων, θα δώσουμε έμφαση στις επικουρικές που πλέον είναι πολύ πιο εύκολο να εκδοθούν. Η έκδοση και των επικουρικών είναι θέμα μηνών. 

Το ζήτημα της εύρεσης στέγης είναι από τα κορυφαία προβλήματα που αντιμετωπίζει ιδίως η νέα γενιά,. Ποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μπορούμε να περιμένουμε στο ζήτημα αυτό;

Σε μία εβδομάδα ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής. Το πακέτο θα περιλαμβάνει αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), εκσυγχρονισμό της πολιτικής προκειμένου αυτή να συμπληρωθεί και με πολιτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στήριξη των νέων ζευγαριών προκειμένου να μπορέσουν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε μια κατοικία ή εναλλακτικά χαμηλότερο ενοίκιο. Δεν θα πρόκειται, πάντως, για ένα-δύο μέτρα, αλλά για ένα συνδυασμό επιμέρους αντιλήψεων και ιδεών.

Παρουσιάσατε την Τετάρτη το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Τι επιδιώκετε;

Να εξορθολογίσουμε ορισμένες διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Γι’αυτό π.χ. η παραγραφή των μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ περιορίζεται στη 10ετία και όχι στην 20ετία. Δεν μπορεί να είσαι σε όλη σου τη ζωή όμηρος του ΕΦΚΑ! Ιδιαίτερα όταν δεν σου έχει γνωστοποιήσει καν ότι χρωστάς. Επίσης, εναρμονίζουμε τις ρυθμίσεις του ΕΦΚΑ για δόσεις με τις αντίστοιχες της εφορίας. Τόσο ο ΕΦΚΑ όσο και η εφορία είναι στο ίδιο κράτος και πρέπει να έχουν κοινή φιλοσοφία. Υπάρχουν, επίσης, ρυθμίσεις κοινής λογικής, όπως η επέκταση της λεγόμενης «μάχιμης πενταετίας» και στους υπόλοιπους ένστολους για λόγους ισότητας μεταξύ τους και η πρόβλεψη ίδιων απαιτήσεων προκειμένου κάποιος να μπορεί να πάρει σύνταξη αναπηρίας ανεξάρτητα από το πού ήταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια ασφαλισμένος. Είτε ήσουν στο ΙΚΑ είτε ήσουν στον ΟΑΕΕ, είσαι εξίσου Έλληνας.

Εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ ή έχουν βρει εργοδότες τρόπο να παρακάμπτουν το νέο σύστημα; Θα επεκταθεί το μέτρο αυτό και σε άλλους κλάδους και πότε;

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας- πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ- προχώρησε ακριβώς επειδή είναι το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο αντιμετώπισης φαινομένων αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών. Στους 2 πρώτους μήνες εφαρμογής, το ποσοστό των εργαζομένων που τη χρησιμοποίησε στις τράπεζες και τα σούπερμαρκετ, από όπου ξεκινήσαμε, στους διαμορφώνεται στο 92,5%! Ποσοστό ικανοποιητικό αν ληφθεί υπόψη ότι, στις τράπεζες ιδίως, ένα ποσοστό τηλεργάζεται, ενώ, επίσης, η Ψηφιακή Κάρτα δεν καλύπτει τα λεγόμενα διευθυντικά στελέχη. Από εδώ και πέρα, όπως έχουμε δεσμευθεί, θα γίνει απογραφή όλων των επιχειρήσεων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στο νέο σύγχρονο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Και θα προχωρήσουμε αμέσως μετά στην επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας στις ασφαλιστικές εταιρείες, στις εταιρείες σεκιούριτι, στη βιομηχανία και στις ΔΕΚΟ.  Η Ψηφιακή Κάρτα είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο προστασίας των εργαζομένων. Το θέτει σε εφαρμογή η δική μας κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ που “κόπτεται” για τους εργαζομένους, δεν είχε καν ασχοληθεί.

Επιδιώκει το Κρεμλίνο ή η Άγκυρα με οποιονδήποτε τρόπο την ανατροπή της κυβέρνησης στην Αθήνα; Εκτιμάτε ότι η χώρα μας μπορεί να «πληρώσει» την αυστηρή της στάση απέναντι τόσο στη Ρωσία όσο και στην Τουρκία; 

Το πράγμα είναι απλό. Αυτή την ώρα, η Ρωσία είναι σε έναν οικονομικό πόλεμο, άλλοι τον λένε «νέο Ψυχρό Πόλεμο», με την Ευρώπη. Η επιλογή στρατοπέδου για την Ελλάδα, ήταν περίπου αυτονόητη. Δεν ήταν για εμάς μόνο θέμα στοίχισης με όλους τους υπόλοιπους εταίρους μας. Ήταν και ζήτημα υποστήριξης του Δικαίου. Διότι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αμφισβητείται από τη Ρωσία με τον ίδιο τρόπο που αμφισβητείται η δική μας εδαφική ακεραιότητα από την Τουρκία. Η επικράτηση της Ρωσίας σε αυτόν τον οικονομικό πόλεμο επιδιώκεται φυσικά τόσο με την πολιτική της στο φυσικό αέριο- και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά σε όλους- όσο και με τη συνολικότερη αποσταθεροποίηση κρατών της ΕΕ. Ας το δούμε απλά,. Σε τι θα ενοχλείτο η Ρωσία, αν αποσταθεροποιούνταν μία σειρά ευρωπαϊκά κράτη; Αυτό που είπε λοιπόν ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι αυτονόητο. Για δε την περίπτωση της Ελλάδας, ισχύει τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Τουρκία. Ο Ερντογάν άλλωστε είχε μιλήσει ανοιχτά. Είπε ξεκάθαρα ότι προτιμά άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων μονοπωλεί σχεδόν την πολιτική συζήτηση το τελευταίο διάστημα, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για συνταγματική εκτροπή. Ποια λάθη έγιναν κατά τη γνώμη σας και ποιες απαντήσεις περιμένετε από την εξεταστική επιτροπή; 

Η υπόθεση αυτή αποτελεί ένα μεγάλο και ασυγχώρητο λάθος για την κυβέρνηση. Λάθος που δεν συγχωρήθηκε άλλωστε από τον Πρωθυπουργό με τις γνωστές επιπτώσεις στον Διοικητή της ΕΥΠ και στον Γ.Γ. του Πρωθυπουργού. Είναι, επίσης, λάθος που αδικεί το συνολικό κυβερνητικό έργο, διότι τις τελευταίες μέρες η συζήτηση έχει στραφεί στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ την ίδια στιγμή οι επενδύσεις αυξάνονται εντυπωσιακά, οι εξαγωγές εκτινάσσονται, και η ανεργία έχει επίσης μία πολύ μεγάλη πτώση. Αντιλαμβάνομαι τη φόρτιση στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά, από την άλλη πλευρά καλούμε τόσο το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όσο και όλη την  αντιπολίτευση  στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής που συστάθηκε αμέσως, να ερευνηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα, τόσο το συγκεκριμένο θέμα όσο και άλλα παρόμοια θέματα, τα οποία απασχόλησαν την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο για να βρούμε τι ακριβώς συνέβη, αλλά κυρίως για να βρούμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της εθνικής ασφάλειας από τη μία πλευρά όσο και το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων από την άλλη. Εμείς, ως φιλελεύθερο κόμμα, έχουμε και πρέπει να έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καλώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην αρκεστούν σε αντιπολιτευτικές κορώνες αλλά να συμβάλλουν έτσι ώστε, με βάση το τι ισχύει σε πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, να αποκτήσει και η πατρίδα μας ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο