“Η Ελλάδα δεν γίνεται να παραμείνει απ’ αόριστον μια χώρα Β’ κατηγορίας στην Ευρώπη.Δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας τα μνημόνιο”, υπογράμμισε ο Αντιιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικού Επιμελητηρίου για την Ελληνική Οικονομία.
“Σήμερα εκτυλίσσεται ο πόλεμος της γενιάς μας. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με ημίμετρα (…) Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Προχωρώντας μπροστά με αλήθεια, υπεύθυνότητα και ενότητα, είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρουμε”, είπε χαρακτηριστικά.
«Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το μέλλον»
Ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο
- Κυρίες και κύριοι, δεν γίνεται η Ελλάδα να παραμείνει επ’ αόριστον μια χώρα Β’ κατηγορίας στην Ευρώπη. Ας συμφωνήσουμε σε κάτι: Δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας τα μνημόνια. Δεν μπορεί να είναι αυτό το όραμά μας.
- Η κρίση διαρκεί ήδη 7 χρόνια και σήμερα που μιλάμε, δυστυχώς, υπάρχουν λίγοι λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι πως η χώρα μας θα μπορέσει να μπει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης.
- Δεν ισχυρίζομαι, φυσικά, ότι όλα ήταν τέλεια λίγα χρόνια πριν.
- Όμως, αναμφίβολα, τα τελευταία 2 χρόνια βιώνουμε μια αισθητή οπισθοδρόμηση:
1. Πρώτα από όλα, ήταν η περιβόητη διαπραγμάτευση, η οποία είχε τεράστιο κόστος και συνέβαλε στην επιστροφή της χώρας στην ύφεση. Η Τράπεζα της Ελλάδας αποτιμά το κόστος αυτό στα 86 δις. ευρώ, ενώ ο κ. Ρέγκλινγκ του ESM στα 100 δις.
2. Είναι ο τρόπος που προχωρεί η δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία εστιάζει στους φόρους, δημιουργώντας ασφυξία στην οικονομία. Δεν ήταν αυτό που έκανε η Ιρλανδία. Δεν ήταν αυτό που έκανε η Κύπρος!
3. Είναι η ίδια η προσέγγιση της κυβέρνησης, η οποία δεν είναι εχθρική μόνο απέναντι στην επιχειρηματικότητα αλλά και στο ίδιο το πρόγραμμα προσαρμογής! Όταν η ίδια η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα, πώς να έχουν οι επενδυτές εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση;
- Κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο της υλοποίησης του προγράμματος λόγω του ζητήματος της διευθέτησης του χρέους. Στη Νέα Δημοκρατία προφανώς είμαστε υπέρ μιας θετικής ρύθμισης. Είμαστε όλοι Έλληνες, είμαστε όλοι φορολογούμενοι, δεν θα μπορούσαμε να ζητάμε κάτι διαφορετικό! Ακόμη περισσότερο, ως μελλοντική κυβέρνηση της χώρας δεν θέλουμε, φυσικά, να κληρονομήσουμε μια απολύτως χαοτική κατάσταση. Όμως, αυτό που μας φοβίζει, είναι ότι αν δεν αλλάξει η συνολική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην οικονομία, ακόμα και μια θετική ρύθμιση για το χρέος κινδυνεύει να πάει χαμένη!
- Έχουμε, δυστυχώς, μια κυβέρνηση που πανηγυρίζει για τους φόρους, δυσανασχετεί για τις μεταρρυθμίσεις και έχει μετατρέψει την οικονομία σε οικονομία του ου μπλέξεις!
- Αυτό είναι και ο βασικός λόγος που ζητάμε πολιτική αλλαγή. Διότι η κυβέρνηση αυτή, παρά το δίχτυ ασφαλείας του ευρώ, δεν μπορεί να εκπλήξει ευχάριστα τους επενδυτές, κάτι που είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή.
- Τι λέμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία;
o Για αρχή, λέμε για μια λελογισμένη μείωση φόρων, σε συνδυασμό με ισόποση μείωση δαπανών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε λεπτομερώς στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης συγκεκριμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών, μαζί με έναν πίνακα στον οποίο αποτυπωνόταν με σαφή τρόπο ο περιορισμός των δαπανών που θα δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο για τις μειώσεις αυτές. Ξεκινάμε με 1,5 δις ισόποση μείωση φόρων και δαπανών τον πρώτο χρόνο.
o Επειδή, όμως, για την επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζεται μεγαλύτερη μείωση φόρων, στη Νέα Δημοκρατία λέμε ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, κάτι που θα επιτευχθεί με τη μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% από το 2018 και μετά. Ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξης του 4% τον οποίο έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα επιτρέψει να υλοποιηθούν πρωτοβουλίες οι οποίες θα δώσουν ανάσα στην οικονομία και θα ωθήσουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.
o Προσοχή, δεν ζητάμε να μας χαριστεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος! Αντιθέτως, θα έχουμε παρουσιάσει από πριν πειστικά δείγματα γραφής με ένα δικό μας μεταρρυθμιστικό πακέτο, το οποίο θα βασίζεται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Και έχοντας υλοποιήσει αυτό το μεταρρυθμιστικό πακέτο θα πάμε στους θεσμούς και θα τους πούμε: «Η Ελλάδα εφαρμόζει το δικό της σχέδιο για το μέλλον. Έχοντας αλλάξει ρότα, έχοντας την ιδιοκτησία των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων ζητάμε τη δική σας στήριξη για να γίνει πράξη το 2+4, δηλαδή 2% πρωτογενές έλλειμμα και 4% ανάπτυξη.» Ενδεικτικά:
§ Στη δημόσια διοίκηση θα προωθήσουμε, μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ, ώστε να ενισχύσουμε την αξιοκρατία, να χτυπήσουμε τις πελατειακές σχέσεις και να βελτιώσουμε την απόδοση της δημόσιας διοίκησης.
§ Στη δικαιοσύνη έχουμε στόχο να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερήσεων που είναι ιδιαίτερα οξύ για τους επενδυτές, αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, σύγχρονα συστήματα πληροφορικής όπως το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών υποθέσεων και επεκτείνοντας το ωράριο που δικάζουν τα δικαστήρια.
§ Στην παιδεία έχουμε, μεταξύ άλλων, στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνές κέντρο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Και παράλληλα θα προχωρήσουμε στην υιοθέτηση ρυθμίσεων που ενθαρρύνουν την προσπάθεια, την άμιλλα και την αριστεία σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, μέσω, για παράδειγμα, της αξιολόγησης δασκάλων, καθηγητών και εκπαιδευτικών μονάδων και την ενίσχυση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων.
§ Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σκοπός μας είναι να ενισχύουμε τον ανταγωνισμό και να εξαλείψουμε τα εμπόδια της γραφειοκρατίας. Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια, τόσο στην αγορά υπηρεσιών όσο και στην αγορά αγαθών. Αλλά υπάρχουν, επίσης, σημαντικά περιθώρια στην απλοποίηση των αδε&io