Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας και η εξασφάλιση αποτελεσματικής δράσης σε κοινοτικό επίπεδο αποτέλεσε θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά από πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Τρακατέλλη και κ. Κωστή Χατζηδάκη η Ολομέλεια απηύθυνε χθες σχετική ερώτηση προς τη Φιλανδική Προεδρία της ΕΕ, η οποία δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα προς συζήτηση στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών.
Συγκεκριμένα, με αφορμή την πύκνωση των φυσικών καταστροφών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Συμβούλιο να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ταχείας παρέμβασης. Επισημαίνεται ότι το ίδιο το Συμβούλιο είχε ζητήσει από τον πρώην Επίτροπο Μπαρνιέ να υποβάλει σχετική έκθεση, η οποία μεταξύ άλλων προτείνει την ίδρυση ενός μηχανισμού συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών που θα βοηθά στον εντοπισμό και την έγκαιρη αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Η Φιλανδή Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Λετομάκι, μετά την πίεση που ασκήθηκε από την Ευρωβουλή, δεσμεύτηκε να εξεταστεί η θέσπιση ενός κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας από το αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών στις 5 Δεκεμβρίου.
Μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Τροφίμων και ως σκιώδης εισηγητής της σχετικής έκθεσης που εισηγήθηκε ο κ. Παπαδημούλης, ο κ. Τρακατέλλης υπογράμμισε τον ελλειμματικό χαρακτήρα της δυνατότητας εθνικής παρέμβασης στον τομέα της πρόληψης και της ταχείας αντίδρασης έναντι των φυσικών καταστροφών. Ο κ. Τρακατέλλης προέβη στην εκτίμηση ότι
“η αύξηση, η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών με συνέπειες την απώλεια ζωών, αλλά επίσης με οικονομικές και περιβαλλοντικές ζημιές καθιστούν άμεση την ανάγκη ανταπόκρισης στην απαίτηση και την προσδοκία των πολιτών της Ευρώπης για κοινοτική αρωγή”. Αναφερόμενος ενδεικτικά σε κάποιες ιδιαίτερης σημασίας παραμέτρους που χαρακτηρίζουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και οι οποίες περιλαμβάνονταν στην έκθεση Μπαρνιέ που ψήφισε η ολομέλεια του ΕΚ, ο κ. Τρακατέλλης υπέβαλε ερώτηση για το αν το Συμβούλιο διατίθεται να ανταποκριθεί στην απαίτηση αυτή και να εξασφαλίσει την αναγκαία συνεργασία των κρατών μελών.
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας εξ ονόματος του ΕΛΚ-ΕΔ, δήλωσε σχετικά: “Είναι η τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες που συζητούμε το θέμα της πολιτικής προστασίας στην Ολομέλεια για να εκφράσουμε την αυξημένη ευαισθησία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, από τον περασμένο Ιούνιο, το θέμα παραμένει στο τραπέζι του Συμβουλίου χωρίς να υπάρχει καμία εξέλιξη. Είναι όμως ανάγκη να δοθεί συνέχεια. Το οφείλουμε πάνω από όλα στους Ευρωπαίους πολίτες.”